TdF - hobby dovolenka

O športe...
eaten
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

TdF - hobby dovolenka

Príspevok od používateľa eaten »

Zdravim,

som fanusikom cyklistiky, velmi rad prijmam vyzvy a vcera som dostal na jednu takuto vyzvu napad. Zobrat si 4-5 tyzdnov volna a dat si vsetky etapy Tour de France - zohnat sofera, ktory by prenasal veci popripade aj nas. Kedze momentalne ma limituje moje zdravie, tak kondicka je nic moc, avsak tento napad by som rad zrealizoval az o par rokov :).
4-5 tyzdnov si davam preto, lebo neviem ci zvladnem kazdu etapu za den, takisto presuny, nejake oddychy a tak. Najdlhsiu skusenost s jazdenim mam asi 7 dni v kuse po cca 130km.
Co si o tomto napade myslite? Predpokladam ze to bude aj finance narocna zalezitost, ale velmi ma to laka.
Poculi ste uz o niekom co nieco take skusal, popripade nejaku organizaciu/skupinu co nieco take organizuje?
Ako som vravel, bol to napad z dlhej chvile, tak preto chcem pocut vas nazor :).
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Re: TdF - hobby dovolenka

Príspevok od používateľa p4ra »

My chceme nieco podobne s bratom zrealizovat do 2-3 rokov, ale nie ako cyklisti. Isli by sme autom, a chceli by sme si pozriet par horskych etap. :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

no tak to si nachystaj dosť veľa peňazí na odklonenie dopravy, ak chceš skutočne chodiť tými trasami ako oni, hlavne v paríži budeš mať parádny dojazd ;)
eaten
Light Professional
Light Professional

audiotrack: neviem preco tolky sarkazmus :roll: ... je mi jasne ze tie cesty nebudem mat len pre seba, ale jazdit sa po nich normalne da nie? ci su niektore uzavrete alebo nedostupne pre cyklistov pocas roka? Aaa Pariz ma napadol, tam tiez neviem nakolko je pristup re bicykle pocas normalneho dna, ale ten by sa uz nejak poriesil snad :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

to nemal byť až taký sarkazmus ako to vyznelo. Cesty samozrejme prejazdné sú, skôr som narážal na dopravné značenie ktoré počas tour neplatí. Či nebudeš musieť ísť niektorou jednosmerkou v protismere, vojsť do zákazu pre bicykle, možno nejaký úsek ak ide dialnicou a podobne
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

audiotrack napísal:no tak to si nachystaj dosť veľa peňazí na odklonenie dopravy, ak chceš skutočne chodiť tými trasami ako oni, hlavne v paríži budeš mať parádny dojazd ;)
Ale ved po ceste asi moze normalne jazdit, ako ked jazdis aj po Slovensku. Snad, keby okopirujes trasu, ktora sa jazdila Okolo Slovenska, tak nemusis robit ziadne odklananie dopravy, ani nic, len proste ides po tych cestach, to ti asi nikto nic nespravi, predpokladam. Ten Pariz je akurat taky nerealny.

EDIT: OK, uz si to rozviedol. :)
eaten
Light Professional
Light Professional

No jasne, toto ma tiez nenapadlo s tym znacenim, ale tak prejdes o ulicu dalej, pripadne vezmes cestu mimo dialnice, asi sa uplne 100% kopia cesty nebude dat, a v tom Parizi to snad pre cyklistov maju povolene alebo aspon maju povedla cestu pre cyklistov :) a dame len jedno kolecko :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Cize potrebujes minimalne jedneho sofera a idealne tak dvoch az troch ludi do auta, aby si nepreplatil cestu a ubytovanie. Neviem akou formou to chces riesit, ale ked podava clovek vykon, tak potrebuje dobry odpocinok. A ten urcite nie je v stane v nejakom kempe, ale idealne primerana spotel (hotel, penzion, hostel, privat), pripadne karavan. Tiez nemozes cakat, ze budes podavat extra vykony, ze prejdes 180km a z toho dva poriadne kopce. Takze to co oni daju za den, tak ty budes mat na dva alebo aj tri dni. A co potom, dokazes jazdit aj dalej alebo si das pauzu??? Co v pripade zleho pocasia, teda ochladenie a silny dazd??? Najma v kopcoch to moze byt problem.

