Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa strapaty »

harrison314

ak ta trapi len to ze si oficialnym clenom cirkvi ... tak to potesim z cirkvi sa da bezproblemov oficialne vysupit... co sa tyka penazi cirkvi nedostavaju koho oficialne vedu ale tento udaj sa berie zo scitania ludu ,,, cize ak si pri scitani ludi zaskrtol policko katolik tak cirkev berie na teba peniaze..(v podstate sa to pocita tak ze na cirkev ide rocne niekolko penazi a kazda dostane podla clenov zo scitania... )

"Nie kriticke myslenie" ... ja mam kriticke myslenie dobre ... len rozlisujem veci dokazatelne.. a veci ktore nie su preukazatelne ale urcitym spôsobom kooperuju s mojim bitim .... a ak si myslis ze je to cesta jednoduchsia tak treba vyskusat... napríklad taka mravnost ... ani na zenu nepozriet ziadostivo... ani v mysli s nou nesmylnit .. a to z vsetkymi hriechmi ... sebakontrola a disciplina.. post a odriekanie ... skus 40 dni o chlebe a vode ...

chces povedat ze potraty su HOAX.... vrazda nevineho je jeden z najhorsich zlocinov... a obchodovat z pozostatkami ludi je zneuctenie ktore nema obdoby....

zabijat nekrestnov je vlastne v pohode... ale sebe obrana alebo obrana blízkych nie je ani v cirkvi brana ako vrazda... tu nejde o zabijani neveriacich preto ze neveria .... ale preto ze su agresory.. mozno by nas posunulo dalej keby si dal konkretny dokument....

Ved to ma od teba :D ... tak to si ma musel zle pochopit .... nik nemoze vediet ci niekto konkretny pojde do pekla alebo nie.. ale je popisane konanie ktorym si mozeme peklo"zasluzit... " ktore nas odvracia od boha... ktore kladie prekazku medzi nas a boha (jednym z takých konani moze bit je aj tvrdosinne odmietanie boha... cize clovek ho spozna ale preto aby nemusel zavrhnut vsetko co doteraz veril si to vysvetli ze to nieje a nemoze bit boh lebo on doteraz tvrdil ze neexistuje...)... ale Kristus je nekonecne milosrdny ... cize velakrat dokaze aj taketo konanie prekonat svojou krvou ... on bude sudit... on nevidi len skutky ale aj motivi skutkov..... mozno ti co sa dnes biju do prs aky su oni vzorni krestania skoncia v zatrateni pre jediny zly skutok.... (lebo mali dobre podmienky , dobru vychovu , ) a mozno alkoholik ci nevieska budu omylosteny a vzaty do neba lebo to kde skoncili tak viac za to mohli iny ako oni sami...

najvacsi z hriechov je pycha ... to je matka vsetkych hriechov.. a najvacsia z cnosti je pokora to je matka vsetkej mudrosti a dobrot...v pekele nenajdes ani kusok pokory... ako v nebi nenajdes ani kusok pychy...

//autoeditácia príspevku (28 Aug 2015, 22:20)
skjerp-deg On-line

ako si prisiel na to ze su len dve moznosti .. si odbornik na pismo??? je to len tvoj logicky konstruk a k tomu uplne chybny..
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skjerp-deg »

strapaty napísal: len rozlisujem veci dokazatelne.. a veci ktore nie su preukazatelne ale urcitym spôsobom kooperuju s mojim bitim ....
Dávno som nevidel dve odporujúce si vety tak blízko seba.
strapaty napísal: zabijat nekrestnov je vlastne v pohode... ale sebe obrana alebo obrana blízkych nie je ani v cirkvi brana ako vrazda... tu nejde o zabijani neveriacich preto ze neveria .... ale preto ze su agresory.. mozno by nas posunulo dalej keby si dal konkretny dokument....
Nikde nie je dokázané, že neveriaci sú agresori, preto, lebo neveria. Faktom je, že naopak, dá sa nájsť reverzná kolerácia - niektorí veriaci sú agresori preto, lebo veria.

A to, že niektorí ateisti sú agresori, je nesprávne nazývať "neveriaci sú agresori". Agresori sa nájdu v takmer všetkých zložkách populácie. Nemôžeme teda nazývať agresormi skupinu ľudí, ktorá je definovaná, "všetci, čo nie sú v týchto skupinách".

