II. Ficova vlada (3/2012-3/2016)
Re: II. Ficova vlada (3/2012-2016?)
V ktorych statoch zanika vekom volebne pravo?
neviem o ziadnej... a vazne pochybujem ze nieco take tu raz budeme mat...
Ako, podľa mňa je to jasné. Oveľa nebezpečnejší sú tí, ktorí chcú obmedzovať alebo pre nejaké skupiny rušiť volebné právo, ako "nejaká stará ježibaba," ktorá si dovolila voliť stranu, ktorú volí najviac národa, najviac VŠ vzdelaných a najviac ľudí do 30 rokov.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: II. Ficova vlada (3/2012-3/2016)
hughito: Si si tym isty??? Teraz som hodil do Googlu otazku a dostal som toto: http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/1 ... t-dvojaky/ Ak som dobre pozeral, tak najviac vysokoskolakov tam ma SAS a OLaNO. A taktiez najviac mladych volilo podla toho SaS. Ale ak mas nejake ine statistiky, ci rovno statistiky zo Statistickeho uradu, tak sem hod link, rad si to precitam.
Nedávno som tu niekde na fórum tie články dával. Tuším to boli aktuality. Akože SMER mal len o čosi málo ako SaS. Neviem aká tam bola metodika. Rozdiel je možný v tom, že tie články boli robené zo všetkých ľudí, čo volili. Ak by sa spravila len nejaká vzorka, tak SaS by mala tých VŠ voličov určite viac.
-
Makovnik
Medium Professional
Volebne pravo je uz teraz obmedzene, okrem veku napr. aj vlastnenim obcianky, ci vykonom trestu.
Hovorit teda o obmedzeni ako strasiakovi je...obmedzene.
Clanok o VS voliacich zlodejov bol na aktualitach a pisal to dajaky bloger s myslenim asi ako ty, kde zabudol na najpodstatnejsiu vec - a to, ze ked sa pozrieme na to, kolko napr. ludi so zakladnym vzdelanym alebo strednym bez maturity voli KSSmer, tak zistime, ze je to aj 3-4x viac ako ine strany a teda znova dospejeme k tomu, ze najhlupsti volia KSSmer - musi sa brat do uvahy celkovy elektorat, nie porovnat si ucelovo vybrane ukazovatele a potom z toho vyvodzovat vysledky.
To je ako porovnat priemerne teploty v Gronsku a Taliansku a ked zobereme 5°C a 5°C z dajakeho obdobia, zistime, ze je tu aj tam rovnako. To, ze Gronsko sme brali letne teploty a Taliansko zimne, taktne zamlcime ako nepodstatne.
Hovorit teda o obmedzeni ako strasiakovi je...obmedzene.
Clanok o VS voliacich zlodejov bol na aktualitach a pisal to dajaky bloger s myslenim asi ako ty, kde zabudol na najpodstatnejsiu vec - a to, ze ked sa pozrieme na to, kolko napr. ludi so zakladnym vzdelanym alebo strednym bez maturity voli KSSmer, tak zistime, ze je to aj 3-4x viac ako ine strany a teda znova dospejeme k tomu, ze najhlupsti volia KSSmer - musi sa brat do uvahy celkovy elektorat, nie porovnat si ucelovo vybrane ukazovatele a potom z toho vyvodzovat vysledky.
To je ako porovnat priemerne teploty v Gronsku a Taliansku a ked zobereme 5°C a 5°C z dajakeho obdobia, zistime, ze je tu aj tam rovnako. To, ze Gronsko sme brali letne teploty a Taliansko zimne, taktne zamlcime ako nepodstatne.
tu pisu, ze za jeden hlas dostane strana (predpokladam s 3+ %) okolo 17 euro, co je este dokonca vyrazne viac, ako som predpokladalbeardie napísal:preto sa mi aj pacila ta Sulikova iniciativa dat moznost vyberu medzi hlasovanim a prijatim nejakej sumy penazi (afaik 7-10 euro)
o tejto moznosti by mohol byt zaujimavy prieskum
To ze hadzeme vsetky babky do jedneho vreca je viac menej opodstatnene. Nase babky sa narodili na Slovensku, boli tu zavrete do 89 a potom na stare kolena len miziva cast odisla do zahranicia na dovolenku, kde aj tak bola len v kruhu rodiny alebo inych dochodcov. O tom ako sa veci maju vo vyspelych krajinach nemaju vela informacii...
