Mozes prosim konkretizovat?wladas napísal:V zaklade mas mozno pravdu ale s 90% prehanas.
Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...
Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...
-
ancikrista
Light Star
ale chlapi, len tu rozprávate, pozrite sa, bol tu obrázok s linkom, že asi koľko sa odhaduje u nás plat učiteľa, samozrejme, že dosť záleží aj konkrétne od rozsahu náplne práce - počet odpracovaných predmetov týždenne, postavenia, koľko rokov odbornej praxe v tomto povolaní, či sa jedná o funkciu na základnej alebo strednej škole, pretože na vysokej sa veľmi nedá presne vyčítať, že asi koľko by mohol tak dostávať profesor VŠ, keďže tam to je už veľmi široký rozsah a dosť často je to tam variabilné od príjmov
No poviem to asi takto, že moja sesternica už od 20 snívala, že chce byť učiteľkou - že bude učiť cudzie jazyky a tak, lebo pôvodne začala študovať biológiu, no hneď v 1. ročníku VŠ nezvládala matiku a dokonca potom ani na skúšku zimného semestra nešla, čím matiku totálne nebola schopná spraviť a pritom biológiu z hľadiska odbornosti ovládala viac než dobre, no potom od 21 začala študovať na UNIPO pedagogickú fakultu, keďže je z tohto mesta, pretože už len to ju bavilo čo by ako posledné šla študovať, tak popri štúdiu tiež absolvovala rôzne študijné pobyty ako v 23 v Číne, potom posledný rok Mgr. štúdia zas v Anglicku, medzi tým každé prázdniny naberala skúsenosti s deťmi v rôznych táboroch, keďže ten čas nejako ináč ani nevedela využívať, ešte 17 do 19 zas študovala v USA na stredných školách z pracovných dôvodov rodičov, čím jazykových skúsenosti má viac než dosť
Tento rok končila magisterské štúdium na Prešovskej tú spomínanú fakultu, išla tesne po štátniciach tiež praxovať do súkromnej základnej jazykovej školy ako možného budúceho zamestnávateľa, samozrejme, že bola dobrá viac než ostatní, keďže tá Amerika jej dosť prospela, takže ju zobrali, čím tam normálne od septembra začala robiť
No záver je taký, že do 27 celých 10 rokov všeliako na sebe makala, aby bola fakt dobrou jazykovou pedagogičkou, no ten plat ? ? ?
V hrubom má 600€, v čistom vďaka Robkovým odvodom len rovných 470€, neviem, či má k tomu aj nejaké bonusy ako stravné lístky + 13. plat a tak, keďže ešte len začína, možno o dva tri roky tejto profesie to bude čistého tak 560€ ak vôbec, no zvážte si samy, či na začínajúcu učiteľku na ZŠ lepšej úrovne z hľadiska jazykov je to dobré ohodnotenie vzhľadom na takého človeka, ktorý sa snažil aspoň trochu naberať tu prax z profesie popri štúdiu, nie ako niektorý, že len odštudovať 5 roky denného a potom z toho hovno, že nemajú prax
Takže čo k tomu učiteľskému platu by ste dodali ? ?
No poviem to asi takto, že moja sesternica už od 20 snívala, že chce byť učiteľkou - že bude učiť cudzie jazyky a tak, lebo pôvodne začala študovať biológiu, no hneď v 1. ročníku VŠ nezvládala matiku a dokonca potom ani na skúšku zimného semestra nešla, čím matiku totálne nebola schopná spraviť a pritom biológiu z hľadiska odbornosti ovládala viac než dobre, no potom od 21 začala študovať na UNIPO pedagogickú fakultu, keďže je z tohto mesta, pretože už len to ju bavilo čo by ako posledné šla študovať, tak popri štúdiu tiež absolvovala rôzne študijné pobyty ako v 23 v Číne, potom posledný rok Mgr. štúdia zas v Anglicku, medzi tým každé prázdniny naberala skúsenosti s deťmi v rôznych táboroch, keďže ten čas nejako ináč ani nevedela využívať, ešte 17 do 19 zas študovala v USA na stredných školách z pracovných dôvodov rodičov, čím jazykových skúsenosti má viac než dosť
Tento rok končila magisterské štúdium na Prešovskej tú spomínanú fakultu, išla tesne po štátniciach tiež praxovať do súkromnej základnej jazykovej školy ako možného budúceho zamestnávateľa, samozrejme, že bola dobrá viac než ostatní, keďže tá Amerika jej dosť prospela, takže ju zobrali, čím tam normálne od septembra začala robiť
No záver je taký, že do 27 celých 10 rokov všeliako na sebe makala, aby bola fakt dobrou jazykovou pedagogičkou, no ten plat ? ? ?
