Bioinformatika

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Bioinformatika

Príspevok od používateľa Mr-Freek »

Zdravíčko, dúfam že mierim tému správne :)

vyberám si obor na výšku a zaujala ma bioinformatika. Vedel by mi niekto o tom povedať niečo viac alebo ma prípade uzemniť?? Biola ma vždy nebavila ale iba čo sa týka názvov a biflovačiek, takáto praktická by bola pre mňa zaujímavá :)

Preto som rozmýšlal že by som si to zvolil namiesto aplikovanej informatiky ktorú som pôvodne chcel a dobiflil sa biolu, priateľka ide na zubarinu takže by ma to vedela doučiť :) díky za názory
Markoff
Light Professional
Light Professional

Re: Bioinformatika

Príspevok od používateľa Markoff »

Zalezi na tebe co chces. Ak chces po skole len programovat, to je jedno v akom odbore, tak asi by bola lepsia klasicka informatika. Ak ta zaujima aj biologia tak chod do tohto. Potom by si mohol programovat napr. medicinske pristroje, tusim ze v Siemense nieco take robia a platene je to tiez celkom dobre.
elessar
Expert
Expert

Príspevok od používateľa elessar »

Zdravicko,
studoval som bioinformatiku na mgr odbore na FIT VUT v Brne;
Na uvod: odporucam vsetkymi desiatimi :smt007

Bioinformatika sa tam ubera hlavne dvoma smermi:
1) Studium genomu, sekvenovanie DNA, analyza apod. Tato oblast sa vyznacuje pisanim skriptov, ktore pohltaju dlllhe useky DNA a vystupom je nejaky kyzeny vysledok. Prave v tomto smere budes potrebovat biologiu, ale zase nie prilis siroko-hlboko, studuje sa primarne molekularna genetika na uz troska detailnejsej urovni (priebeh transkripcie, translacie, genovej expresie, krizenia, mutacie,...)

2) Informatika, ktora je inspirovana biologiou, budes vytvarat algoritmy, ktore budu riesit komplexne problemy pomocou evolucie (krizenie, mutacia, vyber najlepsie jedinca, tvorba novej populacie,..), dalsim prikladom su neuronove siete (opat inspirovane clovekom), navrh obvodov pomocou evolucie, adaptivny HW, pocitanie pomocou DNA (napr problem obchodneho cestujuceho je riesitelny s vyuzitim DNA), celularne automaty a mnoho mnoho dalsieho

Takto v skratke, ak budes mat nejake dalsie otazky, rad odpoviem :)
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

elessar: a robis teraz v tom odbore?
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

elessar kde sa s tym chceš zamestnať ? alebo pracuješ v tomto?
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Mr-Freek »

to znie dosť zaujímavo, také niečo som popravde aj čakal. A ako je to s uplatnením potom?? Nechem študovať iba pre radosť ale skĺbiť chuť do štúdia daného odboru a potenciálny budúci zárobok

btw takto je to aj na FI MUNI?? ja môžem ísť na obe školy kvôli testom, tak možno by som si mal dať radčej VUT ak sa rozhodnem pre bioinformatiku?

//autoeditácia príspevku (26 Dec 2015, 9:40)
teraz som si všimol že si študoval mgr, znamená to že prvý stupeň si vyštudoval normálnu informu??
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Na fit vut je Bc. len 1 odbor
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

elessar: mna tiez zaujima ci robis v odbore, sam som bioinfomatike alebo biomedicinskom inzinierstve uvazoval.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

co napisal elessar su pekne veci, ale v realite (aj pri vyvoji medicinskeho softveru) nie velmi pouzitelne. Ked chces toto robit tak asi jedine ostat na skole, spravit si PhD. nejaky vyskum a ked nechces ostat na skole, potom sa zamestnat vo firme na nejakom research oddeleni - daleko v zahranici :)
elessar
Expert
Expert

Príspevok od používateľa elessar »

ako uz bolo pisane, na VUTFIT je na bc len jeden vseobecny odbor. Specializuje sa az na magisterskom studiu.

co sa tyka uplatnenia, tak je to samozrejme ovela narocnejsie. Primarne sa tento smer dalej vyuziva vo vyskume (tzn zostat na skole a pokracovat v phd). V praxi to vyuzijes v specializovanych firmach (ako inak ze) alebo nejakych inovativnych molochoch (yahoo, google, microsoft apod).
Co sa tyka tych specializovanych firiem, tak aj tu je zaber pomerne siroky, moze to byt napriklad aj take spracovanie dat (ziskavanie znalosti z DB s vyuzitim neuronovych sieti apod), biometria (bezpecnostne systemy na baze rozpoznovania odtlackov prstov, zil, sietnice,..) a dalsie (spominane sekvenovanie dna, evolucne algoritmy,..). Ale ako pisal piton, takychto firiem nie je prave ako hub po dazdi :) Zrejme bude treba sa potom obzerat po zahranici. Tu ale osobne skusenosti nemam.

Ja osobne v takejto firme po dostudovani nerobim, ale vobec nelutujem, ze som si vybral tento odbor. Poskytol mi novy, nekonvencny pohlad na informatiku, ktorym sa snazim pozerat aj na bezne problemy. (ak by to niekoho zaujimalo, tak robim na multilateracnom optimalizacnom algoritme, ktory sa snazim spresnovat neuronovymi sietami)

Na zaver len dodam, ze sa nemusis bat, ze po dostudovani si nenajdes ine uplatnenie, pretoze si studoval bioinformatiku. Studium na vut je stale dostatocne vseobecne, aby si si mohol najst miesto aj v inom posobisku ako je bioinformatika. Ak by ta to ale zaujalo, tak na doktorandskom studiu radi privitaju kazdeho bioinformatika :)

PS: co sa tyka fi muni, tak tam neviem ako su na tom s bioinformatikou
Napísať odpoveď