Štrajk učiteľov
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Re: Štrajk učiteľov
Profesori hej, ale clovek ktory to este na profesora nedotiahol alebo povedzme uz docent, taky plat nema ani zdaleka.
-
Waagbistritz69
King
- Kontaktovať používateľa:
http://a2larm.cz/2016/01/v-smer-sd-porazili-triedny-bojSlovenští učitelé jdou dnes do stávky. Vládní strana Roberta Fica to považuje za zradu a nevděk. (...) Blaha prezentuje Smer-SD div nie ako stranu, kde porazili triedny boj: starajú sa o chudobných, stoja na strane slabších a my ostatní to nevieme pochopiť, lebo vraj vysedávame v kaviarňach a nečítame Marxa, pretože ten mu dáva za pravdu. Skúsme teda aplikovať známu pasáž z Marxa, ktorého vraj Blaha po večeroch čítava, na slovenské pomery: „Keď sa napokon vykorisťovanie robotníka továrnikom končí tým, že mu vyplatia mzdu v hotovosti, vrhajú sa naň iné časti buržoázie – majiteľ domu, kramár, úžerník atď.“
//autoeditácia príspevku (25 Jan 2016, 21:44)
Začal sa časovo neobmedzený štrajk učiteľov (+foto)
Učitelia na Slovensku dnes vstúpili do časovo neobmedzeného štrajku. Štrajk organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), ktorá na 11:00 zvolala demonštráciu na Námestí SNP v Bratislave. Aj napriek daždivému počasiu sa na námestí zišlo približne 1500-2000 učiteľov, študentov a podporovateľov. Medzi rečníkmi boli okrem členov štrajkového výboru aj zástupcovia lekárskych odborov, zdravotných sestier a pôrodných asistentiek (ktoré v súčasnosti bojujú formou hromadných výpovedí za zvýšenie miezd) či známe osobnosti za rodičov. http://www.priamaakcia.sk/?action=view_article&id=831
-
Waagbistritz69
King
Slobodný Vyžierač a jeho veľavravná fotka z koncertu, židoamerické sprisahanie odhalené! a tu salónny leftie odhalil dokonca Majdan. sestimsmiř: http://nezavisli.blogspot.sk/2016/01/zn ... telia.html
//aj smerácky fearmongering asi prináša ovocie: //niečo, do čoho sa snáď bude vedieť zapojiť aj niekto z tohto fóra - Iniciatíva zahraničných študentov na podporu učiteľov: https://fb.com/196837907337740
//aj smerácky fearmongering asi prináša ovocie: //niečo, do čoho sa snáď bude vedieť zapojiť aj niekto z tohto fóra - Iniciatíva zahraničných študentov na podporu učiteľov: https://fb.com/196837907337740
-
ancikrista
Light Star
no neviem, ale keď mi vôbec nerajbe v hlave a sú to čisté reálne fakty na 100%, tak napr. keď učiteľka iba s 1. stupňom VŠ vzdelania iba na materskej škole, čo nič nerobí a má v čistom 700€ ? ?
http://www.aktuality.sk/clanok/312595/f ... -ucitelov/
No neviem, ale keď sú tieto výplatné pásky zamestnancov štátnych inštitúcií reálne, ani nejaké klamné vyrobené na PC, tak potom si myslím, že nemajú ani nárok na štrajk, možno na západe SR je niekomu po dlhých rokoch praxe málo 800€, ale na východe s cca odrobenými 10 rokmi je pomaly 700€ tak akurát na vysokoškoláka, to nie je pod 500€, aby musel ísť pomaly živoriť, napr. moja sesternica len teraz v septembri 2015 nastúpila na súkromnú základnú jazykovú školu ako učiteľka jazykov - čerstvý absolvent VŠ - 2. stupeň VŠ vzdelania Mgr. a má 460€ v čistom na východe a to nemá žiadnu prax, po 3 rokoch by to mohlo byť o 150€ viac, ani nemá vlastný byt, keď býva ešte stále u rodičov, takže si nemyslím, že má ešte nárok na štrajk
veď má aj prázdniny, ani sa nenamaká fyzicky, hoci má veľkú zodpovednosť za deti ako aj ich zdravotný stav či bezpečnosť, tak si myslím, že sa nemá na čo sťažovať, veľa ľudí na východe krajiny má aj za veľa rokov praxe v jednej a tej istej firme s VŠ vzdelaním ledva 600€, takže zas aj Robko mal predsa len trochu pravdu s tými 20%
//autoeditácia príspevku (27 Jan 2016, 22:33)
No neviem, síce je pravda, že niektorí za tých 20 - 30 rokov majú už nôžky zodreté viac než dosť, lebo stáť musia na nohách vždy pre tabuľou, ale tie pásky s čistým príjmom, ak nie sú na západnom Slovensku sa mi niektoré ani veľmi nezdajú, aby aj reálne toľko na účet dostali . . .
