strapaty napísal:neviem ti na to korektne odpovedat ...verim tomuze boh nezabija.. aspon nie ako ludia...
Ma na to ohen a syru.
strapaty napísal:boh sa nikomu nezodpoveda ... nik ho nemoze vyhodit... cize ak chces aplikovat na svoju prax tak si to zober tak ako to boh stvoril on stvoril svet ze sa chcel podelit zo svojou laskou ... cize urobil to nie preto ze musel ale chcel ... cize ked vytvoris program pre potesenie... aj ked programi nie su moc stastny priklad..
Aj ked sa nikomu nezodpoveda, ako zdroj vstekeho dobraby sa mal spravat dobre a svedomito. A takisto byt zodpovedny, co nie je.
Ked si robim programy pre potesnie, obycajne sa o ne bojim viac ako o tie vo firme (dufam, ze to necita moj sef

), okrem toho si ich mozem dotiahnut do dokonalosti a mal by som sa o ne viac starat.
strapaty napísal:pravda ..krestania nie su lespi ... ale snaziaci sa bit lepsimi .. to je dolezite.. lekara potrebuju chori nie zdravi... ale ziaden vyskum nezisti aki by boli keby neboli krestanmi ..
nie ten co mi hovori pane pane
http://www.svatepismo.sk/suradnice.php? ... %207,21-27
Ak mas dostatocnu vzorku ludi, tak hej. Ale tak potom preco nutite svoje hodnoty a nabozenstvo nam osttanym, ktory ho nepotrebuju?
strapaty napísal:ludia co plnia boziu volu su dobri .. su moralny ... ziju podla pisma...
Presne o tomto som hovoril v zvyraznenom texte. Je to kruhova definicia.
strapaty napísal:minule som cital ... Hawking je náš nejuznávanější týpek přes vědu a ve stejné knize tvrdí, že filozofie je mrtvá a věda je v čele lidského tažení za poznáním. Kdyby nebyla pravda, že věda je nositelem světla pro lidstvo, tak by na tom ani nezáleželo, ale ona to pravda je, tedy v tom smyslu, že tomu tolik lidí věří.... myslis ze skutocne je filozoífia mrtva--- hawkings klame alebo alebo hovori pravdu .. ??
Nie je nauznavanejsi, ani najlepsi, skor je len slavny (tym nespochybnujem jeho prinos v oblasti astrofyziky ani poularizacie vedy).
Filozofia je mrtva veda, lebo nemoze nic dokazat (uz sa vymyka s definicie vedy), kedysi bola potrebna a vdaka nej ikla modena veda. Ale sama o sebe uz nema vyznam. Maximalne ako nejake mentalne cvicenie.
Ludia veria mnohym veciam.
strapaty napísal:ak ma pravdu ma zmysel hladat nejaku mudrost ... nestacia nam fakty... a ak nema pravdu potom klame ... a nie je to pravda... nie je to ale ani pravda ani nepravda... zalezi ci sa na to piozera filozof ci vedec... hawkings je vedec ... nejaky uznavyny filozof by mohol povedat ze veda je mrtva ... a filozofia je v cele ludskeho poznania... lebo skutocna mudrost nieje vo vedeckych faktoch ale ale v prezivani cloveka a skumani jeho potrieb..
Mas pravdu mudrost nie je o faktoch (data) ale o vedomostiach, ale aj veda poskytuje vedomosti, poskytuje riesenia problemov. Veda skuma potreby ludi (medicina, socilogia, antropologia, evolucna biologia, ...).
jasne ze filozof si bude branit filozofiu, je to jeho zmysel zivota.
strapaty napísal:v kostole??? .. ak je to pravda tak vsetci by mali povinne chodit do kostola ... bohuzial to nie je pravda ... niektorymludosm staci povedat co je dobre a co zle (stastny to ludia) a tak ziju ..bohuzial vacsina z nas sa uci na svojich chybach ... a sktky konfrontuju s moralnymi hodnotami zivotom ... clovek to prezije ale po kazdom zle ostava jazva na cely zivot..
Vies, ze stale uvadzas kruhove definicie? Hovoris ze sa ucia moralne zit na zaklade toho ci ich skutky su zle alebo dobre (co urcujeme na zaklade moralky). Tak bud sa ucia od spolocnosti v ktorej ziju (ale potom nie je moralka nemmena), alebo to vedia od prirodzena, no v tom pripade by sa nemuseli nic ucit, a vsteci by sme boli na seba dobry a zilo by sa nam skvelo.
strapaty napísal:nesuhlasim .. moralka je ma jednoduche pravidlo ... vysia hodnota nad nizsou ... a pri chraneni rovnakych hodnot moze clovek siahnut aj na inu rovnaku hodnotu .. ... cize ak je nedostatok potravy material ma nizsiu hodnotu ako zivot .. preto kradez jednla z hladu nie je kradez... zabitie v ochrane vlastneho zivota ci v ochrane zivota blizkych nie je vrazda.. atd...
lenze tym, ze nikomu ukradnes jedlo, mozes ho zabit, lebo umrie od hladu. No zas sme pri tom, ze sa morlka meni.
U nas je nemoralne zabit a zjest psa s ktorym som sa hraval, no v case hladomoru by si to spravil aj ty.
strapaty napísal:moralka je nemena.. spolocenske hodnoty sa menia.. ale nie moralka.. (poial sa drzime definicie ze moralka ze subor hodnot rozdelenych na dobre a zle.. )
ako sa moze zmenit moralka?? ako sa moze stat z zleho dobre a z dobreho zle... ?
Postupnym vyvojom, zmenou spolocnekho zriadenia, zivelnou pohromou,.... prikladou som ti uviedol dost vyssie.
//autoeditácia príspevku (24 Nov 2015, 13:15)
strapaty napísal:z tohu uhlu pohladu zabil vsetkych ludi .. uplne vsetkych .. ale to je normalne to je dobre ked cloveka zabije boh a nie clovek.. on nam dava cas na zemi .. a ked sa cas naplni ide na druhy svet... ale nie je to to iste ako ked zabije clovek...
Je ine, ked clovek zomrie na starobu a ine ked ho boh aktivne zabije. na to druhe musel vynalozit nejaku namahu, cinnost, energiu. Pri tom prvom nespravil nic.
Aj nas pravny system rozlisuje vrazdu a zabitie z nedbalosti.