Zdravíčko, vo voľnom čase si na
http://www.duolingo.com tlačím do hlavy základy nemčiny. Už to tak ide pomaly 2 mesiace a dá sa povedať že som v poľke kurzu. Učil som sa to len tak, bez zámeru/dôvodu. Dnes som ale zistil že sa tam nachádza aj kurz Švédštiny, to je vlastne môj "životný" sen sa do tej zimy a tmy na severe odpratať a štastne si nažívať. Preto sa chcem spýtať na názor svetovo pobehaných ludí, prípadne niekoho kto tieto jazyky ovláda, ktorý by som sa mal skôr učiť. Nemčina je asi univerzálnejšia ale na druhej strane ak sa dostanem do toho švédska viac by som používal švédštinu. Sú to podobné jazyky ale z hľadiska obtiažnosti je to trošička nahnuté v prospech nemčiny.
Ktorý je teda podľa vás lepšie sa naučiť? Chcem si vybrať len jeden pretože po dokončení duolinga sa chcem v danom jazyku zlepšiť do najviac a nie len kopu jazykov začať a potom aj zabudnúť aj tie základy čo som sa naučil

díky moc za názory, btw angličtinu mám pomaly na úrovni C1 ak by mi niekto chcel odporúčiť učiť sa tú
//autoeditácia príspevku (28 Sep 2015, 17:20)
edit/ vo švédsku má priateľka pracujúceho oca/strýka a v nemecku mám zase zabývanú už pekných pár rokov tetu s mužom, takže v obidvoch krajinách máme aké také zázemie.