Hovorí sa že jednoduchšie je zbúrať a postaviť nový, vraj to finančne môže nakoniec stáť približne rovnako, prečítal som aj iné internetové diskusie na túto tému, no každý tvrdí niečo iné...
Nechcem z toho domu robiť ultra moderný dizajnový objekt, potrebujem však spoľahlivý fungujúci domček.
Terajší dom by som opísal takto:
- Cca 50 ročná stavba, avšak múry 40cm hrubé, nepopraskané - max vlásočnice na vnútornej omietke, materiál tehla - kváder
- Izby sú - v porovnaní s klasickým panelákom - veľké, vysoké - to pri svojej výške veľmi oceňujem, mám rád priestor nad hlavou
- Dispozične nevidím potrebu prerábať, na prízemí sú 3 izby, veľká chodba, malá kuchyňa, kúpeľňa + wc - riešil by som len presťahovanie kuchyne do súčasnej vedľajšej izby, terajšiu kuchyňu nechať ako špajz / komoru = na prízemí by bolí 2 izby napr. obývačka, 1 izba napr. "hosťovská", veľká chodba, veľká kuchyňa spojená s jedálňou a špajz. Na nejaké výklenky, oblúčiky a kadejaké čačky - mačky si na dome nepotrpím, čiže takéto okrasy ani prirábať neplánujem.
- zobitnenie poschodia si však vyžaduje komplet novú strechu, a ja by som chcel obvodové múry ešte vytiahnúť aspoň o 1,5m, aby som znížil uhol skosenia strechy a tým pádom nebudem mať tak šikmé steny v izbách - strecha vyžaduje už teraz aspoň prekrytie, čiže robiť sa bude tak či tak.
V podkroví by sa tak vytvorili 3 izby - niečo ako pracovňa s balkónom, veľká detská izba - časom pri väčších deťoch a potrebe súkromia by sa dala predeliť priečkou. Spálňa a ďalšia kúpeľňa.
- jediný problém vidím v tom že dom je podpivničený, a to je danej lokalite trocha problém, kvôli spodnej vode. Už z minulých rokov viem kde sú slabé miesta, prípade veľmi mokrej jari/jesene do pivnice na jednom mieste presakuje voda. Ale nie je to nič hrozné, videl som už aj 100x vlhkejšie domy. Možno by sa to vyriešilo injektážou, neviem, zatiaľ som to neriešil. A tiež si povedzme takto - okolité domy, ktoré sú podpivničené majú ešte väčšie problémy s vodou. Na dedine sa to rieši tak že čerpadlami vyťahujú vodu zo studní aby sa voda z terénu stekala tam, a nie to do pivníc.
Čiže toto je také....malé riziko, ale ako vravím, aj v tých najdaždivejších obdobiach keď susedia mali v pivniciach X cm vody, tu stačilo len utrieť dlážku handrou a bolo.
Čo teda určite treba robiť:
- vymeniť okná
- vymeniť podlahy
- vymeniť kúrenie - aspoň kotol resp. chcem aj plyn aj tuhé palivo
- vymeniť vodu v kuchyni resp. kuchyňu chcem aj tak presunúť - bude stačiť prehodiť prívody na druhú stranu tej istej steny.
- vymeniť el. rozvody a pridať zásuvky
- nie som rozhodnutý čo s vnútornými omietkami, nie sú v zlom stave, sekať nasilu všetko preč asi nemá veľký zmysel.
- podkrovie a strecha tak ako som písal vyššie
- určite nanovo vonkajšiu omietku - súčasná sa už teraz drží len zázrakom
Určite nechcem znižovať stropy, ak tak len lokálne napr. v rohoch kvôli bodovému osvetleniu, ak vôbec....
A síce netradične, ale dosť rád by som sa vyhol zatepľovaniu, neviem či by plastové okná + polystyrén už nebolo moc na starý dom, aby sa netvorili plesne. A pamätám reči starých majstrov, že múry musia dýchať... Radšej si priplatím na kúrení resp. tak či tak chcem aj kúrenie tuhé palivá.
Čo si o tom myslíte Vy? Ja sa na to totiž pozerám asi aj trochu emotívne, keďže je to starorodičovský dom v ktorom som prakticky vyrástol. Cenovo by som sa rád vošiel do 50 - 60 tis. €, s tým že nie je úplný strop.
Viem že ekonomicky, z hľadiska ceny napr. pri predaji mi investíciu už nikto nikdy nevráti, ale robil by som to pre seba pre moju rodinku, nie pre iného a pre zisk.
Ďalšou výhodou je veľký pozemok, čo mne - opäť netradične - veľmi vyhovuje. Mám rád záhradu, dielňu....