Ako sa spominalo, aj cesty a teda najma dialnice treba obchadzat, trasa sa moze predlzit. Treba pocitat s problemami bicykla, teda nejake to koleso do nahrady by nebolo zle. Vezmi si, ze tato tour ma 3344/3360km, aj ked neviem, ze ci je to cislo s Galibierom alebo bez neho, ale bude to priblizne podobna dlzka. Tolko niekto nenajazdi za rok. Dokazes nieco take prejst za napriklad 35 dni (5 tyzdnov)??? Mozno, ak by to bola rovina a nefukalo by, mal by si prijatelne pocasie, tak teoreticky pri dobre forme aj ano. Inak si myslim, ze to nezvladnes. Ak do toho zahrnies aj kopce, tak nehrozi.

p4ra: O horske etapy je velky zaujem. Program TdF sa zverejnuje tusim niekedy oktober ci november, vari koncom oktobra. Takze idealne uz vtedy objednavat ubytovanie. Kopa hotelov vsak nema este vyhodenu letnu sezonu na objednanie, ale je dobre nieco objednat vopred. Potom to mozes stornovat a pocas zimy objednat nieco prijatelnejsie. Pocitaj s tym, ze 4 mesiace vopred uz nenajdes cenovo dostupny hotel. Na etapy treba dochadzat a treba si dat na to rezervu. Bol som 2x na Tour a vzdy to bolo rovnake. Ak isli cyklisti na Alpe d'Huez s cielom okolo siestej vecer, tak cesta pod Huez bola o 12:00 uz uzavreta. Cesta na hore na Huez bola uzavreta uz vecer predtym o 22:00. Kto to nestihol, mal smolu, policajti nikoho nepoustili, jedine obyvatelov alebo ludi, ktori tam boli ubytovani. To by sa dalo teda oklamat tak, ze si spravis falosne rezervacie a vytlacis si papiere akoze su z booking.com. Nas takto nepustili pod Col du Galibier, pretoze sme boli 30km od Galibieru az o 12:30. Pod Alpe d'Huez sa chodi rano o osmej, tam odstavis auto, pri stasti kusok pod kopcom, ak prides o hodinu neskor, tak aj 5km od kopca. V obchode si kupis jedlo, vodu a mozes slapat. Pokial ide o rovinnate etapy, tam je to volnejsie, tam sa nejake 3-4 hodiny pred este vies dostat. Takze cloveka to unavuje, ze musi tolko cakat. Skor by som to odporucal spojit s takou mensou dovolenkou, trebars na 4 dni Nice/Cannes a potom smer Grenoble, Gap, Briancon alebo nieco poblizku, tam je dost kopcov ako Huez, Galibier, Lautaret, Glandon..., takze ak sa podari, tak nejake 3-4 etapy mozu ist poblizku, pripadne 1-2 etapy pricestujes.

Z hladiska jazdenia a aj navstevy je dostupnejsie Giro. Autom je to o polovicu menej, Taliansko je lacnejsie, je tam co vidiet. Jazdit sa daju krasne kopce, v pripade navstevy ako divaka to nie je take prisne a cestou kadial idu cyklisti, tak sa da ist tak 2-3 hodiny vopred. Niektore useky uzatvoria skor, ale ak ide o hlavne tahy alebo cesty, kde nie je ina moznost, tak tam to uzatvoria tak 1-2 hodiny vopred.
eaten
Light Professional
Light Professional

Toto je odpoved, aku som ocakaval :). Poriadna kritika, aspon sa zamyslim nad vecami co ma nenapadli :).

Spanok: Zo skusenosti viem povedat ze cca 130km som dal celkom v pohode na horskom 7 dni po sebe s tym ze sme spavali prave v stanoch. Viem ze tu je tych kilometrov viac, v niektorych etapach aj kopcov a takisto to nie je 7 dni ale 21. Kazdopadne prave preto by som si na to zobral 5-6 tyzdnov, aby som si mohol dat pripadny oddych. Samozrejme asi by som (aspon vacsinou) nespal v stane, co bude financne narocnejsie ale preto to zvazujem az niekedy o niekolko rokov kde by som si na to nasetril :).

Pocasie: Ked sa spi v penzionoch/hoteloch daju sa veci ususit tak v nejakom slabsom dazdi sa ist da. Jasne ze si treba predtym pozriet aspon pribliznu predpoved pocasia, ale samozrejme toto neodhadnes a musis dufat :).

