Zivot v Rakusku

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
eaten
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Zivot v Rakusku

Príspevok od používateľa eaten »

Zdravim, od januara sa chystam prestahovat sa za pracou do Rakuska (Viedne). Na internete som si hladal informacie o tom, co vsetko potrebujem vybavit, ake su moje povinnosti, jednoducho co vsetko ma na zaciatku caka.
Zatial som prisiel na tieto veci:
1) Po najdeni bytu si prihlasit, myslim do 3 dni, prechodny pobyt v Rakusku
2) Samozrejme si zalozit bankovy ucet, mobil

Co mi nie je uplne jasne:
1) Mam auto (ktore nie je pisane na mna). Viem ze parkovat bezne na ulici bez viedenskych znaciek nemozem a musim si najst platene miesto/garaz, ale cital som ze ked tam zijem mal by som si ho prepisat (co je docela nakladne). Mam to riesit aj v pripade ze tam mam len prechodny pobyt?

Toto je v podstate otazka, ktora ma najviac zaujima. A navyse sa chcem spytat, ak sa tam niekto v poslednej dobe stahoval, na co som zabudol, s cim mam do buducna pocitat, a vselijake postrehy, ktore tu niekto moze najst aj neskor :).
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Zivot v Rakusku

Príspevok od používateľa mirak2 »

mas stastie, pred mesiacom som absolvoval stahovaciu torturu do Rakuska aj s kolegom, ktory ma na rozdiel odo mna aj auto, zenu a decko. aj ked som nesiel priamo do Viedne. v prvom rade si precitaj toto, extremne ti to pomoze: http://www.ams.at/_docs/eurespubl_en.pdf
co musis:
1. registracia pobytu do 3 dni (nie nutne prechodny, toto musis robit aj ked sa stahujes), v pripade dlhsieho pobytu ako 3 mesiace je potrebna este nejaka registracia aj s vyplatnou paskou, pracovnou zmluvou a dalsimi somarinami, aby si boli isti, ze nie si bezdomovec, detaily v pdfku hore
2. cim skor bankovy ucet, v pdfku hore je linka na stranku, kde najdes celkom uzitocne porovnanie cien vedenia uctov v roznych bankach. ja som sa rozhodol ist najlacnejsou cestou uctu zadarmo v easybank, co je internetova banka podobne ako u nas zuno, akurat zalozenie uctu aj po registracii cez net je komplikovane a trva im dost dlho, asi 2-3 tyzdne, kolega nabehol do najblizsej raiffeisen banky a este v ten den mal v ruke vsetko okrem karty, ktora mu prisla do niekolkych dni. upozornenie: platba visa kartou je celkom solidny problem, pre nich je podstatna maestro karta. preto cim skor si zries ucet a posli si naneho nejake prachy, lebo moze byt, ze niekde ta poslu s visou do riti (s visou sa mi podarilo platit v automate na mhd listky, v ikea a hypermarkete merkur. nikde inde ju nechceli zobrat, jedine ked bezkontaktne, vtedy im je to jedno)
3. hned ako ti zacne bezat pracovna zmluva sa odhlas zo svojej slovenskej zdravotnej poistovne, zalezi od konkretnej, ja som bol v Dovere a len som vypisal tlacivo, ktore mali na stranke a poslal som ho mailom aj s oskenovanou rakuskou pracovnou zmluvou - mas na to 8 dni od zaciatku poistenia v Rakusku, co je datum nastupu. tiez som poslal postou aj preukaz poistenca, lebo robili bububu, ze aj to treba, ale pochybujem, ze ich to nejak tankovalo
4. auto sa ti urcite oplati prepisat tam na seba a to cim skor, tym lepsie. neviem ako Vieden, ale komplet cely Innsbruck je jedna obrovska platena zona a najlacnejsie parkovisko, ktore kolega nasiel bolo nestrazene parkovisko na kraji mesta za 40 eur na mesiac. ak tam ides na dlhsie, tak je to nutnost. cenu presnu prepisu ti nepoviem, ale kolega prepisuje starsiu octavku a len na technickej kontrole nechal 180 eur... toto cele neplati, ak sa ti nahodou podari vybavit si ubytko s vlastnou garazou
5. som tu viac ako mesiac a rakusky telefon este nemam a zatial zijem. v pdfku je odkaz na stranku, kde je vzdy aktualne porovnanie vsetkych produktov vsetkych operatorov.
6. po nemecky nerozpravam a zatial zijem. vo viedni to bude urcite v pohode aj s anglictinou.
7. najdi si florbalovy tim :lol: ja uz mam za sebou aj prvy zapas v bundeslige :lol:
eaten
Light Professional
Light Professional

