Spotreba klimatizacie v byte

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Jaro33332
Expert
Expert

Spotreba klimatizacie v byte

Príspevok od používateľa Jaro33332 »

Zdravim,
zvazujem kupu klimatizacie do bytu, zaujimala by ma ale spotreba energii. Leto uz sice konci, ale este minuleho roku som nadaval, ze som ju nekupil pred rokom. Rovnako sa mi zijde na kurenie tesne pred zimou - ked je vonku chladno ale radiatory nehreju..
Klima by mala chladiaci vykon 3,5kW a vykurovaci 3,6kW, prikon 1800W, bez inventoru. Kolko takato klima "zozerie" mesacne elektriny v € ?
Nesla by cely den, iba niekolko hodin, aby v miestnosti bolo prijemne..
Cena za 1kWh je cca 0,17€.
Neviem ci to pocitam dobre ale.. Kedze ma prikon 1,8kW (vtedy ked ide kompresor a vetraky na oboch jednotkach) tak za hodinu takehoto chodu spotrebuje 0,30€ (1,8kWh x 0,017€) ?
Teda ak by bola zapnuta povedzme 4h denne cely mesiac, tak by spotrebovala 36€ ? ( 4hodiny x 30dni = 120hodin/mesiac; 120h x 0,30€ = 36€)
V reali menej, kedze by nemusela byt pustena kazdy den ale aj koli tomu, ze po dosiahnuti teploty sa kompresor vypne (podstatne klesne prikon, pojdu iba fany cca 130W) a po zvyseni teploty sa zase zapne..
Urcite by sa nepouzivala celorocne, iba v pripade vyssich teplot v lete a pred vykurovacou sezonou v zime.. Kedze vyuctovanie za elektrinu chodi rocne, tak by to bolo povedzme o 50 az 60€ viac za elektriku na rok, co je celkom v pohode..

Viacero ludi po tom ako zistilo, ze chcem klimu, sa domna pustilo stym, ze jej prevadzka by ma vysla na cca 40€ mesacne, o 480€ by som dal viac za elektrinu rocne.. Ale kedze ju nebudem pouzivat vkuse, ale iba niekolko dni v roku, za elektriku sa plati preddavkovo kazdy mesiac (povedzme, ze ma rocne vyjde 60€, t.j. 5€/mesiac) tak to nie je az tak financne narocne.. ci ? :D

Dakujem..
xH4wK

Re: Spotreba klimatizacie v byte

Príspevok od používateľa xH4wK »

Mam klimatizaciu a mozem ti urcite povedat ze to nie je ani len blizko tych 480 eur na rok :D
Povedal by som do 40 eur na rok pri mojom pouzivani (moja ma 2000W), co v lete znamena 3-4 hodiny denne MAX, niekedy ju proste vypnem niekedy zapnem podla potreby, tiez nemam inverter.
Urcite to nie je take hrozne ako si ludia myslia.
Ryan Giggs
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Co tu chces spekulovat? Je to jednoducha matika. Mas to dobre. Aj znami co do teba hustili to trafili skoro presne.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Dnes kupovat klimu bez invertera je blbost. Niesu uz take drahe jak volakedy. Tym ze ide kompresor stale bez vypnutia vydrzi podstatne dlhsie. A spotreba ele.ene.je okolo tretinu mensia nez bez invertera. Toto plati aj pri kureni. Je lepsie temperovat nez stale daco zapinat a vypinat.
Akurat sa chystam kolko ze to vlastne zere, hlavne pri takychto horucavach kedy nevypinam ani na noc aby sa dalo spat. Vypnem len ked som v robote a nacasujem zapnutie 2h pred prichodom.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Neviem podľa čoho alebo kde si pozeral cenu 1kWh ale mne sa zdá že cena je cca 0,055 nie 1,17
Prílohy
Snímka obrazovky (57).png
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

