Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

kali520
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa kali520 »

strapaty napísal: ja to tvrdim uz od zaciatku ... len problem je v tom ze na tu dusevnu stranku cloveka pozeras len skrz biologicku ... a vto ja neverim...
Ina stranka jak biologicka neni, vsetko ostatne su len tvoje predstavy.
to nie je pravda ...od zaciatku tu hovorim o mojej viere a mojom pohlade na svet ... ktory vnimam ako pravdivy... keby som zacal hovorit o "absolutnej" pravde musel by som ju dokazat, podlozit faktami ... a tie existuju len(vo vacsine pripadov) v fyzickom svete... v dusevnom take nic neexistuje...
Ked toto citam nevidim vobec ziaden rozdiel medzi tebou a schizofrenikom trpiacimi preludmi.

To co ty povazujes za duchovno je tvoj vymysel, duchovno a dusevna vyspelost sa odvija od biologickej podstaty mozgu. Ale hlavne ze si na toto zase nereagoval: "To co ty povazujes za dusu, je len vysledkom milionov rokov evolucie. Za niekolko rokov budeme mat zmapovany cely ludsky mozog, kazde jedno nervove prepojenie, tak isto sa blizi doba kedy vyrobime prvy kvantovy pocitac. Nic nam nebude branit v tomu aby sme takyto mozog skopirovali do pocitaca a vytvorili tak umele vedomie, vytvorime dusu."
moja snaha je dostat sa dalej za fyziologicku podstatu veci a predpoklady veci ... ako aj za "logicke" vnimanie zivota ... najst odpoved na nelogicke javy v mojom zivote, ale pritom zjavne pravdive... logika je pociatkom mudrosti nie jej koncom ... odignorovat moznost existencie boha je rovnako opovazlive ako odignorovat mnozinu iracionalnych cisel(aj ked nie som matematik tak viem ze 0 ako aj nekonecno su vemi dolezite)...
V tvojom zivote sa nic nelogicke nedialo, znova je to len tvoje vysvetlenie niecoho comu nechapes.

Odignorovat boha neni opovazlive, je to uplne normalne, lebo bohovia ktorych nam predlkadaju nabozenstva su vyvrateny.
co sa tyka lasky zas sa myslis ...lebo moja laska a prezivanie lasky sa casom vyvyjala... a tento pojem rozlisujem a vnimam v roznych rovinach ... a definicia tych slov to dost presne vystihuje... (aj ked nie je mozne nic co clovek preziva oddelit od tela... neznamena ze je to podmienene telom )
Dalsia snaha o vlastny sebaklam.
...nabozenstvo bez boha je len ideologia... ktora sa da menit ... pricom viera v boha vychadza z podstaty veci ..... pradu nevytvarame (ako pri ideologii) ale ju hladame v zivote skumanim a pozorovanim... mozes to nazvat ako chces ale vacsina veriacich to nazyva bohom...
Boh je jednoducha odpoved na nevysvetlitenlne javy, bodka.

Nebudem sa uz opakovat, v tejto teme som toho napisal vela a aj iny, tato diskuia sa uz riadne dlhu dobu toci v kruhu a ty neustupis uz len z principu co je pochopitelne. Takze jedine co mi ostava je len sa smiat z toho jak niekto v dobe kedy lietame v kozme a stiepime atomy, este stale dokaze verit takemu nezmyslu jak je biblia a krestanstvo.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Uz sa v tom stracam, ale k diskusii o moralke
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

Balvorn
Mozno keby im nejaky misionar (ved ich po afrike beha viac ako by bolo slusne) postavil kostolik mohli by sa pomodlit aby sa jej polepsilo (berte s rezervou :)

na to je jeden ...
ide misionar po pusti a stretne leva ... a modli sa k bohu :"Boze daj tomu levovy krestanskeho ducha a nabozne zmyslanie"
v tom lev precitola tiez sa zacal modlit: " chvala ti pane za pokrm kazdodeny, ktory mi davas ":D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Inac toto leto nebude ziaden pochod za zivot, alebo vyzivanie na zrusenie nejakeho lokalneho metaloveho festovalu, alebo daco podobne?
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

jasne, ze bude ;-) mozes sa prist pozriet... http://pochodzazivot.sk/
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

piton napísal:jasne, ze bude ;-) mozes sa prist pozriet... http://pochodzazivot.sk/
Ja som skor myslel ten humbuk okolo...