Autorka si zobrala za priklad izrael, stat ktory je mladsi ako najstarsia babka. Kde takmer kazda babka sa narodila niekde inde ako v Izrali, zivotna uroven je tam kusok inde a ako poznam zidovsku mentalitu, 80% babiek precestovalo polku sveta.
Cize porovnavat nase babky a izraelske mi nepride ako najstastnejsie...
Napriklad moja babka ma 85 rokov, je uz uplne psychicky v prdeli, stara sa o nu jeden jej syn, moj stryko, lebo na to aby sa dala do domova velmi nie su peniaze a aj keby boli, tak on je este taky ten hrdy slovak, co by do domova nikdy nikoho nedal.
Moja babka uz ani nevie co sa okolo nej poriadne deje, nespoznava svoje deti, zabuda, ze jej manzel je uz davno mrtvy atd. A nadalej ma obciansky preukaz a moze volit.
Super
Samozrejme, ze takychto rozhodne nie je vacsina starych ludi, ale je ich podla mna ovela viac, ako by sme si mysleli. To je to iste, ako keby sme dali pravo volit 8 rocnemu....lebo ved...nebudeme obmedzovat
Moja babka uz ani nevie co sa okolo nej poriadne deje, nespoznava svoje deti, zabuda, ze jej manzel je uz davno mrtvy atd. A nadalej ma obciansky preukaz a moze volit.
Super
Samozrejme, ze takychto rozhodne nie je vacsina starych ludi, ale je ich podla mna ovela viac, ako by sme si mysleli. To je to iste, ako keby sme dali pravo volit 8 rocnemu....lebo ved...nebudeme obmedzovat
Myslím, že väčšina dôchodcov je mentálne spôsobilých. Problém vidím skôr v tom, že časť voličov veľmi ľahko podľahne pudovému populizmu alebo voleniu na základe toho, že im je niekto sympatický alebo pretože sa často objavuje v médiách a toto sa týka všetkých vekových kategórií. Ak to tvorí povedzme 10-15% populácie, tak ťažko zbavíš takúto veľkú skupinu ľudí demokraticky práv.
Čo sa týka Smeru, tak smeráci kradnú ako straky, ale pokiaľ istým skupinám ľudí dajú smeráci nejaké almužny na prilepšenie a pravicové nie, tak proste časť populácie volí žalúdkom, hoci sa môže jednať o smiešne sumy a nesystémové riešenia, pretože benefity napr. vyššieho HDP priamo nevidia, ale peniaze za vratky a vianočné príspevky na účte áno. Väčšina z týchto ľudí pravdepodobne ani príliš nesleduje kauzy, takže ich to neodradí a vzhľadom na to, že v tomto štátu dôchodcovia trú biedu a ich počet stále narastá, tak mu bude vďačná práve táto skupina ľudí. To isté platí pre ľudí so základným vzdelaním, ktorí robia nejaké zle platené práce alebo nezamestnaných.
tl;dr Problém vidím skôr v chudobe, nie senilite.
Čo sa týka Smeru, tak smeráci kradnú ako straky, ale pokiaľ istým skupinám ľudí dajú smeráci nejaké almužny na prilepšenie a pravicové nie, tak proste časť populácie volí žalúdkom, hoci sa môže jednať o smiešne sumy a nesystémové riešenia, pretože benefity napr. vyššieho HDP priamo nevidia, ale peniaze za vratky a vianočné príspevky na účte áno. Väčšina z týchto ľudí pravdepodobne ani príliš nesleduje kauzy, takže ich to neodradí a vzhľadom na to, že v tomto štátu dôchodcovia trú biedu a ich počet stále narastá, tak mu bude vďačná práve táto skupina ľudí. To isté platí pre ľudí so základným vzdelaním, ktorí robia nejaké zle platené práce alebo nezamestnaných.
tl;dr Problém vidím skôr v chudobe, nie senilite.
Je plno dôchodcov, čo nevolia SMER. Môj dedko volieval SDKÚ, babka SMER. Obidvaja majú cez 60 a blížia sa k dôchodku, resp. na ňom už sú.
