Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

AllGoneDead
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

strapaty napísal:základným cieľom božieho plánu je aby sme boli všetci spasení a žili s ním večne ... človek ako slobodná bytosť sa vie rozhodnúť a môže tento boží plán odmietnuť
To je plan asi ako: Chcem aby vsetci ludia zarabali aspon 1000 eur, ale ludia su slobodne bytosti tak je na nich ci tolko zarabat budu....
strapaty napísal:neexistuje môj tvoj boh .. je len boh ... neexistuje viera bez skutkov ako neexistujú skutky bez viery... boha nik nedefinuje je to základná entita ktorú môžme len spoznávať..

ked zivot satana je v totalnej absencii boha je tiež súčasťou zla... sam o sebe nie je zlo ... je to len vyspelá bytosť ktorá žije bez boha ... a nekonečne trpí ..
Zamerne som spojil tieto vety. Pretoze bud mame viac satanov, t.j. ludi(vyspele bytosti) ktori ziju bez boha, alebo chces povedat, ze satan je nejaka ina bytost. To by sa dotykalo aj boha ktory by potom bol tiez bytostou. A potom by bolo otazne, preco ho nikto nikdy nevidel ani nepocul.
strapaty napísal:ano viera je dobrovolny suhlas a prilnutie k bohu zivotom ... je to vlastne sposob zivota rozhodovania sa
viera moze mat vplyv na sposob zivota alebo rozhodovanie, ale absolutne nesuhlasim ze viera je sposob zivota, ci rozhodovania.
strapaty napísal: nerobia to ľudia sami boh si ich vyberie ako nastroj a oni mu dajú suhlas že može cez nich posobit ... stotoznia sa s bozim plánom a žijú ho ...
Ako mu davaju suhlas? Je to boh, ked chce on tak oni to musia spravit. Okrem toho som pisal o ludoch ktori predstieraju, ze im to vnukol boh. Alebo vlastne boh si ich vybral ako nastroj, aby predstierali, ze konaju v jeho mene? :lol: :lol:
strapaty napísal: prave toto je obsahom 2. bozieho prikázania... nevezmeš meno božie nadarmo... 2. najvážnejší zločin v očiach boha. v jeho mene hlasat nieco ine ako je jeho vola.
A kde si nechal nebudes mat inych bohov? Alebo to neplati, pretoze ty si unifikoval ze tvoj boh je vlastne akykolvek boh?
strapaty napísal: to komu bude odpustene o tom rozhodne jezis kristus na poslednom sude nik iny. nechal nam tu ucenie ako byť spaseny a žit s bohom
S najvacsou pravdepodobnostou nebol jezis ziadnym bozim synom, takze je priam nemyslitelne aby o comkolvek rozhodoval.
strapaty napísal:ale nik nemože o nikom povedať ci bude alebo nebude spaseny ... boh je spravodlivi sudca
Pred chvilou bol sudcom jezis, a ten bol clovekom.
strapaty napísal:.. mnoho ateistov vzniklo ako reakcia na pokritectvo ludi ktory sa hlasia k kristovmu uceniu ale sami tak neziju a v podstate nemaju nic proti bohu ale proti ludom... ich kryticky pohlad na nepravost nie je voci bohu samotnemu ale proti tomu co ludia hlasaju a co ziju ... uprimna snaha najst pravdu -boha -dobro je ovela viac ako bezduche dranie lavic v kostole ...
Takze ateisti su vlastne veriaci? :smt006
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

drobná otázočka. Ak mám vážne podozrenia, že nejaká sekta (konkrétne Jezuiti) sa aktívne zúčastnuje na vymývaní mozgov, dá sa s tým niečo robiť? Nejaké právne kroky? Bol som svedkom toho ako niektorých ľudí zmenili na nepoznanie a to k horšiemu. Stali sa z nich len prázdne agitačné nástroje pre nábor ostatných. Tento fenomén je podla mna velmi nebezpečný a niekto by s tým mal niečo robiť.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Jezuiti su rehola, takze su sucast statom uznanej cirkvy, takze nemozes s tym spravit nic. Teda aspon ja neviem, ze by sa s tym dalo nieco spravit, lebo je to tazke dokazat.
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skjerp-deg »