A pre strapateho, ked ma rad vtipy
Prílohy
11535906_10205733465567627_6047816320270969790_n.jpg
Dun
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Dun »

Eh... neviem prečo sa znižujú k nafukovaniu návštevnosti. Na púť do Levoče vraj prišlo 600-tisíc ľudí http://www.konzervativnyvyber.sk/na-put ... ludi/6327/
Pre porovnanie festival v Glastonbury, kam prišlo "iba" 135 tisíc ľudí
Prílohy
glastonbury-above.jpg
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

..mas zaber aj z levoce :D

harrison314
ten kresleny vtip presne vystihuje obmedzenu predstavu neveriacich...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:harrison314
ten kresleny vtip presne vystihuje obmedzenu predstavu neveriacich...
V com?
Dun
Light Expert
Light Expert

strapaty - to bola otázka?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Dun ..ano ?? spochybnujes a na zaklade nicoho .. neviem ci si si vsimol ze tych 600 000 je za dva dni....(ked tam bol svaty otec tak tam bolo 650 000 v jeden den)

harrison314

..v tom ze prezentuju len povrchnu predstavu o bohu ...nikdy nejdu hlbsie .. persolnalizuju ho ako cloveka... s rovnakym konstruktivnym myslenim... (boh je bitost ale tym ze ma vedomie a rozhoduje sa a nie obmedzenym ludskym myslenim)

ateista jednoducho nedokaze asi pochoúpit ze ak clovekveri v nesmrtelnost (pozemsky zivot je len docasny a smrt je len prechod z jednej formy bitia do inej) tak zdravie a pozemsky zivot je len druhotna zalezitost... prvorady je dobry vecny zivot nie docasny na zemi .. cize ak ma choroba a smrt pomoct k blazenemu vecnemu zivotu je pre cloveka prinos (tym sa mysli bozi plan na zachranu jeho nesmrtelnej duse)

...dokonca aj keby bol zivot smrtelny tak lipnutie na nom neprinesie nic ani jedincovi ani spolocnosti ...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:Dun ..ano ?? spochybnujes a na zaklade nicoho .. neviem ci si si vsimol ze tych 600 000 je za dva dni....(ked tam bol svaty otec tak tam bolo 650 000 v jeden den)
To plati aj pre Dun, argument at populum nehovori nic.
strapaty napísal:..v tom ze prezentuju len povrchnu predstavu o bohu ...nikdy nejdu hlbsie .. persolnalizuju ho ako cloveka... s rovnakym konstruktivnym myslenim... (boh je bitost ale tym ze ma vedomie a rozhoduje sa a nie obmedzenym ludskym myslenim)
1. Je to vtip.
2. naraza na krestanov a ich vnimanie dobra a zla. A nejme to co nazyvaju "bozi plan".
3. Pokial viem clovek bol stvoreny na obraz bozi.
4. V biblii su prisudzovane bohu ludske vlastnosti aj emocie.
strapaty napísal:ateista jednoducho nedokaze asi pochoúpit ze ak clovekveri v nesmrtelnost (pozemsky zivot je len docasny a smrt je len prechod z jednej formy bitia do inej) tak zdravie a pozemsky zivot je len druhotna zalezitost...
To co bude po smrti nevdeia ani krestania, ani ateisti. Ak pripustis iba 1% sancu, ze sa smrtou vsteko konci...
nemozem sa vyjadrovat za vstekych ateistov, ale keby naisto viem, ze po smrti je daco dalsie, nezijem inak.
strapaty napísal:prvorady je dobry vecny zivot nie docasny na zemi
Ehm. Pokial nejaky je, pokial neskoncis v pekle, v ocisci alebo este neviem kde.
strapaty napísal:cize ak ma choroba a smrt pomoct k blazenemu vecnemu zivotu je pre cloveka prinos (tym sa mysli bozi plan na zachranu jeho nesmrtelnej duse)
Klasicky krestansky egoizmus. Ked si myslis, ze je nieco dobre pre teba, este to neznamena, ze je to dobre aj pre inych.
strapaty napísal:dokonca aj keby bol zivot smrtelny tak lipnutie na nom neprinesie nic ani jedincovi ani spolocnosti
Taky mam pocit z teba a krestanov, prilis lipnete na posmrtnom zivote a smrti.
Dun
Light Expert
Light Expert

strapaty - a ty tomu veríš na základe ničoho, a čo má byť. Moje dôvody sú určite viac podložené. Sorry, ale aj keby sme tam započítali Poliakov, tak toľko aktívnych na púť chodiacich katolíkov na Slovensku ani nie je. Glastonbury trvá 5 dní inak. Lumen má návštevnosť vraj okolo 10 tisíc, Pohoda okolo 30 tisíc. Také davy, ako tam údajne prišli, chodia možno tak na protesty vo Washingtone alebo na 5-dňový Hajj do Mekky, kam príde okolo 2 miliónov ľudí ročne - žeby Levoča prilákala 1/3 ľudí zo všetkých tých moslimov, čo sa ročne stretnú v najsvätejším mieste moslimov? Pri tej návšteve pápeža by sa tomu dalo ešte uveriť, ale inokedy?
Pár fotiek davov na púti
http://files.turistka.webnode.sk/200001 ... b15/62.JPG
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... hore_x.jpg
Vidno, že dav redne kúsok od kostola.

