strapaty napísal:bol to pohlad z strany prostredia pre rodinu(deti), a vzorce spravania ktore sa deti ucia odzieranim... tu nemaju co odzerat ... toze omosexualne pary su voci sebe viac nasilne(ci uz fyzicky alebo mentalne ) a promiskuitne nie je moje tvrdenie ale studie ktoru som cital.... samozrejme ze je to pohlad zovseobecnujuci a kazdy par je iny..
Prosim ta, trepes uplne somariny znova a znova. Ked si nepochopil mojmu predchadzajucemu prispevku, tak si ho precitaj este raz a snaz sa reagovat na argumenty, ktore som ti predkladal.
Az mi pada sanka, co tu ty za sprostosti taras posledne dni. Mas velmi obmedzeny pohlad na ludi ako takych, ako aj na ludske vztahy (nehovorim len o partnerskych vztahoch) a interakcie medzi ludmi.
K zneuzitiu moci (psychicke, fyzicke nasilie ale pozname aj ine formy zneuzivania moci) dochadza najma v pripadoch, kedy su tie "sily" (nie je rec len o fyzicnosti a svaloch) nevyrovnane medzi dvoma stranami. Cim vacsia nerovnovaha a cim viac su tie noznice roztvorene, tym je to riziko zneuzitia moci vacsie, aj v partnerskych vztahoch. A je uplne jedno, ci to je par dvoch muzov alebo par muz a zena. Skutocnost je taka, ze sa deje presne opak toho, co ty tvrdis.
To ze ty muzov vnimas cez silu a zeny cez emocie a potom si predstavujes, ze dvaja muzi sa spolu vo vztahu musia mlatit a vsetky veci riesit cez fyzicku silu, je tvoj ciernobiely pohlad, jednak na pary rovnakeho pohlavia a jednak na muzov ako takych.
A to ze muzi a zeny riesia problemy inak...no preboha, kazdy jeden clovek riesi veci inak. 100 ludi 100 chuti. Nieco mame spolocne, nieco robime inak. To zalezi od tvojej osobnosti a skusenosti. Ked ma vztah muz s inym muzom, to nie su dva klony. Ty nechodis sam so sebou iba pretoze ten druhy clovek je tiez muz. Aj vo vztahu muz+muz rovnako ako vo vztahu zena+muz dochadza k uplne unikatnym interakciam, pretoze sa jedna o 2 rozdielne osoby s inym charakterom, skusenostami a osobnostnou vybavou.
Nerozumiem tomu, ako mozes takto plocho zovseobecnovat vztahy gejov a lesieb. Ty nemas kamaratov? Muzov? Prepokladam, ze ich asi tiez nevnimas uplne rovnako a niekoho mas radsej ako druheho, s niekym si vies povedat to a s inym sa zase rozpravas o tom. Kamaratstvo dvoch muzov je tiez druh vztahu rovnako ako vztahy partnerske. Zjednodusene ide o interakcie dvoch rozdielnych ludi. Prepokladam, ze ked mas kamaratov, tak to nevnimas tak, ze su vsetci uplne rovnaki (ako ty) a ze sa kamaratis so svojimi klonmi. Nerozumiem tomu, preco potom vztah dvoch muzov vnimas len cez to, ze su to dvaja muzi = rovnake = vsetko rovnake = zle.
Okrem toho je dokazane, ze rozdiely v kategorii muzi (medzi muzmi) a v kategorii zeny (medzi zenami) su obrovske a ovela vacsie, ako ked si porovnavas kategorie muz a zena navzajom. Ked si zoberies jedneho muza a jednu zenu na tej istej "urovni", tak zistis ze je medzi nimi velka podobnost v ramci osobnosti, psychickej vybavy, ako aj v tom ako sa spravaju (samozrejme az na to, ze maju rozdielne biologicke predispozicie). Potom si toho muza porovnas s nejakym inym muzom z uplne inej "urovne" a zistis obrovske rozdiely a to sa pritom stale jedna o škatulku "muž".
Ak vytahujes nejaku studiu, tak mi daj moznost si ju precitat, aby som na nu vedel reagovat. Inak len tliachas do vetra v style jedna babka povedala...
Tak najprv tvrdis, ze pary rovnakeho pohlavia su prilis "muzske" (lebo su to dvaja muzi) alebo prilis "zenske", co podla teba zakonite usti v nasilie a zneuzivanie moci (ovela viac ako u heterosexualnych parov)...no teraz svoj prispevok zacinas tym, ze deti od takychto parov nemaju co "odzerat" (zrejme pod "odzeranim" myslis to, co v psychologii nazyvame ucenie napodobnovanim). Takze o paroch rovnakeho pohlavia hovoris, ako keby medzi sebou nemali ziaden vztah, pripadne ako keby ani neboli osobami a teda "deti nemaju co od nich odzerat".
No opat si mimo, lebo:
- Vztah je o interakciach a sposoboch interakcie 2 ludi (je jedno o aky vztah ide, ci ide o vztahy partnerske, kamaratske, pracovne alebo si len s nasranu uradnickou vymenis par viet). To vsetko su interakcie, ktore vedia ine osoby postrehnut, ak im su pristupne a vedia sa z toho ucit.
- Vztah rodicov nie je jedinym vztahom vo svete dietata. Pary rovnakeho pohlavia nevychovavaju deti niekde na Marse. Maju svoje babky, dedkov, tety, ujov atd. To je aj dovod, preco deti z rozvedenych rodin alebo deti slobodnych matiek vedia v dospelosti mat funkcne partnerske vztahy, aj napriek tomu, ze v ich primarnej rodine tomu tak nebolo.
- Ucenie napodobnovanim neprebieha len pri paroch, ale aj pri jednotlivcoch, najma od rovesnikov a najblizsej vztahovej osoby.
- Ucenie napodobnovanim nie je jedinym typom ucenia, ktorym su ludia vybaveni. Jeho ulohu v ludskom vyvine znacne precenujes.