Edukácia, skepticizmus. Asi jediné zmysluplné akcie, čo môžeš vykonať.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

skjerp-deg napísal:Edukácia, skepticizmus. Asi jediné zmysluplné akcie, čo môžeš vykonať.
Lucom, co maju vymyte mozgy (alebo inak: su indoktrinovany) sa z edukaciou, skepticizmom, alebo logickymi argumentami nikam nedostanes. Staci ked si precitas tuto temu a pochopis.
ich to len utvrdi v ich viere, lebo budu mat pocit, ze sa im ju snazis zobrat.
Dwesa
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Dwesa »

Len pre zaujímavosť jeden článok.
Podľa neho bol v minulosti (konkrétne v polyteistickej antike) ateizmus bežný, ale absolutistické monoteistické náboženstvá spojené s jediným pravým bohom™ ho prevalcovali. V minulosti ani nebývalo zvykom, aby kňazi hovorili ľuďom, ako majú žiť. To len keby niekto argumentoval tým, že ateizmus je moderný výmysel a náboženská viera je pre ľudí "default" stav. Alebo, že na civilizáciu treba jednu vieru a kňazov kázajúcich o morálke.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Kratke zamyslnie o prenaledovani Krestanov https://www.kzamysleni.cz/kdo-koho-vlas ... nasleduje/
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

Solo_Kamen napísal:drobná otázočka. Ak mám vážne podozrenia, že nejaká sekta (konkrétne Jezuiti) sa aktívne zúčastnuje na vymývaní mozgov, dá sa s tým niečo robiť? Nejaké právne kroky? Bol som svedkom toho ako niektorých ľudí zmenili na nepoznanie a to k horšiemu. Stali sa z nich len prázdne agitačné nástroje pre nábor ostatných. Tento fenomén je podla mna velmi nebezpečný a niekto by s tým mal niečo robiť.
a keby si napísal nejaký reálny prípad bez konkrétnych mien, napríklad formou blogu? snáď by to niekomu otvorilo oči...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

allgonedead: prečo sa nad tým veriaci nezamýšľajú? Ťažko povedať. Som veriaci a zamýšľam sa nad tým, čo čítam. Či to dáva zmysel, čo je za tým... Viera sa v človeku vyvíja - tak ako sa vyvíja sám človek. Aj na svojej viere vidím s odstupom času (a v porovnaní so svojimi známymi a kamarátmi) isté rozdiely. Nie je na tom nič zlé. Nemyslím si, že existujú dvaja ľudia, ktorí v danom vieroučnom systéme "veria" úplne identicky.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Videli ste najnovší oscarový film Spotlight? Ak nie, odporúčam.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

niekde som tu jednym okom zazrel pojem "slobodna bytost", tak by som len znovu upozornil, ze z vedeckeho hladiska nic take ako "slobodna vôla" u ziadneho tvora vratane cloveka nejestvuje.
Vedomie cloveka a jeho pocit "ja" je az "vyvojovou nadstavbou" nad podstatne starsimi oblastmi mozgu z ktorych vychadzaju prvotne impulzy ku kazdemu konaniu ci mysleniu. To ze mame schopnost dodatocnej racionalizacie na podstate nic nemeni.
Takze este raz pre zopakovanie: ziadna slobodna vola neexistuje a ani nikdy nejestvovala.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

A ako pomenuješ to, že keby som ťa poznal a stretol na ulici, tak ti jednu vylepím? To je moje slobodné rozhodnutie, nevidím v tom žiadnu zložitú konštrukciu o nejakom "ja" a "vývojovej nadstavbe." Samozrejme, na druhú stranu, do života človeka vstupujú pomerne veľké množstvo faktorov, ktoré to slobodné rozhodovanie nejakým spôsobom môžu ovplyvňovať.

