Aktívny večer alebo ráno?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Aktívny večer alebo ráno?

Príspevok od používateľa Mr-Freek »

Zdravíčko,

vždy som si myslel že som večerný typ ale v poslednej dobe ako chodím ráno behať som zistil že ráno (od 6:00 cca) my mozog pracuje na vyššie obrátky. Plus mi ešte aj MiBand tvrdí že spím kvalitnejšie keď zalahnem už medzi 10/11 večer.

Ako ste na tom vy?? Ráno či večer?? celkom ma zaujíma ako sú na tom informatici :D
btw niekto znalosť že to s tým spánkom je bullshit alebo pravda?? myslím teda to že nadránom je spánok menej kvalitný, našiel som o tom aj zopár článkov na nete ale extra ma to nezaujíma takže som to veľmi neštudoval.
brm
Darca
Darca

Re: Aktívny večer alebo ráno?

Príspevok od používateľa brm »

Mne moja mama furt hovorievala, že najdôležitejší spánok je ten pred polnocou. :)

Ale inak som tiež skôr ranný typ, nemám problém vstávať skoro ráno, do práce chodím medzi prvými ako robotník.. 70% svojej práce stihnem spraviť hneď ráno za 2-3hodky (aj preto, že je vtedy najväčší kľud a nikto neotravuje, bo všetci sa ešte len zobúdzajú) a potom zvyšných 30% práce zvyšných cca 6hod. Doma nemám problém ísť spať už o tej 21h večer, len paradoxne vtedy mám trochu problém ráno vstať pred 6h.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

Ja som mal vždy problém s ranným vstávaním. Vedel som spať aj 12 hodín. Lenže už som nejak navykol na pracovný systém a už nie som taký lenivý. Chodím spať cca okolo 22:00 - 23:00 a vstávam ráno o 6. Dám si sprchu a o 7 som už v práci (celý deň pri PC). Sem tam si po práci zdriemnem tak na 15 min, keď je to dlhšie tak sa zobúdzam znechutený. Tých 15 min mi stačí a som ako nový :D
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Presne to sa mi páči na rannom vstávaní, väčšina ludí ešte spí takže mám 100% kľud, aj keď si idem zabehať tak vonku ani živej duše.

Ono keď sa na to pozriem logicky tak teľo človeka by malo byť prispôsobené na spánok skoro večer a vstávanie na svitaní keďže kedysi elektriku nemali. Takže tipujem že večer sex a spať. Keď si vezmem že minule som zistil že moja prastarká nemala do 15tich zubnú kefku(má okolo 90tky) tak tá zmena nemusí byť tak dlho. A za 2 generácie si možno ľudské telo na taký otočený režim nezvyklo. Dúfam že ma teraz randomný biológ ukameňuje za drísty čo moja nelogická logika plodí :)

//autoeditácia príspevku (21 Okt 2015, 9:08)
@K-u-b-i-a-k toto napr naštudované mám a je to normálne. Keď si človek zdriemne do pol hodinky tak je to prospešné pretože sa nestihne dostať do hlbokého spánku. Ak nad pol hodinu tak si narúšaš večerný spánok. Mám taký pocit že vstávať ráno o skôr je prirodzené a ja začínam až teraz dospievať :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ved aj neandertalci pouzivali ohen. neskor bol v kazdom dome krb/ohnisko... ano, chodilo sa spavat skoro a vstavalo sa skoro, ale nie preto lebo nemali elektriku. aj dnes farmari/polnohospodari vstavaju so slnkom a elektriku maju...

ja som prave ten nocny clovek, bol som zvyknuty chodit spat medzi 0000-0100, vstaval som medzi 0800-0900. potom som zmenil pracu, posunul som to o hodinu (0000-0800). teraz ako mame male dieta vstavam vacsinou o siedmej, ale aj tak chodim vacsinou spat o dvanastej (skor proste nie som unaveny) a rano nie som schopny spravit nic.
manzelka ide do prace o siedmej a ja som s dietatom doma do pol deviatej ked idem do prace ja. za tu hodinu a pol som rad ked sa prezleciem a umyjem, najkrajsie rana su tie ked je maly ospaly a vala sa so mnou este hodinu v posteli. uz viac krat som si hovoril ze pojdem behat alebo cvicit rano, ale pre mna to proste nie je.
Yos
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Yos »

