Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa strapaty »

Taane_Mahuta

moralka nerovna sa hodnotovy system cloveka/spolocnosti... v hodnotovom syteme spolocneoti mozu byt preferovane moralne hodnoty(dobre) alebo amoralne (zle) je to absolutne nezavisle od toho co ludia povazuju za dobre a co za zle ...
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

strapaty napísal:zozaciatku bola len jedna apostolska kristova cirkev ... .. az neskor sa to zacalo delit ... roznymi rozkolmi atd... cize rkc je len logickym vysledkom oddelenia sa inej cirkvi od cirkvi apostolskej ..
Je uplne jedno ci sa to delilo alebo nie, podstata je, ze ty si cirkev definujes ako sa ti to prave hodi. Znovu ti teda polozim otazku: Nechodis do kostola, na spovede? Ak ano, preco tu pises, ze RKC ta nezaujima?
Okrem toho, odclenenie sa od RKC neznamena, ze vsetko je ok. Alebo ako ty ako krestan beries tieto "odnoze"? Neriadia sa tym co hlasa ta "povodna" ci "spravna" cirkev. Ved oni si tam svojvolne pomenili plno veci.
strapaty napísal:to ze krestanstvo prislo spolu s rimanmi ale predsa neznamena ze krestanstvo prislo ked tu prisli rimania... to su vyznamovo uplne dve odlisne vety... rimania boli v europe bezmala 1000 rokov ... a mali vela nabozenstiev ... a kde prisli tak ich presadzovali ... a posledne bolo krestanstvo ... neviem co je na tom nepochopitelne... ?
Ide o sposob akym si to napisal...
strapaty napísal: tak ano bola to bezna prax prekryvat sviatky krestanskymi .. (okrem velekej noci) lebo konkretne datumi sa nevedeli ... a vacsina sviatkov sa vypocitava ... ale to bolo len v obdobi prvej konvertiti... v momente ked pan prijal nabozenstvo nebol dovod upevnovat moc ... lebo pan mal absolutnu moc... a ten sa podriadoval len cisarovi carovi alebo inemu vysiemu panovnikovi... panovnik nepotreboval ziaden dovod na zabijanie podriadenych boli jeho majetkom mohol zabijat koho chcel ... ale preco by si nicil vlastny majetok a vlastnu pracovnu silu ... ??... tak isto ako aj polia a luky...
Pretoze ked ti poddany poza chrbat uctievaju nieco ine, tak je to problem. Polozim ti inu otazku, s rovnakym principom: Preco komunisti bojovali proti krestanstvu? Oni totiz vtedy predstavovali vyssiu vrstvu.
strapaty napísal: nie som zastancom ani jedneho zlocinu v mene boha ... ja len tvrdim ze to nerobi cirkev ... cize spolocenstvo ludi uprimne sa snaziacich nasledovat krista.... lebo je to v rozpore s kristovym ucenim ... milovat boha nadovsetko a milovat blizneho ako seba sameho... nik kto chce nasledovat krista nemoze ist proti tymto dvom prikazaniam ... ak niekto proti nim ide nie je krestan (z skutkovej podstaty toho slova... hlasit sa k krestanstvu moze ako moze byt aj pokrsteny... )