tiež mám známeho, ktorý je učiteľ na východnom Slovensku s 2. stupňom VŠ vzdelania, robí síce len v ZUŠ, čo nie je až nejaká extra atestácia ani neviem aké kvalitné uplatnenie v dnešnej dobe, ale teraz bude mať už 62, čím ide o 1/2 roka do dôchodku, túto robotu robí už 35 rokov + pred tým popri štúdiu v bývalom ČSSR mal ešte aj 10 rokov praxe naviac, robil čo sa dalo, ešte je aj 25 rokov vedúci výtvarného odboru, neviem koľko presne dostával čistého ešte pred r. 2009 v SKK, ale teraz mi spomínal, že od r. 2009 ma čistého presne 650€, takže si myslím, že toto už je dosť reálny prípad, aby mu každý týmto uveril aj bez výplatnej pásky, lebo po toľkých rokov je to predsa len málo 650€,
no ale neviem, ak majú niektoré učiteľky s cca 10 ročnou praxou na ZŠ na západnom Slovensku len cez 700€ v čistom, tak potom by som aj tomu veril, ale že v materskej škole iba bakalárka má skoro 700€, tak tomu by som už veľmi neveril, to skôr by som odhadoval tak max. do 600€ čistého
//autoeditácia príspevku (28 Jan 2016, 17:36)
http://www.aktuality.sk/clanok/312702/l ... -pre-stat/
http://www.aktuality.sk/clanok/312595/f ... -ucitelov/
No neviem, ale keď sú tieto výplatné pásky zamestnancov štátnych inštitúcií reálne, ani nejaké klamné vyrobené na PC, tak potom si myslím, že nemajú ani nárok na štrajk, možno na západe SR je niekomu po dlhých rokoch praxe málo 800€, ale na východe s cca odrobenými 10 rokmi je pomaly 700€ tak akurát na vysokoškoláka, to nie je pod 500€, aby musel ísť pomaly živoriť, napr. moja sesternica len teraz v septembri 2015 nastúpila na súkromnú základnú jazykovú školu ako učiteľka jazykov - čerstvý absolvent VŠ - 2. stupeň VŠ vzdelania Mgr. a má 460€ v čistom na východe a to nemá žiadnu prax, po 3 rokoch by to mohlo byť o 150€ viac, ani nemá vlastný byt, keď býva ešte stále u rodičov, takže si nemyslím, že má ešte nárok na štrajk
veď má aj prázdniny, ani sa nenamaká fyzicky, hoci má veľkú zodpovednosť za deti ako aj ich zdravotný stav či bezpečnosť, tak si myslím, že sa nemá na čo sťažovať, veľa ľudí na východe krajiny má aj za veľa rokov praxe v jednej a tej istej firme s VŠ vzdelaním ledva 600€, takže zas aj Robko mal predsa len trochu pravdu s tými 20%
//autoeditácia príspevku (27 Jan 2016, 22:33)
No neviem, síce je pravda, že niektorí za tých 20 - 30 rokov majú už nôžky zodreté viac než dosť, lebo stáť musia na nohách vždy pre tabuľou, ale tie pásky s čistým príjmom, ak nie sú na západnom Slovensku sa mi niektoré ani veľmi nezdajú, aby aj reálne toľko na účet dostali . . .
