moralka ..cize zoznam hodot predavany z generaie na generaciu ... 2. svedomie... vnutorny hlas 3. vlastna skusenost ... nerob inym co robi zle tebe...
morálku tvorí spoločnosť, čiže to čo pre teba nie je správne, pre druhého môže byť a aj hodnoty z generácie na generáciu sa nám už viac krát zmenili, 2. a 3. sú subjektívne pohľady
myslim ze predavanie mudrosti z generacie na generaciu je dolezite .. a v cirkvi je velka mudrost 2000 rokov zivota
túto vetu beriem ako pokus o vtip
belo podlatej knizky zili miliardy ludi ... a veci vnej sa mi zivotom potvrdzuju ...povod je bozsko-ludsky .. ale aj keby bol len ludsky zivot ukazuje ze ma pravdu ..
aj podľa koránu žijú miliardy ľudí...keďže boh nebol dokázaný, tak božský pôvod môžme vyšrtnúť...nemám dôvod veriť knihe ľudského pôvodu, ktorá sa nedá overiť a navyše každý kto chce aby tá kniha mala pravdu, tak tam nájde presne to čo potrebuje, aby mohol povedať, že "život ukazuje"
nieje to diktat ale slobodne pokorne podriadenie sa ... co sa tyka veci morlaky a viery..

...túto frázu budem používať, keď mi niekto povie že prijímam diktát z bruselu...veď aj brusel po nách chce aby sme sa slobodne a pokorne podriadili
nikomu nic nediktujem ... zastavam a presadzujem len vlastny nazor zakonnymi a demokratickymi prostriedkami co mi umoznuje slovenksa republika ako jej obcanovi a ako kazdemu obcanovi ... to ze moj nazor je iny ako tvoj neznamena ze ho mam mensie pravo presadzovat...
to ti neberiem, mali ste referendum, neuspeli ste, teda dopadlo to fiaskom, 21%...možno by sa to dalo interpretovať aj ako odkaz spoločnosti (väčšinovej), že im je to jedno, že tieto otázky ich momentálne netrápia, že toto nie je momentálne problém na slovensku...tak by si sa k tomu mal aj postaviť...a nie ako chormík po referende vyhlasoval, že určite nepovedali posledné slovo, že ešte s týmto prídu opäť a podobne...
apriklad pri potratoch ... kde zacina pravo dietata na zivot tam konci pravo matky na svoje telo... a to ze mame rozdielny nazor kedy je to uz dieta (clovek) su nase nazory ktore upravuju zakony... zakon hovori ze clovek je to od 12ho tyzdna ja nesuhlasim a snazim sa to zakonnym a demokratickym sposobom zmenit ... nehovoriac o tom ze tento zakon je pozostatkom totalitneho zmyslania a politiky... kde zivot cloveka bol len cislo ... takze nechapem co mi vlastne vycitas...
snažíš sa to síce zákonným a demokratickým spôsobom zmeniť, ale na základe čoho? to že plod je "dieťaťom" od 12týždňa o tom rozhodli vedci, lekári, ľudia ktorí sa tomu venujú, ktorí to študujú, ktorí o tejto otázke píšu vedecké práce a mjaú ich podložené relevantými dôkazmi...čo máš ty, že tvrdíš, že plod je dieťaťom od počatia? nič, svoju vieru, svoje náboženstvo, teda niečo čo nie je dokázané či je to pravé alebo nie ....
a toto nie je v poriadku...nie to akou formou to robíš, ale to na základe čoho to robíš...keď prídeš s vedeckou/lekárskou štúdiou, výskummi, atď, že plod je dieťaťom od počatia, tak potom máš relevantný dôvod žiadať zmenu zákona....ale to, že ty si myslíš/veríš, že plod je dieťaťom od počatia, na základe tvojej viery a nejakého boha...toto nie je relevantný dôvod na zmenu zákona, pretože tvoja viera je len viera, nie je overiteľa ani dokázateľná, rovnako ako ani boh....a meniť zákony, ktoré platia pre všetkých, na základe nejakej viery, nie je rešpektovanie práv iných osôb ....