Cez prazdniny/dovolenku som schopny spat aj 9-10 hodin denne. Do prace vstavam o pol 8 a uz som na tento styl vstavania nauceny. Optimalny cas na spanok je pre cloveka 7 hodin a u mna sa to potvrdzuje. Cez pracovny tyzden sa vyspim 7. max.8 hodin denne. Kavu nepijem, iba obcasne, asi raz za tyzden, ked mam fakt zle rano.
Ale mozem u seba tvrdit, ze som ranny typ. Lepsie sa mi premysla, mam lepsiu naladu, prichadzam na pozitivne myslienky.
Naproti tomu vecer sa citim vyflusnuty, miestami podrazdeny a riesit nejake matematicke ulohy, pri ktorych sa mi ma mozog zaparit fakt nemusim :D

Este za skolskych cias som sa radsej ucil na pisomky a robil domace ulohy rano, ako predtym vecer. A malo to na mna pozitivny dopad, latku som mal cerstvu v hlave, lepsie sa mi premyslalo hned z rana, ako keby som si na to mal sadnut vecer.
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

Ked som chodil do skoly mal som problem so vstavanim, potom som dospaval na lavici :D ranajkovat mi nikdy nechutilo, spat potrebujem aspon do tej 10-11 inak som KO.
Aktivny som vacsinou cca od 13:30 do nocnych hodin.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Večerno-nočný typ, najaktívnejši večer. Nedokážem vstať skorej ako 07:30 (povinná časť pracovného času je od 08:30). Dopoludnia mizerná aktivita, potom ako vačšina kolegov odíde tak nastane kľud a ticho a zvýši sa pracovné nasadenie a aktivita. :) Doma zase neviem ísť spať normálne, more vecí na práci a dokončenie. :D
brm napísal:Mne moja mama furt hovorievala, že najdôležitejší spánok je ten pred polnocou. :)
Mr-Freek napísal:A za 2 generácie si možno ľudské telo na taký otočený režim nezvyklo. Dúfam že ma teraz randomný biológ ukameňuje za drísty čo moja nelogická logika plodí :)
Mal som za to, že ľudský spací cyklus je relatívny a nie je vztiahnutý na geografickú polohu zemegule voči slnku. :D Svetelnosť okolitého prostredia asi tiež nie. :D
Celý koncept "chodiť skorej" je iba psychologická záležitosť. Argumentácia menej bystrých "mám viac času potom" alebo "chcem mať potom voľno" škrípe na fakte, že aktivity v cykle sú relatívne, ak teda nerátame možnosti stihnúť otváracie hodiny služieb ako obchody a tak.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

hovori sa ze v minulosti bol prirodzeny prerusovany spanok:
https://en.wikipedia.org/wiki/Segmented_sleep
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Do postele idem tak okolo 9, realne zaspím okolo 11. Vstávam o 5:20, už sa automaticky budím. Ráno som dosť rozbitý, potom ešte cca 1,5 hodiny spím v buse, ale to je taký polospánok. Keď potom o cca 15:00 idem na bus v ktorom sedím skoro dalšie 2 hodiny, som úplne mrtvý, v buse zaspávam a keď prídem domov tak som hrozne unavený. Porobím veci do školy, naučím sa , najem a idem spať. Na konči týždna je to už neznesitelné. Nemám problém s krátkou dobou spánku, mám skôr problém so vstávaním skoro ráno. Kludne by som vedel fungovať tak že idem spať o 3 ráno a vstávam o 9 ráno. Takto ako fungujem teraz tak kludne by som mohol spať aj 12 hodín, no ráno budem rozbitý tak či tak, lebo je to proste 5:20 a je ešte tma. Hlavne teraz v zime je to dosť depresívne, ráno idem do školy po tme a večer sa vraciam po tme.
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

to prečo dochádzaš 2 hodiny do školy?? O.o mám spolužiačku čo sa trepe hodinu a už ani to by sa mi vôbec nechcelo, ti verím že môžeš robiť čo chceš a aj tak si rozbitý
redliner
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa redliner »