tiež mám známeho, ktorý je učiteľ na východnom Slovensku s 2. stupňom VŠ vzdelania, robí síce len v ZUŠ, čo nie je až nejaká extra atestácia ani neviem aké kvalitné uplatnenie v dnešnej dobe, ale teraz bude mať už 62, čím ide o 1/2 roka do dôchodku, túto robotu robí už 35 rokov + pred tým popri štúdiu v bývalom ČSSR mal ešte aj 10 rokov praxe naviac, robil čo sa dalo, ešte je aj 25 rokov vedúci výtvarného odboru, neviem koľko presne dostával čistého ešte pred r. 2009 v SKK, ale teraz mi spomínal, že od r. 2009 ma čistého presne 650€, takže si myslím, že toto už je dosť reálny prípad, aby mu každý týmto uveril aj bez výplatnej pásky, lebo po toľkých rokov je to predsa len málo 650€,
no ale neviem, ak majú niektoré učiteľky s cca 10 ročnou praxou na ZŠ na západnom Slovensku len cez 700€ v čistom, tak potom by som aj tomu veril, ale že v materskej škole iba bakalárka má skoro 700€, tak tomu by som už veľmi neveril, to skôr by som odhadoval tak max. do 600€ čistého
//autoeditácia príspevku (28 Jan 2016, 17:36)
http://www.aktuality.sk/clanok/312702/l ... -pre-stat/
zatial este nemam dokonceneho ani bakalara a zarabam viacej ako ucitelia, ktori maju 10 a viac rocnu prax...
skolstvo nemozem moc porovnavat s IT, ale myslim ze praca ucitela je rovnako narocna (časovo, praca s ludmi a individuami v triede) a to co dostavaju je smiesne, napriklag gymnazium v Leviciach nema poriadneho ucitela informatiky, vsak kto by za taku mzdu pracoval
ono sice skola aj tak vela do zivota neda, ale deti v nej preziju tak asi 12 rokov minimalne, tak nech im to niečo aj dá - treba kvalitnych ucitelov a tych budeme mat, len ked bude velka ponuka učitelov, čiže velká motivacia učiť, čiže väčšie mzdy (aj ked motivacia neni len o peniazoch ale aj o samotnom systeme)
skolstvo nemozem moc porovnavat s IT, ale myslim ze praca ucitela je rovnako narocna (časovo, praca s ludmi a individuami v triede) a to co dostavaju je smiesne, napriklag gymnazium v Leviciach nema poriadneho ucitela informatiky, vsak kto by za taku mzdu pracoval
ono sice skola aj tak vela do zivota neda, ale deti v nej preziju tak asi 12 rokov minimalne, tak nech im to niečo aj dá - treba kvalitnych ucitelov a tych budeme mat, len ked bude velka ponuka učitelov, čiže velká motivacia učiť, čiže väčšie mzdy (aj ked motivacia neni len o peniazoch ale aj o samotnom systeme)
-
Waagbistritz69
King
nielen vzhľadom k tomu, že ISU.sk je organizovaná aj ľuďmi, ktorí pomáhali organizovať štafetový štrajk v 2012-tom, tu je k nemu časť poznámok (od doktoranda jednej z univerzít v BA), ktorá má relevanciu aj pre ďalší vývoj súčasnej situácie:gogo956 napísal:Otazka znie: kolko ucitelov bude v strajku pokracovat napr po mesiaci ked im na vyplatny den nic na ucet nepride? Jest sa musi, platit za elektrinu vodu tiez, velka cast ma aj hypoteky.
(http://protikapitalu.org/blog/poznamky- ... m-skolstve)Zďaleka najdôležitejším výsledkom nezávislej iniciatívy bratislavských učiteľov je pokračovanie boja vo forme „štafetového štrajku“ (...). Na Slovensku je tento druh štrajku novinkou a v internetových diskusiách učiteľov vzbudil pozitívny ohlas. Jeden zo zamestnancov GLS v rozhovore pre médiá uviedol, že podľa neho týmto spôsobom môže štrajk pokračovať aj „niekoľko rokov“: „Pokiaľ zostane zavretá čo i len jediná škola, pokiaľ zostane prázdna čo i len jediná trieda, znamená to, že naši predstavitelia nezvládajú svoju úlohu pri riadení spoločnosti.“ Ako uviedol ďalší zamestnanec GLS, týždeň ostrého štrajku stojí učiteľa 160 – 170 € v čistom. Striedavý štrajk je teda forma, ktorá umožňuje udržať štrajk nažive aj v nepriaznivej ekonomickej situácii – tým, že znižuje celkovú ušlú mzdu pripadajúcu na jedného zamestnanca. Na druhej strane je táto forma štrajku náročnejšia na koordináciu. (...)