inkviziciu neobranujem ...len vysvetlujem v dobovom kontexte... nic viac ani menej .... ak si uvedomis ze kolko ludi v tom case citalo bibliu ... kolko ludi v tom case vobec vedelo citat.. kolko ludi v tom case vedelo latinsky lebo v kostoloch bola tak citana biblia ... tak ani uroven viery a jeej prektizovania ta nemoze prekvapit ... naproti tomu dnes moze mat kazdy bibliu, kazdy si ju moze precitat, omse su v rodnom jazyku ... bohuzial uroven tomu nezodpoveda...
RKC nie je cirkev? ale milujuci ludia ano.... toto je argument za vsetky drobne. Pokial viem tak plati desatoro, a nie dve prikazania, ktore ty povies. A kedze nepoznam cloveka, ktory by neporusil desatoro, tak potom ta tvoja milujuca cirkev neexistuje. Nastastie uroven tomu nezodpoveda, myslim ze uz je cas zacat rozmyslat, kazdy sam za seba a nie pocuvat reci "vzdelancov". To ze bola doba kupovania odpustkov nemeni nic na prehnilosti spolocenstva veriacich.
strapaty napísal: skupina ktora ma nejaky spolocny znak nie je este mensina...
Ano, ano. Uznavam, ze podla ustavy nie su mensinou. Ale celkovo to nijako nemeni podstatu toho co som chcel povedat. Teda ludia idu obmedzit nejaku skupinu ludi, a len preto, ze tych ludi je menej tak si to mozu dovolit. Takze prestan slovickarit a rozumne na to odpovedz.
strapaty napísal: no v niektorych "civilizovanych " statoch ameriky je mozne "tehotenstvo ukoncit " aj 1 minutu pred porodom ... to je vysledok moralky urcenej ludmi ... o eutanazii za ani nebudem vyjadrovat
len sa vyjadri, povedz mi co je zle na niecom, co vlastne cloveku nijako neublizi? Sam tvrdis ze telesna schranka pre boha nic neznamena, aky je potom dovod nechat ho trpiet? okrem vyzivania sa v bolesti inych? Alebo si myslis, ze stoji za to zit zivot ked si uz nepamatas co si robil pred 5 minutami? alebo ked uz vobec nevies co sa okolo teba deje? Vtedy to uz konkretnej osobe bude jedno, ale niekto kto to vidi si povie, ze tak skoncit nechce, aj keby mal podstupit eutanaziu. Jednoducho sam pri plnom vedomi povie ze nie. Dokonca by som povedal, ze bude brat ohlad na ludi okolo, nez na seba...
strapaty napísal:v hodnotovom syteme spolocneoti mozu byt preferovane moralne hodnoty(dobre) alebo amoralne (zle) je to absolutne nezavisle od toho co ludia povazuju za dobre a co za zle
Znovu zopakujem: To co je dobre pre teba, nemusi byt dobre pre niekoho ineho....
Moralka != dobro. A moralka je neyavisla od naboyenstva...
strapaty napísal:myslis ze 50 milionov vytrhne nasu spolocnost z biedy??? myslis ze to je najvacsi problem tejto spolocnosti... ??? co za tych 50 milionov dvihnu platy ucitelom o 5€ ?? jedine co tym dosiahnu ze zacnu chatrat kulturne pamiatky (kostoly a podobne..) a budu sa prerabat na restauracie ci diskobary... skutocne hodnotny odkaz buducim generaciam... aj z rimskeho kolesea by mohli spravit automobilku ci polnohospodarske druzstvo...
Spytaj sa ucitelov, alebo kohokolvek s tak nizkym primom ci by tych 5eur nevzali. A nerozpravaj o kulturnych pamiatkach, ked pravdepodobne ani netusis co kulturnou pamiatkou je. Sorry ale kostol v Niznej vysnej nie je kulturnou pamiatkou. Okrem toho cirkev ma vlastne peniaze, ktore neziskala poctivo. A ak veriaci budu chciet, tak mozu prispiet...
strapaty napísal:ale problem nie je v moslimoch ... ale v islame ... je to ten isty problem ako kedby zacali krestania praktizovat stary zakon a napriklad by zacali vyvrazdovat obyvatelov kananu... ci kamenovat nemravnice ... a zabijat hriesnikov... ak by sa nieco take stalo a sv. otec by cih neoznacil ako kacirov a odpadlikov bolo by to na hlavu celej cirkvi ... bezohladu na to ze 99,9999% by stym nemalo nic spolocne.. ale islam uci nieco ine.. isalm dovoluje klamat ak je to v prospech sirenia islamu...
Ina kultura, ina mentalita. Princip stale rovnaky...
strapaty napísal: alebo povesti na zaklade nejakej rozpravkovej knihy.
To hovoris o biblii? Prepac, biblia ponuka zivotne mudrosti blablabla. To iste ponuka aj XY inych knih, napr Ezopove baje. Bezne sa s nimi stretnu aj deti, preco ich potom neucime pismu svateho Ezopa?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

AllGoneDead

to ze ma nezaujima RKC bola reakcia na to ze si tvrdil ze cirkev je tu 1000 rokov ..., cize oficialna RKC... ale cirkev je tu 2000 rokov len rozkol od povodnej apostolskej bol v r 1054 ale to nezanmena ze tu 1054 rokov ziadna cirkev nebola... len sa nevolala RKC... ja verim v kristovu cirkev ... ktorou je RKC ... cize pokracovatelka apostolskej ...

o poddanych sa nikto nestaral... panstvu bolo jedno koho uctievaju ... dolezite bolo aby odvzdavali desiatky... poddany nemal vtedy ziaden hlas.. poddany sa prave chceli zapacit panom preto uctievali to co oni .. lebo verili ze ich povod a postavenie je dany z vyssej moci ... a ked sa dari panom bude sa rovnako darit aj im ... problem bol skor medzi poddanymi ... ked bol niekto inoverec mal velku sancu ze jeho spolupoddany na neho zvalia nejaku pohromu preto lebo urazil boha ktoreho oni vsetci vyznavali ... inkvizicia upalovanie a zabijanie z nabozenskych dovodov fungovalo vo vsetkych nabozenstvach nie len u krestanov... bola to "mila" tradicia ktoru si predavali uz zo staroveku ... len tribunaly a sudy boli len na urovni kmenov nie na urovni statov ...

problem je v tom ze nechapes podstatu a ucel manzelstva ... keby si to chapal tak by si vedel ze to co manzelstvo poskytuje (nech sa to vola akokolvek) homosexualov obmedzuje zo samotnej podstaty veci nie preto ze to niekto chce... totiz stat neriesi ani emocie heterosexualov... ani ich vzajomny zivot ... ale dosledky tohto zivota ... a to su nesamostatne a nesebestacne potomstvo... vsetky prava a povinnosti maju prave suvis s potomstvom... ci uz je to moznost nazriet do lekarsekj dokumentacie(ked si zavisly na niekom bolo by blbe zistit ze ma rakovinu a chyba mu uz len tyzden zivota a on umelec ti to zatajil a ty sa nemas mkoznost porsposobit)... dedenie(kedze sa musia delit o to kto bude zabezpecovat nosny prijem a nosnu starostlivost o deti ... )atd... aj dvaja heterosxuali ktory spolu ziju a nemaju deti nemaju jediny dovod (statny) aby sa brali ... ked k sebe nieco citia stat to nezaujima a ked sa odcitia tak si kazdy zoberie svoje caky paky a odide... neni treba co delit... nemusia sa o nikoho starat su rovnocenny vo svojom vstahu ... samozrejme ze s manzelstvom je to podstatne komplikovanejsie ... toto je len hruby nacrt pravneho pohladu... jednoducho stat nemoze zakonmy riesit emocie ludi .. na to su psychologovia a psychiatri... cela snaha mat rovnocenny zvazok niíe je nic viac len sa podobat a homogenizovat s majoritnou vacsinou ... ale podla mna toto nie je cesta... touto extremnou snahou robia pravy opak ... nehovoriac o degeneracii a realtivizacii institutu uz aj tak dost zdehonestovaneho a zdegradovaneho manzelstva... manzelstvo a rodina je zakladnou bunkou spolocnosti ... ak sa tato znici ci narusi cela spolocnost zanikne .. lebo rodina je splocnost v malom...

