samozrejme, ze po takom netuzi, pozri si ceny domov na vychode, polovica toho, co v Blave 3-izbachLub0$ napísal:Ked si vezmem, ze robotnik na vychode Slovenska zarobi ani nie 400eur, tak o 100 000 dome ani nesniva
Kde v zahraničí sa oplatí pracovať? NL or NO
Re: Kde v zahraničí sa oplatí pracovať? NL or NO
To si pozeram ceny, ved som z vychodu. Vyrastal som tam, v robotnickej rodine, takze dobre viem ake to je. A poviem ti, ze mas vacsiu sancu dostat sa k vlastnemu byvaniu za hranicami ako na Slovensku...ked sa bavime o robotnickej triede.
Velmi pekne povedane... no je to do placu... Ja ked som pracoval minuly rok tri mesiace na Slovensku, prislo mi to ako keby si ludia mysleli ze clovek moze byt dobry len ak ma na to aj vek...p4ra napísal:Na Slovensku ta jednoducho bud nevedia ohodnotit alebo ta nevedia zaplatit.
Lub0$: V akom zmysle ta stresuje navrat domov?
Retne, zvykol som si na iny standard, na to, ze bezne veci proste funguju, ze ked nieco potrebujem poriesit, nemusim ist na urad, ze to nieje behanie z budovy do budovy, ze nepotrebujem, ziadne kolky, ze mozem chodit vsade bez cashu, lebo aj v poslednom zapadakove zaplatim kartou, ze funguju zakony a podobne. Proste milion beznych veci, ktore clovek robi na dennom poriadku, a ani si ich neuvedomuje. Samozrejme som v kontakte s rodinou a s priatelmi na SR, a chodim tam obcas, a stale ma naseru tieto veci, ze clovek tazko nieco poriesi, vsetko je komplikovane, zlozite, pristup ludi je iny, ved isto to poznas, sam si prec nie?
Dala by sa o tom napisat kniha, kde na kazdej strane by bol jeden denny ''problem'' opisany z pohladu Slovaka a z pohladu cudzinca (zo zapadu).
Dala by sa o tom napisat kniha, kde na kazdej strane by bol jeden denny ''problem'' opisany z pohladu Slovaka a z pohladu cudzinca (zo zapadu).
Lubos ak sa mozem spytat, si na Slovensku alebo si ostal v UK ? V starych prispevkoch si pisal ze ste sa tam odstahovali a znacnu cast skolskej dochadzky si teda alsolvoval v Anglicku. Ak to nepovazujes za moc osobne informacie mozno by si o tom mohol napisat neco viac, ako si zo zaciatku zvladal skolu namjma co sa tyka jazyka a ako si sa neskor
uplatnil, celkom by ma to zaujimalo
-
p4ra
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Lub0$: Inak presne viem, o com hovoris z tych veci. Tak som sa nasral doslova za 5 minut (resp. ma nasrala predavacka v stanku), ked som bol minuly mesiac na Slovensku. Priletel som do Viedne, odtial som si zobral Slovak Lines do Bratislavy na autobusovu stanicu. Tam som si povedal, ze mam cas, kaslem na taxik, ze pojdem na vlakovu 201-tkou, ze sa aspon pozriem, co je nove v meste, ked uz som tam mesiace nebol (priamo v meste, len som prechadzal obchvatom autom domov alebo naspat do Viedne). Idem na zastavku, ze si kupim listok. Zistil som, ze nemam uz ziadne drobne, len 50 EUR-ovu bankovku. Pridem do stanku a tam to zacalo:
Ja: Dobre rano. Prosil by som si jeden hodinovy listok. - a podavam bankovku.
Ona: To za toto mi davas takyto peniaz?
Ja: Pani, my sa pozname, ze mi tykate? - vobec si na vykanie nepotrpim, prave naopak, uprednostnujem tykanie, ale sposob, akym to hovorila, ako sa ku mne prihovorila bol uplne agresivny, neprijemny.
Ona: To si si mohol kupit tam v automate.
Ja: Pani, ja sa Vas pytam, my sme si potykali? Mohol by som prosit dostat ten listok?
Ona: Daj mi drobne.
Ja: Naposledy Vam hovorim, ze nie som blby. Kupil by som si sam v automate, keby drobne mam, ale ako vidite, nic ine mam. Mozem uz dostat ten listok?