Mirak diky za dost obsiahle info:
2) takisto planujem easybank - chcel som az v decembri, ale pravdepodobne to poriesim uz teraz :)
3) toto neviem este ako budem riesit - zo slovenskej som odhlaseny, kedze som doteraz pracoval v Cesku, ale mylsim ze ked mi tu skonci pracovny pomer tak by ma mali vsade odhlasit ale nie som si tym isty ... kazdopadne to bude v pohode, na to si cas najdem to zistit / vybavit
4) zistoval som si ten prepis auta a typek co prepisoval nejake starsie (nasiel smo na nete) vravel ze prepis ho dokopy vysiel cez 1000 eur + rakuska poistka je omnoho vyssia ako ta slovenska, takze kym mam toto auto, chcel by som ho nechat na slovenskych - v pripade ze budem kupovat ine, kupim ho v rakusku cim mi odpadnu poplatky za prepis do ineho statu - a s poistkou sa budem musiet zmierit :).
5)telefon dostanem z prace, takze to nebudem riesit, ale napisal som to tam aby sa tu hned nenasiel niekto kto to napise :D
6) Idem tam s anglictinou, aj do prace - a ucil som sa dost dlho nemecky tak casom sa do toho myslim urcite dostanem
7) Pokles mojej florbalovej formy zacal par rokov dozadu, a po minulrocnej nehode, to islo este nizsie, tak budem rad ak si pojdem s nejakymi drevorubacmi zabehat :D ... ale skor chcem riesit hobby hokejovy tim, aspon treningy, do toho som viac zazraty
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

2. ucet easybank gratis budes mat gratis, len ak ukazes v banke 3 vyplatne pasky od rakuskeho zamestnavatela alebo pracovnu zmluvu. ak ju mas, mozes ucet riesit aj predtym ako tam prides, ja som mal zmluvu v ruke az v druhy alebo treti den v praci.
3. jeden Cech pisal, ze oni nemaju oznamovaciu povinnost v suvislosti so zdravotkou
7. kamarat (inak drevak) hra vo Viedni druhu bundesligu, tak ako ja tuna a je tam povazovany za lepsieho hraca. jeden trening s nimi a by ta urcite zacali lanarit do ligy. s hobby hockey partiou urcite problem nebude, len ju najst...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

mirak2, inak by ma zaujímalo, či za tú druhú ligu už dostávaš aj nejaké chechtáky alebo je to stále len amatérska liga.

Predpokladám, že obaja pracujete v IT, takže len s angličtinou a bez nemčiny by nemal byť problém. Akurát kamoš, ktorý študoval ekonómiu, manažment a je orientovaný skôr na sales, mi spomínal, že pre neajťáka je to vo Viedni bez nemčiny dosť ťažké...
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

florbal je vsade na amaterskej baze, akurat mozno vo svedsku, finsku alebo svajciarsku dostavaju aj nejake prachy. platim si clenske, ktoreho plati klub halu a rozhodcov. akurat klub mi zaplatil medzinarodny prestup (300CHF, to by si na Slovensku dovolil maloktory klub).. ale mam kolegu, ktory hra tu futbalovu 4. alebo 5. ligu a ma z toho taky prijem, ze sa to da povazovat za brigadu :D
a ano IT. Rakusko ale nie je nejake uzasne, co sa tyka platov v IT, kolega Rakusan povedal, ze je to skor stredna trieda pri porovnani s inymi profesiami a s nakladmi na zivot, ze v Nemecku to maju ajtaci ovela lepsie. vdaka Merkelovej ma to do Nemecka absolutne netaha.
eaten
Light Professional
Light Professional

