zvazujem kupu klimatizacie do bytu, zaujimala by ma ale spotreba energii. Leto uz sice konci, ale este minuleho roku som nadaval, ze som ju nekupil pred rokom. Rovnako sa mi zijde na kurenie tesne pred zimou - ked je vonku chladno ale radiatory nehreju..
Klima by mala chladiaci vykon 3,5kW a vykurovaci 3,6kW, prikon 1800W, bez inventoru. Kolko takato klima "zozerie" mesacne elektriny v € ?
Nesla by cely den, iba niekolko hodin, aby v miestnosti bolo prijemne..
Cena za 1kWh je cca 0,17€.
Neviem ci to pocitam dobre ale.. Kedze ma prikon 1,8kW (vtedy ked ide kompresor a vetraky na oboch jednotkach) tak za hodinu takehoto chodu spotrebuje 0,30€ (1,8kWh x 0,017€) ?
Teda ak by bola zapnuta povedzme 4h denne cely mesiac, tak by spotrebovala 36€ ? ( 4hodiny x 30dni = 120hodin/mesiac; 120h x 0,30€ = 36€)
V reali menej, kedze by nemusela byt pustena kazdy den ale aj koli tomu, ze po dosiahnuti teploty sa kompresor vypne (podstatne klesne prikon, pojdu iba fany cca 130W) a po zvyseni teploty sa zase zapne..
Urcite by sa nepouzivala celorocne, iba v pripade vyssich teplot v lete a pred vykurovacou sezonou v zime.. Kedze vyuctovanie za elektrinu chodi rocne, tak by to bolo povedzme o 50 az 60€ viac za elektriku na rok, co je celkom v pohode..
Viacero ludi po tom ako zistilo, ze chcem klimu, sa domna pustilo stym, ze jej prevadzka by ma vysla na cca 40€ mesacne, o 480€ by som dal viac za elektrinu rocne.. Ale kedze ju nebudem pouzivat vkuse, ale iba niekolko dni v roku, za elektriku sa plati preddavkovo kazdy mesiac (povedzme, ze ma rocne vyjde 60€, t.j. 5€/mesiac) tak to nie je az tak financne narocne.. ci ?
Dakujem..