Cesta: Neplanujem ist sam - dufam ze niekolko podobnych nadsencov este najdem - soferov/necyklistov zobereme by som hladal dvoch ktori by nas cakali v cieli, poobzerali si mesto.

Kondicka: No co k tomu povedat, budem sa snazit ist v co najlepsej kondicii, uvidime ako to pojde. Skoncit sa da kedykolvek. Mam rad vyzvy, a toto by som rad skusil, ci na to mam, hecnut sa, mat zazitok.
Nad Girom pouvazujem, kazdopadne niekolko kopcov mam v plane - resp. mal som v plane tento rok - vsetko naplanovane, ubytko zaplatene - ale zdravotne problemy mi nedovolili vyrazit. Konkretne som chcel Stelvio, nieco v okoli Livigna a Lago Di Garda :).
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

Nic v zlom, ale myslis si ze najdes 1-2 ludi, ktori by ti isli robit soferov na 5-6 tyzdnov? Ak by to bol mlady pracujuci clovek (do 33 rokov), tak ma zo zakona narok na 4 tyzdne dovolenky, ak nad 33 rokov, tak 5 tyzdnov dovolenky.

Neviem si to nejak predstavit, ze by niekto obetoval tolko dni zo svojej dovolenky a tolko financii, aby isiel robit niekomu sofera, kto sa ide bicyklovat.

Student by mozno mal tolko casu, ale mozno by mal problem zafinancovat to. Ale kto vie, mozno mas fakt dobrych kamaratov :)

Za dalsie, tento tvoj "vylet" by vyzadoval extremne vela planovania, zajednavania hotelov a pod. Pochybujem, ze ak by ste boli celkovo styria - piati, ze by ste ktorykolvek den mohli prist do ubytovacieho zariadenia (hotel, privat, ...) a objednat izbu. Vsetko by muselo byt dopredu naplanovane, na kazdy den mat booknute ubytko. No a co ak by si v niektory den spadol a zranil sa?

Napad mas pekny, urcite to aj napadlo vela ludi, ze by si trasu TdF skusili, no je to podla mna velmi narocne na organizaciu.
eaten
Light Professional
Light Professional

No myslim si ze niekto by sa nasiel, kto by siel popozerat francuzsko v podstate by si platil ubytko, palivo by slo asi na cyklistov. Skor sa bojim najst tolkych nahecovanych cyklistov :D.
Organizacia by bola asi docela brutal a nespat v campoch, mohol by byt problem to vsetko rezervovat to je pravda. Musim povedat ze ste ma schladili trochu, ale to je to co som chcel v podstate, sa na to pozret realne :).

Este som nasiel nejake spolocnosti co to organizuju, ale tam by som asi kondicne nedaval so vsetkymi :) a hlavne nemozes skoncit etapu kedy chces a vyjde to pomerne dost okolo 3500e.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

ja si myslim, ze ina moznost ti neostane..ist si pozriet francuzsko je fajn, ale nie sa vliect 5-6 tyzdnov. takisto ako tu bolo pisane ohladom tej dovolenky - toto je mozne jedine pre zivnostnikov alebo ludi, ktori nemaju klasicke zamestnanie so 160 hodinovym mesiacom a mozu robit "kedy chcu/potrebuju".
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

eaten: 130km na horskom bicykli 7 dni po sebe si neviem ani len predstavit. Ked uz nieco take robit, tak urcite na cestom bicykli, ten odpor vzduchu, odpor kolies..., to je dost neporovnatelne. Rovne cesty, dajme tomu, ak by nefukalo, tak sa da dost najazdit. Ale tie kopce nezvladnes. Dokazes prejst jeden den nejaky kopec, pripadne dva kopce za den, o dalsi den opat nieco podobne, treti den budes mat uz problem, stvrty budes rozmyslat nad samovrazdou.