Mirak2,

2) zmluvu uz naskenovanu mam - cital som ze to niekedy vyzaduju v socialke - takze snad to pojde vybavit
3) ja som prave nasiel toto, kde pise ze by si mal na zdravotku zajst ( http://www.tomas-dvorak.cz/posts/postre ... v-rakousku )
7) No ja mam problem s kondiciou behu, technicky by som to dal myslim, ale tak uvidime, to budem riesit ked budem tam. S tym hokejovym to zacnem asi skor - nasiel som stranku kde su zozbierane stranky timov a popisem maily a uvidime :).

S tymi platmi v IT - v Rakusku to asi nie je ziadna hitparada, ale v pomere k tomu co zarobis v Cesku/Slovensku je to urcite lepsie. Uvidim ako to bude s nakladmi, ale horsie to isto nebude :).
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

3. opravujem sa, oznamovaciu povinnost mas, rozdiel oproti slovensku je, ze staci tam prist a povedat, ze ides robit do rakuska a ta odhlasia :D to len na slovensku musis posielat zmluvu
eaten
Light Professional
Light Professional

Pilifo, inak neviem ci namiesto toho tvojho spominaneho kamarata nahodou nejdem byvat docasne na byt :). Ak je to ten z toho FB pohovoru.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

eaten, síce neviem o žiadnom FB pohovore, ale je to celkom možné, ak sa jedná o Martina F. Ten sa sťahuje do Prahy od budúceho týždňa či odkedy :)
Gulli
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Gulli »

Ja som vo Viedni momentalne 5. rok tak ti trosku ozrejmim to stym autom.

Co sa tyka toho prehlasenia je to na tebe. Ak sa chces vyhnut problemom s policajtami a zvysenym ,,nahodnym,, kontrolam tak si to prepis na rakuske znacky. V Bezirkoch kde treba mat Pickerl napriklad v 9. ti vsak rakuska znacka nedovoluje parkovat az ked si obstaras ten Parkpickerl (rocny poplatok zavisy od daneho Bezirku na ktory to chces a plati len a len v tom Bezirku!, ale rataj cca 200-450e/rocne). Druha alternativa je auto odparkovat v Bz. kde netreba pickerl napriklad 21. 22. 11., kde nemusis platit nic a mozes tam parkovat kolko chces alebo si zajednas garaz, parkovacie miesto. Tu treba dlho hladat lebo bezne sa plati 120 eur vo vnutornych bezirkoch ale das sa ked si sikovny aj za 25e/mesiac parkovacie miesto aelbo 40/e mesiac garaz najst. Co sa tyka toho bububu ze hlavny dovod preco si to auto treba dat prepisat na rakuske, je to kvoli daniam ktore neplatis cize sa kvazi jedna o Steuerhinterziehung... bavil som sa o tom s jednym pravnikom ze to vobec neni take jednoduche ako ti napriklad niektori policajti budu hovorit. Ono zalezi najme od toho ako casto chodis domov, kde mas rodinu atd... Hnad to vsak pred sud moze byt drahe.
A co sa tyka toho meldovania na tych uradoch treba si dat pozor ze okrem toho ze do 3dni ci kolko sa musis prihlasist na Bezirksamte tak treba sa prihlasit do troch mesiacoh na takom specialnom urade pre velku Anmeldebescheinugung, ak sa neprestahovali tak su v blizkosti Traisengasse.
eaten
Light Professional
Light Professional

Pilifo : myslel som pohovoru nie rozhovoru - co si daval v inom vlakne, preto som si to spojil, a hej myslim jeho :)

