Sytena vs. Nesytena
Re: Sytena vs. Nesytena
No keby bola na obrazku konzervy len fazula, napis fazula a vo vnutri 99 hraskov a 1 fazulka, to uz by sa myslim netolerovalo.
Prave ze aj text je klamlivy, ked tam je na prednej strane napisane MANGO, nic ine a v zlozeni na druhej strane malymi pismenami "mango 1%, pomaranc 30%, jablko 60%...", tak neviem.
Prave ze aj text je klamlivy, ked tam je na prednej strane napisane MANGO, nic ine a v zlozeni na druhej strane malymi pismenami "mango 1%, pomaranc 30%, jablko 60%...", tak neviem.
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
inac ako, nechcem byt paranoidny ale..hojko napísal: Okrem toho v podnikoch je moznost aj cistej vody s limetkou, resp. citronom. V lete ku kave mi to prijde lepsie ako mineralka.
myslite si ze v podnikoch/restikach kupuju citrony/limetky ktore niesu osetrovane serioznou chemiou?
Spoiler
pre neznalych, citrony su dost silno postrekovane a na 99% aj najdete varovanie ze kora sa nesmie pouzivat na konzum ani po umyti
ako ste natom vy?
-
hojko
Site Admin
vendo: V 95 percentach si pytam vodu s limetkou. Ale neviem ako to striekaju, kolko to striekaju, aka je tam uprava, umyvanie. Predpokladam, ze to kupia len niekde v blizkom obchode typu Tesco, Lidl, Billa ci Kaufland, oplachnu vo vode a nakrajaju. Ak sa mam pozerat na to co sa strieka a co nie, to by som potom zrejme nemohol jest ani jablka, hrusky, marhule, broskyne, hrozno, banany a vlastne vsetko.
Mam bratranca co ma velke sady jablk + mala chovna stanica (Mangelice, kurence, kacice, husi, morky, atd), vystudovany v obore. Povedal mi ze nech nechcem vediet aky humus sa legalne pouziva na postreky zeleniny a ovocia. Ako poctivemu polnohospodarovi je mu z toho smutno.
Pekné jabĺčka v tescu prípadne paradajky. Len tak na urobenie si obrazu - striekané 20-30 do roka.
V záhradke si postriekaš tak 2-3x.
V záhradke si postriekaš tak 2-3x.
ohladom postrekov som laik, takze sa rad necham poucit. Ale pokial viem tak postrek sa robi iba v urcitom obdobi v dostatocnom predstihu pred zberom urody. No a medzitym sa tie latky z povrchu postupne zmyvaju dazdami a nakoniec aj doma si clovek ovocie umyje. A komu to nestaci ten si moze to jablko aj olupat. Nechcem podcenovat riziko postrekov ale zase to asi netreba ani zvelicovat. alebo?
-
vendo
Guru
mno, ono zalezi ake ovocie/zelenina sa strieka a proti comu
ako som pisal, citrusy sa v poslednom case strasne postrekuju naozaj srackami, paradajky ze sa striekaju 20-30x je totalny nezmysel, kedze sa pestuju v sklenikoch kde na 99% nehrozi plesen ktora je vlastne hlavny a mozno aj jediny majoritny problem paradajok, takze paradajok by som sa vobec nebal, paprika je tiez dost odolna, jablka tiez, samozrejme jarne a predjarne postreky sa robia a potom pri plodoch proti cervikom tiez, ale nie 20x to je hlupost a financne by to nemalo zmysel nehovoriac o rezistencii, predsa nebudu pestovat 3 roky a dost....
ale
ako som pisal, citrusy sa v poslednom case strasne postrekuju naozaj srackami, paradajky ze sa striekaju 20-30x je totalny nezmysel, kedze sa pestuju v sklenikoch kde na 99% nehrozi plesen ktora je vlastne hlavny a mozno aj jediny majoritny problem paradajok, takze paradajok by som sa vobec nebal, paprika je tiez dost odolna, jablka tiez, samozrejme jarne a predjarne postreky sa robia a potom pri plodoch proti cervikom tiez, ale nie 20x to je hlupost a financne by to nemalo zmysel nehovoriac o rezistencii, predsa nebudu pestovat 3 roky a dost....
