Štrajk učiteľov

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Re: Štrajk učiteľov

Príspevok od používateľa ropman »

Zvysenim platov nevznikne ziadne konkurecne prostredie ani nic take. to plati v sukromnom sektore ale nie v skolstve. riaditel si jednoducho prijme koho chce po znamosti a mlady perspektivny ucitel aj tak nedostane sancu. neviem ani ako by sa vobec dal objektivnym sposobom zhodnotit vykon ucitela, zo svojej osobnej skusenosti ale mozem povedat ze vela ucitelov si nezasluzi ani ten plat co maju.

Ich praca spociva v tom, ze znudene interpretuju dookola nejake fakty a od studentov pozaduju aby ich natvrdo memorovali. to je cele. nevidim v tom ziadnu pridanu hodnotu pre spolocnost. Samozrejme existuju aj kvalitni ucitelia, ktori sa nejakym sposobom snazia tomuto vyhnut ako sa len da aj ked system im to casto neumoznuje, ale tich je mensina.

Ine to bolo v minulosti ked ludia zili viac na dedinach, nebol ziadny internet a informacie (alebo lepsie povedane data) neboli tak lahko dostupne ako su dnes. Vtedy mal ucitel prirodzeny respekt v spolocnosti a aj medzi detmi. Ked dieta prislo na hodinu a prvykrat v zivote poculo o inych krajinach, historii tak to v nom zanechalo vecsi dojem a zacalo uznavat ucitela ako cool typka, ktory vie vsetky tieto veci.

Ale v dnesnej dobe ? Absolutne nulova hodnota. Kazdy si akukolvek informaciu vie okamzite vyhladat.

Velmi sa mi paci ked su tieto strajky a rodicov abolutne netrapi ze ich decko zostane sproste, ale prioritne ich trapi ze nemaju kde dieta odlozit kym su v praci. To tiez nieco vypoveda o kvalite skolstva a celej spolocnosti. Preto navrhujem zrusit skoly a miesto nich vytvorit klubovne kde sa deti budu dat odlozit. Mozno ludom co tam budu pracovat ako vychovavatelia budu stacit aj sucasne platy ucitelov - ved predsa nemusia mat ani vysoku skolu.

Cim sa opat dostavam ku tomu skvelemu argumentu ze ucitelia musia mat vysie platy lebo maju vysokoskolske vzdelanie. A co teraz? Vysoku skolu dnes urobi aj uplny retard.

To aki su niektori ucitelia tupi pekne vidno aj na tomto videu (aj ked je uz starsie). Ked si pomyslim ze aj take p*ce ako v tej diskusii maju dostat zvyseny plat tak ma ide normalne porazit.

http://www.tyzden.sk/video/20052/martin ... vedomosti/
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

je to zacarovany kruh. ako ma nejaky ucitel co zaraba 550-600e hladat motivaciu vymyslat nieco extra pre tie deti? tym padom sa nesnazi, odrepoce poucky a potom sa okolie cuduje, ze za toto chce vyssi plat?
platova otazka je ta najpovrchnejsia v skolstve. sme 100 rokov za opicami a cest vynimkam, ktore sa snazia napriek tomu, ze nemaju podporu prakticky od nikoho len od tych deti, u ktorych ma respekt aj bez sikanovania
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ropman:
ale samozrejme zvysenie platov ucitelom nie je univerzalne riesenie vsetkych problemov slovenska. ani len skolstva. to ze vyucbovy proces je zastaraly, pomocky zastarale az neexistujuce a vsetko funguje na predpotopnom systeme "tu sa nauctne naspamat 5 stran a zajtra mi ich odrecitujte" sa nezmeni tym ze sa ucitelom zvysia platy.

ale ako sam pises, ucitel je znudeny, nema zaujem sa do toho vkladat, akurat si odrobit co mu smernice nakazali...
a preco to tak je? pretoze clovek co je sikovny, kreativny a iniciativny predsa vystuduje obor v ktorom toto vsetko bude moct zurocit a aj si nieco zarobit...
preco by sikovny IT-ckar isiel ucit deti informatiku za nejakych smiesnych 500 euro, ked moze bez problemov zarabat 1500+ v priemernej IT firme...

ja poznam zopar ucitelov osobne, vacsina robi na sukromnych skolach, pretoze tam aj zarobia aj sa mozu lepsie venovat detom. znama co strajkovala hovorila ze niektore kolegyne si nemozu dovolit strajkovat, pretoze by proste nevyzili... tak mi povedz ako si clovek co nemoze tyzden strajkovat pre lepsiu buducnost, pretoze by neuzivil deti v pritomnosti, moze chodit do roboty s usmevom na tvari a venovat sa detom ktore o to nemaju zaujem?

