Dom - prerábať alebo búrať a stavať nový?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
m4jor
Medium Star
Medium Star

Dom - prerábať alebo búrať a stavať nový?

Príspevok od používateľa m4jor »

Priatelia, situácia sa mi vyvinula tak, že stojím pred otázkou bývania resp. konkrétne či sa púšťať do prerábky, starého domu, alebo ho zbúrať a stavať nový.
Hovorí sa že jednoduchšie je zbúrať a postaviť nový, vraj to finančne môže nakoniec stáť približne rovnako, prečítal som aj iné internetové diskusie na túto tému, no každý tvrdí niečo iné...
Nechcem z toho domu robiť ultra moderný dizajnový objekt, potrebujem však spoľahlivý fungujúci domček.

Terajší dom by som opísal takto:
- Cca 50 ročná stavba, avšak múry 40cm hrubé, nepopraskané - max vlásočnice na vnútornej omietke, materiál tehla - kváder
- Izby sú - v porovnaní s klasickým panelákom - veľké, vysoké - to pri svojej výške veľmi oceňujem, mám rád priestor nad hlavou :) vzdušné. Len v jednej by som prirobil okno kvôli dennému svetlu, horšie je, že jedine na severnú stranu, ale zas myslím že nejaké dobré, kvalitné moderné okno by aj túto nevýhodu mohlo minimalizovať.
- Dispozične nevidím potrebu prerábať, na prízemí sú 3 izby, veľká chodba, malá kuchyňa, kúpeľňa + wc - riešil by som len presťahovanie kuchyne do súčasnej vedľajšej izby, terajšiu kuchyňu nechať ako špajz / komoru = na prízemí by bolí 2 izby napr. obývačka, 1 izba napr. "hosťovská", veľká chodba, veľká kuchyňa spojená s jedálňou a špajz. Na nejaké výklenky, oblúčiky a kadejaké čačky - mačky si na dome nepotrpím, čiže takéto okrasy ani prirábať neplánujem.
- zobitnenie poschodia si však vyžaduje komplet novú strechu, a ja by som chcel obvodové múry ešte vytiahnúť aspoň o 1,5m, aby som znížil uhol skosenia strechy a tým pádom nebudem mať tak šikmé steny v izbách - strecha vyžaduje už teraz aspoň prekrytie, čiže robiť sa bude tak či tak.
V podkroví by sa tak vytvorili 3 izby - niečo ako pracovňa s balkónom, veľká detská izba - časom pri väčších deťoch a potrebe súkromia by sa dala predeliť priečkou. Spálňa a ďalšia kúpeľňa.
- jediný problém vidím v tom že dom je podpivničený, a to je danej lokalite trocha problém, kvôli spodnej vode. Už z minulých rokov viem kde sú slabé miesta, prípade veľmi mokrej jari/jesene do pivnice na jednom mieste presakuje voda. Ale nie je to nič hrozné, videl som už aj 100x vlhkejšie domy. Možno by sa to vyriešilo injektážou, neviem, zatiaľ som to neriešil. A tiež si povedzme takto - okolité domy, ktoré sú podpivničené majú ešte väčšie problémy s vodou. Na dedine sa to rieši tak že čerpadlami vyťahujú vodu zo studní aby sa voda z terénu stekala tam, a nie to do pivníc.
Čiže toto je také....malé riziko, ale ako vravím, aj v tých najdaždivejších obdobiach keď susedia mali v pivniciach X cm vody, tu stačilo len utrieť dlážku handrou a bolo.

Čo teda určite treba robiť:
- vymeniť okná
- vymeniť podlahy
- vymeniť kúrenie - aspoň kotol resp. chcem aj plyn aj tuhé palivo
- vymeniť vodu v kuchyni resp. kuchyňu chcem aj tak presunúť - bude stačiť prehodiť prívody na druhú stranu tej istej steny.
- vymeniť el. rozvody a pridať zásuvky
- nie som rozhodnutý čo s vnútornými omietkami, nie sú v zlom stave, sekať nasilu všetko preč asi nemá veľký zmysel.
- podkrovie a strecha tak ako som písal vyššie
- určite nanovo vonkajšiu omietku - súčasná sa už teraz drží len zázrakom

Určite nechcem znižovať stropy, ak tak len lokálne napr. v rohoch kvôli bodovému osvetleniu, ak vôbec....
A síce netradične, ale dosť rád by som sa vyhol zatepľovaniu, neviem či by plastové okná + polystyrén už nebolo moc na starý dom, aby sa netvorili plesne. A pamätám reči starých majstrov, že múry musia dýchať... Radšej si priplatím na kúrení resp. tak či tak chcem aj kúrenie tuhé palivá.