Boli aj medializované informácie o tom, ako vraj mozog už nejaký čas vie o tom, čo ja následne "vedome" vykonám. Avšak neviem ako to presne je, či nešlo len o nejaké bulvárne zjednodušene, resp. interpretáciu zložitejšieho zistenia.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Neviem už, kde to bolo a nakoľko je to správne ale podvedomie sa rozhodne asi o sekundu skôr ako si uvedomíš, čo ideš vykonať. Asi to nebude vždy ale týka sa to komplexnejších aktivít, kde človek robí viac vecí naraz. V takej situácii by vedomé premýšľanie nad akciou nebolo jednoducho dosť rýchle. Tiež to môže byť pri opakujúcich sa situáciách, kedy sa mozog jednoducho naučí postup pri danom vneme a potom nemusí zakaždým "zapínať" energeticky náročné vedomie.

gogo to asi myslel tak, že keby si vytvoril obraz tvojho mozgu a spustil simuláciu vždy s rovnakými vnemami okolia, tak mu vlepíš vždy a nikdy sa nerozhodneš inak.
Vzhľadom na to, koľko o tejto oblasti vieme a koľko výskumu sa robí je to však trochu odvážne tvrdenie. Ešte že sú ľudia, ktorí robia aj reálny výskum lebo len dupnúť nohou si nestačí.

Problémom ale môže byť aj definícia slobodnej vôle. Neviem nakoľko tu vládne zhoda, neštudoval som filozofiu.
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Otázka determinizmu (teda [ne]slobodnej vôle) sa nekladie filozofom. Filozofia môže túto otázku maximálne položiť, ale konečnú odpoveď nám môže dať iba kvantová fyzika. Pokiaľ sa nepríde na Theory of Everything, nemôžeme uzavrieť nič.
hughito napísal:A ako pomenuješ to, že keby som ťa poznal a stretol na ulici, tak ti jednu vylepím?
Ilúzia slobodnej vôle, 94jakub to popísal celkom jasne.
hughito napísal:vraj mozog už nejaký čas vie o tom, čo ja následne "vedome" vykonám.
Aj keby to nebola pravda (o čom teda nemám potuchy či je), stále by to nevyvracalo deterministický svet.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

skjerp-deg napísal:Otázka determinizmu (teda [ne]slobodnej vôle) sa nekladie filozofom. Filozofia môže túto otázku maximálne položiť, ale konečnú odpoveď nám môže dať iba kvantová fyzika. Pokiaľ sa nepríde na Theory of Everything, nemôžeme uzavrieť nič.
Potom je slobodbna vola, len "chyba pri vykonavani programu" ?

Pretoze, pre mna slobodna vola nie je jasny pojem, netusim co si mam pred nim predstavit.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Ja som ale nemyslel determinizmus. Podľa mňa je medzi slobodnou vôľou a determinizmom rozdiel a nie je to to isté.
Skôr som narážal na to, že neviem či napríklad do slobodnej vôle spadá aj podvedomé rozhodnutie. Či sa slobodná vôľa berie z pohľadu myšlienky alebo človeka.

Ale inak súhlasím. V konečnom prípade na to nakoniec aj tak bude vedieť odpovedať fyzika, resp. spomínaná teória všetkého.
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

harrison314 napísal: Potom je slobodbna vola, len "chyba pri vykonavani programu" ?

Pretoze, pre mna slobodna vola nie je jasny pojem, netusim co si mam pred nim predstavit.
Tu nie je žiaden program. Tu nemá čo zlyhať. Chyby od "železa" neexistujú - tu nie je železo. Len reálny svet.

Slobodná vôľa sa zvyčajne definuje niečo ako možnosť si vybrať z viacerých možností nezávisle od vonkajších vplyvov. Čo je samozrejme nemožné otestovať, pretože my príjmame vonkajšie vnemy neustále. Ale súhlasím že mnohí si pojmy ohýbajú ako sa im páči a že existuje viac definicií.
94jakub napísal:Ja som ale nemyslel determinizmus. Podľa mňa je medzi slobodnou vôľou a determinizmom rozdiel a nie je to to isté.
Determinizmus a slobodná vôľa spolu súvisia. Nie sú ale to isté. Sú si opakom.