eutanazia a umele udrziavanie pri zivote su dve rozne veci ...a dost extremisticke... ale rozlisujem ked niekomu nedovolis umriet a niekoho zabijes... samozrejme ked bude moje telo tak zle na tom ze nedokaze fungovat samostatne ....a nebudem chciet aby podporovali moje funkcie a nasledkom bude smrt ... to podla mna nie je eutanazia... eutanazia je aktivne ukoncenie zivota... cize skutok bez ktoreho by zivot pokracoval....a ver mi dnes nemusi nik trpiet... dnes dokazu odstavit kompletne nervovy system aby si necitil nic .. su to len tlaky poistovni a ich zisky co ludi nuti k eutanazii...

ak si to cital tak presne to pisem ... nabozenstvo moralku netvori ale ju spoznava... ale ani ludia ju netvoria... moralka je dana od boha...

//autoeditácia príspevku (19 Nov 2015, 7:38)
harrison314

boh je u mna zosobnenim vsetkeho dobreho na svete aj mimo neho ...
boh je povodcom vsetkych veci a vsetkeho ...
boh je vsetkym a vo vsetkom ..
boh je osoba lebo kona vedome..
boh je podstatou vsetkeho a vsetky zakony vychadzaju z neho..
boh nie je schopny ziadneho zla lebo je dobro v tej najzakladnejsej podstate..
kazde zlo je len nedostatkom boha
boh je vykupitel ktory zil na zemi a ukazal nam cestu k spase
boh je potesitel a posilnitel ktory kazdy den s nami zije a ukazuje nam spravnu cestu zivotom
boh je laska cesta pravda a zivot ...
boh je najvysie poznanie ...
... aspon nejaky zaklad ako nahliadam na boha... je toho podstatne viac...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

strapaty napísal:boh je u mna zosobnenim vsetkeho dobreho na svete aj mimo neho ...
boh je povodcom vsetkych veci a vsetkeho ...
boh je vsetkym a vo vsetkom ..
boh je osoba lebo kona vedome..
boh je podstatou vsetkeho a vsetky zakony vychadzaju z neho..
boh nie je schopny ziadneho zla lebo je dobro v tej najzakladnejsej podstate..
kazde zlo je len nedostatkom boha
boh je vykupitel ktory zil na zemi a ukazal nam cestu k spase
boh je potesitel a posilnitel ktory kazdy den s nami zije a ukazuje nam spravnu cestu zivotom
boh je laska cesta pravda a zivot ...
boh je najvysie poznanie ...
... aspon nejaky zaklad ako nahliadam na boha... je toho podstatne viac...
Zvyraznene veci sa navzajom vylucuju.
Takze tvoj boh zashuje do diania na svete?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

na prvy pohlad ano .. ked sa ale bavime o zle je to vzdy s interakciou na zivu bytost..alebo predmet ... je vari noz zly ... ??? a predsa jeden s nim odkroji chleba a druhy snim zabije brata.... je nejaky clovek zly??? jeden den pomoze starenke a druhy den ju potkne... interakcia je nejaky skutok ktory je v sulade alebo v nesulade s bozim planom a samotnym bohom ...

slobodne bytosti ako su napriklad ludia ... ktory sa mozu rozhodnut ci budu svoj zivot zit s bohom alebo nie .. boh fyzicky je aj v tom priestore kde su oni ale oni ho "nevidia"
nevnimaju ... cize ako keby nebol (pre nich a ich zivoty ani nieje ...) ked zavries oci predsa svetlo nezmyzne len ty ho nevnimas... a ked kracas zivotom so zavrenymi ocami (svetla) ma to svoje nasledky.. a aj nase bolesti su sposobene nedostatkom boha ... su to nasledkami vytlacenia boha z nasich zivotov... ked sa rozhodneme pre zlo a nie pre dobro ... a ako sme sa bavili o moralke to co je dobre a zle neurcuju ludia ani nabozenstvo ale boh ... samotny princip existencie... ludia to mozu len spoznavat a to bud utrpenim a smrtou alebo radostou naplnenym a zivotom ...

