mas stastie, pred mesiacom som absolvoval stahovaciu torturu do Rakuska aj s kolegom, ktory ma na rozdiel odo mna aj auto, zenu a decko. aj ked som nesiel priamo do Viedne. v prvom rade si precitaj toto, extremne ti to pomoze:
http://www.ams.at/_docs/eurespubl_en.pdf
co musis:
1. registracia pobytu do 3 dni (nie nutne prechodny, toto musis robit aj ked sa stahujes), v pripade dlhsieho pobytu ako 3 mesiace je potrebna este nejaka registracia aj s vyplatnou paskou, pracovnou zmluvou a dalsimi somarinami, aby si boli isti, ze nie si bezdomovec, detaily v pdfku hore
2. cim skor bankovy ucet, v pdfku hore je linka na stranku, kde najdes celkom uzitocne porovnanie cien vedenia uctov v roznych bankach. ja som sa rozhodol ist najlacnejsou cestou uctu zadarmo v easybank, co je internetova banka podobne ako u nas zuno, akurat zalozenie uctu aj po registracii cez net je komplikovane a trva im dost dlho, asi 2-3 tyzdne, kolega nabehol do najblizsej raiffeisen banky a este v ten den mal v ruke vsetko okrem karty, ktora mu prisla do niekolkych dni. upozornenie: platba visa kartou je celkom solidny problem, pre nich je podstatna maestro karta. preto cim skor si zries ucet a posli si naneho nejake prachy, lebo moze byt, ze niekde ta poslu s visou do riti (s visou sa mi podarilo platit v automate na mhd listky, v ikea a hypermarkete merkur. nikde inde ju nechceli zobrat, jedine ked bezkontaktne, vtedy im je to jedno)
3. hned ako ti zacne bezat pracovna zmluva sa odhlas zo svojej slovenskej zdravotnej poistovne, zalezi od konkretnej, ja som bol v Dovere a len som vypisal tlacivo, ktore mali na stranke a poslal som ho mailom aj s oskenovanou rakuskou pracovnou zmluvou - mas na to 8 dni od zaciatku poistenia v Rakusku, co je datum nastupu. tiez som poslal postou aj preukaz poistenca, lebo robili bububu, ze aj to treba, ale pochybujem, ze ich to nejak tankovalo
4. auto sa ti urcite oplati prepisat tam na seba a to cim skor, tym lepsie. neviem ako Vieden, ale komplet cely Innsbruck je jedna obrovska platena zona a najlacnejsie parkovisko, ktore kolega nasiel bolo nestrazene parkovisko na kraji mesta za 40 eur na mesiac. ak tam ides na dlhsie, tak je to nutnost. cenu presnu prepisu ti nepoviem, ale kolega prepisuje starsiu octavku a len na technickej kontrole nechal 180 eur... toto cele neplati, ak sa ti nahodou podari vybavit si ubytko s vlastnou garazou
5. som tu viac ako mesiac a rakusky telefon este nemam a zatial zijem. v pdfku je odkaz na stranku, kde je vzdy aktualne porovnanie vsetkych produktov vsetkych operatorov.
6. po nemecky nerozpravam a zatial zijem. vo viedni to bude urcite v pohode aj s anglictinou.
7. najdi si florbalovy tim

ja uz mam za sebou aj prvy zapas v bundeslige