a to sa mi nepáči ..už chápeš? príď s dôkazom, že plod je dieťaťom od počatia, nie len s vierou a budem ticho.
chces oddelenie cirkvi od statu ...tak nefnukaj a ziskaj parlamentnu vacsinu alebo zorganizuj referendum a ziskaj 50% vsetkych volicov... ale to by si musle pohnut zadkom ..
ak si si nevšimol, už na tom pracujú aj politické strany aj iné organizácie a neboj ja pohnúť zadkom viem
ibaze nejak zabudas ze krestanstvo prislo do europy spolu s rimanmi ako ich statne nabozenstvo ... cize bolo politicky a mocensky prepojene... zneuzivanie mena boha na statne zaujmi sme uz preberali...vzdy sa najde niekto kto sa necha naverbovat za ludske radosti priradne fanatizmus... upalovanie bosoriek nema s krestanstvom nic splocne ... bolo to len upevnovanie si moci... tak isto ako neskor vznik protestatizmu .... nebola to otazka viery ale kniezat s cisarom a proti cisarovi... takze pripisovat inkviziciu cirkvi je to iste ako pripisovat holakaust belochom ... robili ho belosi nie ??? co je to za rasu ti belosi ... trebalo by ju zakazat ci vykinozit.. toto je analogia inkvizicie a ucenia krista a ludi halsiacich sa k nasledovani krista... (napriklad tu si ohybas pravdu a vyberas co ti pasuje... prezentovana predstava nekorespondujuca s realitou ... )
pozri toto isté sa dá povedať o islame a terajších bombových útokoch....vo vedľajšej téme sú dvaja useri, ktorí ti potvrdia, že islam nie je také náboženstvo akým ho robia tí utočníci alebo aj ty v tejto či iných témach...aj samotný predstavitelia islamu sa od týchto vecí dištancujú, napríklad:
aktuality napísal:„Skutočnosť, že vrahovia z Paríža pri svojom besnení volali meno Božie, nie je dôkazom ich spätosti s islamom, ale len ich úbohou snahou ospravedlniť vlastné neľudské činy,“
link
A to je presne to čo robíš teraz ty pri inkvizícii, vravíš, že tvoje náboženstvo bolo zneužité, no nemáš problém odsúdiť islám ako náboženstvo, na základe tých útokov a vôbec sa nezamyslíš nad tým, či aj ich náboženstvo niekto nezneužil...proste je to pokrytecké od teba
To je to čo som ti už viac krát písal,že sa nedokážeš pozrieť kriticky na seba, svoju vieru a svoje náboženstvo ale iné viery a náboženstvá skritizuješ hneď a ešte ich aj odsúdiš...prečo tento dvojaký meter?
pri tomto pravdu neohýbam, prvadou a faktom je, že v časoch keď bola pri moci kresťanská cirkev bola inkvizícia, tzn. kresťania vyvražďovali, upaľovali, prenasledovali...to či vieru zneužili ľudia čo chceli byť pri moci alebo nie, je na polemizovanie....rovnako na polemizovanie je aj to, či bombový atentátnici zneužívajú islam...lenže ty si islam hneď odsúdil ako celkok a nedali si ani priestor na to aby si nad tým polemizoval....tak prečo čakách odomňa, že ja nebudem brať kresťanstvo ako celok a uznám, že to ľudia len zneužili vieru...prečo máme k dvom podobným náboženstvám pristupovať odlišne?
ano chranili uzemie stredozemneho mora... ale pred utokmi moslimov ... totiz tade viedli obchodne cesty a molimovia prepadavali a okradali karavany... (preto sa volaju vypravy lebo nechranili nase uzemie ale nasich ludi v cudzine.. )
to ako keď Bush by povedal, že do Iranu a Iraku išili kvôli nastoleniu demokracie..