cize z globalneho pohladu si na prvy pohlad odporuju ... ale v interakcii na ludi nie ... lebo boh ma viacero rovin existencie ako aj ludia ho vnimaju na viacerych urovniach ... uz len samotny trojjediny boh .. na prvy pohlad je to logicky blud ...ako moze byt jeden a zaroven mat tri osoby a kazda z nich je uplnym bohom ... matematicky to nevychadza predsa 3 sa nemouzu ronvat 1 .. fakticky aj toto sa da vysvetlit skor ako ludia su schopni boha vnimat ... boh otec-stvoritel.. boh syn - vyjupitel boh duch svaty - potesitel posilnitel... aj H2O clovek vnima rozne a pritom je to stale to iste ... raz je to voda raz para raz lad ... raz strom ... raz poda ... raz clovek... zalezi ake fyzikalne vlastnosti H2O ovplyvnuju a co sa do nej primiesa... ale az hlbsim studiom clovek prisliel na to ze je to stale len H2O ... cize pohlad a vnimanie cloveka H2O su zavisle od kolonosti ... takisto aj boha mozno vnimat rozne ... z globalneho hladiska ... (stvorenie, fyzykalne zakony, hmota priestor cas... ) s osobneho (vplyv na prezivanie. spravanie sa, sposob zivota, hodnotovy system cloveka ) a ako aj z teologickeho hladiska (cize zaznamenane pravdy o bohu v priebehu historie , pisma svate knihy atd... )

boh zasiahol do diania vo svete uz na zaciatku ...tym ze vytvoril principy sveta...a tieto zasahuju dennodene do zivota kazdeho cloveka... jeho priama interakcia nie je potrebna... aj ked mozna...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

davnejsie som tu postoval clanok popisujuci, ze 75 % potratov je prirodzenych
za predpokladu, ze je to tehotenstvo ziadane, co presne je na tom dobre? kedze to sposobuje Boh, tak predpokladam, ze je za to zodpovedny
alebo nie?
aj Boh kona zlo?
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal: to ze ma nezaujima RKC bola reakcia na to ze si tvrdil ze cirkev je tu 1000 rokov ..., cize oficialna RKC... ale cirkev je tu 2000 rokov len rozkol od povodnej apostolskej bol v r 1054 ale to nezanmena ze tu 1054 rokov ziadna cirkev nebola... len sa nevolala RKC... ja verim v kristovu cirkev ... ktorou je RKC ... cize pokracovatelka apostolskej ...
RKC sa po vzniku dost oddialila od "predchodcu". 1. pápež sa dovtedy neriešil 2. cirkev stoji za recami o "neposkvrnenej" panne 3. spomina sa v novom pisme ocistec? 4. odpustky
Takze je zjavne ze neide o pokracovanie apostolskej cirkvi. Keby si veril v kristovu cirkev ako to pises, tak by si nemal potrebu chodit do kostola, na spoved, ci zobat z ruky knazom, biskupom...
strapaty napísal: inkvizicia upalovanie a zabijanie z nabozenskych dovodov fungovalo vo vsetkych nabozenstvach nie len u krestanov... bola to "mila" tradicia ktoru si predavali uz zo staroveku ... len tribunaly a sudy boli len na urovni kmenov nie na urovni statov ...
To, ze nieco take existovalo/existuje aj v inych nabozenstach ncirkev neospravedlnuje. Je to rovnake ako keby som povedal, ze na svete je plno vrahov. Znamena to, ze aj ja mozem len tak vrazdit? Asi tazko...
strapaty napísal:roblem je v tom ze nechapes podstatu a ucel manzelstva ... keby si to chapal tak by si vedel ze to co manzelstvo poskytuje (nech sa to vola akokolvek) homosexualov obmedzuje zo samotnej podstaty veci nie preto ze to niekto chce... totiz stat neriesi ani emocie heterosexualov... ani ich vzajomny zivot ... ale dosledky tohto zivota ... a to su nesamostatne a nesebestacne potomstvo... vsetky prava a povinnosti maju prave suvis s potomstvom... ci uz je to moznost nazriet do lekarsekj dokumentacie(ked si zavisly na niekom bolo by blbe zistit ze ma rakovinu a chyba mu uz len tyzden zivota a on umelec ti to zatajil a ty sa nemas mkoznost porsposobit)... dedenie(kedze sa musia delit o to kto bude zabezpecovat nosny prijem a nosnu starostlivost o deti ... )atd... aj dvaja heterosxuali ktory spolu ziju a nemaju deti nemaju jediny dovod (statny) aby sa brali ... ked k sebe nieco citia stat to nezaujima a ked sa odcitia tak si kazdy zoberie svoje caky paky a odide... neni treba co delit... nemusia sa o nikoho starat su rovnocenny vo svojom vstahu ... samozrejme ze s manzelstvom je to podstatne komplikovanejsie ... toto je len hruby nacrt pravneho pohladu... jednoducho stat nemoze zakonmy riesit emocie ludi .. na to su psychologovia a psychiatri... cela snaha mat rovnocenny zvazok niíe je nic viac len sa podobat a homogenizovat s majoritnou vacsinou
Je mi jasne, ze lepsie je nechat deti v domovoch, kde sa musia citit fakt "uzasne", ako dovolit homosexualom si ich adoptovat. Toto je diskusia do inej temy, ale toto to vystihuje presne https://www.youtube.com/watch?v=5RbYPvdxLz0. Povodne som vsak reagoval na to, ze ty nikomu nic nediktujes. Ako priklad som pouzil referendum.
strapaty napísal: ale podla mna toto nie je cesta... touto extremnou snahou robia pravy opak ... nehovoriac o degeneracii a realtivizacii institutu uz aj tak dost zdehonestovaneho a zdegradovaneho manzelstva... manzelstvo a rodina je zakladnou bunkou spolocnosti ... ak sa tato znici ci narusi cela spolocnost zanikne .. lebo rodina je splocnost v malom...
Netusim preco sa o to vobec staras. Ved boh nam dal slobodnu volu, takze aj keby si niekto vybral inu sexualnu orientaciu, tak moze. A uz vobec nechapem odmietavy postoj, ktory ta vasa "moralna" spolocnost ma. Prave boh moze za sexualnu orientaciu, ktoru maju. Tak konecne ukoncite to pokrytectvo. Bud ich akceptujte ako seberovnych, alebo prestante moralizovat a priznajte, ze ste zakomplexovany s mnozstvom predsudkov. Pretoze z takychto ludi mi je uz zle.
strapaty napísal:eutanazia a umele udrziavanie pri zivote su dve rozne veci
Ked je niekto dementny, alebo s alzheimerom tak to znamena ze je schopny zit? Vsetky telesne funkcie ma v poriadku ale uz to ani nie je on. A ked este pri zmysloch povie, ze chce aby to ukoncili tak ty to beries ako zabitie. Odporucam si pozriet nieco od Terryho Pratchetta, mal podobny problem a zistoval o tom kolko sa dalo.
strapaty napísal: ale ani ludia ju netvoria... moralka je dana od boha...
wtf? moralku tvoria ludia. Hlavne podla aktualnych okolnosti, to co je moralne teraz nemuselo byt moralne pred 500 rokmi. Ale moralka spolocnosti sa zmenila v priebehu casu...
strapaty napísal:na prvy pohlad ano .. ked sa ale bavime o zle je to vzdy s interakciou na zivu bytost..alebo predmet ... je vari noz zly ... ??? a predsa jeden s nim odkroji chleba a druhy snim zabije brata.... je nejaky clovek zly??? jeden den pomoze starenke a druhy den ju potkne... interakcia je nejaky skutok ktory je v sulade alebo v nesulade s bozim planom a samotnym bohom .
Otazka dobra a zla je dlhodoba filozoficka otazka...
strapaty napísal: matematicky to nevychadza predsa 3 sa nemouzu ronvat 1
Dost by si sa cudoval co vsetko v matematike nevychdaza, aj ked na zakladnej a strednej si sa ucil nieco uplne ine. Dokonca su veci ktore sa ani nedaju porovnavat.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:harrison314