Teraz čo? Kto bude určovať, kto je spôsobilý a kto nie? Opakujem: vás irituje, že sa volí strana, ktorá vám nie je po chutí. Dal by som ruku do ohňa, že inak by sa tu takéto názory vôbec nevyskytovali, resp. úplne v marginálnej miere. Každopádne, o tom všeobecnom hlasovacom práve je demokracia. Hlasovať môže každý, nikto neurčuje a nemôže určovať, kto je ako mentálne spôsobilý. Ak je niekto oficiálne zbavený svojprávnosti, tak mu toto právo zaniká. Neviem o tom, že by ľudia v dôchodkovom veku strácali mentálnu svojprávnosť, ani neviem o tom, že to funguje tak, že ak má niekto ešte 50, tak volieval SDKÚ a ak prekročí dôchodkový vek, začne voliť SMER. Čiže tieto návrhy sú plne mimo reality a skôr by sme mohli uvažovať o tom, či sú mentálne spôsobilí tí, ktorí takéto čosi navrhujú.
Porovnávať to s dolným vekovým obmedzením je dosť scestné. Tam by bolo v poriadku uvažovať o tom, či by sa hranica mohla posunúť o nejaký ten rok nižšie, ale proste decká v ranom pubertálnom veku o politike nemajú na zanedbateľné výnimky ani poňatia.
Teraz čo? Kto bude určovať, kto je spôsobilý a kto nie? Opakujem: vás irituje, že sa volí strana, ktorá vám nie je po chutí. Dal by som ruku do ohňa, že inak by sa tu takéto názory vôbec nevyskytovali, resp. úplne v marginálnej miere. Každopádne, o tom všeobecnom hlasovacom práve je demokracia. Hlasovať môže každý, nikto neurčuje a nemôže určovať, kto je ako mentálne spôsobilý. Ak je niekto oficiálne zbavený svojprávnosti, tak mu toto právo zaniká. Neviem o tom, že by ľudia v dôchodkovom veku strácali mentálnu svojprávnosť, ani neviem o tom, že to funguje tak, že ak má niekto ešte 50, tak volieval SDKÚ a ak prekročí dôchodkový vek, začne voliť SMER. Čiže tieto návrhy sú plne mimo reality a skôr by sme mohli uvažovať o tom, či sú mentálne spôsobilí tí, ktorí takéto čosi navrhujú.
Porovnávať to s dolným vekovým obmedzením je dosť scestné. Tam by bolo v poriadku uvažovať o tom, či by sa hranica mohla posunúť o nejaký ten rok nižšie, ale proste decká v ranom pubertálnom veku o politike nemajú na zanedbateľné výnimky ani poňatia.
-
Andi_Cibula
Addict
No a čo ?hughito napísal:Vás irituje, že sa volí strana, ktorá vám nie je po chutí. Dal by som ruku do ohňa, že inak by sa tu takéto názory vôbec nevyskytovali, resp. úplne v marginálnej miere.
Keď budú dôchodcovia múdrejší, tak im to znova povoliť.
Ale nie, problémom je blbosť, čo iné. Lúbi sa mi riešenie, že dať možnosť voliť, alebo si vybrať výplatu namiesto volenia.
Ako to by som bral, išiel by som si zobrať 20€ len tak.
Ale je to blbosť, netreba sa tým zaoberať.
Ale je to blbosť, netreba sa tým zaoberať.
Presne tak, aspoň by sa vyselektovali socky, ktoré parazitujú a žijú z podpory a ktoré sa dajú ľahko kúpiť lacnými sociálnymi balíčkami, ktoré vôbec nie sú riešením. Som si istý, že tým by aj tých 20€ stačilo.
Na druhej strane 20€ nejakého živnostníka alebo podnikateľa nespasí, takže by bolo jasné, že by volil strany, ktoré majú záujem zlepšovať tu podnikateľské prostredie a uvedomelí ľudia si vedia z toho odvodiť, že čím lepšie podmienky v tejto oblasti tu budú, tým viac pracovných príležitostí budú mať a tým sa bude aj zvyšovať dopyt po práci. A čo znamená vyšší dopyt po pracovnej sile? No predsa rast priemernej mzdy
To, čo tu súdruh posledných 8 rokov predvádzal, bolo len systematické ničenie podnikateľského prostredia, ktoré vyvrcholilo zvýšením značným zvýšením odvodov, ktorým len stúplo množstvo čiernej práce a rôznych ilegálnych machinácií zo strany zamestnávateľov.