Treba sa tiež pokúsiť získať na svoju stranu vysoké školy – ich zamestnancov i študentov, ktorí v krajských mestách predstavujú nezanedbateľnú silu. Do pôvodného neobmedzeného štrajku sa učitelia na vysokých školách zrejme nezapojili aj preto, lebo absentovala akákoľvek organizačná práca zo strany odborov. (Napríklad na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského hlasovali zamestnanci o účasti na štrajku individuálne, prostredníctvom e-mailu. O štrajku sa na fakulte otvorene nediskutovalo ani medzi pedagógmi, nieto medzi študentmi. Izolovaní vysokoškolskí učitelia sa v ankete preto vyslovili pre „symbolickú podporu“ štrajku, ktorá bola napokon taká symbolická, až úplne zmizla. Našli sa však aj takí, čo sa aktívne zapojili do štrajku ako jednotlivci a zrušili svoje vyučovanie. Aj o ich podporu sa treba aktívne uchádzať.)
No aj v prípade, že sa zrodí širšia koordinácia, treba mať na pamäti, že zamestnanci v školstve ťahajú pri štafetovom štrajku vždy za kratší koniec. Striedavý štrajk je nesmierne účinnou zbraňou tam, kde sa môže oprieť o spôsob, akým je zorganizovaná sama práca. V reťazci subdodávateľských firiem alebo v dielňach veľkej fabriky môžu striedavé, krátkodobé výpadky jednotlivých článkov spôsobiť rovnaké škody, ako súčasný výpadok všetkých. Školstvo je očividne zorganizované inak: jednotlivá základná alebo stredná škola svojím štrajkom bezprostredne neohrozuje fungovanie celého systému školstva. Scenár, ktorý vyššie opísal jeden z učiteľov GLS – že by sa takýto štrajk mohol ťahať roky – je preto len zdanlivo optimistický. Pravdepodobne by viedol k postupnej demoralizácii, úpadku a porážke. Nepriateľ môže takýto štrajk jednoducho nechať „vyhniť“.
Štafetový štrajk by teda mal byť nie cieľom, ale prostriedkom. Mal by poslúžiť ako nástroj na plošnú obnovu odhodlania, ktoré sa našťastie podarilo udržať na bratislavských školách. Na ich pleciach je preto teraz veľa práce. Ich úsilie musí smerovať k rozšíreniu a eskalácii štafetového štrajku na plošný a neobmedzený štrajk. Preto:
- Netreba sa príliš vyčerpávať sprievodnými akciami, ktoré vytvárajú slabý tlak. Síl je zatiaľ málo, treba nimi šetriť. Demonštrácie (...) môžu slúžiť ako ukážka jednoty a odhodlania. Dokážu motivovať, spájať, zviditeľňovať, a tiež budovať podporu zo strany verejnosti. Žiadne z doterajších zhromaždení však nebolo prostriedkom nátlaku porovnateľným so štrajkom. Na druhej strane iste existujú spôsoby, ako účinok verejných zhromaždení zosilniť: napríklad tým, že sa spoja s celodennou blokádou dopravnej tepny alebo významného úradu.
- Treba prelomiť ekonomické zovretie, ktoré znemožňuje plošný štrajk. Učitelia musia – spolu so študentmi, rodičmi a vôbec všetkými, ktorí ich podporujú – nájsť spôsob, ako pokračovať v neobmedzenom štrajku napriek nepriaznivej ekonomickej situácii. Doteraz prevažne symbolickú solidaritu zo strany študentov a rodičov treba premeniť na solidaritu, ktorá je hmatateľná. Prostriedkom na to môžu byť napríklad finančné zbierky a zakladanie solidárnych výborov, ktoré by poskytovali štrajkujúcim učiteľom potrebnú technickú podporu (zabezpečenie občerstvenia, komunikačných prostriedkov, tlač letákov, ozvučenie demonštrácií atď.). Učitelia by nemali čakať, kým sa takáto iniciatíva zrodí sama. Bratislavskí študenti (a mnohí ich rodičia) už ukázali, na čej strane stoja. Bude celkom prirodzené, ak im učitelia v spoločnom dialógu navrhnú praktické spôsoby, ako v aktivitách pokračovať. Neexistuje racionálny dôvod, prečo by takáto pomoc mala v učiteľoch vzbudzovať pocity zahanbenia či trápnosti. Ide len o pretvorenie existujúcej podpory, ktorá iste všetkým aktívnym učiteľom robí veľkú radosť, do oveľa účinnejšej podoby. (...) Dnes máme k dispozícii komunikačné prostriedky, o akých sa nám ešte začiatkom deväťdesiatych rokov ani nesnívalo. Využime ich.