na prvy pohlad ano .. ked sa ale bavime o zle je to vzdy s interakciou na zivu bytost..alebo predmet ... je vari noz zly ... ??? a predsa jeden s nim odkroji chleba a druhy snim zabije brata.... je nejaky clovek zly??? jeden den pomoze starenke a druhy den ju potkne... interakcia je nejaky skutok ktory je v sulade alebo v nesulade s bozim planom a samotnym bohom ...

slobodne bytosti ako su napriklad ludia ... ktory sa mozu rozhodnut ci budu svoj zivot zit s bohom alebo nie .. boh fyzicky je aj v tom priestore kde su oni ale oni ho "nevidia"
nevnimaju ... cize ako keby nebol (pre nich a ich zivoty ani nieje ...) ked zavries oci predsa svetlo nezmyzne len ty ho nevnimas... a ked kracas zivotom so zavrenymi ocami (svetla) ma to svoje nasledky.. a aj nase bolesti su sposobene nedostatkom boha ... su to nasledkami vytlacenia boha z nasich zivotov... ked sa rozhodneme pre zlo a nie pre dobro ... a ako sme sa bavili o moralke to co je dobre a zle neurcuju ludia ani nabozenstvo ale boh ... samotny princip existencie... ludia to mozu len spoznavat a to bud utrpenim a smrtou alebo radostou naplnenym a zivotom ...

cize z globalneho pohladu si na prvy pohlad odporuju ... ale v interakcii na ludi nie ... lebo boh ma viacero rovin existencie ako aj ludia ho vnimaju na viacerych urovniach ... uz len samotny trojjediny boh .. na prvy pohlad je to logicky blud ...ako moze byt jeden a zaroven mat tri osoby a kazda z nich je uplnym bohom ... matematicky to nevychadza predsa 3 sa nemouzu ronvat 1 .. fakticky aj toto sa da vysvetlit skor ako ludia su schopni boha vnimat ... boh otec-stvoritel.. boh syn - vyjupitel boh duch svaty - potesitel posilnitel... aj H2O clovek vnima rozne a pritom je to stale to iste ... raz je to voda raz para raz lad ... raz strom ... raz poda ... raz clovek... zalezi ake fyzikalne vlastnosti H2O ovplyvnuju a co sa do nej primiesa... ale az hlbsim studiom clovek prisliel na to ze je to stale len H2O ... cize pohlad a vnimanie cloveka H2O su zavisle od kolonosti ... takisto aj boha mozno vnimat rozne ... z globalneho hladiska ... (stvorenie, fyzykalne zakony, hmota priestor cas... ) s osobneho (vplyv na prezivanie. spravanie sa, sposob zivota, hodnotovy system cloveka ) a ako aj z teologickeho hladiska (cize zaznamenane pravdy o bohu v priebehu historie , pisma svate knihy atd... )
Ok, ale pacha zlo. Rovnako ako ludia, robi chyby rovnako ako ludia. Takze nie ja absolutne dobry a navyse pokrytec.
Tvoj boh zabil prvorodenych v Egypte, oni si to zaluzili iba tym, ze sa narodili v nesprvnej krajine? Takto sa podla teba sprava zdroj absolutneho dobra?
boh zasiahol do diania vo svete uz na zaciatku ...tym ze vytvoril principy sveta...a tieto zasahuju dennodene do zivota kazdeho cloveka... jeho priama interakcia nie je potrebna... aj ked mozna...
Ak nezashuje, v tom pripade sa vsetci modlia zbytocne.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

beardie

99% umrti je prirodzenych ... ako boh je ten zly vrah co ludi zabija..??