//autoeditácia príspevku (28 Aug 2015, 22:27)
Aby sme sa nestratili, tu je pôvodný príspevok, o ktorom sa bavíme.
strapaty napísal:ako si prisiel na to ze su len dve moznosti .. si odbornik na pismo??? je to len tvoj logicky konstruk a k tomu uplne chybny..
Potrebujem byť odborník na písmo, aby som prišiel na to, že existujú len 3 možnosti, ako chápať hocijaké vyhlásenie?
A) Brať doslovne
B) Brať metaforicky
C) Nebrať vôbec vážne - ale tak toto nepripadá do úvahy medzi veriacimi.

No uveď protipríklad, ako inak sa dá brať Genesis?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:... tak to potesim z cirkvi sa da bezproblemov oficialne vysupit...
Čo rozumieš pod pojmom oficiálne?
Z právneho pohľadu z nej môžeš vystúpiť a nemôžu ti v tom nijako brániť.
Avšak z pohľadu cirkvi z nej nikdy nemôžeš vystúpiť.
Riešilo sa to tu sto krát. Predpokladám, že tu chytáš za slovíčka a trolluješ. Alebo nie si schopný si to zapamätať.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

skjerp-deg On-line
niektorí veriaci sú agresori preto, lebo veria---- neveriaci boli mysleny nie krestania ... v tomto pripade moslimovia (bolo to v kontexte kriziackych vyprav11 storocie a najazdy turkov a ich moslimov ) cize tu boli myslene konkretne utociace a braniace sa skupiny nebolo to myslene vseobecne

ked hovoríme o bibliii v prvom rade si treba uvedomit ze biblia je nabozenska kniha (nie vedecka ani historicka) ... cize jej cielom je priviest ludi k bohu nie vysvetlovat historicke alebo vedecke fakty... cize jej nosnou informaciu odkaz boha skrz ludi ktory bibliu pisali .... samozrejme pre veriacich ... v case Genezis ludia boli v oblasti vedy radi ze pouzivali koleso a v oblasti historie si struhali prave pero ktore napisu do ingustu dejin pri paseni oviec... cize aj autor boziu volu musel zapisat aby bola pochopitelna pre posluchacov...

zakladnym posolstvom Genezis je teda napr. ze vsetko co je stvorene je od boha ...
alebo ze boh stvoril aj ludstvo... a stvoril ho dokonale (na svoj obraz) ... a zili stastne lebo zili s bohom a v súlade s jeho zákonmi ...no rozhodli sa nezit s bohom .... a dôsledkom tohto rozhodnutia bolo spoznanie zla, bolesti a smrti... cize dalsie poslanie toho pribehu je ked sa clovek rozhodne zit bez boha dôsledkom je utrpenie a smrt (samozrejme sa nebavime o belesti zubov ale ovela vaznejsej bolesti... ).... a ako sa v Adamovi(prvom cloveku alebo symbolom ludstva, ludskosti ) narusil vstah medzi bohom a clovekom ... tak sa boh v osobe krista snazil navratit neporusenost cloveku a umozit mu zivot v stasti s nim ....

..... to ze pismo vyuziva hovorove prostriedky ako symboliku metaforu metonymiju ...nezanmena ze nehovori o niecom konkrétnom... len to hovri takym jazykom aby to boli ludia schopny prijat

proti Genezis sa netreba branit... neutoci.... chce pomoct cloveku aj v dnesnej dobe plenej objavov a tecnickych vymozenosti... lebo uci cloveka trpezlivosti a pokore ...
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Čiže, ak to správne chápem, berieš Genezis symbolicky.
V tom prípade:
skjerp-deg napísal:Ak je to teda pravdou, Ježiš sa nechal zabiť kvôli symbolike. To je ako keby sa nechal zabiť kvôli tomu, aby uchránil vlajku Slovenska pred upálením. Zjavne zbytočná a určite nepodstatná smrť. Oslavovaná každú Veľkú noc miliónmi veriacich. (alebo zmŕtvychstanie je oslavované. Ale to je jedno. Zmŕtvychvstanie z nepodstatnej smrti je ešte viac nepodstatné než samotná smrť. Hlavne to, čo nebolo nikdy dokázané).
Ak berieš Bibliu doslovne, veci ako-tak dávajú zmysel, kým nenarazíš na vedu.
Ak sa rozhodneš brať časti odporujúce vede symbolicky, Biblia samotná prestane dávať zmysel.

To je robota vševediaceho a všemoúceho boha?