ja ako rodic (aj ked do skolopovinnosti ostava este vela vela rokov) prave chcem aby sa nieco zmenilo. nemyslim si ze strajk vyriesi vsetko, ale mozno aspon nieco.
naopak ty sem len pises ako je vsetko zle, ale neponukas vobec ziadne riesenia. znamena to ze podla teba je vsetko v poriadku a ucitelia maju pekne cusat za katedrou a poberat tych par sto eur mesacne?
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

teraz si reagoval na mna?
lebo ja som to vobec takto nenapisal. praveze tiez si myslim, ze treba prekopat cely system. zobrat si kludne priklad z inych krajin a prisposobit tomu vyucbu kym nie je uplne neskoro (aj ked oproti DE a inym vyspelejsim krajinam mame sklz mozno az 2 generacie). ja tiez poznam dost ucitelov, ci uz v skolkach alebo na roznych ZS ci SS. niektori su tam, lebo proste na viac nemaju. niektori su tam vsak preto, lebo chcu zmenu a chcu s tym nieco robit no ako pisem ked sa za kazdou ich dobrou myslienkou skryva 5 dovodov z vedenia preco to nerobit tak to po case zoberie chut kazdemu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

sorry, to bolo este na ropmana, kym som dopisal tak si uz napisal ty a som si to nevsimol.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

aacid napísal:ropman:
ale samozrejme zvysenie platov ucitelom nie je univerzalne riesenie vsetkych problemov slovenska. ani len skolstva. to ze vyucbovy proces je zastaraly, pomocky zastarale az neexistujuce a vsetko funguje na predpotopnom systeme "tu sa nauctne naspamat 5 stran a zajtra mi ich odrecitujte" sa nezmeni tym ze sa ucitelom zvysia platy.

ale ako sam pises, ucitel je znudeny, nema zaujem sa do toho vkladat, akurat si odrobit co mu smernice nakazali...
a preco to tak je? pretoze clovek co je sikovny, kreativny a iniciativny predsa vystuduje obor v ktorom toto vsetko bude moct zurocit a aj si nieco zarobit...
preco by sikovny IT-ckar isiel ucit deti informatiku za nejakych smiesnych 500 euro, ked moze bez problemov zarabat 1500+ v priemernej IT firme...

ja poznam zopar ucitelov osobne, vacsina robi na sukromnych skolach, pretoze tam aj zarobia aj sa mozu lepsie venovat detom. znama co strajkovala hovorila ze niektore kolegyne si nemozu dovolit strajkovat, pretoze by proste nevyzili... tak mi povedz ako si clovek co nemoze tyzden strajkovat pre lepsiu buducnost, pretoze by neuzivil deti v pritomnosti, moze chodit do roboty s usmevom na tvari a venovat sa detom ktore o to nemaju zaujem?

ja ako rodic (aj ked do skolopovinnosti ostava este vela vela rokov) prave chcem aby sa nieco zmenilo. nemyslim si ze strajk vyriesi vsetko, ale mozno aspon nieco.
naopak ty sem len pises ako je vsetko zle, ale neponukas vobec ziadne riesenia. znamena to ze podla teba je vsetko v poriadku a ucitelia maju pekne cusat za katedrou a poberat tych par sto eur mesacne?
Sikovny IT-ckar nepojde ucit deti informatiku z rovnakeho dovodu ako napr. uznavany vedec - teoreticky fyzik, nepojde ucit fyziku na strednu skolu na plny uvazok. Jednoducho ucitel nemusi byt top odbornik v oblasti ktoru vyucuje. Tam su potrebne hlavne ine soft skills a ine osobnostne vlastnosti, ktore napriklad ten vedec nemusi mat a ani ich nepotrebuje. A su to uplne odlisne povolania, nie kazdeho bavi ucit.

Ja hlavny problem slovenska vidim v tom ze vsetci maju nizke platy, nie len ucitelia. To je hlavny problem na ktory by sme sa mali zamerat. Ale mas pravdu, neponukam ziadne riesenia, lebo ich neviem a nie som na toto odbornik. Ale myslim si ze zvysenie platov ucitelov riesenie nie je.