Ona: Na, tu je. - a hadze mi tie bankovky, ako psovi.
Ja: Viete co? Ked neznasate svoju robotu, dajte vypoved. Chodte domov. Robte to, co Vas bude bavit, lebo toto ocividne nie je miesto pre Vas.
Samozrejme chytila este vacsie nervy a zabuchla tym miniokienkom na stanku.
Chvilku som ostal este ticho a pytam sa sam seba, ci je toto normalne. Fakt, odkedy som v Nemecku som sa v zivote nestretol s namietanim, ked platim hoci aj 100-kou za bagetu, tak to neriesia. Proste, ak platis, je im to jedno s cim, a ako. Ani sa nepytaju. Raz som sa citil dokonca blbo v drogerii, mal som par 20-centoviek a nejake 50-centovky, tak som sa ich chcel zbavit. Este aj pani na pokladni hovorim, ze ma to mrzi, ale potrebujem sa toho zbavit, ze mam plnu penazenku a jej odpoved: Zaco sa ospravedlnujete. Aj to su peniaze.
A toto je len uplna malickost, blbost. Ale na takychto blbostiach a malickostiach sa stavia spolocnost.
Ja: Dobre rano. Prosil by som si jeden hodinovy listok. - a podavam bankovku.
Ona: To za toto mi davas takyto peniaz?
Ja: Pani, my sa pozname, ze mi tykate? - vobec si na vykanie nepotrpim, prave naopak, uprednostnujem tykanie, ale sposob, akym to hovorila, ako sa ku mne prihovorila bol uplne agresivny, neprijemny.
Ona: To si si mohol kupit tam v automate.
Ja: Pani, ja sa Vas pytam, my sme si potykali? Mohol by som prosit dostat ten listok?
Ona: Daj mi drobne.
Ja: Naposledy Vam hovorim, ze nie som blby. Kupil by som si sam v automate, keby drobne mam, ale ako vidite, nic ine mam. Mozem uz dostat ten listok?
Ona: Na, tu je. - a hadze mi tie bankovky, ako psovi.
Ja: Viete co? Ked neznasate svoju robotu, dajte vypoved. Chodte domov. Robte to, co Vas bude bavit, lebo toto ocividne nie je miesto pre Vas.
Samozrejme chytila este vacsie nervy a zabuchla tym miniokienkom na stanku.
Chvilku som ostal este ticho a pytam sa sam seba, ci je toto normalne. Fakt, odkedy som v Nemecku som sa v zivote nestretol s namietanim, ked platim hoci aj 100-kou za bagetu, tak to neriesia. Proste, ak platis, je im to jedno s cim, a ako. Ani sa nepytaju. Raz som sa citil dokonca blbo v drogerii, mal som par 20-centoviek a nejake 50-centovky, tak som sa ich chcel zbavit. Este aj pani na pokladni hovorim, ze ma to mrzi, ale potrebujem sa toho zbavit, ze mam plnu penazenku a jej odpoved: Zaco sa ospravedlnujete. Aj to su peniaze.
A toto je len uplna malickost, blbost. Ale na takychto blbostiach a malickostiach sa stavia spolocnost.
p4ra, ja mám veľmi podobnú skúsenosť s autobusárom na medzimestskej linke. Ten úžasný zážitok som popísal tu - post2164649.html#p2164649. Síce mám len 25, ale ten autobusár sa so mnou bavil ako s malým chlapcom a maximálne urážlivo. Tiež si na vykanie nepotrpím, ak by sa správal kamarátsky, tak by som to bral, ale takého arogantného človeka som už dlho nevidel.
Ak sa Slováci ani nedokážu k cudzím ľuďom správať normálne a úctivo, tak ako môžeme očakávať, že sa tu budeme mať tak, ako na západe, kde majú ľudia absolútne inú mentalitu, nezávidia si a elementárnu slušnosť tam ovláda skoro každý...