V hrubom má 600€, v čistom vďaka Robkovým odvodom len rovných 470€, neviem, či má k tomu aj nejaké bonusy ako stravné lístky + 13. plat a tak, keďže ešte len začína, možno o dva tri roky tejto profesie to bude čistého tak 560€ ak vôbec, no zvážte si samy, či na začínajúcu učiteľku na ZŠ lepšej úrovne z hľadiska jazykov je to dobré ohodnotenie vzhľadom na takého človeka, ktorý sa snažil aspoň trochu naberať tu prax z profesie popri štúdiu, nie ako niektorý, že len odštudovať 5 roky denného a potom z toho hovno, že nemajú prax
Takže čo k tomu učiteľskému platu by ste dodali ? ?
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
ze ked sa jej nepaci, nech ide hladat inde?ancikrista napísal: Takže čo k tomu učiteľskému platu by ste dodali ? ?
ja som tiez studoval, mam vs, dokonca aj matikou som presiel, a nastup u sukromnika som mal 650, neplakal som nikde, nemal som a ani nemam volne hodiny, ked robim 8 hodin denne tak to povazujem za vynimocny den, (pred sviatkami 3-4x do tyzdna mam prichod o 18:30 domov a to cestujem 10 minut do roboty a zacinam o 8:00), pravidelne robim pod stresom, robim pohotovosti jeden tyzden do mesiaca, mam zodpovednost za hmotne veci v praci a za vykonanu pracu
nemam prestavky a v tomto vianocnom zhone casto nestiham iny obed ako tresku s rozkami/pizzu/svacinu z domu pocas jazdy autom
este sa chces stazovat? ano niektori ucitelia maju nizke platy, niektori ich maju podla mna viac nez dobre a vzhladom na to aka je to praca, ake ma benefity a moznosti si nemyslim ze je to az take katastrofalne, nech ide tvoja sesternica do blavy, hned zarobi viac
-
t0m4s3
Admin
Mam dvoch znamych pedagogov na zakladnej skole a ano praca ma svoje minusy ako kazda ina, ale napr. tolko prazdnin co maju, to je neskutocne. Takze ak si preratas plat pomerne k odpracovanych hodinam a porovna sa to so zdanlivo lepsie platenou pracou, tak to zas taka tragedia nie je.
-
mirak2
Hardcore addict
to nie su prazdniny, to su povinne cerpane dovolenky a maju ich v podstate iba v lete...no neviem, sesternica ucitelka je sice v praci do max. tretej ak nema kruzok s detmi, vtedy aj do stvrtej piatej... ale doma este musi opravovat pisomky, pripravovat si materialy na dalsie dni, spisovat byrokraciu za uplynule dni. ja keby som si mal nosit robotu domov, tak si to rovno asi hodim.
-
t0m4s3
Admin
Povinne cerpaju castokrat iba polovicu dovolenky, tzn. 10 dni cez prazdniny. To je stale dalsich 40 pracovnych dni volna iba cez letne prazdniny. Dalsie prazdniny ako jarne/jesenne/vianocne sa taktiez nascitaju. Nehodnotnim narocnost prace, co je pre jedneho tazke pre ineho moze byt zabava, ale cisto z faktickeho hladiska maju volna tolko, ze normalne pracujuci si o tom moze nechat akurat tak zdat.
vendo - nemam VS a pri nastupe k sukromnikovy (mala rodinna firma) som to mal s platom rovnake (7r dozadu). A nebola to nejaka stresova robota a domov som chodil normalne.
Z takej roboty treba ist rychlo prec. To ti nic neda do zivota. Maximalne znicene zdravie.
Z takej roboty treba ist rychlo prec. To ti nic neda do zivota. Maximalne znicene zdravie.
"ancikrista
Takže čo k tomu učiteľskému platu by ste dodali ? ?"