Ja by som dal ucitelom v prvom rade viac slobody aby vo vacsej miery mohli rozhodovat o tom co a ako budu ucit. A samozrejme moznost objednavania / preplatenia vsetkych pomocok. A to nie len obycajnych ako je krieda ale uplne vsetko. Ked si ucitel zmysli ze potrebuje napr. tablety tak dostane tablety... Tak ako to normalne chodi vo firmach a nie ze si niekto zhora zmysli ze kazdy potrebuje to alebo to a plosne sa kupi jedna vec pre vsetkych.

Na samotnom strajku nevidim nic zle, prave naopak, zijeme v slobodnej kraine, je to ich pravo a taketo aktivity schvalujem. Uprimne, strajkovat by sme mali zacat vsetci a to proti rozkradaniu verejnych zdrojov a korupcii.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ale na to aby si povedal ze zvysenie platov riesenie je nie dostatocny odbornik si...

mozes mas hromady najmodernejsich pomocok a bude ti to uplne nanic, ked ucitel nebude mat zaujem s nimi nieco robit...
kazdy zamestnanec aby dosahoval dobre vykony potrebuje motivaciu... zakladnou motivaciou je plat, potom su rozne vyhody a odmeny... ti ucitelia nemaju nic take a tie platy su mizerne.
ohanat sa tym ze ucitelia to robia z dobreho srdca, lebo chcu naucit nieco deti alebo preto lebo ich to bavi, je sice pekne, ale pokial ta nieco bavi a nevies s tym uzivit rodinu, tak to asi robit nebudes, ze?

proste a jednoducho, byt ucitelom fakt nie je nic o com na slovensku budu snivat buduci absolventi ze ake je to super zamestnanie, staci sa pozriet na vysoke skoly a rychlo zistis ze na pedagogiku chodia bud baby co snivaju o detoch alebo ti co sa na nic lepsie nezmozu...
no a takyto ludia potom vychovavaju a vzdelavaju nase deti.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Tak tak, tiez sa stretavam v mojom okoli s nazorom, ze "co protestuju, ved su ludia co zarabaju ovela menej, nech drzia huby". Take typicke...len nadavat a nadavat, ale ked niekto nieco robi pre to, aby ziskal viac (ucitelia - strajk), tak uz je to zle a mal by byt spokojny s tym co ma.

Suhlasim s tym, ze takmer vsetky pozicie su na Slovensku ohodnotene dost mizerne.
Suhlasim aj s tym, ze ucitelia sa maju urcite lepsie ako tie najnizsie pozicie v state.

Ale suhlasim aj s tym, ze chcu viac. Tie vyplatne pasky co zverejnovali po minule dni...to rozhodne nie je nejaky dream job.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

aacid napísal:ale na to aby si povedal ze zvysenie platov riesenie je nie dostatocny odbornik si...
ano som, minimalne taky odobornik ako ty
aacid napísal: mozes mas hromady najmodernejsich pomocok a bude ti to uplne nanic, ked ucitel nebude mat zaujem s nimi nieco robit...
kazdy zamestnanec aby dosahoval dobre vykony potrebuje motivaciu... zakladnou motivaciou je plat, potom su rozne vyhody a odmeny... ti ucitelia nemaju nic take a tie platy su mizerne.
ohanat sa tym ze ucitelia to robia z dobreho srdca, lebo chcu naucit nieco deti alebo preto lebo ich to bavi, je sice pekne, ale pokial ta nieco bavi a nevies s tym uzivit rodinu, tak to asi robit nebudes, ze?
A co ostatni absolventi VS, ktori maju problem si na slovensku vobec najst pracu a ked tak je to tiez za 500 eur a musia odrobit viac hodin ako ucitelia a maju menej dovolenky ako ucitelia ? To uz nikoho nezaujima ze ako oni uzivia rodinu ?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ale pokial si vzdy polozis otazku "a co ini?" tak nikdy nic nevyriesis...

ale mas pravdu, ovela menej ma zaujima ze random clovek nie je adekvatne zaplateny za svoju pracu ako clovek ktory ma na starosti vzdelanie mojho dietata...

ucitel ako zamestnanie ma ovela vacsi dopad na spolocnost ako ine zamestnania. aj preto by malo byt adekvatnejsie ohodnotene.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Riešenie je: spraviť aspoň 50% súkromných škôl...
Úroveň pôjde hore ako raketa :)

http://www.uips.sk/sub/uips.sk/images/J ... ane_12.pdf
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

No....ja ked som bol v Bratislave na strednej, tak siroko-daleko jedina sukromna, ktoru som poznal bola Gymnazium Kremnicka. A ti ludia co tam chodili...to nebola elita, praveze uplny opak. Skratka ludia, ktori mali problem dokoncit normalnu strednu, tak sli tam, lebo mali klud.