Edit: harrison - áno, také nafukovanie čísiel vyzerá ako snaha o argument ad populum

Edit2: strapaty - Ver si čomu chceš. Keď chceš veriť tomu, že tam prišla miliarda ľudí, keď to bude tvrdiť nejaký organizátor, tak prosím. Len potvrdzuješ, že niektorí ľudia uveria akejkoľvek kravine, keď to povie autorita. Pritom je to len odhad, ale tak podľa teba aj odhady musia byť pravdivé. A áno, organizátori by to mali vedieť. Preto organizátori najskôr klamú, lebo pre návštevnosť 600 tisíc ľudí by sa len rad toitoiek tiahol až po Levoču, nehovoriac o parkoviskách. Pozri si aj fotky z Petržalky, keď tam bol pápež. To sú iné davy v porovnaní s tými na púti, kde väčšina programu pritom aj tak bola len večer a ráno, ale odhadovaný počet ľudí bol aj tak výrazne nižší. Ešte pár rokov a Levoča tromfne Mekku ako pútnické miesto.
Jeden komentár spod článku:
"Ale je normálne, že kresťania návštevnosť "trochu" vždy nafukujú.I vtedy,keď bol v Banskej Bystrici pápež ,tak očakávali takúto vysokú návštevnosť a nakoniec ich prišlo tuším okolo 30 tisíc a to tam bolo viac farárov a mníšok, ako veriacich občanov...Parkoviská zývali prázdnotou a jedinné,čo na nich bolo stolík, dvaja informátori s letákmi a pár pojazdných WC."
Tým túto duchaplnú diskusiu s tebou končím, lebo si aj tak mimo a každý s minimálnym kritickým myslením vidí, že obhajuješ nezmysel.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

DUN ... netvrdil som ze tomu verim ... alebo nie ... aj som ti len vycital tvoju nicim nepodlozenu poznamku ... co sa tyka organizatorov tak zabezpecuju parkovanie pitny rezim stravu ubytovanie ... cize maju orientacnu predstavu kolko ludi tam bolo ... v podstate si ich obvinil z klamstva bez akych kolvek dokazov... alebo logickych indicii... (co sa tyka tych foto ...bol si tam niekedy na tej hore ... ??? as dalsia vec put neznamena ze si tam od rana do vecera... )

harrison314
beriem to ako vtip... (podobne su aj s pocasim :D )
...vobec nezobrazuje pnimanie dobra a zla...
... to ze ludia dokazu vnimat pozitivny pirnos napriklad aj v chorobach neznamena ze ich niekomu zelaju, alebo sa s nich tesia .... (naco by sa potom krestania liecili .. ) kazde utrpenie choroba bolest je aj v zivote krestana negativna zalezitost .... to vsak neznamena ze to nemoze mat aj pozitivny prinos... a ak je prinos vyssi ako negativum je to nakoniec hodnotene kladne... (mam taky pocit ze v tom vtipe ta zena je matka alebo manzelka... myslis ze prekoho je to tazsie... ?? pre toho co umiera alebo pre ich blizkych ?? ) fakt je taky ze ten clovek je chory ...to vsak neznamena ze tu chorobu sposobil boh (faktory rakoviny priciny zhruba pozname) ... krestania nehovoria ze je to bozi plan ale ze je to bozie dopustenie... ako kazda tazka situacia, kazda skuska - kriz aj choroba ukazuju cloveku co je v zivote dolezite a clovek prehodnocuje svoj zivot a svoj hodnotovy system..... covek ked stoji zoci voci smrti tak vsetky svetske starosti statky pozitky stracaju vyznam... cize ak si clovek bozim dopustenim zachrani dusu (zmeni sa ...) ludia zvyknu "hovorit" o boziom plane (ale to neznamena ze si to boh planuje... ) lebo bozim planom je aby vsetky bytosti boli spasene ... cize aby sa navratili -spojili s nim/k nemu ..
cize analogia celeho vtipu je dost povrchna....