ale
toto nieje az tak pravda, latky sa z povrchu zmyju len ciastocne, (nehovoriac o tom ze sa casom podla mna "zazeru" do kory a stopove mnozstvo tam bude vzdy) tam ide skor o "ochrannu dobu" ale, kto ti zaruci ze ju pestovatelia dodrzia? a aj po nej kadejake studie ukazali ze rezidua sa tam nachadzaju staleNo a medzitym sa tie latky z povrchu postupne zmyvaju dazdami a nakoniec aj doma si clovek ovocie umyje
Nie je to hlúposť
priama skúsenosť. 23x minulý rok 27 rok predtým na konkrétnej farme. Strieka sa týždeň pred zberom ešte.
Daj si jablko z Tesca a na budúce Vianoce bude rovnako pekné. Vedľa neho si daj os starkeho zo záhrady a za pár dní doslova je v prdeli.
Daj si jablko z Tesca a na budúce Vianoce bude rovnako pekné. Vedľa neho si daj os starkeho zo záhrady a za pár dní doslova je v prdeli.
-
hojko
Site Admin
Ak sa mam pozerat na to, ze ci sa chemikalie z postrekov a z dazdov, ktore tiez obsahuju kadeco, dokazu zmyt alebo nie, potom by som musel vylucit komplet ovocie a zeleninu, vratanie zemiakov, karfiola, sosovice, fazule...
-
guess.whoo
Redeemer
presne tak..teraz sa strieka vsetko a vo velkom aby to malo farbu, lebo vyzor predava. ked do toho zahryznes a napne ta uz nikoho nezaujima.
nechces jest ovocie a zeleninu z obchodov? nech sa paci, dopestuj si a budes vediet co jes. ak na to nemas moznosti nic s tym nespravis
nechces jest ovocie a zeleninu z obchodov? nech sa paci, dopestuj si a budes vediet co jes. ak na to nemas moznosti nic s tym nespravis
No môžeš ešte nakupovať v malom na trhu a od "lokálneho starčeka", ale to opäť stojí peniaze/čas/pohodlie
A ešte raz: viem, že je to ťažko uveriteľné, ale skutočne jablká/hrušky a podobné plodiny sa striekajú 20_30x za rok.
Čo ja si myslím, že keď 3-4x postriekam zemiaky a zo 6x vinicu, že je to už moc.
A ešte raz: viem, že je to ťažko uveriteľné, ale skutočne jablká/hrušky a podobné plodiny sa striekajú 20_30x za rok.
Čo ja si myslím, že keď 3-4x postriekam zemiaky a zo 6x vinicu, že je to už moc.
-
guess.whoo
Redeemer
zeleninu od lokalneho starceka este ako-tak, ale ovocie sa dnes aj v domacich podmienkach strieka dost casto. k tomu si este prirataj splodiny z lietadiel a aut a mozes sa stahovat do pralesa aby si mal aspon nieco ozaj bio 
nie je to sice idealne, ale riesit aj toto v dnesnom postrekmi, splodinami a kadejakou havedou zasranom svete je trochu moc. skor ta zabije stres v robote alebo autonehoda ako pesticid
nie je to sice idealne, ale riesit aj toto v dnesnom postrekmi, splodinami a kadejakou havedou zasranom svete je trochu moc. skor ta zabije stres v robote alebo autonehoda ako pesticid
-
hojko
Site Admin
begbeee: Stale neviem, ze co predava lokalny starcek. Moze mi povedat, ze postriekal 2x za rok, aj to zo zaciatku roku, ale skutocnost moze byt taka, ze to postriekal 20x a ja sa pravdu nedozviem.
To je pravda ale k sile postrekov intenzívneho poľnohospodárstva sa nikdy nedostane a je pravdepodobné ze neviem koľko postrekov si nebude môcť dovoliť.
Napr. moja vinica 500l a ak striekam viackrát tak je to finančne stratové. Lebo dobré víno kúpiš aj za čosi viac ako 1e.
Napr. moja vinica 500l a ak striekam viackrát tak je to finančne stratové. Lebo dobré víno kúpiš aj za čosi viac ako 1e.