// K :plus: :D
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

94jakub

oficialne znamena ze vsetky zaznami o tebe sa nebudu brat do uvahy.. cize nebudes figurovat ani v zozname veriacich danej farnosti... akurát zaznami o sviatostiach ktore si prijal sa budu viest zaznami a to len pre pripad ze by si sa vratil lebo sviatost ti nik nemoze vziat a je vecna a aby si ich nemusel "absolvovat " este raz...
ale pohlad cirkvi je v tomto pripade absolutne nepodstatny... to ze ostanes clenom cirkvi je skor myslene pozitivne...kedze cirkev nie je organizacia ale zive kristovo telo ... a jej udmi su veriaci ktory sa uprimne snazia nasledovat krista....ty si momentalne mrtvy ud... a ak nenaberies z zriedla zivota ... aj tak ostanes...

//autoeditácia príspevku (28 Aug 2015, 23:03)
skjerp-deg On-line

nie neberiem bibliu symbolicky ...len hovorim ze biblia pouziva symboliku na priblizenie veci ktore sa nedali alebo nedaju rozumom pochopit.... (vies si predstavit ze by im tam niekto zacal v pusti medziovcami vysvetlovat velky tresk ??? asi jedine coho by sa mu dostalo ze by mu jednu treskli)
Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

A ked cirkev vnimam ako mrtve jadro ktore ubera zivot? Kedy pochopis ze aj taketo pocity maju ludia?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

kedze vychadzame z predpokladu ze je boh vsemohuci .... tak mohol svet stvorit za jeden okamih aj z vsetkymi fosíliami historickými knihami ats.... aby sa nasi vedci mohli zabavat ... potom je celkom mozne ze ma svet 5000 alebo 50 000 ale aj 500 ci 50 000 000 ... co je vsak absolutne nepodstatne lebo biblia sa tymto nezaobera ... jedine cim sa zaobera je vstah cloveka a boha ... a zivot s nim ...
Balvorn
Light Star
Light Star

Ak vychadzas z predpokladubze je vsemohuci, potom je to despoticky sociopat... A skus mi odvovodnit preco sa mylim. Ja som ti odvovodnil uz par krat preco si to myslim a vzdy si to odignoroval
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Balvorn On-line

tvoje pocity z niecoho pramenia... ale urcite nie z cirkvi .. lebo si ju nikdy nezazil... inak by si takto nemohol hovorit... ako moze cirkev uberat zivot... ?? ludska hlupost ano... ale hlupost nie je predmetom nasledovania krista ..Kristus ucil v pravde a laske ... cize k mudrosti
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal: nie neberiem bibliu symbolicky ...len hovorim ze biblia pouziva symboliku na priblizenie veci ktore sa nedali alebo nedaju rozumom pochopit.... (vies si predstavit ze by im tam niekto zacal v pusti medziovcami vysvetlovat velky tresk ??? asi jedine coho by sa mu dostalo ze by mu jednu treskli)
Biblia pouziva symboliku, ale napriek tomu ju ty neberies symbolicky? What the actual f***? Koľko protirečení chceš ešte dnes vyprodukovať?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Balvorn On-line

lebo vsetko to utrpenie sposobuju ludia .... a nie boh ...

//autoeditácia príspevku (28 Aug 2015, 23:14)
skjerp-deg On-line

zvikaj si ja som same protirecenie... ale veci zdanlivo protichodne v skutocnosti take nemusia bit... clovek mnoho krat v nestasti moze mat obrovske statstie a naopak ...

minule som cital jedno pekne "protirecenie" niektory ludia su strasne chudobny ... totiz vsetko co maju su len peniaze...
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:kedze vychadzame z predpokladu ze je boh vsemohuci .... tak mohol svet stvorit za jeden okamih aj z vsetkymi fosíliami historickými knihami ats.... aby sa nasi vedci mohli zabavat ... potom je celkom mozne ze ma svet 5000 alebo 50 000 ale aj 500 ci 50 000 000 ... co je vsak absolutne nepodstatne lebo biblia sa tymto nezaobera ... jedine cim sa zaobera je vstah cloveka a boha ... a zivot s nim ...
Boh, všemohúci podľa tvojho predpokladu, vlastne nie je vševediaci. Je vlastne celkom hlúpy.

//autoeditácia príspevku (28 Aug 2015, 23:17)
strapaty napísal: zvikaj si ja som same protirecenie... ale veci zdanlivo protichodne v skutocnosti take nemusia bit... clovek mnoho krat v nestasti moze mat obrovske statstie a naopak ...

minule som cital jedno pekne "protirecenie" niektory ludia su strasne chudobny ... totiz vsetko co maju su len peniaze...
Samé protirečenie... Vieš, ono to o niečom svedčí.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

skjerp-deg On-line

tak toto som totalne nepochopil ako to zapada do nasej diskusie... uz ti chyba len priklad s babanom ..
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Vysvetlenie čisto pre strapateho:

Prvé dva linky vyvracajú tvoje tvrdenie, že všetko stvoril Boh poukázaním na zjavné nedokonalosti "návrhu" niektorých zvierat.