Čo si o tom myslíte Vy? Ja sa na to totiž pozerám asi aj trochu emotívne, keďže je to starorodičovský dom v ktorom som prakticky vyrástol. Cenovo by som sa rád vošiel do 50 - 60 tis. €, s tým že nie je úplný strop.

Viem že ekonomicky, z hľadiska ceny napr. pri predaji mi investíciu už nikto nikdy nevráti, ale robil by som to pre seba pre moju rodinku, nie pre iného a pre zisk.
Ďalšou výhodou je veľký pozemok, čo mne - opäť netradične - veľmi vyhovuje. Mám rád záhradu, dielňu....
nejakymarko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Dom - prerábať alebo búrať a stavať nový?

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Z toho čo píšeš mi príde, ako vhodnejšia cesta ísť do rekonštrukcie. Bude síce rozsiahla, ale zasa nie až tak, keďže ti dispozične viac menej vyhovuje, z opisu je dom, až na strechu, "zdravý" takže bola by škoda ho búrať. Možno by nebolo na škodu osloviť s architekta, ktorý by dal dispozičným úpravám zmysel, aby si v konečnom dôsledku neľutoval vynaložený čas a peniaze. Na mieste by ti odborník vedel povedať s istotou, či sa oplatí ísť do rekonštrukcie.

Čo sa tyká zatepľovania, je to na tebe, ale osobne by som do zatepľovania išiel. Energie už budú len drahšie. Pri výmene okien a zateplení tebe ako užívateľovi vznikne jediná "povinnosť" a tou je pravidelné vetranie, čo je myslím bežné tak či tak a získaš vyšší komfort bývania. A dokonca sa mi niečo marí, že Fico na tieto účely poskytuje aj nejaké dotácie (aj ked neviem, aké sú podmienky).
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Tiež by som šiel skôr do rekonštrukcie.. a tiež aj do zateplenia.. v zime sa to určite zíde. Na tú vodu v pivnici nech sa pozrie odborník, ale pokiaľ nemáš mokré steny na dome, nemal by byť väčší problém.. aj tie sa dajú nejak odvodniť, naši niečo podobné robili, pôvodný 50-60r dom z jednej strany totálne mokrá stena, chlapi tam vykopali nejakú jamu, dali štrk a stena je už stále suchá. V dome maximálne vybúrali dvere, resp. nevhodné dvere zamurovali.. nové okná a strecha samozrejmosť. Ale pôvodnú podlahu nechali, keďže bola v dobrom stave a len na ňu položili novú plávajúcu podlahu.... už 10r od rekonštrukcie a v pohode.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Dom nie je velmi stary, takze urcite rekonstrukcia. Hlavne dories izolaciu toho priesaku, treba na to odbornika. Tiez skontrolovat vsetky izolacie, mozno bude treba podrezat cely dom - uz len pre istotu. Co sa tyka zateplenia. Kvadra potrebuje zateplenie. Jej izolacne vlastnosti su na bode mrazu. Pred klud duse mozes pouzit mineralnu vatu, ale zrejme ti rekonstrukciu len predrazi, nakolko potrebujes aj priedusnu omietku. Tu sa rozhodni podla rozpoctu, ale urcite zateplit. A hlavne spocitat kolko zateplovat, nie sposobom: pride majster a povie dame 15 cm. Zateplenim tiez vyriesis aj dalsie problemy - omietka a tiez tepelne mosty. Nebudes predsa vykurovat vesmir. Okna urcite s mikrovetranim, alebo este lepsie zabudovat vetranie. Nie je to bezne, ale robi sa to celkom jednoducho. V kazdej miestnosti sa spravi diera do muru a z vnutornej strany sa nainstaluje ovladacia klapka. Takze mozes neustale vetrat a nejde ti chlad z vonku. Jasne, na zimu to zavries. Ale zvysok roka to robi prijemnu klimu.
m4jor
Medium Star
Medium Star

Ja podlahy nechať nemôžem, v jednej izbe sú len dosky, tie sú už rozvŕzgané, pokrútené....proste na výmenu. V ďalšej izbe parkety napadnuté červotočom alebo niečím podobným, v ďalšej izbe sú parkety relatívne v pohode, len v jednom rohu pred pár rokmi vytiekol radiátor čiže zvlhli a skrútili sa....možno by to parketár vedel opraviť len lokálne - je to plocha max. 1x1m

Na chodbe je len stará komunistická dlažba...