Ak si vezmeme tie kyslé dažde, tak to akoby striekal aj viac ako 20x do roka. Zbytočne sa týmto zaoberať, aj tak v súčasnej dobe pred chemikáliami nikto nikde neunikne, pretože všetko je tým nasiaknuté.. či cez vietor, dážď, pôda.. všetko.
V podstate všade máte niečo.. aj do 100% pomarančových štiav niektorí miešajú cukor, ktorý nie je uvádzaný ani na etikete, do párkov sa mieša rôzne mäso, nehovoriac o tom, čo Vám v akých podmienkach pripravujú niekde v reštaurácii. Keby sme mali vedieť detail výroby každého jedného jedla, nakoniec by sme nič nejedli.
V podstate všade máte niečo.. aj do 100% pomarančových štiav niektorí miešajú cukor, ktorý nie je uvádzaný ani na etikete, do párkov sa mieša rôzne mäso, nehovoriac o tom, čo Vám v akých podmienkach pripravujú niekde v reštaurácii. Keby sme mali vedieť detail výroby každého jedného jedla, nakoniec by sme nič nejedli.
Toto je uz riadne OT, ale je pravda, ze svinstvo je uz aj vo vode, ako bolo spomenute v dazdi, taktiez v spodnych vodach, takze ani sklenik a polievanie vylucne vodou zo studne nepomoze.
Na druhej strane, netreba byt paranoidny, mnoho ludi sa stravuje velmi nezdravo, dlhodobo a ziju, takze ak sa aspon trocha snazime, tak by to malo stacit, u nas, zatial...
Skor je problem daleko, kde pestuju tie dovazane ovocie/zeleninu, videl som ako robia postreky pocas toho ako tam pod nimi pracovali ludia bez akejkolvek ochrany, postrekovali aj domy ktore boli v ceste, ci vsetko svinstvo ktore putuje do riek pri vyrobe oblecenia ktore sa u nas predavaju a uz ani nehovorim o tych vyparoch ktore ludia dychaju, tam uz to preukazatelne skodi, ti ludia su z toho chori a dokonca zomieraju v nizkom veku, no toto uz je uplne OT, mozno by bolo dobre temu rozdelit...
Na druhej strane, netreba byt paranoidny, mnoho ludi sa stravuje velmi nezdravo, dlhodobo a ziju, takze ak sa aspon trocha snazime, tak by to malo stacit, u nas, zatial...
Skor je problem daleko, kde pestuju tie dovazane ovocie/zeleninu, videl som ako robia postreky pocas toho ako tam pod nimi pracovali ludia bez akejkolvek ochrany, postrekovali aj domy ktore boli v ceste, ci vsetko svinstvo ktore putuje do riek pri vyrobe oblecenia ktore sa u nas predavaju a uz ani nehovorim o tych vyparoch ktore ludia dychaju, tam uz to preukazatelne skodi, ti ludia su z toho chori a dokonca zomieraju v nizkom veku, no toto uz je uplne OT, mozno by bolo dobre temu rozdelit...
Spominalo sa tu ovocie a zelenina dopestovane malorolnikmi a zahradkarmi:
za prve nikto nevie co na to striekali alebo cim to hnojili, pretoze nemusia splnat ziadne normy ani trpiet kontroly zatial co velkopestovatelia ano
Za druhe je dost rozsirenou praxou ze poniektori vecsiu cast predavanych plodin si tajne dokupuju z velkoskladov a potom predavaju na trhu ako "domace" za vyrazne vyssiu cenu.
Chemikalie su uplne vsade, dokonca aj ked teraz sedite doma tak okolo vas je v podstate vsetko synteticke, bud uplne alebo ciastocne/a tieto latky sa postupne vyparuju do vzduch v miestnosti/. Ked si date na veceru morsku rybu tak uz obsahuje jedovate latky, hlavne ortut s ktoru ma organizmus problemy vylucit a tak sa cely zivot pomali zbera a posobi ako neurotoxin. Aj v antarktide v snehu a lade najdete stopy chemikalli ludskeho povodu, napr aj jedovate DDT ktore je skoro večné, priroda nedokaze tuto latku nijako rozlozit, tak ako zisice dalsich syntetickych latok, svet bude uz len spinavsi a jedovatejsi.