//autoeditácia príspevku (29 Jan 2016, 00:41)
o počtoch štrajkujúcich (okrem iného)
smiesno mi je z toho prezidenta ako on sluboval lepsie slovensko pre ludi a dnes nemam pravomoci sem, nemam pravomoci tam ale stale som s vami ludia, sedim na konari a je mi dobre
dochodok zvysuju o mince, plat tiez pojde hore o drobne hlavne ze stat si z toho pumpuje na svoje "dane" stovky eur
dochodok zvysuju o mince, plat tiez pojde hore o drobne hlavne ze stat si z toho pumpuje na svoje "dane" stovky eur
No ale on naozaj nema pravomoci. Je to len babka.
Tak, prezident nema skoro ziadne pravomoci, moze tak maximalne rozpravat a ukazovat prstom... A to aspon robi, na rozdiel od gasparovica, ktory fakt len cakal na telefone ze co mu fico nakaze...
Z tych minimalnych pravomoci co ma aj tak robi divne kroky, co ptvrdzuje aj jeho dosadenie Bajankovej na post predsednicky sudu, ktora berie plat 5200eur a po tychto uzasnych prezidentovych krokoch klesla dovera slovenskej justicie a 3/4 slovakov neveri sudom!
to má byť ako čo za konstatovanie, on ako prezident má právo vymenovať alebo nevymenovať už doprdu vybraných kandidátov, svojho si zvoliť nemôže, či ty medzi nimi vidíš nejakého lepšiho kandidáta? plus 3/4 slovákov neverili súdnictvu ani pred jeho menovaním za prezdienta, taktiež neviem čo má spoločné prezident s našim súdnictvom ako "nezávislou" inštitúciou.Korag napísal:Z tych minimalnych pravomoci co ma aj tak robi divne kroky, co ptvrdzuje aj jeho dosadenie Bajankovej na post predsednicky sudu, ktora berie plat 5200eur a po tychto uzasnych prezidentovych krokoch klesla dovera slovenskej justicie a 3/4 slovakov neveri sudom!
Za Harabina to bolo nieco cez 34%. Nech nemenuje radsej nikoho ako keby to mal este zhorsit. Hlavne ze stale riesi nejake NATO zakladne na Slovensku a podobne hluposti, na to uz pravomoc ma.
To je jasne, chcel byt prezidentom tak toho nataral vedel predsa naco bude mat pravomoc a naco nie, ludom to je prd platnewladas napísal:No ale on naozaj nema pravomoci. Je to len babka.
Tak jasne. Ale ja som ho nevolil lebo toho nataral ale pretoze je sympaticky a vie dobre kecat. A to na prezidentovanie postacuje.
Korag, never žiadnej štatistike, ktorú si sám nesfalšuješ.
-
Waagbistritz69
King
dnes živé reťaze v tucte miest: http://domov.sme.sk/c/20084516/pozrite- ... stach.html
zajtra o piatej študentmi organizovaný demokoncert na SNPčku v Blave.. až na Hvoreckého fajn: https://fb.com/events/1026197844110797
//solidárny fond a transparentný účet: www.pomoz.sk
zajtra o piatej študentmi organizovaný demokoncert na SNPčku v Blave.. až na Hvoreckého fajn: https://fb.com/events/1026197844110797
//solidárny fond a transparentný účet: www.pomoz.sk
fuha, tak ja si teda na tie tvrdenia nepamatam, netusil som, ze mal nejake populisticke vyroky a sluboval nieco, co ani ovplyvnit nemohol, ale hadam kazdy priemerne vzdelany clovek vie co taky prezident u nas moze a co nie. prezident je hlavne ksicht a reprezentacna funkcia, mna by ani nenapadlo, ze by mohol vyznamne zasahovat do politiky.Trussardi napísal: To je jasne, chcel byt prezidentom tak toho nataral vedel predsa naco bude mat pravomoc a naco nie, ludom to je prd platne
inac vyjadruje im podporu, co je podla mna super, stav sa, ze gasparovic by sa nevyjadril ani slovom.
Asi tak. Este aj stredoskolak musi vediet aky je rozdiel medzi premierom a prezidentom a preto stazovat sa, ze kiska nerobi toto, alebo hento...podla mna za tu chvilku co je prezident spravil uz asi 10x viac ako Gasparovic za tych 10 rokov. Som zvedavy, dokedy na to bude mat chut a energiu. Uprimne ten prezident to je taka funkcia, nebavila by ma
Stale niekde cestovat, byt slusny, furt mat nejake prejavy...bleee.