AllGoneDead

nejde o potrebu ... koostol spoved knazi su tu pre ludi ako pomoc aby sa clovek dostal lahsie k bohu ...

ja len tolko ze nabozenstva sa menili s nabozenstvom pana no praktiky a intelekt ostaval

deti nie su v deckych domovoch preto lebo o nich nema nik zaujem.. kazdorocne caka na dieta okolo 2000 ziadatelov heterosexualnych parov... problem je trochu inde... ale to by chclo pohnut zadkom ...

homosexuali su seberovny s heterosexualmi to ale neznamena ze su rovnaky ... homosexualita nie je equivalent heterosexuality... je to rovnocene ale ine a tym ma aj ine obmedzenia a mantinely..

ziadna choroba ani stav IQ nezbavuje cloveka ludskkosti ...to ze nie je schopny sam o sebe rozhodnut neznamena ze nema pravo na zivot hoc by bol akokolvek biedny... pricom ked samovolne zlyhavaju zakladne organy a nie je pravdepodobnost ze sa obnovia je to len umele branenie smrti ... ten stav nastane je to len otazka casu ...

zjavne nechapes vyznam slova moralka.. moralka je nemena od stvorenia sveta ... to ze si spolocnost povie ze homosexualony vstah je prinosny a dobry pre tych ludi nezmeni nic na povahe a nezriadenosti tohto vstahu .. ktory v konecnom dosledku ublizi prave osobam v tomot vstahu.. to ze luida zacnu akceptovat vrazdy nic sa nezmeni na tom ze to niekomu ublizi ... ze ten clovek bude niekomu chybat... ked ludia budu brat za dobre kradanie nic to nezmeni na tom ze niekto na to vynalozil usilie a zaplatil za to svojim casom a zivotom o ktory bol tou kradezou v podstate ukrateny... takze ludia nevytvaraju moralku ... ale vytvaraju normi spravania ... ktore mozu bit akceptovane ale nemusia bit moralne... cize dobre...

//autoeditácia príspevku (19 Nov 2015, 12:08)
presne o tomto hovorim http://www.hlavnespravy.sk/holandsko-id ... kov/710156
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:presne o tomto hovorim http://www.hlavnespravy.sk/holandsko-id ... kov/710156
To myslis vazne, ty odkazujes na hlavnespravy ako zdroj informacii? Ved je to skoro ako badatel, alebo ac24 :D :D dokonaly bludweb
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:nejde o potrebu ... koostol spoved knazi su tu pre ludi ako pomoc aby sa clovek dostal lahsie k bohu ...
Ked niekto skutocne veri, nepotrebuje knaza aby sa dostal k bohu... Kostol, spoved atd tu su len preto, aby sa ludia mohli dalej hrat na pokrytcov.
strapaty napísal:ja len tolko ze nabozenstva sa menili s nabozenstvom pana no praktiky a intelekt ostaval
O akom intelekte hovoris?
strapaty napísal:deti nie su v deckych domovoch preto lebo o nich nema nik zaujem.. kazdorocne caka na dieta okolo 2000 ziadatelov heterosexualnych parov... problem je trochu inde... ale to by chclo pohnut zadkom ...
Pozeral som, ze rocne je v domovoch cca 4,5-5k deti, z toho asi 1,5k "prepustia" ale priblizne rovnaky pocet do domova prijmu. Drviva vacsina je vsak prepustena spat k rodine, odkial sa dost caso do domova vrati. Takze ak z 2k ziadatelov prijmu 1,5 tak je to dost. Myslis si ze homosexualny par by sa nevedel o to dieta postarat lepsie, ako rodina ktora ma existencne problemy a XY deti? Pricom je vysoka pravdepodobnost ze to dieta sa dostane spat do domova? A teraz mi povedz kde je tu to moralne zlo, ze dieta vychova homosexual. Je to horsie, ako to ze dieta vychova napr. kriminalnik? alebo alkoholik?
strapaty napísal:homosexuali su seberovny s heterosexualmi to ale neznamena ze su rovnaky ... homosexualita nie je equivalent heterosexuality...
Zjavne nie su rovnocenny, ak nemaju rovnake prava... Vies co je ekvivalencia? Pretoze je uplne zbytocne pisat ze homosexualita nie je ekvivalentna s heterosexualitou....
strapaty napísal: je to rovnocene ale ine a tym ma aj ine obmedzenia a mantinely..
ak je to skutopcne rovnocenne, tak kde su obmedzenia heterosexualov? Totiz ak je obmedzena len jedna skupina asi tazko pojde o rovnocenost.
strapaty napísal:ziadna choroba ani stav IQ nezbavuje cloveka ludskkosti ...to ze nie je schopny sam o sebe rozhodnut neznamena ze nema pravo na zivot hoc by bol akokolvek biedny.
Preto sa mozno rozhodol v case ked dokazal jasne uvazovat. T.j. ma pravo na zivot, ale pravo nie je povinnost. Teda by mal moznost sa slobodne rozhodnut. Tiez radsej volim eutanaziu ako stav, kedy prestavam byt sebou.
strapaty napísal:zjavne nechapes vyznam slova moralka.. moralka je nemena od stvorenia sveta
Asi dva prispevky dozadu si ma chytal za slovicka, a teraz mi tu chces pisat, ze neviem co znamena moralka? Takze podla vyznamu slova: Moralka-pravidla, zásady pre vzťahy medzi ľuďmi, súhrn mravných zásad, pravidiel. Samozrejme filozofia znovu ponuka viacero pohladov na moralku, ale bezne sa pod tym mysli to co som napisal vyssie. Takze si prestan vymslat vlastne definicie, ktore beries ako smerodatne.
harrison314 napísal:To myslis vazne, ty odkazujes na hlavnespravy ako zdroj informacii? Ved je to skoro ako badatel, alebo ac24 :D :D dokonaly bludweb
To len dokazuje ake "vlastne" nazory moze mat. Zjavne staci niekde uvidiet napisanu kravinu a uz je to overena a platna vec. Mozno by sme tam mali napisat "odborny" clanok a uzavriet tak tuto disusiu.. :lol:
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