Jedine stastie je, ze existuju detoxikacne látky a postupy ktore dokazu aspon ciastocne zbavit organizmus tazkych kovov a inych neziaducich latok. Horsie je, ze vela ludi o nich nevie, alebo ich podcenuju.
za prve nikto nevie co na to striekali alebo cim to hnojili, pretoze nemusia splnat ziadne normy ani trpiet kontroly zatial co velkopestovatelia ano
Za druhe je dost rozsirenou praxou ze poniektori vecsiu cast predavanych plodin si tajne dokupuju z velkoskladov a potom predavaju na trhu ako "domace" za vyrazne vyssiu cenu.
Chemikalie su uplne vsade, dokonca aj ked teraz sedite doma tak okolo vas je v podstate vsetko synteticke, bud uplne alebo ciastocne/a tieto latky sa postupne vyparuju do vzduch v miestnosti/. Ked si date na veceru morsku rybu tak uz obsahuje jedovate latky, hlavne ortut s ktoru ma organizmus problemy vylucit a tak sa cely zivot pomali zbera a posobi ako neurotoxin. Aj v antarktide v snehu a lade najdete stopy chemikalli ludskeho povodu, napr aj jedovate DDT ktore je skoro večné, priroda nedokaze tuto latku nijako rozlozit, tak ako zisice dalsich syntetickych latok, svet bude uz len spinavsi a jedovatejsi.
Jedine stastie je, ze existuju detoxikacne látky a postupy ktore dokazu aspon ciastocne zbavit organizmus tazkych kovov a inych neziaducich latok. Horsie je, ze vela ludi o nich nevie, alebo ich podcenuju.
Presne, mnoho ludi si kupuje na trhoch a pritom to moze byt este horsie, ten argument ze drobni pestovatelia nemaju peniaze na postreky, tak po prve, maju ovela mensiu plochu, takze aj potrebuju neporovnatelne menej, mozu predavat drahsie ako "BIO" a po druhe, mozu spravit postrek aj pred zberom a nikto to neskontroluje, mozu polievat vodou zo studne, ktorej kvalitu tiez nikto nekontroluje.
BIO v hypermarketoch mozno nie je uplne dokonale, ale kontroluje sa, pravidelne, vlastne sa kontroluje aj neBIO dodavane do obchodov. Odporucam pozriet si napr. "Jidlo s.r.o.", da sa stiahnut aj balicek viacerych casti.
Uplna istota a dokonalost je nemozna, ale maximalne co je mozne, pestovat doma, idealne v skleniku, polievat vodou zo studne, samozrejme kvalitu vody nechat skontrolovat na vsetko co sa da a potom to hlavne nezabalit do plastovej tasky ci igelitoveho sacku, pretoze takto sa aj do skutocne BIO ovocia uz dostali skodlive latky, bolo to dokazane.
BIO v hypermarketoch mozno nie je uplne dokonale, ale kontroluje sa, pravidelne, vlastne sa kontroluje aj neBIO dodavane do obchodov. Odporucam pozriet si napr. "Jidlo s.r.o.", da sa stiahnut aj balicek viacerych casti.
Uplna istota a dokonalost je nemozna, ale maximalne co je mozne, pestovat doma, idealne v skleniku, polievat vodou zo studne, samozrejme kvalitu vody nechat skontrolovat na vsetko co sa da a potom to hlavne nezabalit do plastovej tasky ci igelitoveho sacku, pretoze takto sa aj do skutocne BIO ovocia uz dostali skodlive latky, bolo to dokazane.
Videli ste niekedy pred rokom v televizii porovnanie bio produktov a tych nebio? Uplne rovnake produkty od rovnakeho vyrobcu, len v obale s napisom bio, pritom neslo o ziadne bio produkty.
Veď ja nespochybňujem, že ani toho lokálneho predajcu neskontrolujete ale šanca na príliš veľa postrekov je tam ďaleko nižšia ako u veľkofarmárov.
A reagoval som hlavne na to, že môj príspevok o 20-30 postrekov jedinej plodiny bol hlúposť. Nie nebol a tak to funguje.
Samozrejme to neznamená, že sa si paradajky v Tescu nekupujem.
A reagoval som hlavne na to, že môj príspevok o 20-30 postrekov jedinej plodiny bol hlúposť. Nie nebol a tak to funguje.
Samozrejme to neznamená, že sa si paradajky v Tescu nekupujem.