Tvoja sesternica je sikovna a vzdelana ale ma nizke ambicie z hladiska financneho ohodnotenia.
Keby chcela zarabat peniaze tak urcite nejde do skolstva /uplne kazdy vie ze je to slabo platena robota/
ale do sukromnej sfery najlepsie do Ba kde by nemala problem dostat nastupny aspon tych 800€, s tym ze ked si ju otukaju ci je sikovna tak pojde platovo a karierne hore ako raketa. Ak mam byt uprimny, v podstate nechapem preco mlada vzdelana zena, bez zavazlkov ktora ovlada jazyky a ma skusenosti zo zahranicia sa zahrabe v nejakej slovenskej periferii a potom sa vyplakava ze ako malo zaraba ked hen kusok v Rakusku by mala uplne iny zivot aj by sa dobre vydala, slovenky su tam dost ziadane.. Kazdy je svojho stastia strojcom,uspech hovori sam za seba, neuspech sa neda NICIM ospravedlnit/mame na mysli ludi s plus minus priemernou inteligenciou a fyz zdravym/
apropo 600€ brutto je 481€ netto nie "rovnych 470€"
wladas
male rodinne firmy maju uplne iny pristup k svojim zamestn ako firmy velke to je snad jasne
Takže čo k tomu učiteľskému platu by ste dodali ? ?"
Tvoja sesternica je sikovna a vzdelana ale ma nizke ambicie z hladiska financneho ohodnotenia.
Keby chcela zarabat peniaze tak urcite nejde do skolstva /uplne kazdy vie ze je to slabo platena robota/
ale do sukromnej sfery najlepsie do Ba kde by nemala problem dostat nastupny aspon tych 800€, s tym ze ked si ju otukaju ci je sikovna tak pojde platovo a karierne hore ako raketa. Ak mam byt uprimny, v podstate nechapem preco mlada vzdelana zena, bez zavazlkov ktora ovlada jazyky a ma skusenosti zo zahranicia sa zahrabe v nejakej slovenskej periferii a potom sa vyplakava ze ako malo zaraba ked hen kusok v Rakusku by mala uplne iny zivot aj by sa dobre vydala, slovenky su tam dost ziadane.. Kazdy je svojho stastia strojcom,uspech hovori sam za seba, neuspech sa neda NICIM ospravedlnit/mame na mysli ludi s plus minus priemernou inteligenciou a fyz zdravym/
apropo 600€ brutto je 481€ netto nie "rovnych 470€"
wladas
male rodinne firmy maju uplne iny pristup k svojim zamestn ako firmy velke to je snad jasne
S tym samozrejme suhlasim. Ked ale sukromnik ma nevie zaplatit tak papa.
-
ancikrista
Light Star
no záver by som k tomu dodal asi len taký, že vo všeobecnosti platí a to najmä na Slovensku, že:
vysokoškoláci robia o niečo inteligentnejšiu robotu ako stredoškoláci, resp. že nerobia manuálne, ale hlavou, a čo sa týka platu, tak dostávajú o 200 - 300€ viac ako stredoškoláci a to je asi všetko, čo sa týka rozdielu medzi vzdelaním ako vo všeobecnosti, takže asi tak
školstvo bude na Slovensku asi vždy slabo odmeňované, tak čo potom ešte riešiť
vysokoškoláci robia o niečo inteligentnejšiu robotu ako stredoškoláci, resp. že nerobia manuálne, ale hlavou, a čo sa týka platu, tak dostávajú o 200 - 300€ viac ako stredoškoláci a to je asi všetko, čo sa týka rozdielu medzi vzdelaním ako vo všeobecnosti, takže asi tak
ÁNO, s tým iba na 100% súhlasím, že za tých cca 500€ v čistom a pritom, že majú aj tak dosť voľna, čo sa v roku veľmi nenamakajú, tak si myslím, že sa majú celkom adekvátne vzhľadom na slovenské pomeryt0m4s3 napísal:Mam dvoch znamych pedagogov na zakladnej skole a ano praca ma svoje minusy ako kazda ina, ale napr. tolko prazdnin co maju, to je neskutocne. Takze ak si preratas plat pomerne k odpracovanych hodinam a porovna sa to so zdanlivo lepsie platenou pracou, tak to zas taka tragedia nie je.