..ano clovek je stvoreny na bozi obraz ... cize nesmrtelna dusa(v podstate aj telo ) a hlavne slobodna vola...

..biblia je ludsko-bozie dielo ... je pisana pre ludi preto sa pouziva jazyk ktoremu ludia rozumeju ... (preto sa man ovela tazsie vnimaju udalosti zo stareho zakona lebo nechapeme suvislosti bibliopiscami a ludmi ktorym bolo pismo citane... napriklad priklad dobreho pastiera ..... dnesny ludia nechapu vsetky suvislosti a vstahy ohladom pastierov a oviec v pusti...(az na stadovitost a tomu pripisovana nedostatocna schopnost samostatneho rozhodovania.... ) ) ale v pusti take samostane rozhodnutie znamena istu smrt... ci uz od dravych zvierat ci od nedostatku vody alebo potravi ... a takisto nechapu vrucny vstah pastiera k ovciam ktore umoznovali prezitie v tak tazkych podmienkach celym narodom ... mnohi ktori kritizuju krestanov ze su to len ovce si totiz neuvedomuju ze vo veciach ducha a boha sme vsetci ovce... s tym rozdielom ze jedny maju pastiera a druuhe su ponechane napospas svojmu osudu ... (ale to som zas pri prirovnaniach co nie je moc stastne :D ... )

samozrejme ze co bude po smrti nik nevie ... ale nadej cloveka mu umoznuje odputat sa od svatskych veci a lipnuti na zivote... co podla mna jednoznacne zvysuje kvalitu zivota cloveka

nik uprimne snaziaci sa neskonci v pekle (ja tomu verim) ... jedina skuska bude z lasky to je hlavny predmet... a jedinecnym dokazom lasky je pokora ... lebo pycha a laska sa navzajom vylucuju ...
ocistec je len docasna zalezitost ... odtial vedie jedine cesta do neba(k bohu) ..cize aj keby to trvalo neviem ako dlho z pohladu na vecnost je to zanedbatelny cas...

"Klasicky krestansky egoizmus. Ked si myslis, ze je nieco dobre pre teba, este to neznamena, ze je to dobre aj pre inych." k tomu som sa uz vyjadroval vysie ... to ze covek dokaze vidiet v niecom "zlom" aj prinos neznamena ze mu to zela... aj krestania chcu byt zdravy pekny silny a bohaty... ale nie za cenu straty boha ci vecneho zivota... "pane daj mi tolko aby som nemusel od hladu kradnut .. ale nikdy mi nedaj tolko aby som na teba zabudol.... "

"Taky mam pocit z teba a krestanov, prilis lipnete na posmrtnom zivote a smrti."
nemyslim si ... smrt pre mna je len plynuly prechod z jednej formy bytia do druhej ... v podstate ak zijes uz na zemi s bohom si v kralovstve nebeskom ... v nebi ... len obmedzovany smrtelnym telom, zmyslami pudmi atd.... v podstate bozi sud nebube nic ine ako zbavenie sa klamliveho tela a uvidenia toho co sme za cely zivot napachali do dosledkov.... sami sa budeme sudit ... a citit utrpenie a radost ktore sme sposobili ... a vacsie ako to utrpenie je len bozia laska - kristove milosrdenstvo ktore dokaze tu bolest prehlusit... ale kto odmietne krista / boha nebude mu mat co bolest prehlusit ... ked ho clovek odmietne za zivota odmietne ho aj po smrti... jednoducho len na zemi je jedinecna moznost spojenia sa s bohom .... osobitne primknutie k nemu ... a to sa nazyva Viera.... (to ze niekto veri ze boh existuje nie je viera... aspon nie v katolickom ponimani ..)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

to vsak neznamena ze tu chorobu sposobil boh
slobodna vola
uz zase zacinas s tymito blbostami?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

strapaty napísal: nik uprimne snaziaci sa neskonci v pekle (ja tomu verim)
Naozaj?