Ked si to len tak rychlo naklikam na Google maps a pozeram mapu, tak cast sa ide hore vo Francuzsku a cast dole. Oni tam maju presun lietadlom+kamionmi, takze je to dost skratenie trasy. Ale tak som to naklikal z Bratislavy. Je to 6000km hrubej cesty s Parizom, ale vynechal som Belgicko. K tomu pocitaj nejaky zakaz, obchadzku, nie su tam zahrnute kopce a ich presna trasa podla TdF, ale najrychlejsia/najkratsia trasa podla Google Maps. Dovolim si povedat, ze teda kludne dalsich 500-1000km naviac, pretoze mozes zabludit, mozes sa ist pozriet tam, tam, treba ist do obchodu, na hotel. Cize 7000km. Ak by si ten Pariz dal cestou tam, tak mozno dokazes usetrit par stoviek km. Zaokruhlim to na 6500km, pretoze ja som dal Pariz ako posledny co by bola zbytocna zachadzka. V prepocte pri spotrebe 7 litrov to mas 455 litrov nafty, pri cene 1,3 eur/liter to mas 600 eur za naftu. K tomu treba pripocitat myto, horne na severe 22 eur, cesta na juh 52 eur, z juhu cez Valence do Gapu okolo 12 eur. Tam v Alpach ides dost mimo dialnic alebo kratke useky, ktore nie su spoplatnene. Myto mas hned okolo 100 eur. K tomu dialnicna znamka do Rakuska, zrejme dvojmesacna, ta stoji 25 eur. V pripade cesty z Gapu do Pariza a potom domov to mas dalsich 88 eur naviac. Ak to nejak strucne spocitam, tak na cestu treba cca 800 eur.

Ubytovanie nejaky normalny hotel ci penzion, cize take lacne riesenie, ktore nie je najhorsie, tak mas 30 eur za noc pre 2 osoby, pri vacsich mestach ta cena ide na 50 eur. Ak pocitam, ze za den spravis 130 km roviniek a potom tam mas kopce, kde budes potrebovat aspon 10 dni, tak mas tak 25 dni jazdenia roviniek, 10 dni kopcov. Z toho 5 dni jazdis, den oddych, pri kopcoch 3 dni a den volna. To mas spolu 43 dni. Cesta tam a spat dalsie dva dni. Teda si na 45 dnoch, ktore ti treba. Dokazes vsak jazdit za silneho dazda, otrasnej burky, pri teplote 12 stupnov a silnom vetre??? Dokazes spravit v takom pocasi 130 km za den??? Co ak nachladnes, budes mat teplotu, kolko dni treba naviac k tomu, aspon 5 dni alebo az 10 dni??? Hravo sa podla mna dostanes na 50 dni, ktore to bude trvat. Potrebujes teda ubytovanie aspon na tych 45 dni, to mas pri cene dajme tomu 35 dni po 30 eur a 10 dni po 50 eur dokopy 1550 eur, dane z ubytovania, tak si na 1600 eur za ubytovanie, ak nie 1650 eur. A to len za dve osoby. Pre styri osoby uz mas 3200 eur. Ale to by sa mozno dalo riesit uz vacsou izbou spolocnou izbou, takze nieco sa usetri. Len netreba zabudat, ze to pomaly este nikto z vas nejedol.

Ranajky, obed ci vecera pre vodica, vo Francuzsku je to strasne drahe. Denne menu v restike zacina okolo 20 eur, slusnejsia restika aj 50 eur. Minimalne vodic potrebuje jest, aby bol spokojny. Ty na bicykli zase nejaky ten gel, banan, cola, po jazde nieco dobre, ale zaroven lahke, ranajky podobne. Ak by som aj setril a dal na vodica 30 eur na den s tym, ze rano si kupi v obchode alebo bude mat v cene hotela ranajky (lacny hotel castokrat bez ranajok, resp. za priplatok az 10 eur/osoba), obed kebab, hranolky, vecera polievka, nieco lahke, tak mozno sa na 30 eur dostanem, aj ked tomu sam neverim. Cize 45 dni po 30 eur je 1350 eur za vodica. Ty potrebujes ranajky, veceru, nieco vhodne a lahke na bicykel. Neviem ci sa da ratat s inou sumou, pretoze potrebujes prijat vela kalorii, vela toho zjest. Ostanem pri sume 30 eur taktiez. Traja cyklisti, spolu 4050 eur.

Spocitane na vodica a troch cyklistov: 800+3200+1350+4050=9400 eur pre 4 osoby. Kedze vodic to ma mat zadarmo, platia to traja cyklisti a to je 3130 eur na osobu. To sa moze hravo navysit - pokuta za auto, drahsi hotel, drahsia nafta, necakane myto v horach, telefonaty, vyssia spotreba auta (najma v horach), servis bicykla..., v pohode to vidim, ze sa to cene dokaze dostat na 10-11 tisic eur. Ked si vezmem, ze sa to moze o par dni natiahnut, ochories, bude treba viac oddychu, tak to moze byt par dni naviac a cena opat skoci o tisicku vyssie. Aj ked pri chorobe vies cast travit s vodicom v aute a nejazdit, len oddychovat.