Druhý link je Dawkinsovo video, kde Richard hovorí o negatívnej korelácii výšky IQ a religionizmu.
Balvorn
Light Star
Light Star

Ludia tvoria vsetko utrpenie, ale niekto tak vsemohuci, vsemilujuci by to nedovolil, mozno tak k ludom co si "zasluzia" ale ziaden dobrak by nenechal ublizovat detom, nevinnym.... Ak sa niekto vsemohuci len prizera na to utrpenie tak nieje vsemilujuci ...
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

skjerp-deg On-line

a co ludsky apendix... kostrc ...atd.

dawkins je vynikajuci kritik ....len si pri citani biblie pomylil oddelenie v kniznici ..
jednoducho: nemoze clovek ktory uci vychvu deti svoje vysledky hodnotit prírastkom telesnej hmoty... cize biblia je tu pre tych ktory chcu sa priblizit bohu lebo ho poznaju .. nie pre tych ktory sa nechcu k nemu priblizit dokonca v neho ani neveria ... a na vsetko odpovedaju rozprávky ....rozprávky ... rozprávky...

//autoeditácia príspevku (28 Aug 2015, 23:27)
Iq s vierou nema nic spolocne ...

//autoeditácia príspevku (28 Aug 2015, 23:30)
Balvorn On-line

myslis to utrpenie deti napríklad rakovina ktora je sposobovana mutaciu buniek (zmenou DNA) ktore najcastejsie sposobuju jedy toxiny a ziarenie???? cize boh moze za to ze sme znicili tak okoli eze nam deti umierajuna rakovinu ... ??? ze maju tak oslabeny imunitny system ze nedokaze tieto bunky znicit?? ale bo boh moze za deti vozickarov ktorých otec sa ponahlal tak v neprehladnej zakrute predbehol traktor .... ci ktore utrpenie myslis .. ???
Balvorn
Light Star
Light Star

Ak je vsemocny moze za vsetko, a trosku citania a dozvies sa ze rakovina nieje civilizacna choroba ale je to chorova stara ako ludstvo " predludstvo" ( neukamenujta ma za vyraz) same
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

skjerp-deg On-line

ked ma rad linky... :D

//autoeditácia príspevku (28 Aug 2015, 23:42)
Balvorn

ja som spustal o spustacoch rakoviny nie o jej starobe... vdaka tomu istemu procesu tu mame dnes tolko druhov... (niekomu som nahral na smec:D )
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal: a co ludsky apendix... kostrc ...atd.
Richard Dawkins: Climbing Mount Improbable
strapaty napísal: dawkins je vynikajuci kritik ....len si pri citani biblie pomylil oddelenie v kniznici ..
jednoducho: nemoze clovek ktory uci vychvu deti svoje vysledky hodnotit prírastkom telesnej hmoty... cize biblia je tu pre tych ktory chcu sa priblizit bohu lebo ho poznaju .. nie pre tych ktory sa nechcu k nemu priblizit dokonca v neho ani neveria ... a na vsetko odpovedaju rozprávky ....rozprávky ... rozprávky...
Jasné že sú to rozprávky. Skús ich zameniť s ostatnými a nepovedz to decku a ak mu to nepovie nikto iný, tak celkom dlho (možno až do konca svojho života) bude veriť, že nie Ježiš, ale jednorožci naozaj existujú.

Nie je divné, že väčšina ľudí čo má vieru, má vieru svojich rodičov? Silná korelácia medzi týmito dvoma vecami naznačuje, že za náboženstvo je zodpovedná poväčšine detská indoktrinácia.
strapaty napísal: Iq s vierou nema nic spolocne ...
Nevravím že je tam hneď kauzalita, ale je tam korelácia.

//autoeditácia príspevku (28 Aug 2015, 23:50)
strapaty napísal:skjerp-deg On-line

ked ma rad linky... :D

1. Chlapík sa vyhovára na embryálne štádium.... V ktorom sme veľmi podobní rybám (máme dokonca aj žiabre). Všemohúcosť to určite mohla zariadiť tak, aby bol návrh efektívny aj v dospelom štádiu života, v ktorom trávime najviac času

2. Pozri si prevalentné negatívne hodnotenia a komentáre pod videom. Polovička jeho "argumenty" vyvracia a druhá polovička ho má za trolla.

Áno, mám rád linky... Ak sú seriózne.
Napísať odpoveď