sundevil - to zateplenie s minerálnou vatou a zabudovaným vetraním znie celkom rozumne.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Logicky to aj "u mna" vychadza na rekonstrukciu, ale neuvazoval si nad tym, ze by si dom v sucasnom stave predal a nasledne kupil pozemok na ktorom by si zacal s novostavbou?
Teraz su uz ine trendy a v novostavbe by si si mohol vsetko urobit podla seba.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Rekonstrukcia. Omietky mozes pripadne vyriesit sadrokartonom - bezna prax. To iste znizenie stropu, ak je potrebne. A za sadrokarton vies schovat aj rozvody. Alebo to co pise GothaR, ze predat a postavit novy.
m4jor
Medium Star
Medium Star

Takže rekonštrukcia.
Aj ja som bol viac naklonený tejto variante.

Predávať to určite nechcem, ak už kvôli ničomu inému, tak kvôli obrovskému pozemku, ktorý využívam.
V prípade predaja by sa cena aj tak pohybovala okolo 25 000 max, aj to by som musel mať šťastie na kupca. A to nie sú také veľké peniaze, ktoré by ma presvedčili. :nono:

p.s.: teraz sa do mňa asi pustíte, prečo do toho chcem vrážať ďalšie peniaze, keď je problém to prípadne predať. Už som to opísal hneď v prvom príspevku :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Nie je dovod sa do teba pustat, ta cena je dobry argument proti predaju :) Cakal som, ze taky poctivy dom by sa mal dat predat aspon za 50-60 tisic, za 25 sa to naozaj neoplati.
Ale rekonstrukciu rob fakt poriadne, aby si potom nemusel znovu nieco opravovat. Mam na mysli nove vodovodne rozvody, kurenie, elektriku, atd. Nech ostanu povodne iba mury a pripadne strecha ak je v dobrom stave.
m4jor
Medium Star
Medium Star

Kamarát predal za 50 dom, dvojposchodový, vnútra všetko, ale že všetko nové, tiež v dedine len iným smerom.
Tu sú ceny nehnuteľností z tohto pohľadu úplne oničom, dom v pôvodnom stave akurát zanedbaný sa hýbe od 15-20 tisíc, ja preto len odhadujem cenu na 25.

Strechu musím robiť z dôvodu podkrovia, teoreticky, dala by sa prestavba podkrovia odložiť o rok, dva tri....ale už keď budem mať ľudí, stroje, materiál....tak už to chcem zmáknuť všetko naraz. Nech nemám bordel na 2x...
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

tak na vychode su ine ceny, tiez by som to podla popisu videl na 30k a tam uz urcite radsej zobrat cca 15k na prerabku ako predavat a kupovat novy. ak ti ho dobre odizoluju tak teba uz potom ziadna prerabka cakat nebude. mozno tvoje deti, ale to je vo hviezdach a ty aspon nemusis brat velku pozicku/alebo vycerpat vsetky uspory
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

+1 k reko. Dom sa zda byt fajn, pozemok chces velky tak ci tak.. IMHO predajom a novostavbou by si si nepomohol, nieco postavit stoji aj na vychode peniaze uz len za material rovnako ako inde, aj ked pozemok a ciastocne praca su lacnejsie.

Urcite by som ale rekonstrukciu a jej pripravu riesil komplexne s ludmi co sa v tom vyznaju, t.j. spocitat optimalny model zateplenia, poriesit s architektom dispoziciu a pripadne buduce moznosti jej zmeny... a potom nevidim dovod preco by udrziavany dom nemohol sluzit dalsich 50 rokov.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Ako clovek, ktory si uz zazil rekonstrukciu stareho domu by som ti odporucil radsej stavat nove. Z toho, co pises/chystas sa robit, tak to planujes celkom slusne prekopat /strecha, okna, rozvody elektriky, kurenia, podlahy, fasada, pivnica/. V podstate to cele strhnes az na mury, s tym, ze tie vnutorne omietky si pri tych pracach tak donicis, ze ked skoncis, rovno natiahnes nove.

Nechcem tu strasit, ani malovat certa na stenu. Nehovorim ani, ze za kazdu cenu strhnut, lebo dnes aj buranie je dost draha zalezitost. Len ta varujem z vlastnej skusenosti, ze popri rekonstrukcii budes nachadzat dalsie a dalsie "nutne spravit" problemy, ktore ta teraz ani vo sne nenapadnu.