AllGoneDead

skutocne veris ked to vies posudit??

mal som na mysli vzdelanie .. ktore ovplyvnuje intelekt...

zakladnym problemom nie je to ze deti by sa vracali .. le to ze podla dnesnej legislativy staci ak rodic prejavi raz do roka zaujem o dieta (napise pohladnicu ) a tym padom nie je pravne volne... je to ale velmi citliva tema a nechal by som to na ludi co s ty pracuju ... urcite tych 10 parov co by si za 10 rokov dieta adoptovali domovy z biedy nevytrhnu(uprimne kolko je na slvoensku nepromiskuitnych homosexualnych parov ktore by im vedeli zabezpecit aspon 20 rokov zazemie??? ) ... uz napriklad plati ze deti do 5 rokov nejdu ro DD akle priamo do profesionalnych rodin co donedavna bolo deti do 3 rokov a predtym vobec... cize stav sa pomaly zlepsuje aj ked legislativa im moc v tom nepomaha...

muz a zena su tiez rovnoceny ale nemaju rovnake ulohy v zivote...

kazde pravo ma v sebe aj povinnost ... pravo na zivot je aj povinnost zit... ani sam sebe nemas pravo obmedzit svoje prava... napriklad ked ublizis sam sebe (povedzme naburas na motorke) budes sankcionovany ako by si sposobil uraz niekomu inemu...

moralka je system ktory rozdeluje konanie na dobre a zle... to co je dobre a co zle je dane clovek to len spoznava neurcuje...

harrison314

co mas proti tomu clanku ..?? je tamnieco nepravdive...???
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:co mas proti tomu clanku ..?? je tamnieco nepravdive...???
Je na tom serveri vobec nieco co by bola pravda?
K clanku, chybaju akekolvek zdroje, tak ako si si ty osobne overil jeho pravdivost?
Ja mu neverim lebo je to pochybny, zdroj, ktory uz milionkrat zavadzal. A nic nesvedcuje tomu, ze tentoraz by vravel pravdu.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

neviem co v dnesnej dobe virtualneho iluzionizmu beries ako preverenu spravu ... nasiel som minimalne 9 zahranicnych webov kde sa tato sprava opakuje... holandsky neviem
v podstate nejde o spravu ako taku ale o system akym to funguje... najskor vynimocne zdravotne pripady len z plnovedomym suhlasom ... potom aj v ojedinelych pripadoch len zo suhlsom rodiny... potom deti zo suhlasom rodicov... potom uz ani nie zdravotne problemy ale aj psychicke ... cize vobec by som sa necudoval keby to zacali predavat v lekarnach ... najskor samotnym pacientom a potom aj ich rodinnym prislusnikom pripadne inym dedicom...

ak je ze je strasne ze v civilizovanej zemi je povoleny trest smrti aj bez previnenia... cim eutanazia urite je... ak raz prelomime pravo na zivot uz nebudu existovat ziadne hranice ....je to len otazka casu...
beardie
Redeemer
Redeemer

strapaty napísal:99% umrti je prirodzenych ... ako boh je ten zly vrah co ludi zabija..??
neotacaj to a odpovedz mi na moju otazku, prosim
co ta po tom, ze sa chce niekto zabit?
ak su ti ludia psychicky zdravi a vedia za seba rozhodovat, nech si rozhodnu
pre eutanaziu sa mozu rozhodnut, nie je nanutena, len umoznena