Na druhej strane 20€ nejakého živnostníka alebo podnikateľa nespasí, takže by bolo jasné, že by volil strany, ktoré majú záujem zlepšovať tu podnikateľské prostredie a uvedomelí ľudia si vedia z toho odvodiť, že čím lepšie podmienky v tejto oblasti tu budú, tým viac pracovných príležitostí budú mať a tým sa bude aj zvyšovať dopyt po práci. A čo znamená vyšší dopyt po pracovnej sile? No predsa rast priemernej mzdy
To, čo tu súdruh posledných 8 rokov predvádzal, bolo len systematické ničenie podnikateľského prostredia, ktoré vyvrcholilo zvýšením značným zvýšením odvodov, ktorým len stúplo množstvo čiernej práce a rôznych ilegálnych machinácií zo strany zamestnávateľov.
Tak tych 17 eur x 4 clenna rodina kde mozu vsetci volit = celkom slusny peniaz pre dost velku cast populacie a nemusia to byt rozhodne len osadnici.
Celkom by ma ale takyto socialny experiment zaujimal, ze ako by to ovplyvnilo volby - ucast, volenie, kolko ludi by bralo radsej peniaze...mozno aj ja ked som mal 18 rokov by som radsej bral 500 Sk. Vtedy som za to mal dva vecery v meste
Celkom by ma ale takyto socialny experiment zaujimal, ze ako by to ovplyvnilo volby - ucast, volenie, kolko ludi by bralo radsej peniaze...mozno aj ja ked som mal 18 rokov by som radsej bral 500 Sk. Vtedy som za to mal dva vecery v meste
k obmedzovaniu hornej vekovej hranice pre volby... kto by urcil tu hranicu? preco prave taku hranicu?
k sulikovym "vol alebo ti zaplatime"... to je taka kravina, chcem volit sulika, ale toto ma od toho mozno aj odradi... to akoze volit maju iba ti co si to mozu dovolit?
povedat ze ak nebudes volit, dostanes peniaze, je predsa ekvivalent toho ze ak chces volit, musis zaplatit... a to je proti ustavnemu pravu.
ale hughito ma pravdu, tato diskusia nema zmysel, je to circlejerk, pretoze nic z toho nie len sa nikdy nestane, ale sa tym nikto rozumny a zodpovedny nebude nikdy zaoberat...
proste takto funguje demokracia, pokial je vacsina obcanom tupa, tak budu vyzerat aj volby. ako sa ukazuje demokracia nefunguje tak dobre ako sme si mysleli, problem je ze zatial sme na ziadny lepsi system neprisli.
k sulikovym "vol alebo ti zaplatime"... to je taka kravina, chcem volit sulika, ale toto ma od toho mozno aj odradi... to akoze volit maju iba ti co si to mozu dovolit?
povedat ze ak nebudes volit, dostanes peniaze, je predsa ekvivalent toho ze ak chces volit, musis zaplatit... a to je proti ustavnemu pravu.
ale hughito ma pravdu, tato diskusia nema zmysel, je to circlejerk, pretoze nic z toho nie len sa nikdy nestane, ale sa tym nikto rozumny a zodpovedny nebude nikdy zaoberat...
proste takto funguje demokracia, pokial je vacsina obcanom tupa, tak budu vyzerat aj volby. ako sa ukazuje demokracia nefunguje tak dobre ako sme si mysleli, problem je ze zatial sme na ziadny lepsi system neprisli.
Urcite to nieje ekvivalent. Dostanes peniaze. NEMUSIS platit.
treba zmenit systemaacid napísal:proste takto funguje demokracia...
ale vysledok je ten isty, pokial je niekto chudobny, tak rovnako ako by si nemohol dovolit zaplatit za volbu, tak si nebude moct dovolit nezobrat tie peniaze a teda nevolit.
ozaj si nemyslim ze bohaty clovek ma vacsi narok volit ako chudobny.
treba zmenit system, ale na co?
ozaj si nemyslim ze bohaty clovek ma vacsi narok volit ako chudobny.
treba zmenit system, ale na co?
Ale to je len tvoj konstrukt. Ten chudobny bude mat viac penazi nez ma teraz. Nie menej. Preco by si nemohol dovolit volit? Zomre od hladu? Tak to sa do dalsich volieb asi tazko dozije.