Wiki napísal:Pomoci sa ochotne ujala rímskokatolická cirkev, ktorá na to mala veľa dôvodov. Bola najväčším feudálnym vlastníkom, mala teda na vojensko-kolonizačnom hnutí rovnaký záujem ako veľkí feudáli (šľachtici), chcela si podrobiť východnú-pravoslávnu cirkev a rozmnožiť počet diecéz (cirkevných obvodov, ktoré jej museli platiť poplatky), potrebovala získať v oblasti vplyv. Okrem toho jej ľudia, ktorí odchádzali s výpravou, darovali svoje úspory alebo dávali svoj majetok pod jej ochranu. Ako oficiálny dôvod na dobytie územia označila cirkev „oslobodenie Božieho hrobu“ (podla kresťanského náboženstva bol v Jeruzaleme hrob Ježišov) a násilie páchané Seldžukmi na kresťanských pútnikoch v Sýrii a Palestíne.
Hlavným dôvodom, prečo sa ľudia zúčastňovali výprav boli nesprávne predstavy o bohatstve tohto územia a predstavy o tom, ako ľahko možno tieto územia dobyť.
link
len tak na rýchlo nechce sa mi hľadať lepšie zdroje, tých dôvodov asi bolo viac ako len chrániť...a keďže tých výprav bolo celkovo 8, tak ochrana kresťanov za tým určite len nebola.
moc cirkvi sa osabila prave industralizaciou .. a blahobitom ... a skoncenim malej doby ladovej ... cize dostatok ptravy umoznil ludom zaoberat sa vede a vynalezom ktora pirniesla este vacsi blahobit... clovek ktory sa ma dobre nemusi dufat ze sa o neho boh postara... (aspon po materialnej stranke... ) ... ci zase zhoda nahod ... druha polovica 19teho storocia konci MD a sucasne sa zacina rozvyjat priemysel ... za 50 rokov priemyselna revolucia... a za dalsich 30 najvacsie potalcanie viery a cirkvi na vsetkych frontoch ci uz hitlerom - nadclovekom ... stalinom - prevzatie moci po ruskej cirkvi ... ci zapadnym kapitalistyckym materializmom...
ďakujem za zhrnutie historie, ale netuším čo si tým akože chcel povedať...
lebo sa prezentujes ako velky zastanca moslimskej populacie a porovnavas ho s krestanstvom ... ale bez problemov zijes v krestanskej spolocnosti ... no moslimsku nazyvas tretim svetom... to ze chces vypadat dobry sam pred sebou ze zrovnopravnis cely svet a vsetkych ludi .... ludom z tretieho sveta ci stvrteho im kulturnost ci moralne europske hodnoty nedoda... a ani to ze sa k nam prestahuju .. lebo az ked sa ta nieco osobne tyka az potom sa ukaze skutocny obraz toho ako to vnimas ..
neviem síce odkiaľ si zas vydedukoval, že som nejaký zastánca islamu a z toho vychádzajúce výčity, že žijem v kresťanskej spoločnosti a nie v moslimskej, ale nevadí, zas si niečo len nepochopil
islam som do konverzácie s tebou dotiahol pre vyššie spomenuté veci, tzn, že používaš dvojaký meter na rovnaké skutky oboch náboženstiev, že jedno odsudzuješ na základe niečoho čo len vidíš, že sa deje ale neoveríš si ako sa k tomu stavia samotný islam a zároveň druhé náboženstvo obhajuješ, snažíš sa poukazovať, že bolo zneužité, že kristus to nehlásal a podobne, vyťahujem ho na teba preto, lebo si pokrytec...
..nemal som na mysli ci jej to zakazes ale ci s tym budes suhlasit ..
čítať nevieš? som to tam jasne napísal, že to bude jej rozhodnutie, môj súhlas nesúhlas nič nezmení...názor si na to poviem a bodka...a názor poznáš, keďže som ateista