Mal som aj spoluziaka, ktory paradoxne siel odtial na statnu skolu a ten mi rozpraval o tom. Ze fakt uroven onicom.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Mate niekto prehlad co stoji bezna sukromna stredna skola a zakladna? Nechce sa mi to hladat ked nepoznam nejaku konkretnu. Len bajocko priblizne. Nemam vobec predstavu.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Frco napísal:No....ja ked som bol v Bratislave na strednej, tak siroko-daleko jedina sukromna, ktoru som poznal bola Gymnazium Kremnicka. A ti ludia co tam chodili...to nebola elita, praveze uplny opak. Skratka ludia, ktori mali problem dokoncit normalnu strednu, tak sli tam, lebo mali klud.

Mal som aj spoluziaka, ktory paradoxne siel odtial na statnu skolu a ten mi rozpraval o tom. Ze fakt uroven onicom.
Ja sa skôr bavím o základných...

Ale je úplne bežné, že na súkromných/cirkevných gymnáziách sú nároky o dosť menšie ako na štátnych....

//autoeditácia príspevku (08 Feb 2016, 17:40)
wladas napísal:Mate niekto prehlad co stoji bezna sukromna stredna skola a zakladna? Nechce sa mi to hladat ked nepoznam nejaku konkretnu. Len bajocko priblizne. Nemam vobec predstavu.
http://www.skolafelix.sk/text4/

Náhodná súkromná škola v BA...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Frco napísal:No....ja ked som bol v Bratislave na strednej, tak siroko-daleko jedina sukromna, ktoru som poznal bola Gymnazium Kremnicka. A ti ludia co tam chodili...to nebola elita, praveze uplny opak. Skratka ludia, ktori mali problem dokoncit normalnu strednu, tak sli tam, lebo mali klud.

je to tak, ale to je tiez prave o tom ze medzi sukromnymi skolami neexistuje konkurencia... pokial siroko daleko nie je ziadna sukromna skola, tak nema dovod nejak sa snazit, uplne jej profitu postacia prave taki studenti co inde bud nechcu alebo by to inde nezvladali...
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

samolepky propagujúce pomoz.sk:
nalepky.pdf
(1.12 MiB) 68 stiahnutí
nahlad.png
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

ropman napísal:A co ostatni absolventi VS, ktori maju problem si na slovensku vobec najst pracu a ked tak je to tiez za 500 eur a musia odrobit viac hodin ako ucitelia a maju menej dovolenky ako ucitelia ? To uz nikoho nezaujima ze ako oni uzivia rodinu ?
ti ludia, co dokoncia vysku a nedokazu si najst robotu su bud lenivi, boja sa odist mame od sukne alebo studovali nejaku blbost ako politologia alebo socialna praca. takych ludi je fakt vela a nechapem ako to moze chodit dookola niekto studovat. ved uz mame viac politologov ako predavacov v obchodoch.

ked niekto vystuduje nieco normalne a nema problem zmenit mesto kvoli praci tak je velmi nepravdepodobne, ze si pracu nenajde aj ked nie priamo vo svojom odbore.

ucitelia studuju ucitelstvo lebo ich castokrat bavi praca s detmi, nejake odvetvie (geologia a pod.) alebo proste chcu ucit. preco by mali za to dostavat podpriemerny plat ked na ich praci zavisi buducnost krajiny?
Sarger
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sarger »

guess.whoo: Nie som lenivý, nevyštudoval som blbosť a predsa už skoro 2 roky po ukončení vš si nedokážem nájsť normálnu prácu. Vieš keď ťa odbijú s tým, že nemáš prax (ale po argumente, že hľadajú absolventa ti povedia "ale s minimálne 1 ročnou praxou.." proste na facku). Prácu si nehľadám ani doma a tiež už dávno nie vo svojom odbore. Výsledok = nič. Keď zamestnávatelia nemajú záujem o mladých tak nech neplačú, že nemá kto pre nich pracovať.

Ale to som dosť OT.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ako absolvent musis ist radikalne s cenou dole aby si aspon tu prax nabral. Potom nejeden zamestavatel si to 2x rozmysli.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Sarger napísal:guess.whoo: Nie som lenivý, nevyštudoval som blbosť a predsa už skoro 2 roky po ukončení vš si nedokážem nájsť normálnu prácu.
vystudovať neznamená mat dostatočné vedomosti potrebné na trhu práce.
Prax sa ma získavať už počas štúdia.
Určite by som sa na tvojom mieste pokúsil ísť na neplatené staze v odbore...
Napísať odpoveď