Lekari bez hranic

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
bolek
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Lekari bez hranic

Príspevok od používateľa bolek »

Ahojte, urcite ste uz poculi o organizacii Lekari bez hranic, ak nie, tak ujo Googel rad pomoze :). Tak by ma zaujimalo, aky nazor mate vy na tuto organizaciu, na ludi, ktori v nej pracuju, ci si myslite, ze je takato forma pomoci v krajinach, kde nemaju jedlo, vodu, nemocnice, ani ziadne hygienicke podmienky, prospesna a mozna.
Mna osobne tato myslienka, ze by som tam chcela vyskusat po VS pracovat uchvatila asi pred pol rokom a odvtedy ma zaujima vsetko okolo toho, tak teda piste, co si o tom myslite a ci by ste tam tiez chceli vyskusat pracovat.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Hm je to urcite zasluzna cinnost, ale nezda sa mi ze by bola ohodnotena adekvatne financne, takze ak mas penazi mrte a kopec casu, smelo do toho :smt006
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

Frco napísal:Hm je to urcite zasluzna cinnost, ale nezda sa mi ze by bola ohodnotena adekvatne financne, takze ak mas penazi mrte a kopec casu, smelo do toho :smt006
to s tymi peniazmi sa ti naozaj len moze zdat :wink: poznam jedneho, co tam siel hned po skole, teraz je nejak 8. rok vonku, prepracoval sa na "riaditela" sekcie pre strednu europu so sidlom v prahe. berie peniaze o ktorych sa beznemu doktorovi u nas moze len snivat (ale to bude tym, ze ho nefinancuje vlada). bol sam len s priatelkou v malajzii, kambodzi, precestoval celu afriku. kedze bol najmladsi tak sa dostal do oblasti, kam sa nikto neodvazil (v afganistane fasoval prilbu a nepriestrelnu vestu, tak si predstavte kde asi bol :D ), najcastejsie bol v oblastiach, kam viedla jedna cesta, ktora bola pol roka neprejazdna, takze ked sa nieco stalo, musel ju prejst peso a podobne, ziadny kontakt so svetom, akurat satelitny telefon pre pripad najvyssej nudze. makacka, ale zase ked ho to bavi, je mlady a ma to dobre zaplatene, tak preco nie? inak aj ja nad tym rozmyslam, ale najprv skola :)
RomanB
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RomanB »

Tak , ale clovek musi mat na to zaludok :)
Viem , ze by som take cosi urcite nezvladol
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

ades napísal: ale najprv skola :)
Ta skola je tam hodne dolezita. Kedysi to bolo take, ze brali kazdeho dobrovolnika, dnes uz vyzaduju dva roky praxe a dobru anglictinu (pripadne aj portugalctinu a francuzstinu)
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

bolek: Viem kto sú Lekári bez hraníc, osobne jedného z nich poznám. Voči týmto ľuďom mám obrovský rešpekt. Len málo ľudí by dokázalo dať sa na takúto dráhu čo i len na krátky čas...
Toto sú lekári, nie tí slizký rozkysnutí akože doktori liečiaci staré babky neustále čakajúci na nejakú päťstovečku do vrecúška...

ad: http://www.lekari-bez-hranic.sk/index.php
Prílohy
45174_6.jpg
45174_4.jpg
45174_3.jpg
45174_2.jpg
45174_1.jpg
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ak ho zachrániš, dáš mu šancu.
Nikdy nevieš, či sa jej chopí... Možno nie, ale ak áno?
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

lekari budu mat vzdy u mna respekt. to je asi jedine zamestnanie, ktore je podla mna uuuuplne ine od ostatnych. mozno to tak vidim len ja.. a este tito... :happyrespect:
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Mna fascinuje na tejto praci asi najviac ten fakt, ze ti ludia, tie deti, si vasu pracu skutocne vazia. Tu, na Slovensku, staci jediny omyl a hned vas isu zalovat, ako keby lekar nebol clovek a nemohol robit chyby. Asi by nemal, ale nikto nie je neomylny. A v tej Afrike, vidite tie telicka vychudnutych deti, ich ustrachane oci, miliony ludi trpiacich AIDS, ale castokrat aj chorobami, ktore su bezne liecitelne a viete, ze oni na vas spoliehaju, vedia, ze ste ich nadej a ze ste to prave vy, kto im moze pomoct.
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Flame premazaný.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