zase chces niekoho obmedzovat?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:neviem co v dnesnej dobe virtualneho iluzionizmu beries ako preverenu spravu ... nasiel som minimalne 9 zahranicnych webov kde sa tato sprava opakuje... holandsky neviem
Napriklad, ze tam su odkazy na hodnoverne zdroje.
To ze je to na 9-tich weboch nic neznamena, lebo bludveby medzi sebou radi kopiruju clanky, bez odkazov. Skor zalezi na akych weboch, bolo tam napriklad BBC?
strapaty napísal:v podstate nejde o spravu ako taku ale o system akym to funguje... najskor vynimocne zdravotne pripady len z plnovedomym suhlasom ... potom aj v ojedinelych pripadoch len zo suhlsom rodiny... potom deti zo suhlasom rodicov... potom uz ani nie zdravotne problemy ale aj psychicke ... cize vobec by som sa necudoval keby to zacali predavat v lekarnach ... najskor samotnym pacientom a potom aj ich rodinnym prislusnikom pripadne inym dedicom...
Toto je cisty strawman, kritizujes nieco co nejstvuje a ani to jetsvovat nemusi.
Sam hovoris ze Boh dal ludom slobodnu volu, tak preco ich chces silou mocou obmedzovat, v tomto pripade rozhoduju iba o sebe.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:zakladnym problemom nie je to ze deti by sa vracali .. le to ze podla dnesnej legislativy staci ak rodic prejavi raz do roka zaujem o dieta (napise pohladnicu ) a tym padom nie je pravne volne... je to ale velmi citliva tema a nechal by som to na ludi co s ty pracuju ... urcite tych 10 parov co by si za 10 rokov dieta adoptovali domovy z biedy nevytrhnu(uprimne kolko je na slvoensku nepromiskuitnych homosexualnych parov ktore by im vedeli zabezpecit aspon 20 rokov zazemie??? ) ... uz napriklad plati ze deti do 5 rokov nejdu ro DD akle priamo do profesionalnych rodin co donedavna bolo deti do 3 rokov a predtym vobec... cize stav sa pomaly zlepsuje aj ked legislativa im moc v tom nepomaha...
Už som sa ťa to pýtal viac krát. Prečo teda referendum neriešilo tento základný problém? Prečo ľudia, ktorí stáli za vznikom referenda a jeho otázok neriešili legislatívu, ktorá tomu bráni? Možno preto, že im v konečnom dôsledku ani nejde o dobro tých detí a zlepšenie systému ale potrebovali si nájsť nepriateľa a zviditeľniť sa.

Keby im išlo úprimne o šťastný život detí z detských domovov, tak by riešili problém ako ich odtiaľ čo najviac dostať ako to aby ich nemohli niektorí adoptovať.

BTW, tvojím hlasom si možno práve tým desiatim deťom, ktoré spomínaš, zničil život, pretože ich v 18 vyhodia z domova a nebudú mať nič.(Aj také prípady sú)
Taane_Mahuta
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Taane_Mahuta »

Boh sa nedá dokázať, pretože nie je falzifikovateľný a tým sa nedá s kreacionistami/veriacimi vedecky diskutovať. Podľa pravidiel logiky musíme najprv vyvrátiť neexistenciu Boha a keďže o existencii Boha je logicky nemožné hovoriť, kvôli kombinácii vlastností, ktoré Boh môže uplatňovať alebo mať (všemohúcnosť, vševedúcnosť, všadeprítomnosť, transcendencia a omnibenevolencia) a tie sú logicky protichodné, nepochopiteľné, alebo absurdné, a preto existencia takéhoto Boha je a priori nepravdivá.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:mal som na mysli vzdelanie .. ktore ovplyvnuje intelekt...
To, ze niekto chodi do skoly este neznamena, ze bude inteligentnejsi. Aj clovek, ktory v zivote v skole nebol moze mat vyssie iq ako my.
strapaty napísal:zakladnym problemom nie je to ze deti by sa vracali .. le to ze podla dnesnej legislativy staci ak rodic prejavi raz do roka zaujem o dieta (napise pohladnicu ) a tym padom nie je pravne volne... je to ale velmi citliva tema a nechal by som to na ludi co s ty pracuju ... urcite tych 10 parov co by si za 10 rokov dieta adoptovali domovy z biedy nevytrhnu(uprimne kolko je na slvoensku nepromiskuitnych homosexualnych parov ktore by im vedeli zabezpecit aspon 20 rokov zazemie??? ) ... uz napriklad plati ze deti do 5 rokov nejdu ro DD akle priamo do profesionalnych rodin co donedavna bolo deti do 3 rokov a predtym vobec... cize stav sa pomaly zlepsuje aj ked legislativa im moc v tom nepomaha...
OK. Neviem ako to inak povedat. Toto topic o niecom inom. Ja som len pouzil priklad, pri ktorom chcem vediet preco krestania odsudzuju homosexualov. Ide mi CISTO o NABOZENSKE STANVISKO, nezaujima ma aky na to mas nazor. Mam dojem, ze na danu problematiku tu je topic, tak mi prosim povedz preco sa tvoje nabozenstvo stavia k homosexualom ako k menejcennym a zvratenym, ked si tu pisal ze su rovnocenny.
strapaty napísal: muz a zena su tiez rovnoceny ale nemaju rovnake ulohy v zivote...
Sorry, ale uz netlcieme kamenmi niekde v jaskyni. V sucasnosti sa hranice medzi prirodzenou delbou prace stracaju(alebo sa uz aj stratili).
strapaty napísal:ani sam sebe nemas pravo obmedzit svoje prava
Preco by som sa dobrovolne nemohol vzdat svojich prav? Ked sa rozhodnem ze nebudem jest, tak ma asi nikto nebude nutit aby som jedol...
strapaty napísal:moralka je system ktory rozdeluje konanie na dobre a zle... to co je dobre a co zle je dane clovek to len spoznava neurcuje...
Uz som ti to pisal. Ak mi neveris tak si najdi definiciu, ale prosim ta, nezacinaj si definicie zas vymyslat. Moralka sa meni vzhladom na aktualnu spolocnost. 3000 rokov dozadu bola moralka uplne ina ako teraz. Rozne kultury mozu mat(a casto aj maju) rozne moralne hodnoty. Takze prestan pisat ze moralku clovek spoznava...
beardie
Redeemer
Redeemer

Taane_Mahuta napísal:Podľa pravidiel logiky musíme najprv vyvrátiť neexistenciu Boha
neexistencia cohokolvek sa nedokazuje ani nevyvracia
Napísať odpoveď