eaten: 130km na horskom bicykli 7 dni po sebe si neviem ani len predstavit. Ked uz nieco take robit, tak urcite na cestom bicykli, ten odpor vzduchu, odpor kolies..., to je dost neporovnatelne. Rovne cesty, dajme tomu, ak by nefukalo, tak sa da dost najazdit. Ale tie kopce nezvladnes. Dokazes prejst jeden den nejaky kopec, pripadne dva kopce za den, o dalsi den opat nieco podobne, treti den budes mat uz problem, stvrty budes rozmyslat nad samovrazdou.
Ked si to len tak rychlo naklikam na Google maps a pozeram mapu, tak cast sa ide hore vo Francuzsku a cast dole. Oni tam maju presun lietadlom+kamionmi, takze je to dost skratenie trasy. Ale tak som to naklikal z Bratislavy. Je to 6000km hrubej cesty s Parizom, ale vynechal som Belgicko. K tomu pocitaj nejaky zakaz, obchadzku, nie su tam zahrnute kopce a ich presna trasa podla TdF, ale najrychlejsia/najkratsia trasa podla Google Maps. Dovolim si povedat, ze teda kludne dalsich 500-1000km naviac, pretoze mozes zabludit, mozes sa ist pozriet tam, tam, treba ist do obchodu, na hotel. Cize 7000km. Ak by si ten Pariz dal cestou tam, tak mozno dokazes usetrit par stoviek km. Zaokruhlim to na 6500km, pretoze ja som dal Pariz ako posledny co by bola zbytocna zachadzka. V prepocte pri spotrebe 7 litrov to mas 455 litrov nafty, pri cene 1,3 eur/liter to mas 600 eur za naftu. K tomu treba pripocitat myto, horne na severe 22 eur, cesta na juh 52 eur, z juhu cez Valence do Gapu okolo 12 eur. Tam v Alpach ides dost mimo dialnic alebo kratke useky, ktore nie su spoplatnene. Myto mas hned okolo 100 eur. K tomu dialnicna znamka do Rakuska, zrejme dvojmesacna, ta stoji 25 eur. V pripade cesty z Gapu do Pariza a potom domov to mas dalsich 88 eur naviac. Ak to nejak strucne spocitam, tak na cestu treba cca 800 eur.
Ubytovanie nejaky normalny hotel ci penzion, cize take lacne riesenie, ktore nie je najhorsie, tak mas 30 eur za noc pre 2 osoby, pri vacsich mestach ta cena ide na 50 eur. Ak pocitam, ze za den spravis 130 km roviniek a potom tam mas kopce, kde budes potrebovat aspon 10 dni, tak mas tak 25 dni jazdenia roviniek, 10 dni kopcov. Z toho 5 dni jazdis, den oddych, pri kopcoch 3 dni a den volna. To mas spolu 43 dni. Cesta tam a spat dalsie dva dni. Teda si na 45 dnoch, ktore ti treba. Dokazes vsak jazdit za silneho dazda, otrasnej burky, pri teplote 12 stupnov a silnom vetre??? Dokazes spravit v takom pocasi 130 km za den??? Co ak nachladnes, budes mat teplotu, kolko dni treba naviac k tomu, aspon 5 dni alebo az 10 dni??? Hravo sa podla mna dostanes na 50 dni, ktore to bude trvat. Potrebujes teda ubytovanie aspon na tych 45 dni, to mas pri cene dajme tomu 35 dni po 30 eur a 10 dni po 50 eur dokopy 1550 eur, dane z ubytovania, tak si na 1600 eur za ubytovanie, ak nie 1650 eur. A to len za dve osoby. Pre styri osoby uz mas 3200 eur. Ale to by sa mozno dalo riesit uz vacsou izbou spolocnou izbou, takze nieco sa usetri. Len netreba zabudat, ze to pomaly este nikto z vas nejedol.
Ranajky, obed ci vecera pre vodica, vo Francuzsku je to strasne drahe. Denne menu v restike zacina okolo 20 eur, slusnejsia restika aj 50 eur. Minimalne vodic potrebuje jest, aby bol spokojny. Ty na bicykli zase nejaky ten gel, banan, cola, po jazde nieco dobre, ale zaroven lahke, ranajky podobne. Ak by som aj setril a dal na vodica 30 eur na den s tym, ze rano si kupi v obchode alebo bude mat v cene hotela ranajky (lacny hotel castokrat bez ranajok, resp. za priplatok az 10 eur/osoba), obed kebab, hranolky, vecera polievka, nieco lahke, tak mozno sa na 30 eur dostanem, aj ked tomu sam neverim. Cize 45 dni po 30 eur je 1350 eur za vodica. Ty potrebujes ranajky, veceru, nieco vhodne a lahke na bicykel. Neviem ci sa da ratat s inou sumou, pretoze potrebujes prijat vela kalorii, vela toho zjest. Ostanem pri sume 30 eur taktiez. Traja cyklisti, spolu 4050 eur.
Spocitane na vodica a troch cyklistov: 800+3200+1350+4050=9400 eur pre 4 osoby. Kedze vodic to ma mat zadarmo, platia to traja cyklisti a to je 3130 eur na osobu. To sa moze hravo navysit - pokuta za auto, drahsi hotel, drahsia nafta, necakane myto v horach, telefonaty, vyssia spotreba auta (najma v horach), servis bicykla..., v pohode to vidim, ze sa to cene dokaze dostat na 10-11 tisic eur. Ked si vezmem, ze sa to moze o par dni natiahnut, ochories, bude treba viac oddychu, tak to moze byt par dni naviac a cena opat skoci o tisicku vyssie. Aj ked pri chorobe vies cast travit s vodicom v aute a nejazdit, len oddychovat.
Podla mna je nieco take nezrealizovatelne, najma nie pre beznych ludi z hladiska fyzickej stranky. A tiez neverim, ze dokazes zohnat dalsich ludi do auta. Ak ta nieco take laka, tak si skus najskor Taliansko. Chod na nejaky tyzden, to ta vyjde 350 eur aj so stravou, ak budete mat apartmany. Ak by si to chcel ist stylom, ze si pojdes prvy a druhy kopec, potom sa tam ubytujes, dalsi den opat ides dalej a tam sa ubytujes, no tak ten tyzden ta vyjde o nieco viacej, ale stale si pod tisickou na osobu a to uz skor zozenies ludi, nez na vylet, ktory vyjde na osobu tak, ako jazdena Skoda Fabia, resp. Skoda Octavia. Tu je plan na Taliansko, ktore idem aj s t0m4s3m o tyzden:
http://www.mtbiker.sk/forum/cestne-akci ... 36671.html Ten inzerat je tam 3 tyzdne, taktiez na bike-forum.cz, napisal som 50-100 ludom na mtbiker.sk a taktiez ludom na Strave, ktorych som nasiel cez Facebook, no nikto sa neozval (jeden nema dovolenku, druhy nema peniaze, treti uz bol v Taliansku, stvrteho nepusti zena, piaty ma male dieta...). Ja som nedokazal za 3 tyzdne doplnit volne miesto na zajazd, ktory vyjde so stravou do 350 eur, takze neverim, ze ty zozenies co i len jedneho cloveka na 45 dni na vylet, ktory ho bude stat 10x viac.
Zaver: Tvoja trasa TdF je s tvojim planom nezrealizovatelna.