Toto iste som hovoril aj susedovi, ktory si kupil vedla nas barak, tiez starsi, ze nech to strhne a postavi na novo. Cumel na mna jak puk.
Potom, ked skoncil (strecha, okna, stropy, rozvody, kurenie, kupelna, kuchyna... komplet), tak sa to rok a pol snazil predat a teraz tam byva, lebo to bolo nepredajne.
S odstupom casu, jak sa nastahoval mi hovoril, ze keby vedel, do coho ide, tak to rovno zhodi. Ze za tie peniaze to mohol dat odviest a nechat si postavit drevodom.

Na zaver, ak sa rozhodnes pre rekonstrukciu, drzim ti palce. Mozes mat aj ine pohnutky, ako financne, preco ten dom zachovat (nostalgia, spomienky, osobne hodnoty).
Urcite vsak nepodcen pripravu a nechaj si to nakreslit architektom alebo skusenym stavebnikom. Na papieri presne uvidis, co sa ako a za kolko bude robit a aky bude vysledok. Nie je nic horsie, ako nevyznat sa do fachu a volat si na jednotlive prace "majstrov", ked jeden nevie, co ten druhy po nom zajtra bude robit.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Otazka je, ci si vies porobit veci sam, alebo ti to budu robit firmy. Ja momentalne rekonstruujem a kopec veci si robim sam, okrem odbornych veci, ako ele, voda.
Pokial sa pustits do toho cez firmy, tak zaplatis de facto ako za novostavbu. Napr. take ele rozvody - ako pisal hojko, mozes to nasupat za SDK, alebo zasekat do murov, co sa ale vylucuje s tym, co si napisal o zachovani omietok. A zas na druhej strane, ked mas kupit 500m2 SKD + prislusenstvo, tak si takmer na tom istom, co by si zabil novymi omietkami.
Musis kalkulovat, mne to lepsie vyslo na strop SDK a stierky klasika...
So strechou to mas nejak podobne, krov si asi sam nebude robit, podlahy detto...

Rekonstrukcia je fajn, ale lahko ta moze vyjst ako novostavba. :)
m4jor
Medium Star
Medium Star

Pre rekonštrukciu som sa rozhodol aj z iných ako finančných pohnútok, a rátam s tým, že za budget ktorý mám vyčlenený na reko by sa možno dal postaviť montovaný bungalov, ale a.) akosi nemám dôveru v montované domy, videl som už nejeden, aj počas stavby aj hotové, vyzerá to krásne, ale predstava že okolo mňa sú len dosky a izolácia ma nijako nevábi, b.) už riešim projektanta aj architekta, chcem to spraviť pre seba a svoju rodinu, tak nech to nejako vyzerá, a ešte po c.) ono je iné kupovať neznámy dom a prerábať ho, a iné je v dome prakticky vyrásť, poznať ho do špiku a prerábať ho. Tiež známi kúpil pred časom dom na rekonštrukciu, robil som mu tam nejaké veci, nakoniec dom predal. Ale to bol taký barák, že ja by som ho ani nekúpil....
V podstate ja by som nemal problém si urobiť prerábku sám (okrem strechy, okien a zapojenia elektriky), horšie je že by mi to trvalo nekonečne dlho.
Iný známy zasa staval pred pár rokmi od základu nový dom, ešte ho ani nedostaval už mu pretiekla nová strecha až na prízemie....
Ďalší zasa práve stavajú nový domček - bungalov, a tiež s tým majú nejaké komplikácie, čiže keby som mal hľadať čo najjednoduchšiu cestu, tak si kúpim byt :D

Ja som už pre rekonštrukciu rozhodnutý, zvažoval som všetky argumenty ktoré som poznal pre a proti. Ale verím, že niekedy je ozaj lepšie zbúrať a začať výkopom základov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

to sa neda len tak povedat ci je vyhodnejsie stavat novy alebo rekonstruovat povodny. Zavisi to od veci ako stav stavby, jej vek, dispozicne riesenie a pod. Osobne si ale myslim ze lepsie je ist do stavby noveho, pretoze stary dom zostane vzdy starym /a bude to na nom vidiet/ aj ked ho opravis a ta mala financna uspora za to nestoji.
dzaso
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa dzaso »

Robíme murované, montované stavby aj rekonštrukcie a na 100% súhlasím s príspevkom nadomnou. Ak si spokojný s dispozíciou starého domu, nemáš potrebu mať vzhľad nového a sú tam aspoň trochu rovné steny choď do rekonštrukcie. Spomínal si problémy pri stavbe nového domu, tak pri rekonštrukcii si to môžeš vynásobiť desiatimi :D. Lacné montované domy by som neriešil, sú tam použité tie najlacnejšie materiály a vzduchotesnosť, či funkčná parozábrana/parobrzda tam nemusí byť vždy známy pojem.
Napísať odpoveď