Podla mna je nieco take nezrealizovatelne, najma nie pre beznych ludi z hladiska fyzickej stranky. A tiez neverim, ze dokazes zohnat dalsich ludi do auta. Ak ta nieco take laka, tak si skus najskor Taliansko. Chod na nejaky tyzden, to ta vyjde 350 eur aj so stravou, ak budete mat apartmany. Ak by si to chcel ist stylom, ze si pojdes prvy a druhy kopec, potom sa tam ubytujes, dalsi den opat ides dalej a tam sa ubytujes, no tak ten tyzden ta vyjde o nieco viacej, ale stale si pod tisickou na osobu a to uz skor zozenies ludi, nez na vylet, ktory vyjde na osobu tak, ako jazdena Skoda Fabia, resp. Skoda Octavia. Tu je plan na Taliansko, ktore idem aj s t0m4s3m o tyzden: http://www.mtbiker.sk/forum/cestne-akci ... 36671.html Ten inzerat je tam 3 tyzdne, taktiez na bike-forum.cz, napisal som 50-100 ludom na mtbiker.sk a taktiez ludom na Strave, ktorych som nasiel cez Facebook, no nikto sa neozval (jeden nema dovolenku, druhy nema peniaze, treti uz bol v Taliansku, stvrteho nepusti zena, piaty ma male dieta...). Ja som nedokazal za 3 tyzdne doplnit volne miesto na zajazd, ktory vyjde so stravou do 350 eur, takze neverim, ze ty zozenies co i len jedneho cloveka na 45 dni na vylet, ktory ho bude stat 10x viac.

Zaver: Tvoja trasa TdF je s tvojim planom nezrealizovatelna.
Prílohy
tdf1.jpg
tdf2.jpg
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Byť tebou tak začnem niečím jednoduchším, napr týždeň až desať dní v Taliansku alebo Rakúsku a uvidíš že ani to nie je jednoduché. Vychytáš si rôzne veci, ktoré ťa doma nenápadnú,zistíš ako si na tom fyzicky a zistíš koľko peňazí to bude stáť. Najväčší problém vidím nájsť aspoň dvoch ďalších ľudí čo by do toho šli
eaten
Light Professional
Light Professional

Jasne ze zacat jednodussim, toto nebol plan na dalsi rok :). ALe mas pravdu hojko, ked si to clovek takto prepocita, zapocita vsetky mozne risky tak je to takmer nerealne zorganizovat ... ale tak .. myslienka pekna :D
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

hojko, diki moc za informacie z pohladu turistu, ktory nejde ako cyklista, budem si pamatat a pokecam o tom s bratom.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Organizujú sa aj väčšie zájazdy, otcov známy už bol minule a tento rok si to vraj ide zopakovať, idú vraj celý autobus. Ale bližšie info neviem, kto to organizuje.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Autobusovych zajazdov je kopa, slovenske, ceske ale aj rakuske cestovky. Co si pamatam, tak cyklozajazdy.sk, alpina.cz, sporttour.sk, cyklotip.sk alebo cyklotour.sk. Urcite bude viacej cestoviek co sa tym zaoberaju. Videl som dvojtyzdnovy zajazd na TdF, ubytovanie v lepsich hoteloch, tena bola okolo 3500 eur.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

p4ra: Nz, keby nieco, tak napis.

eaten: Skus porozmysat nad severom Talianska, to mas 600km od Bratislavy, teda cca 800 km z Brezna (ak si z Brezna a ten udaj co mas v profile je aktualny). Najlepsie to riesit individualne, pretoze som bol s cestovkou, sice som sa o nic nemusel starat, ale cakat na ostatnych ludi, pocuvat tam ostatnych (nikdy nevies co za vykvet ide s tebou) a nadhodnotena cena. Individualne si booknes apartman alebo nieco ine cez booking.com, zozenies partiu ludi, poriesis auto, stojan na auto a mozes ist. Vyjde ta to minimalne o tretinu az o polovicu menej ako s cestovkou.
eaten
Light Professional
Light Professional

Jasne vravim Stelvio + Lago Di Garda som mal ist tento rok na tyzden :), akurat ma postretla tromboza, takze tento rok si moc nepobicyklujem. Ale dik za rady este raz.
Napísať odpoveď