To je len cena za dodavku, nie koncova cena ktoru platis. Cenu elektriny totiz netvori len tato polozka. Platis aj za distribuciu elektriny a dalsie polozky.
wladas
Redeemer
Redeemer

bezne to je od 13 do 17 centov za kWh
Jaro33332
Expert
Expert

Cenu za kWh som si zistil z rocneho vyuctovania (sucet poloziek ako: cena za elektrinu, za distribuciu, distribucne straty, prevadzkovanie systemu,..)
Vdaka za rady.. Ku klime kupim aj wattmeter a podla neho sa prisposobim..
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Joooj áno neviem kde som pozeral keď som toto napísal. :D :D
Presne ako ste povedali.
Prílohy
Snímka obrazovky (58).png
Jaro33332
Expert
Expert

Tak nakoniec som si objednal Sinclair Rocky ASH-12AIR 3,2/3,4kW. V utorok by mi ju mali prijst namontovat. K nej som si kupil aj wattmeter do zasuvky, aby som vedel, aky velky luxus si mozem dovolit :D Neskor sem mozno napisem rychle skusenosti, mozno si tuto temu niekto v buducnosti vygoogli..
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Potom daj vediet. Len sa obavam, ze najblizsie horuco bude az o rok :D
wladas
Redeemer
Redeemer

od 10.8 - 15.8 mi sla klima relativne castejsie nez je zvykom kedze boli extremne teploty
isla mozno 12h denne nastavena na 26 stupnov pri vonkajsej teplote 40 (viac nez je oficialne meranie - rozkurene betony) + priame prazenie slnka do okien

Za tento cas mi to spapalo presne 50 kWh co neni nejak malo ale je to este prijatelne.
heker
Redeemer
Redeemer

Za 6 dni to je 9 eur, cize orientacne 1,50 na den. Pri nizsej vonkajsej teplote by to bolo mozno euro na den.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ale tlacil som ten vychladeny vzduch cez chodbu do dalsich dvoch izieb takze som kvazi chladil cely byt.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

wladas.. a pretlačil si? Lebo u mňa to nešlo.. v obývačke kosa a už na chodbe hic. Ale je pravda, že som to nemal pustené 12hod denne.
heker
Redeemer
Redeemer

Bez poriadnej cirkulacie mozes tlacit akurat tak na zachode pri velkej potrebe. V izbe mas teply vzduch, faukas tam niekde do toho studene z kraja. Nema to ako cirkulovat a klima zreme natahuje len ten tvoj uz chladny v tvojej izbe.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

jj.. skúšal som to prehnať aj prievanom, ale furt som mal opačný - z ostatných miestností mi šiel teplý vzduch do obývačky a z obývačky studený šiel cez okno von. Čo už, asi by pomohol iba ventilátor niekde do dverí. :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Tak tak, poriadny stojanovy vetrak do dveri. Tych 28 sa mi podarilo mat v izbe ked klima isla na 25.
Jaro33332
Expert
Expert

Chcem sa spytat - aj na klime s inverterom sa vypina kompresor? Vonku bolo 30°C a dnu som si nastavil 25°C. Kompresor sa zapol s prikonom cca 500W, po chvile sa znizil na priblizne 300W a neskor sa vypol uplne. Potom sa raz za cas zapol na okolo 5 minut.
(+prikon vyssie je vratane vnutorneho ventilatora s prikonom 25W a toho na vonkajsej jednotke 45W)
Este jedna vec - podla parametrov by mala mat v rezime chladenia prikon od 120 do 1400W. Ale aj ked som nastavil teplotu na 16°C, otacky ventilatora na max tak som dosiahol iba 920W.. tak neviem..
(presnost merania prikonu +-2%)

EDIT: Tak som predlzovacku nahradil zasuvkou, tu som pripojil na inu zasuvku medenymi kablami s prierezom vodica 2,5mm. Klima zacala rychlejsie prechadzat na vyssi vykon, maximalny prikon bol 1142W - to este stale nie je deklarovanych 1400w
Napísať odpoveď