Statická elektrina + zvuková karta = bum?

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
niko1007
Novice
Novice

Statická elektrina + zvuková karta = bum?

Príspevok od používateľa niko1007 »

Ahojte, dnes v noci sa mi stala dosť zaujímavá vec, ležal som na posteli a počúval hudbu cez notebook Toshiba Satellite C55-A-1NU (starý asi rok) na staručkých ale spoľahlivých reproduktoroch Genius SW-2.1 850, keď zrazu začali reproduktory vydávať veľmi hlasitý zvuk o frekvencií cca 50 - 100 Hz, okamžite som vstal a chystal som sa odpojiť jack od notebooku avšak keď som sa priblížil k jacku asi na 5 mm preskočila iskra statickej elektriny takou silou z notebooku na môj prst, že...no proste bola to šupa jakú som zažil asi iba od indukčnej cievky na motorke... a v tej chvíli ako ma to šľahlo začali reproduktory opäť bez problémov hrať a Windows vydal zvuk ako keď odpojíte a pripojíte zariadenie. :shock:

Na to, že ma rád občas notebook alebo jack kopne statickou som si zvykol ale toto bola fakt pecka. Vie mi niekto vysvetliť ako je možné, že sa niekde v tejto zostave vytvoril tak veľký náboj a ešte to aj vydávalo zvuk zvárajúcej zváračky? Príjimam aj konšpiračné teórie :D

Notebook bol pripojený na sieť originálnym adaptérom (zaujímavosťou je, že nie je pripojený na kolík) - tento :
http://www.walmart.com/ip/Laptop-AC-Ada ... A/28879829
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Statická elektrina + zvuková karta = bum?

Príspevok od používateľa brm »

Čiže ten adaptér je do siete pripojený iba tou jednoduchou vidlicou ako bežné nabíjaky od mobilu? Čo som sa zatiaľ stretol s notebookmi, všetky mali klasickú veľkú zástrčku aj na ten kolík.

Moja skúsenosť.. aj môj komp ma svojho času neustále kopal pri každej príležitosti... nakoniec vysvitlo, že zásuvka mala odlomený kolík a teda vôbec nebol uzemnený.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

No lenze z toho adaptera uz lezu dve zili s jednosmernym napatim.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

....myslel si pravdepodobne jednosmerny prud.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ak nieje koncovka pripojena v notebooku tak tam ziadny prud nieje (nieje odber). Cize jednosmerne napatie. Ale to uz len slovickarime. Dolezite je ze sa chapeme.
niko1007
Novice
Novice

Hej, adapter má iba jednoduchú vidlicu ale to podľa mňa určite nie je dôvod aby tam vznikol tak veľký výboj hm. A adaptér vtedy bol pripojený do notebooku a do siete. Nejaké nápady? Nechcem prísť o zvukovú kartu ak sa to zopakuje :)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Co ak si bol nabity prave ty? Urcite sa ti stalo, ze si sa dotkol klucky, zarubne, radiatora a bum. Nemuselo to by len notebookom.
niko1007
Novice
Novice

Áno ja som mohol byť nabitý, ale ako potom vysvetlíš, že reproduktory prestali hrať samé od seba a koplo ma to takou silou akou bežná statická energia nedisponuje :)
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

To ze reproduktory prestali hrat, moze byt sposobene statickou elektrinou. Mohlo to vyradit nejake obvody alebo sa aktivovali nejake ochrany proti prepatiu.

Teoreticky to mohla byt staticka elektrina, tym ze je notebook pripojeny do siete tak je lepsie uzemneny oproti ostatnym predmetom a preto to bola taka supa.

To je len moja teoria.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

ja by som hľadal chybu v tých genihnusoch, kdesi bude prebíjať zosík a šupu si dostal z repro/jack od repro, nie z notebooku.
Dnešné notebooky majú tak minimálny odber a nebosahujú takmer žiadne veľké kondíky, čiže sa nemá ani kde nazbierať napätie, čo by vytvorilo takú šupu, preto ani nemusia byť uzemnené.
Chybu by som hľadal v zosíku geniusov.
niko1007
Novice
Novice

Ďakujem chalani za komentáre.
jorg22 - môže to byť aj tak ako píšeš, len ono aj reproduktory sú pripojené na sieť takže tiež by mohli mať iný potenciál.
hrban - ono faktom je, že to bola statická elektrina takže to veľmi s kondíkmi mať nebude, alebo sa mýlim?
Napísať odpoveď