Som aktívny večer,chodím spať o 00:00 až 1:00 a vstávam väčšinou o 7:00 (cez víkendy a dovolenku kludne spím aj 12 hodín) ... neznášam ranné vstávanie aj po tolkých rokoch :lol: zvyčajne sa prebúdzam ešte tak 1-2 hodiny dokým sa plne naštartujem.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Ak by som mohol, radšej by som bol aktívny večer. Aj som. Poviem si, že dnes už pôjdem spať normálne o desiatej, ale nejdem, lebo sa mi vôbec nechce spať a viem, že keby som si ľahol, tak aj tak budem v posteli ležať do pol jednej...vlastne ešte dlhšie. Keď počkám do pol jednej, zaspím skoro hneď. Keď si ľahnem skôr, tak to ležanie je tak nudné, že sa potom prevaľujem do pol tretej a ráno som na tom ešte horšie. Mám problém s ranným vstávaním a po príchode do práce, ktorý sa permanentne koná o 5 minút neskôr, som vyflusnutý a nedokážem až do obeda normálne fungovať a len prežívam a čakám kým pôjdeme na obed. Po obede je to už lepšie a najlepšie sa mi robí od cca 14:30. Za tú hodinu spravím viac ako za celý deň.
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Zaujímavé ako každému vyhovuje niečo iné :) v úlohe zamestnávateľa by som ale ľudom ponúkol flexibilnú pracovnú dobu ak je to možné, hlavne keď si sám zamestnanec povie že za hodinu poobede spraví viac ako za celé doobedie :D
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Ja najviac urobím ráno, alebo teda doobeda. Keď nezačnem pracovať doobeda, tak poobede sa mi už nechce a za ten deň neurobím už väčšinou nič. Preto sa stále snažím gro roboty spraviť hneď ako prídem do práce. Keď sa do toho pustím hneď, tak sa nezastavím, kým to nedokončím. Keď ale prídem do práce a hodinu sa ešte vykecávam, pozriem videá, popočúvam hudbu, atď, tak potom sa mi už nič nechce. A keď sa naobedujem, tak konečná. To by som sa najradšej vyvalil a podriemal na hodku. A potom sa mi už nič nechce.

Takže najaktívnejší som doobeda. Večer dokážem fungovať, ale aby som sa mal na niečo sústrediť, niečo dôležité riešiť, tak to by som veľa neurobil.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ja vobec nie som "nocny vtak". Spat chodim medzi 22-23 a vstavam 6:45. Ostatni sa cuduju, zevraj spim vela, ale mne sa nezda. Kludne by som si pospal aj do osmej. Ked tento rezim narusim, tak v pravidelom vecernom case ma zacne "lamat" a ked tuto fazu prekonam, uz zase par hodin vydrzim, ale to sa stava pri vynimocnych prilezitostiach ako silvester/novy rok :)
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Ja som asi nocny vtak ci ako sa to hovori. Rano sa mi vstavat absolutne nechce. A v noci mam tusim najviac energie. Pred polnocou chodim spat len vynimocne, len ked som velmi unaveny. Mozno ale keby som spal 7-8 hodin by sa mi lepsie stavalo.

Ale v noci sa lepsie pracuje, nikto ta nevyrusuje, vsetko okolo je ticho, tma, je to take kludnejsie.

Zas ak skoro stavas, mas pred sebou cely den a "viac casu".

Mr-Freek: Hodina cestovania je taky standard, a ano je to na porazenie.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Dnes ma o pol deviatej zlomilo do postele. Zobudil som sa o pol jednej v noci. Teraz sú dve a ja čulo pracujem. O štyroch zalahnem na dve hoďky do postele a ráno budem v pohode. Včera som to spravil tak isto, takže viem.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Ja uz od vysky mam rezim, ze som hore do cca 01:00 a spim do cca 10:00. A aj ked som teraz mimo vysky tak mam taku pracu, ze tak fungujem :)
Vyhovuje mi to, aj ked chcem spanie posunut do max 09:00, nech toho viac stihnem. Ale napriklad teraz je take fajn zatiahnute uprsane pocasie a z postele sa mi nechce :D
DENNY
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa DENNY »

Ako to tu citam tak ja som asi univerzalny. :D Proste ked potrebujem nieco dokoncit, dopisat, spravit, tak nemam problem byt hore aj do jednej v noci a potom vstat o siestej rano. Nie som odporca kavy, no pokial spim cez sest hodin tak ju rano nepijem. Ak spim menej ako sest hodin, tak rano si zvyknem spravit doma male presso. To ma nakopne a vobec nepocitujem nejaku unavu pocas dna.

Som maturant, cize nejako vela tej prace po veceroch nezvyknem mat, ale viete ako to chodi na strednej :D. FB, skype a blbosti na PC, sup hop a zrazu polnoc alebo pol jednej. Ale ako som spominal, nejako mi to nevadi, na budik proste vstanem z postele a je to uz v pohode, ked uz stojim na nohach tak ma do postele naspat netaha. Cez vikendy zvyknem rano vstavat na polovacky o nejakej tej stvrtej alebo piatej rano, cez leto je to aj o pol tretej-tretej rano. Boli uz aj dni, ked som isiel spat o pol jednej a o pol tretej som vstaval na polovacku. :D Samozrejme toto uz bol extrem, po polovacke som pekne naspat zalahol a pospal aspon 3-4 hodiny.
Napísať odpoveď