"Ak niekto povie niečo proti Synovi človeka, odpustí sa mu to. Kto by však povedal niečo proti Duchu Svätému, tomu sa neodpustí ani v tomto veku ani v budúcom. (Mt 12,3)"

To znamená, že ak je niekto neveriaci, to znamená zavrhol Ducha Svätého, tomu sa už nikdy nemôže odpustiť a skončí v pekle alebo v očistci, nie? Ak tomu teda neveríš, odmietaš sa riadiť Bibliou? :P

Toto len ukazuje, že v Biblii je toľko protichodných a protirečiacich častí, že nie je možné sa riadiť všetkými zákazmi a príkazmi, ktoré sú tam spomenuté. No a potom kto rozhoduje o tom, ktoré sú správne a ktoré nie, hmm? :sly:
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:naco by sa potom krestania liecili
Boja sa smrti :D
strapaty napísal:...vobec nezobrazuje pnimanie dobra a zla...
... to ze ludia dokazu vnimat pozitivny pirnos napriklad aj v chorobach neznamena ze ich niekomu zelaju, alebo sa s nich tesia .... (naco by sa potom krestania liecili .. ) kazde utrpenie choroba bolest je aj v zivote krestana negativna zalezitost .... to vsak neznamena ze to nemoze mat aj pozitivny prinos... a ak je prinos vyssi ako negativum je to nakoniec hodnotene kladne... (mam taky pocit ze v tom vtipe ta zena je matka alebo manzelka... myslis ze prekoho je to tazsie... ?? pre toho co umiera alebo pre ich blizkych ?? ) fakt je taky ze ten clovek je chory ...to vsak neznamena ze tu chorobu sposobil boh (faktory rakoviny priciny zhruba pozname) ... krestania nehovoria ze je to bozi plan ale ze je to bozie dopustenie... ako kazda tazka situacia, kazda skuska - kriz aj choroba ukazuju cloveku co je v zivote dolezite a clovek prehodnocuje svoj zivot a svoj hodnotovy system..... covek ked stoji zoci voci smrti tak vsetky svetske starosti statky pozitky stracaju vyznam... cize ak si clovek bozim dopustenim zachrani dusu (zmeni sa ...) ludia zvyknu "hovorit" o boziom plane (ale to neznamena ze si to boh planuje... ) lebo bozim planom je aby vsetky bytosti boli spasene ... cize aby sa navratili -spojili s nim/k nemu ..
cize analogia celeho vtipu je dost povrchna....
Je to narazka na stale omielane "je to bozi plan", "je to bozia vola".
Pokial viem boh je bud hybatelom, alebo potom ziaden bozi plan nie je. A zas sme pri tom istom - boh moze len za to dobre, za vsteko zle moze priroda a ludia.
A arcgumentovat tym, ze po smrti pojde clovek do neba fanatizmus, rovnako ako vo fundamentalnom islame.
navrat vstekych v bohu si predstavujes, ze vsteci musia zomriet? No to mi daco pripomina.
strapaty napísal:..ano clovek je stvoreny na bozi obraz ... cize nesmrtelna dusa(v podstate aj telo ) a hlavne slobodna vola...
zas si vyberame, co sa nam hodi?
strapaty napísal:samozrejme ze co bude po smrti nik nevie ... ale nadej cloveka mu umoznuje odputat sa od svatskych veci a lipnuti na zivote... co podla mna jednoznacne zvysuje kvalitu zivota cloveka
Nesuhlasim.
strapaty napísal:nik uprimne snaziaci sa neskonci v pekle (ja tomu verim) ... jedina skuska bude z lasky to je hlavny predmet... a jedinecnym dokazom lasky je pokora ... lebo pycha a laska sa navzajom vylucuju ...
ocistec je len docasna zalezitost ... odtial vedie jedine cesta do neba(k bohu) ..cize aj keby to trvalo neviem ako dlho z pohladu na vecnost je to zanedbatelny cas...
Toto mas s kade?
Pokial viem neveriaci zhoria v pekle. Co si napisal aj nizsie.

//autoeditácia príspevku (09 Júl 2015, 13:12)
Pre pobavenie
https://neznaboh.wordpress.com/2015/07/ ... view_id=63
Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

Dajme tomu ze boh existuje, tak tvrdis ze je vsemohuci a milujuci...ale ak sa pozries co sa kde deje, musi aj tebe vrtat v hlave ze co to ten dedo hore vymysla.... Proste ak boh je, je bud vsemohuci a zaroven despoticky psychopat. Alebo milujuci ale neshopny zasiahnut....
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

na to ti povie, ze Boha a bozie plany nevie nikto pochopit
na to mu zase odpovies, ze clovek bol stvoreny na obraz Boha
na to ti odpovie zase on, ze ...

kedze strapaty nie je ochotny akceptovat akykolvek argument a stale si toci to svoje bez akehokolvek zamyslania sa, je to len mlatenie prazdnej slamy
za ucelom zlepsovania svojich argumentacnych schopnosti to mozes pouzit, ale inak je to ako hranie tenisu so stenou, nevyhras, kedze stena nedodrzuje pravidla :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

beardie treba verit :smt042
Napísať odpoveď