školstvo bude na Slovensku asi vždy slabo odmeňované, tak čo potom ešte riešiť
-
Waagbistritz69
King
vendo: inak toto býva aj reakcia ako skrz kopirák pri všetkých protestoch, v ktorých ide o zlepšenie finančnej situácie pracujúcich: 'čo vyskakujú, keď ja môžem robiť za sumu x, môžu aj iní'.. keď môžeš, načo sa ozývaš, keď si spokojný? a keď spokojný nie si, prečo sa neozývaš na príslušných miestach?
gogo a spol.: autobusári a rušňovodiči sedia celý deň na riti a vozia sa zadarmo, učitelia, teda pardon, pedofili len 5-6 hodín odrapocú to isté a majú prázdniny, kamionisti prejdú celý kontinent a sú vlastne vždy na dovolenke, operátori výroby len stoja a dívajú sa, sestry sú len pomocným personálom lekára.. existujú podľa liberálov v nejakom odvetví pracujúci, ktorí si zaslúžia vyššiu mzdu, keď ju požadujú?
//"Informacia pre vsetkych, ktori podporili spor proti OZ Dive maky:
chceli by sme vas poprosit o preposlanie e-mailov, ktore ste dostali od pravnika OZ Dive maky na [email protected] (hlavne ak vasu adresu pouzil pravnik v CC kopii s dalsimi adresami). Vydrzte prosim este chvilu, na odpovedi sa uz pracuje. Dakujeme za pochopenie, ze nezverejnujete meno nasho kamarata, proti ktoremu sa vedie ohovaracska kampan."
gogo a spol.: autobusári a rušňovodiči sedia celý deň na riti a vozia sa zadarmo, učitelia, teda pardon, pedofili len 5-6 hodín odrapocú to isté a majú prázdniny, kamionisti prejdú celý kontinent a sú vlastne vždy na dovolenke, operátori výroby len stoja a dívajú sa, sestry sú len pomocným personálom lekára.. existujú podľa liberálov v nejakom odvetví pracujúci, ktorí si zaslúžia vyššiu mzdu, keď ju požadujú?
//"Informacia pre vsetkych, ktori podporili spor proti OZ Dive maky:
chceli by sme vas poprosit o preposlanie e-mailov, ktore ste dostali od pravnika OZ Dive maky na [email protected] (hlavne ak vasu adresu pouzil pravnik v CC kopii s dalsimi adresami). Vydrzte prosim este chvilu, na odpovedi sa uz pracuje. Dakujeme za pochopenie, ze nezverejnujete meno nasho kamarata, proti ktoremu sa vedie ohovaracska kampan."
-
mirak2
Hardcore addict
to mi chces povedat, ze cez jarne prazdniny sedia doma a nic nerobia, hej?t0m4s3 napísal:Povinne cerpaju castokrat iba polovicu dovolenky, tzn. 10 dni cez prazdniny. To je stale dalsich 40 pracovnych dni volna iba cez letne prazdniny. Dalsie prazdniny ako jarne/jesenne/vianocne sa taktiez nascitaju. Nehodnotnim narocnost prace, co je pre jedneho tazke pre ineho moze byt zabava, ale cisto z faktickeho hladiska maju volna tolko, ze normalne pracujuci si o tom moze nechat akurat tak zdat.
Waagbistritz69
"existujú podľa liberálov v nejakom odvetví pracujúci, ktorí si zaslúžia vyššiu mzdu, keď ju požadujú?"
-ale ved nech pozaduju, zakazuje im to niekto? Ja budem len rad ked im zvysia, doprajem kazdemu..
Ziadaju ale iba zufalci ktori nemaju ziadnu inu moznost tak hraju na emocionalnu strunu a zakonite budu neuspesni. Z tej cca tisicky sestier ku dnesmenu dnu stiahlo vypovede cez 360 pretoze im doslo ze nemocnice to nepolozi a ony iba pridu o pracu. Nemocnice ako kazda vecsia firma ci spolocnost maju vypracovane krizove plany na skoro AKYKOLVEK scenar, sestry predsalen nie su v takej pozicii ako lekari ktori si to dovolit mohli. Kazdy rok vyjdu zo skol tisice mladych sestier z ktorych velka cast do zahranicia nepojde a tymi sa pocty rychlo doplnia, nehovoriac ze vzdy sa daju zobrat hoc aj ukrajinky ktore budu za ten plat robit do roztrhania tela aj duse..