Gulli: Nie je mi teraz uplne jasne co si popisal. Spytam sa takto:
Ked mam prechodny pobyt (ano viem aj o tom druhom prihlaseni) v Rakusku, a zastavia ma policajti, budu to zistovat, je mozne mi dat pokutu len an zaklade toho zer ho tam mam aj ked auto nie je pisane na mna?
S parkovanim viem ako to je, s garazou pocitam, parkovacieho miesta sa trosku obavam, nechce clovek provokovat tym, ze to tam nema prihlsaene ale mesiac to tam stoji :). Po Viedni neplanujem chodit na aute, vlastne len domov na SR/ do Brna alebo ked pojdeme na nejaky vylet.
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Hlavne sa nezabudni odhlasit zo zdravotnej poistovne na Slovensku. Ja som teraz platil nedoplatok vyse 300 eur za 5 mesiacov.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

eaten, namiesto "FB pohovoru" som čítal "FB rozhovor", takže mi to nebolo jasné, ale už mi to doplo :D

BTW, potom by ma zaujímali tvoje skúsenosti z Viedne a prvé dojmy, či si myslíš, že to bol správny krok alebo nie. Kolega, ktorý momentálne pracuje ako konzultant, práve asi po roku odišiel z Viedne naspäť do rodného Brna a jeho dojmy boli asi také, že napriek tomu, že vo Viedni zarábal ako developer nominálne samozrejme viac, tak má pocit, že v Brne si zo svojho platu môže dovoliť kvalitnejší život a naspäť by sa už nevracal, pokiaľ by ho k tomu situácia nedonútila...
Gulli
Light Star
Light Star

eaten napísal:Pilifo : myslel som pohovoru nie rozhovoru - co si daval v inom vlakne, preto som si to spojil, a hej myslim jeho :)

Gulli: Nie je mi teraz uplne jasne co si popisal. Spytam sa takto:
Ked mam prechodny pobyt (ano viem aj o tom druhom prihlaseni) v Rakusku, a zastavia ma policajti, budu to zistovat, je mozne mi dat pokutu len an zaklade toho zer ho tam mam aj ked auto nie je pisane na mna?
S parkovanim viem ako to je, s garazou pocitam, parkovacieho miesta sa trosku obavam, nechce clovek provokovat tym, ze to tam nema prihlsaene ale mesiac to tam stoji :). Po Viedni neplanujem chodit na aute, vlastne len domov na SR/ do Brna alebo ked pojdeme na nejaky vylet.
Prepac nejak som to skomolil, ono je to takto oni ked ta zastavia tak urcite sa nevyhnes otazkam z ich strany ze ako casto to auto pouzivas, popripade ze oni si vedia zistit ako casto vchadzas a odchadzas z rakuska podla tych kamier na hranici. To ze na koho je to auto pisane je vraj irelevatne, ono zalezi od toho kde mas ty ,,centrum zivotneho zaujmu´´, ak je toto v rakusku tak mal by si si svoje auto prehlasit na rakuske spz, ak je pisane na niekoho ineho tak by si ho mal prestat pouzivat. Ako to v skutocnosti je rpesne nevie nik, netreba sa vsak nechat naplasit, oni vacsinou cloveku povedia ze nech si tie veci da do poriadku a daju mu pokoj. V pripade ze by si dostal pokutu, resp. pri opakovanom zastaveni ze by Finanzamt isiel po tebe a sa to potiahne az na sud, je vraj komplikovane dokazat ti ze to centrum zivotneho zaujmu mas v rakusku, lebo mozes sice pracovat v rakusku ale chodit na tyzdnovky domov kde mas rodinu. Toto je vsak uz krajny pripad, ja by som si moc hlavu z toho nerobil. Mojho znameho raz za toto buzerovali ale to si mohol asi sam zato lebo nemal so sebou vodicak, a grglo sa mu pivom (mal 1-2) :D
Ono jedna nevyhoda ze tie garaze v centre mesta su velmi drahe resp. ak nechces v okrajovej stvrti si to prenajat. Ak chces vedel by som ti sprostredkovat parkovne miest (v sukromnom areale zo zavorami) za nejakych 35mesacne kde je dobre spojenie U4kou :)
eaten
Light Professional
Light Professional

deszka3 : Kedze som pracoval v CZ, tak toto mam poriesene - teraz sa musim odhlasit akurat odtialto :)

Pilifo: Jasne, dam vediet, ak by som zabudol tak ma pingni :D. K tomu tvojmu kolegovi - samozrejme zalezi kolko zarabas v Brne, ale aj kolko casu v tej praci musis stravit -sluzby su vo Viedni urcite ovela drahsie, takze ako kral si tam zrejme zit nebudem ale na druhej strane, kedze si dokaze clovek usetrit viac (13. a 14. plat) tak dovolenka v lete sa bude riesit lahsie - obzvalst pre mna , cloveka co moc setrit nedokaze. Sam ale neviem nakolko je toto moje rozhodnutie dlhodobe resp. kratkodobe, mozno ze nedam ani skusobku :D.