Ak sa Slováci ani nedokážu k cudzím ľuďom správať normálne a úctivo, tak ako môžeme očakávať, že sa tu budeme mať tak, ako na západe, kde majú ľudia absolútne inú mentalitu, nezávidia si a elementárnu slušnosť tam ovláda skoro každý...
p4ra: vrchol ale je, ked si nejaky trapko na Slovensku na urade, alebo v obchode mysli, aky je nad vecou. Mne sa stalo uz asi dva krat, ked som dosiel na dovolenku na SR, (furt treba daco poriesit), takze klasika, niecom som riesil, bud niekde v nejakej firme, alebo na urade, fakt si to nepamatam...a ostal som zaskoceny nejakym faktom s ktorym ma oboznamili, tak som dal najavo nespokojnost, a pani na mna vyskocila so slovami: "A vy ste odkial prisli?? Co si myslite, ved takto to funguje vsade, ved sme v europskej unii!"
Vtedy som si musel kusnut do jazyka aby som nezacal pani menovat kde vsade som si uz odzil
Ale vytocilo ma to neskutocne...
Tak isto spravanie k spotrebitelovi/zakaznikovi na SR...to je jedna kapitola. Tie procesy reklamacii, vymeny tovaru, nedajboze vratenia penazi....jeesus. V UK si nieco kupim, ma to vadu, alebo to proste idem vratit, lebo mi to nesadne, pripadne je to nechceny dar...pridem do obchodu, polozim tovar na pult so slovami : Poprosim si vratenie penazi, tovar chcem vratit., predavacka oscanuje do pokladne a poziada ma aby som zasunul kartu do citacky a tam to konci, este sa mi aj podakuje. Na Slovensku 30dnova lehota na vyjadrenie vyrobcu a treba vypisat reklamacny protokol, zaslat ho niekde s tovarom do riti, za ten cas mam byt bez produktu...no skoda reci. Ked mi napriklad treba topanky teraz, lebo nemozem chodit v slapkach, tak si nemozem dovolit cakat na vyjadrenie po 30tich dnoch.
sam91: hej, ja som dokoncil zakladnu skolu v UK, tak isto strednu, bol som prijaty aj na vysku, ale nakoniec som to odmietol. Po strednej prisli tazke casy, rodicia sa roziedli a neboli peniaze, tak som zacal v 18tich pracovat ako robotnik aby bolo na zivot. Porobil som skoro rok a siel som na SR...akoze som sa vratil, no po necelom roku som siel do Svajciarska, kedze som mal dobru moznost (vlastne, na SR som spoznal priatelku a ona tam opakovane sla za pracou, tak som mal moznost ist s nou), pobudli sme kusok a potom sme spolu sli do UK, do Anglicka (pred tym som zil vo Walese), no a potom sme ukotvili vo Walese, kde sme uz druhy rok, pravdepodobne tu este ostaneme...samozrejme tazko to takto hovorit, lebo stale je potrebne sa prisposobit situacii, ked sa vyskytne niekde nieco lepsie, nejaky job a podobne tak sme ochotny ist inde. Teraz sme tu, priatelka studuje a popritom pracuje, ja som self-employed.
Vtedy som si musel kusnut do jazyka aby som nezacal pani menovat kde vsade som si uz odzil
Tak isto spravanie k spotrebitelovi/zakaznikovi na SR...to je jedna kapitola. Tie procesy reklamacii, vymeny tovaru, nedajboze vratenia penazi....jeesus. V UK si nieco kupim, ma to vadu, alebo to proste idem vratit, lebo mi to nesadne, pripadne je to nechceny dar...pridem do obchodu, polozim tovar na pult so slovami : Poprosim si vratenie penazi, tovar chcem vratit., predavacka oscanuje do pokladne a poziada ma aby som zasunul kartu do citacky a tam to konci, este sa mi aj podakuje. Na Slovensku 30dnova lehota na vyjadrenie vyrobcu a treba vypisat reklamacny protokol, zaslat ho niekde s tovarom do riti, za ten cas mam byt bez produktu...no skoda reci. Ked mi napriklad treba topanky teraz, lebo nemozem chodit v slapkach, tak si nemozem dovolit cakat na vyjadrenie po 30tich dnoch.
sam91: hej, ja som dokoncil zakladnu skolu v UK, tak isto strednu, bol som prijaty aj na vysku, ale nakoniec som to odmietol. Po strednej prisli tazke casy, rodicia sa roziedli a neboli peniaze, tak som zacal v 18tich pracovat ako robotnik aby bolo na zivot. Porobil som skoro rok a siel som na SR...akoze som sa vratil, no po necelom roku som siel do Svajciarska, kedze som mal dobru moznost (vlastne, na SR som spoznal priatelku a ona tam opakovane sla za pracou, tak som mal moznost ist s nou), pobudli sme kusok a potom sme spolu sli do UK, do Anglicka (pred tym som zil vo Walese), no a potom sme ukotvili vo Walese, kde sme uz druhy rok, pravdepodobne tu este ostaneme...samozrejme tazko to takto hovorit, lebo stale je potrebne sa prisposobit situacii, ked sa vyskytne niekde nieco lepsie, nejaky job a podobne tak sme ochotny ist inde. Teraz sme tu, priatelka studuje a popritom pracuje, ja som self-employed.
