Fotoaparat na bežné používanie

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
16Pedro
Light Star
Light Star

Fotoaparat na bežné používanie

Príspevok od používateľa 16Pedro »

Zdravím, chcel by som Vás požiadať o pomoc pri vyberaní fotoaparátu. Chcel by som ho najmä keď budem fotiť nejaké rodinné oslavy a podobne. Momentálne teraz fotím len na mobil a tie fotky nie sú moc kvalitné. Takže budem vďačný za každú radu. Cenovo do 400€ max 450€ ( možno ako začiatočníkovi by mi stačilo aj niečo do 350€, ale vôbec netuším) ďakujem
Ryan Giggs
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Fotoaparat na bežné používanie

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Za ti peniaze uz mas dobre pouzitelnu zrkadlovku. Tie fotky budu na uplne inej urovni ako z kompaktu, a s mobilom sa to neda porovnat uz vobec. Aby si ju ale vyuzil, je dobre venovat cas tomu aby si sa ju naucil pouzivat.
Za nejakych 330 eur uz su aj so setovym objektivom. Napr. Nikon D3200, Canon EOS 1200D, Sony Alpha SLT-A58...
renault
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa renault »

Chce fotak na bezne pouzivanie, a ty mu poradis zrkadlovku so setakom?
No ja teda neviem.
ZA mna jednoznacne tento Sony
http://digitalne-fotoaparaty.heureka.sk ... -dsc-rx100
pripadne Canon PowerShot G16 alebo Panasonic LX 5,7
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

presne, pokial nevie aspon nejake zaklady o ohniskovych vzdialostiach, dobach uzavierky a citlivosti,
tak ta zrkadlovka je mu na dve veci...

pod pojmom fotak na bezne pouzivanie si predstavim nejaky kompakt, ktory ma maximalne jednoduche
pouzivatelske rozhranie a celkom slusny autorezim fotenia, kde sa netreba starat o X veci, aby si scenu vyfotil
spravne...

do 300eur by som to videl napriklad na nejaky nikon https://www.alza.sk/nikon-coolpix-aw130 ... 7.htm?o=14

ANO, je pravda ze zrkadlovka za 300, bude fotit zrejme lepsie ako compact za 300, ale na to aby tak ta zrkadlovka
fotila, treba aj dobreho fotografa, ktory vie, co ma ako na nej nastavit...
Ryan Giggs
VIP
VIP

No a? Zrkadlovka sa neda bezne pouzivat? Ma automatiku ako kazdy iny fotak.

Navyse ak viete citat, tak som tam jasne a hadam aj zrozumitelne napisal ze sa tomu treba povenovat aby to vedel naplno vyuzit.
Tak skor nez nabuduce zacnete niekomu nieco vycitat, citajte poriadne.

Pokial to s fotenim mysli aspon trochu serioznejsie, tak tomu nejaky cas obetuje.

A pokial mu ide len o obycajne cvakanie je uplne zbytocne vyhadzovat za fotak tolko penazi. To mu bohato staci nejaky za 2 stovky.
renault
Light Star
Light Star

Pouzivat sa to da,ale urcite to nie su fotaky na bezne pouzivanie pre priemerneho uzivatela.
Mne ani neslo o xy funkcii a nastaveni,ale o rozmery zrkadloviek.
Ten vodotesny zazrak,to je zas extrem z druhej strany.To by si moc v kvalite fotiek nepolepsil.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Zrkadlovka má tiež auto režim a môžeš s ňou fotiť ako s kompaktom. A výstup bude kvalitnejší, pretože fyzika nepustí.

Na rodinné oslavy je vodeodolný foťák s katastrofálnym bleskom tiež trocha od veci.
Pokročilé kompakty majú presne také isté režimy ako zrkadlovky(PASM, auto, scene), takže moc nechápem kde je tá jednoduchosť.
S DSLR v režime auto dokáže fotiť človek, ktorý foťák v ruke ešte nedržal. Stačí stlačiť len spúšť.