Gulli: Aha, tie kamery ma nenapadli a prave nad tym som rozmyslal ze ako zistia, ako dlho tam to auto mas. Nevies v akych cenach sa hybu poistky v Rakusku? Keby som tam zostal, tak dalsie auto by som si urcite kupil v Rakusku, ale prepisovat tuto moju kolobezku za polovicu jej ceny mi pride hlupost :D.
Garaze mi stacia aj mimo mesta, ale rad by som to mal na mieste kde si to nemusim chodit pravidelne kontrolovat. V centre mesta by mi to bolo zbytocne, vzhladom na moje vyuzitie, ktore som uz spominal. Kazdopadne s tou garazou sa ti mozno od januara ozvem, ako skoro predtym ti to treba dat vediet? Popozeram este ceny blizsie a rozhodnem sa, aj ked 35 , bude asi tazko porazit :). Mozes mi poslat miesto presne kde to je?
Gulli
Light Star
Light Star

Je to konkretne Forsthausgasse 5, 1200, Wien , a viesco ja stym moc nemam spolocne ja by som ti mohol dat kontakt na kamarata ktory tam ma miesto ktore nevyuziva resp. vie este jedno nazvys prenajat (je to len pre rezidentov toho objektu tam). Ja mam momentalne garaz ale buduci roks a idem konecne prestahovat niekam inam a autom to vyriesim asi presne takto.
+ poistky neviem ako sa hybu (moj odhah je cca 20-40% drahsie ako u nas), no viem ze dan na auto NOVA je cca 80e za kvartal
eaten
Light Professional
Light Professional

No ako pozeram je to dost na skok od mojej prace :). Tak mi mozes do SS poslat kontakt na toho znameho a ja sa s nim ked tak skusim dohodnut.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Pilifo napísal:BTW, potom by ma zaujímali tvoje skúsenosti z Viedne a prvé dojmy, či si myslíš, že to bol správny krok alebo nie. Kolega, ktorý momentálne pracuje ako konzultant, práve asi po roku odišiel z Viedne naspäť do rodného Brna a jeho dojmy boli asi také, že napriek tomu, že vo Viedni zarábal ako developer nominálne samozrejme viac, tak má pocit, že v Brne si zo svojho platu môže dovoliť kvalitnejší život a naspäť by sa už nevracal, pokiaľ by ho k tomu situácia nedonútila...
ako som uz vyssie spomenul, IT je v Rakusku platovo povazovany skor za strednu triedu a preto si velmi nevyskakuju a mnohi radsej robia v Nemecku alebo Svajciarsku. Rakusko je pre IT cloveka zo Slovenska prestupna stanica.
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Sestra parkuje v 11. Bezirku, uz jej 2x vykradli auto. Poistenie stoji taktiez v porovnani so Slovenskom sakramentsky vela, zaraduju ta do levelov (Stufe) a podla toho vypocitavaju kolko budes platit. Svagor zije v Rakusku uz viac ako 25 rokov a plati za viac ako desatrocny Fiat s malym dieslovym motorom rocne okolo 800 eur. Kedze ja mam vodicak iba par rokov, tak mne vypocitali na stare Citroen Saxo s 1.1 litrovym motorom rocnych 1300 eur. Takisto ceny za byty su tu dost velke, za dvojizbak v pohode mozes platit aj 700 eur mesacne. Jednoizbove byty idu od okolo 450-500 eur mesacne + elektrina, plyn. Vieden je dobrym miestom na zivot z toho hladiska, ze mas vsetko na dosah, resp. tu vsetko najdes co chces (obchody, sluzby, proste vsetko).
Napísať odpoveď