-
p4ra
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Lub0$, ako hovorim, presne viem, o com hovoris. 
A potom sa ludia stazuju, nadavaju nam, ktori sme vonku, nech sa naspat ani nevraciame, ked nam nieco vadi, ked nie sme spokojni a neviem co dalej. Pritom jedine, co ja chcem docielit je poukazat, ze tak, ako to (ne)funguje na Slovensku to nie je spravne a da sa to robit lepsie, ako sa to robi napr. v zahranici. A inak k tomu vrateniu tovaru. V Nemecku (a myslim, ze aj v Rakusku) je predajna siet SATURN s elektronikou - nieco, ako NAY na Slovensku. A mal som odtial tablet, aj mobil. Obidve som zobral na zaklade recenzii na YouTube, ale ked som prisiel domov, tak som zistil, ze to nie je celkom to, co by som potreboval a rozhodol som sa vratit. Len som prisiel, ze rad by som vratil tovar. Ukazal som ucet, panicka oscanovala, vratila peniaze, podakovala a dovidenia.
A potom sa ludia stazuju, nadavaju nam, ktori sme vonku, nech sa naspat ani nevraciame, ked nam nieco vadi, ked nie sme spokojni a neviem co dalej. Pritom jedine, co ja chcem docielit je poukazat, ze tak, ako to (ne)funguje na Slovensku to nie je spravne a da sa to robit lepsie, ako sa to robi napr. v zahranici. A inak k tomu vrateniu tovaru. V Nemecku (a myslim, ze aj v Rakusku) je predajna siet SATURN s elektronikou - nieco, ako NAY na Slovensku. A mal som odtial tablet, aj mobil. Obidve som zobral na zaklade recenzii na YouTube, ale ked som prisiel domov, tak som zistil, ze to nie je celkom to, co by som potreboval a rozhodol som sa vratit. Len som prisiel, ze rad by som vratil tovar. Ukazal som ucet, panicka oscanovala, vratila peniaze, podakovala a dovidenia.
Tak ako hovorite, najvacsi problem pre navrat su samotni ludia na Slovensku. Cim dlhsie zijem v zahranici, tym je pre mna tazsie sa vratit na Slovensko. Ked som na Slovensku, a mam ist niekam s nejakou blbostou alebo nebodaj nieco vybavovat, musim byt ako keby v neustalom strehu ako reagovat na drzich a nevychovanych ludi. Kazdy na Slovensku vsetko vie, vsetko videl. Milujem hrdinov co ma idu poucovat o kulturach krajin v ktorych som zil roky a oni tam ani len nepachli na dovolenku.
Aj ked som teraz v USA, posledny rok som zil v Taliansku. Aj ked viem velmi malo po taliansky, no ludom nevadi preskocit na anglictinu a su neskutocne mili a napomocni. Ziadne osocovanie, nic. Kolegovia, no druha rodina.
Cloveku nevadi ani tak korupcia, nefungujuci stat a neskutocna byrokracia. Za mojou nevolou zit na Slovensku su ludia, ktorych mam stretavat denno-denne. Jednoducho povedane sme hovada s ktorymi sa neda zit
Aj ked som teraz v USA, posledny rok som zil v Taliansku. Aj ked viem velmi malo po taliansky, no ludom nevadi preskocit na anglictinu a su neskutocne mili a napomocni. Ziadne osocovanie, nic. Kolegovia, no druha rodina.
Cloveku nevadi ani tak korupcia, nefungujuci stat a neskutocna byrokracia. Za mojou nevolou zit na Slovensku su ludia, ktorych mam stretavat denno-denne. Jednoducho povedane sme hovada s ktorymi sa neda zit
Amen, Retne.