-AA- napísal:Takže znovu, prečo nie je heterosexuálny a homosexuálny styk a jeho rizikovosť zohľadnená rovnako?
Ten dotaznik sa vytvaral este za socializmu, odvtedy ho nemenili a o HIV, ako aj o sexualnom spravani a moznych rizikach mame uz viac poznatkov, ako tomu bolo pred 30 rokmi.
A vychadza z jednoducheho pravdiveho tvrdenia a to, ze mas statisticky o nieco vyssiu pravdepodobnost, ze sa nakazis pri nechranenom analnom styku, ako pri nechranenom vaginalnom styku. To je cele. K tomu mi napada taka vec, ze statisticky ma "pasiv" vacsiu pravdepodobnost nakazi ako "aktiv"...alebo ak chces, pri vaginalnom styku ma vyssiu sancu nakazit sa zena ako muz. Teraz co? Budeme sa zien v dotazniku pytat, ci za poslednych 12 mesiacov mali sex s muzom a ak ano, tak im automaticky neumoznime darovat krv, pretoze su rizikovejsia skupina obyvatelstva?
Za tych 30 rokov sa u nas toho v tejto oblasti hodne zmenilo:
- Analny sex uz nie je len praktika gejov (v minulosti asi tiez nebol, akurat dnes o tom hovorit, uz nie je take tabu).
- Najmodernejsie metody diagnostiky HIV vedia virus odhalit uz 3 tyzdne od nakazenia sa (12 mesacna doba je fakt prehnana), screeningove metody, kde jeden test stoji par euro to vedia odhalit od 3 mesiacov.
- Gejovia su u nas skupina obyvatelstva, ktora najviac vie o rizikach HIV, prevencii a tak isto je to stale najtestovanejsia skupina ludi v SR.
- Coraz viac sa u nas rozsiruje fenomen, kedy chodia mladi heterosexuali darovat krv (namiesto specializovanych testov na HIV a ine STDs), pricom umyselne klamu v dotazniku a ak im je umoznene darovat krv a screeningove testy (o ktorych spolahlivosti sa da diskutovat) nic neodhalia, tak naberu presvedcenie, ze su zdravi. Toto spravanie predstavuje obrovske riziko pre inych ludi, napriek vsetkym modernym systemovym opatreniam v krvnych bankach.
- Dotaznik sa pyta muzov, ci mali sex s muzom za poslednych 12 mesiacov. Nesleduje, ci to bol 1 sex alebo ten clovek vystriedal za rok 100 partnerov. Nesleduje, ci to bolo so stalym partnerom. Nesleduje, ci to bol nechraneny sex alebo s kondomom. Nesleduje ci doslo do kontaktu s ejakulatom a kde atd. To vsetko su faktory, ktore znacne ovplyvnuju mieru rizika. Zial dotaznik takto pausalizuje celu skupinu bez pardonu.
- Pricom na druhej strane, pri nedostatku krvi, su schopni ju brat aj od prvodarcov, ktorych doslova zozenu na ulici, spolahnu sa len na screeningove testy a ak to je OK, tak krv okamzite daju tomu, kto ju potreboval. (tak sa pravdepodobne nakazil aj ten teenager z vychodu).
Zober si priklad chalana, studenta, ktory sa so svojim priatelom v podobnom veku po par mesacnej znamosti konecne vyspal. Bol aktiv, mali jeden chraneny styk. Ochranu pouzili spravne. S nikym inym nemal nic. Je to jeho prvy priatel. Tento chalan pojde v skole darovat krv a kedze bude odpovedat cestne a pravdivo, tak mu darovat krv neumoznia. Riziko toho, ze sa pri tom jednom styku za danych podmienok nakazil HIV je velmi blizke nule, cize ako keby nemal ziaden sex a len sedel na gauci a cumel na telku. Mame tolko krvnych transfuzii a darcov, ze si mozeme dovolit odmietat mladych zdravych ludi?
A aby som nezabudol, studie, ktore sa snazia odmerat kolko sexualnych partnerov / ako casto ma niekto sex a podobne otazky...na zaklade vybranej vzorky a potom tieto vysledky uplatnit na populaciu alebo vyrez populacie, maju velmi malu statisticku silu. A vo vedeckej obci nie su velmi prijimane.
Inak studia, ktoru si tu niekolkokrat spominal, ako strasne promiskuitni su gejovia, tak zaroven tvrdi, ze heterosexualne zeny su promiskuitnejsie ako lesby. Ked uz si fakt cielene tendencne vyberes jednu studiu, ktora podporuje tvoje nazory a postoje v tejto veci, tak si ju aspon docitaj do konca...a okrem A, uved aj B...