Chapem ze teraz si pomyslis ze je to krute a bezcitne, ale taky je proste system a my na tom nic nezmenime. Keby napr v mojom zam kde pracujem si ludia povedali ze zacnu strajkovat za vyrazne vecsie mzdy pretoze na pobockach v Cechach ci dokonca centrale zarabaju ludia vyrazne vyssie sumy ako tu tak vies co sa stane? Firma by ludi vymenila a hotovo, tak to chodi,pritom peniaze na zvysenie maju bez debaty.
/aktualne podalo vypovede cca 5percent z ich clkoveho poctu, to je zanedbatelny pocet ktory nema sancu vytvorit tlak na vladu/
"existujú podľa liberálov v nejakom odvetví pracujúci, ktorí si zaslúžia vyššiu mzdu, keď ju požadujú?"
-ale ved nech pozaduju, zakazuje im to niekto? Ja budem len rad ked im zvysia, doprajem kazdemu..
Ziadaju ale iba zufalci ktori nemaju ziadnu inu moznost tak hraju na emocionalnu strunu a zakonite budu neuspesni. Z tej cca tisicky sestier ku dnesmenu dnu stiahlo vypovede cez 360 pretoze im doslo ze nemocnice to nepolozi a ony iba pridu o pracu. Nemocnice ako kazda vecsia firma ci spolocnost maju vypracovane krizove plany na skoro AKYKOLVEK scenar, sestry predsalen nie su v takej pozicii ako lekari ktori si to dovolit mohli. Kazdy rok vyjdu zo skol tisice mladych sestier z ktorych velka cast do zahranicia nepojde a tymi sa pocty rychlo doplnia, nehovoriac ze vzdy sa daju zobrat hoc aj ukrajinky ktore budu za ten plat robit do roztrhania tela aj duse..
Chapem ze teraz si pomyslis ze je to krute a bezcitne, ale taky je proste system a my na tom nic nezmenime. Keby napr v mojom zam kde pracujem si ludia povedali ze zacnu strajkovat za vyrazne vecsie mzdy pretoze na pobockach v Cechach ci dokonca centrale zarabaju ludia vyrazne vyssie sumy ako tu tak vies co sa stane? Firma by ludi vymenila a hotovo, tak to chodi,pritom peniaze na zvysenie maju bez debaty.
/aktualne podalo vypovede cca 5percent z ich clkoveho poctu, to je zanedbatelny pocet ktory nema sancu vytvorit tlak na vladu/
-
Waagbistritz69
King
not okay.. zdravotníkom nejaký štrajk zákon zakazuje už dávno a táto vláda kedysi hrozila aj novelou trestného zákona, podľa ktorej by pri hromadnom podávaní výpovedí dotyčných čakala basa. o to viac je v ich záujme, okrem iného, svoje protesty spojiť s nespokojnými pracujúcimi v iných odvetviach: http://skolskyservis.teraz.sk/skolstvo/ ... lanok.html
//autoeditácia príspevku (11 Jan 2016, 22:53)
učiteľský štrajk od 25.1.
post2204217.html#p2204217
//ako sa Solidarity Federation podarilo prinútiť fitcentrum Emprise vyplatiť peniaze, ktoré dlhovali bývalej pracovníčke:
http://www.priamaakcia.sk/spravy/Fitcen ... sporu.html
//autoeditácia príspevku (11 Jan 2016, 22:53)
post2204217.html#p2204217
//ako sa Solidarity Federation podarilo prinútiť fitcentrum Emprise vyplatiť peniaze, ktoré dlhovali bývalej pracovníčke:
http://www.priamaakcia.sk/spravy/Fitcen ... sporu.html
ako stoji strajk sestier? k 26. januaru ich vypovede stiahlo 594 a tym sa celi strajk stal zalezitostou iba nemocnic v Ziline a Presov-prelozene do jednoduchej reci- totalne fiasko.