Alebo má niekto iné vysvetlenie?
94jakub napísal:Skôr som narážal na to, že neviem či napríklad do slobodnej vôle spadá aj podvedomé rozhodnutie.
Ak chápeme slobodnú vôľu ako som ju definoval vyššie, podvedomie do slobodnej vôle nespadá, rovnako ako pády telies v gravitačnom poli Zeme.
https://reagentpost.wordpress.com/2014/ ... r-actions/
https://reagentpost.wordpress.com/2014/ ... -reaction/
94jakub napísal: Či sa slobodná vôľa berie z pohľadu myšlienky alebo človeka.
Dobrá otázka. Ak z pohľadu človeka - čo je človek? No zbierka atómov, ktorá sa správa podľa (dodnes ešte kompletne nepreskúmaných) zákonov prírody. Ak sa ti usekne ruka - si to ešte ty? Čo tak transplantácia srdca? Čo potenciálna transplantácia mozgu niekedy v budúcnosti? Bol by si to ešte ty? Ale veď nie je mozog iba orgán?
https://reagentpost.wordpress.com/2014/ ... r-lack-of/
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

hughito

mozog vykona rozhodnutie a nasledne vytvori racionalizaciu ktoru podstrci tomu comu hovorime "ja".
Je velmi dolezite pre integritu osobnosti /ega/ aby malo pocit ze sa aktivne podiela na tvorbe rozhodnuti.
Ludske "ja" ci nazvime to vedomie, ale je od pociatku iba iluzorne. Vsetky zive tvory funguju na zaklade urcitych mentalnych programov clovek nie je vynimkou.
Samozrejme je to pre cloveka tazko pochopitelne a samotne ludske ja obsahuje "antiprogramy" k potlaceniu sanhy poznaniu sveta za oponou, je to doslova taky matrix. Poznanie skutocnosti silno narusa fungovanie integrity "ja" pretoze to nie je sucastou evolucneho planu. Ludske vedomie nema ziadnu skutocnu podstatu, nie je to len vysledok badania modernych vedcov, vedeli to uz pred tisicrociami ucitelia meditacii , buddhizmu a pod.
Ale k pochopeniu podstaty problematiky nieje vobec nutne to davat do suvislosti s meditaciami ci budhizmom /aj ked budh. nie je nabozenstvom ale skor iba filozofiou/
Takym jednym z prvych praktickych priekopnikov je napr Benjamin Libet http://www.informationphilosopher.com/f ... ments.html

Prva vec s ktorou sa musi clovek vyrovnat je vedomie nevyhnutnosti vlastnej smrti.
Druha je neexistencia boha.
Treti,najtazsi stupen, ktory si vyzaduje uz znacny stupen inteligencie a odosobnenia, je poznanie ze vlastne ja nie je to za coho clovek cely zivot povazoval.
Medzi nami a nizsimi zvieratami je sice vela rozdielov ale ziadne naozaj podstatne.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

Stoporko napísal:allgonedead: prečo sa nad tým veriaci nezamýšľajú? Ťažko povedať. Som veriaci a zamýšľam sa nad tým, čo čítam. Či to dáva zmysel, čo je za tým... Viera sa v človeku vyvíja - tak ako sa vyvíja sám človek. Aj na svojej viere vidím s odstupom času (a v porovnaní so svojimi známymi a kamarátmi) isté rozdiely. Nie je na tom nič zlé. Nemyslím si, že existujú dvaja ľudia, ktorí v danom vieroučnom systéme "veria" úplne identicky.
Tak to si potom skor vynimka nez pravidlo, aspon podla mojich skusenosti :)
A je samozrejme, ze existuju rozdiely, ale na druhej strane hlavna konstrukcia ostava. Okrem toho sa casto hovori, ze clovek vzdy pocuje to co chce. Ja to beriem rovnako aj pri viere.
skjerp-deg napísal:Čo potenciálna transplantácia mozgu niekedy v budúcnosti? Bol by si to ešte ty? Ale veď nie je mozog iba orgán?
Ale mozog uchovava informacie, a pod pojmom JA ocakavam aj moje vedomosti. Pretoze prave tie casto zavazia pri nasom rozhodovani.
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

A ak cast vedomosti stratis? operaciou mozgu napriklad? Kolko toho mozes stratit aby si to bol naozaj ty a na zaklade coho tak usudzujes? Vies to vobec exaktne definovat?
Napísať odpoveď