bolek napísal:Mna fascinuje na tejto praci asi najviac ten fakt, ze ti ludia, tie deti, si vasu pracu skutocne vazia. Tu, na Slovensku, staci jediny omyl a hned vas isu zalovat, ako keby lekar nebol clovek a nemohol robit chyby. Asi by nemal, ale nikto nie je neomylny. A v tej Afrike, vidite tie telicka vychudnutych deti, ich ustrachane oci, miliony ludi trpiacich AIDS, ale castokrat aj chorobami, ktore su bezne liecitelne a viete, ze oni na vas spoliehaju, vedia, ze ste ich nadej a ze ste to prave vy, kto im moze pomoct.
lenze aj u nas sa spoliehas na doktora .. .a prave ze to beres u nas tak ze doktor je tan zachranca ktory ta MUSI valiecit ... takze ked sa doktor pomyli, alebo nebodaj aj ty sama sa nejako zasluzis o ot ze nebudes vyliecena, resp. nebudes vyliecena uplne alebo spravne tak to das za vinu lekarovi .. kdezto tam v afrike sa ta doktorova chyba akosi strati .. viem znie to dost blbo, ale je to tak keby si lezala v nemocnici niekde v mali alebo v ktorom zadku sveta a denne okolo teba umierali male deti a lastne vsetci ludia, tak by sa ti zdalo aj ciastocne vyliecenie, resp neuplne vyliecenie ako zazrak ... takze aj toto je cast toho ako sa na lekarov pozerame my a ako ludia v tychto problemovych castiach sveta ...
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

nordkapp pb: presne takto to vnimam aj ja. Ludia ako keby si mysleli, ze lekar je Boh a vylieci vsetko. Potom to u nas vyzera tak, ze na zapalene hrdlo dostanem vsetko od antibiotik az po kvapky do nosa, ved aby sa na nieco nezabudlo a nebolo zle. Tymto sa nechcem stazovat na nase zdravotnictvo, len dostanem na jednu chorobu tolko liekov, o kolkych v inych castiach sveta len snivaju...snad chapete :). A mozno prave kvoli inej mentalite a podmienkam, ktore v tychto krajinach su, su ti ludia vdacni kazdej pomoci.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

hmm lenze faktom ostava aj to ze v tychto krajinach pomoze balicek kondomov ovela viac ako kvapky do nosa .. pokial sa budu syndromom straty imunity nakazovat stale dalis a dalsi ludia tam stejne nema moc velky zmysel venovat sa liecbe tyhc co suv sucasnosti na tom uz dost zle ...
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Ja som mala na mysli skor bezne choroby, infekcie atd. To, kolko ludi je tam nakazenych AIDS, je kapitola sama o sebe. :? Ale aj tak je to zarazajuce, ze v 21 st. v tychto krajinach nevedia takmer nic o pohlavne prenosnych chorobach a o tom, ako sa pred nimi chranit.
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

lenze tam je casto ten problem, ze nepotrebuju kondomy, ale veci, ktore su u nas bezne sterilne a nevieme si predstavit, ze by neboli: ihly, gazy, obvazy,... tam su radi ked maju ihlu a jasne ze potom to vyuziva cela dedina. obrazne povedane. matka, ktora caka dieta sa casto nenakazila AIDS prostrednictvom pohlavneho styku, ale preto, lebo nema na sprosty obvaz a musi pouzit nesterilny. ona aj vie, ze ma aids, ale nemoze s tym nic robit, tak ma aspon deti. trocha mi to pripomina slovenskych ciganov, ale to este aj urazam africanov. sorry, ale odobnost tam vidim, snad ma chapete, nemyslim to v zlom
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Najhorsie je, ze vsetci vieme o tomto probleme, tychto ludoch a aj napriek tomu len tazko mozme pomoct :?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Lekari bez hranic

Príspevok od používateľa harrison314 »

Viem, ze je to stara tema, ale moze aj lajik nejako prispiet Lekarom bez hranic?
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

myslis financne? aby si odsledoval tie peniaze tak by to musela byt fakt vacsia suma. ak tam chces poslat par stovak/tisic tak to mozes dat rovno prvemu uradnikovi, ktory to zastresuje do vrecka
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Nemyslim financne.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

tak to trosku specifikuj...chcel by si ist robit lekara bez hranic ked nie si lekar?
Napísať odpoveď