Kompromisom by mohlo byť nejaké mirrorless riešenie. Veľkosťou na úrovni kompaktov, obrazovou kvalitou na úrovni DSLR.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

16Pedro napísal: Momentálne teraz fotím len na mobil a tie fotky nie sú moc kvalitné.
specifikuj na aky mobil fotis...
Ryan Giggs
VIP
VIP

renault napísal:Pouzivat sa to da,ale urcite to nie su fotaky na bezne pouzivanie pre priemerneho uzivatela.
Mne ani neslo o xy funkcii a nastaveni,ale o rozmery zrkadloviek.
Preco by neboli? Ako pise jakub vyssie, su to fotaky ako kazde ine, s rovnakymi funkciami, nastaveniami... Hlavne tie najnizsie modely. Tie su prave pre amaterov a zacinajucich fotografov ktory to myslia aspon trosku seriozne. Jedina nevyhoda su tie vacsie rozmery. To je ale dan za tu kvalitu.

A ako som uz pisal, pre priemerneho uzivatela ktory chce len cvakat je 350 eur uplne zbytocna investicia. Jedine ze hlada nieco specificke co za menej penazi nedostane. To mi ani prave nepride logicke kupovat taky kompakt ked uz mozem mat zrkadlo ktore foti daleko lepsie.
16Pedro
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa 16Pedro »

Momentálne fotím na iphone 5s..všetko záleží od prostredia v akom fotím. Niekedy je fotka fajn niekedy nie.

Pravdepodobne sa zmerám predsa len na tu zrkadlovku, pretože rád by som sa aj naučil fotiť. Možno ma to chytí a bude to dobrá voľba a ak nie mňa tak moju sestru to určite bude baviť nakoľko rada fotí (ona si sem tam požičia foťák od známych ked chce kvalitnejšie foto majú nejakú zrkadlovku). Takže sa zamerám na tie foťáky čo mi odporučil Ryan Giggs (Nikon D3200, Canon EOS 1200D, Sony Alpha SLT-A58), a preto ak máte niekto s nimi skúsenosti tak by som bol rád keby mi napíšete, ktorý bude dobrá voľba. Ja si skúsim aj prečítať recenzie a uvidím. Zatiaľ Vám veľmi pekne ďakujem a ďakujem aj ostatným čo mi poradili.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Len ked sa potom rozhodnes niektory kupit, daj si pozor aby si ho kupil aj s objektivom. Lebo ono sa to predava aj bez.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Všetky sú v podstate rovnaké. Je jedno ktorú značku si vyberieš. Všetko sú to entry-level zrkadlovky.
Ak poznáš niekoho, kto má DSLR a viac objektívov, tak zober rovnakú značku.
laforez
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa laforez »

Nemal by lepsie d5100 namiesto d3200?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Tych moznosti je samozrejme viac. Nemusi skoncit pri tych 3 co som spomenul. Resp. moze zainvestovat trosku viac a kupit s dvoma objektivmi atd. Moznosti je vela.
renault
Light Star
Light Star

16Pedro napísal:Momentálne fotím na iphone 5s..všetko záleží od prostredia v akom fotím. Niekedy je fotka fajn niekedy nie.

Pravdepodobne sa zmerám predsa len na tu zrkadlovku, pretože rád by som sa aj naučil fotiť. Možno ma to chytí a bude to dobrá voľba a ak nie mňa tak moju sestru to určite bude baviť nakoľko rada fotí (ona si sem tam požičia foťák od známych ked chce kvalitnejšie foto majú nejakú zrkadlovku). Takže sa zamerám na tie foťáky čo mi odporučil Ryan Giggs (Nikon D3200, Canon EOS 1200D, Sony Alpha SLT-A58), a preto ak máte niekto s nimi skúsenosti tak by som bol rád keby mi napíšete, ktorý bude dobrá voľba. Ja si skúsim aj prečítať recenzie a uvidím. Zatiaľ Vám veľmi pekne ďakujem a ďakujem aj ostatným čo mi poradili.
Ked chces zrkadlovku,tak ju hlavne nekupuj so setovym objektivom,ale si priplat,respektive kup osobitne.
Ak ti nevadia jazdene,tak na bazosi je toho plno, aj zanovne so zarukou.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Nazaciatok kym sa to nauci pouzivat resp. kym pride nato ci ho take fotenie vobec bude bavit, staci aj setak.
laforez
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa laforez »

Setak mu bude fotit omnoho lepsie ako iphone ci kompakty.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

renault: To by ma zaujímalo, že aký objektív by si mu teda odporučil. A nezabudni na cenový limit.
renault
Light Star
Light Star

Hocico okrem 18-55.
napr 18-105,ak sa bavime o nikone
Ryan Giggs
VIP
VIP

Kvalita takeho lacneho objektivu nie je o nic lepsia ako setaka. Akurat ma dlhsie ohnisko.
Napísať odpoveď