Slovensko je chudobna krajina s nizkou zivotnou urovnou bez vyznamnejsieho vlastneho financneho ci ludskeho kapitalu. Takato krajina jednoducho nema na to aby zabezpecila vyraznejsi narast zivotnej urovne svojich obyvatelov.To si treba uvedomit predtym ako sa niekto vrhne do strajku.
Strajk ucitelov s najvecsou pravdepodobnostou nebude mat ziaden efekt,alebo iba nejaku "kozmetiku"-nie je tu totiz skoro ziaden tlak. Rodicia ktorym zalezi na vzdelani svojich deti uz totiz davno maju svoje ratolesti v sukromnych skolach a plebs nema ekonomicke ani mocenske paky aby potlacil ucitelov dopredu.
Velmi jednoduche.
Apropo dokonca aj strajk lekarov ktori ako jeden z mala sa da povazovat za uspesni, v skutocnosti bol iba znacnym kompromisom a to vsetko este ktomu z uplne inej pozicie.
Slovensko je chudobna krajina s nizkou zivotnou urovnou bez vyznamnejsieho vlastneho financneho ci ludskeho kapitalu. Takato krajina jednoducho nema na to aby zabezpecila vyraznejsi narast zivotnej urovne svojich obyvatelov.To si treba uvedomit predtym ako sa niekto vrhne do strajku.
Strajk ucitelov s najvecsou pravdepodobnostou nebude mat ziaden efekt,alebo iba nejaku "kozmetiku"-nie je tu totiz skoro ziaden tlak. Rodicia ktorym zalezi na vzdelani svojich deti uz totiz davno maju svoje ratolesti v sukromnych skolach a plebs nema ekonomicke ani mocenske paky aby potlacil ucitelov dopredu.
Velmi jednoduche.
Apropo dokonca aj strajk lekarov ktori ako jeden z mala sa da povazovat za uspesni, v skutocnosti bol iba znacnym kompromisom a to vsetko este ktomu z uplne inej pozicie.
Tie politické elity a buržoázia nevyzerajú byť úplne chudobní.. ako čosi upustiť by vedeli.
To by ale tlak musel byť na inej úrovni: začať neobmedzený štrajk a skonči po dvoch dňoch je výsmech.
To by ale tlak musel byť na inej úrovni: začať neobmedzený štrajk a skonči po dvoch dňoch je výsmech.
na Svk je cca cez 4000 ZS SS skol. Do strajku sa zapojilo iba cca 700. Otazka znie: kolko ucitelov bude v strajku pokracovat napr po mesiaci ked im na vyplatny den nic na ucet nepride? Jest sa musi, platit za elektrinu vodu tiez, velka cast ma aj hypoteky.
Tiez sa da polozit otazka inac:
1/ aka je pravdepodobnost ze vlada pristupi na zvysene platov ucitelov?
2/ s akou ucinnostou zacne platit nove mzdove ohodnotenie?
3/ v akej vyske bude zvysenie?
4/ ak zvysenie bude, kolko bude trvat pokym sa vobec len vrati ucitelom suma ktoru stratia na nevyplatenych mzdach?
5/ co ak k ziadnemu relevatnemu zvyseniu nepride?
Tiez sa da polozit otazka inac:
1/ aka je pravdepodobnost ze vlada pristupi na zvysene platov ucitelov?
2/ s akou ucinnostou zacne platit nove mzdove ohodnotenie?
3/ v akej vyske bude zvysenie?
4/ ak zvysenie bude, kolko bude trvat pokym sa vobec len vrati ucitelom suma ktoru stratia na nevyplatenych mzdach?
5/ co ak k ziadnemu relevatnemu zvyseniu nepride?
-
Waagbistritz69
King
-
yoggy
Väčšinou štrajkujú len tí, ktorí na to majú ("bohatý" manžel, bývajú u rodičov atď.), takže v tom problém nejak nevidím, ale postupne sa počet štrajkujúcich bude znižovať, keďže nič nedosiahnu, tak ich to prestane baviť
1. 0%
Na ostatné body, je zbytočné reagovať, keďže, žiadne navýšenie nenastane...
1. 0%
Na ostatné body, je zbytočné reagovať, keďže, žiadne navýšenie nenastane...
stacilo by, ak by sa zapojila aspon polovica skol komplet, rodicia by Smer roztrhali, lebo by slo o ich preferencne hlasy