Windows 10 prechod - pre a proti

Informácie o software, ankety...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Windows 10 prechod - pre a proti

Príspevok od používateľa Dreamer »

Viem o teme Window 10, ale nechce sa mi citat celych 24 stran, chcel by som tu riesit vsetky pre a proti bezplatnemu prechodu hlavne z Windows 7.

Prechod zvazujem dlhsie, ale nemal som nejaky podstatny dovod, navyse este som mal dost casu, no aj ten sa zacina kratit, takze sa pokusim zhrnut pre a proti a este otazniky, mozete pridavat vlastne pre a proti, otazky, prip. odpovede na otazky...

:plus: hry, mnoho novych hier bude len pre Win 10 (toto ma inspirovalo - Forza pre PC)
:plus: bezplatny upgrade z Win7/8 do 29. 7. 2016
:plus: buduca podpora OS (nepodpora Win7)
:plus: DirectX 12
:plus: rychlost, hlavne start systemu

:minus: vzhlad, funkcny aj vizualny, je to ako Win8, strasne, tazkopadne, skarede
:minus: povinne aktualizacie, rozne problemy s tym suvisiace, otazka nizsie
:minus: slabsia, resp. otazna podpora niektorych programov a hier
:minus: bezpecnost, spehovanie...
:minus: mozno stale stabilita(?)

:?: je, prip. bude mozne aspon ciastocne, legalne zmenit ovladanie a vzhlad Win10 tak aby sa co najviac podobal na Win7, prip. aj s AERO?
:?: ako to bude pri zmene HW, bude mozne neoficialne zmenit napr. zakladnu dosku, aspon raz, ak sa pokazi napr.?
:?: aktualizacie, bude mozne to obmedzit, aspon zablokovat nutenu aktualizaciu a hlavne nasilny restart?
:?: vedel by niekto otestovat aspon zakladne funkcie programu HotkeyP pod Win10? Neviem si predstavit fungovat bez neho, zaujima ma hlavne hlasitost, funkcnost klavesovych skratiek globalnych aj v jednodlivych programoch, zamknutie s textom (nie klasicke), restart a vypnutie PC, lupa... taktiez funkcnost tlacidiel mysi, kolieska a naklanania mysi
:?: pouziva niekto tieto dalsie programy, ako funguju pod Win10 - aimp, dvb dream, thunderbird portable, myphoneexplorer

Je mozne ze som na nieco podstatne zabudol, tak to mozete doplnit, Win10 som ani neskusal, ale Win8 mi pride strasny, preto som bol zatial skor proti prechodu z Win7 na Win10, kedze 10 je skor vylepseny 8, ale vzdy som chcel cakat na posledne mesiace kedy je mozny bezplatny prechod a potom sa rozhodnut, Forza na PC a dalsie mozne hry ktore budu uz len na Win10, DirectX 12 a tiez podpora OS ma nuti opat viac rozmyslat, myslim ze takych ludi je vela a snad tato teme pomoze nerozhodnutym sa spravne rozhodnut.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Windows 10 prechod - pre a proti

Príspevok od používateľa hrban »

prešiel som z win7 na win10 nepozorujem žiadne problémy, čo sa týka špehovania, asi si nečítal podmienky keď si inštaloval 7 že ? tam nie je zmena.

k tvojím otázkam, načo chceš meniť vzhľad, win10 je z 99% rovnaký ako win7, jediné čo je trochu iné, že ak chceš do ovládacích panelov, musíš stlačiť pravé tlačítko na win logo a tam ovládacie panely. V štarte nie sú ako to bolo na sedmičkách.

win update kľudne môžeš zablokovať servery win vo firewall-e a update si ani neškrtne.

na ostatné ti neporadím, tie programy nepoužívam, ale čo sa týka stability absolútne žiaden problém. Podľa googlu HotkeyP funguje nádherne, len treba čosi v nastaveniach zaškrtnúť alebo zmeniť. ostatné pogoogli, ale nemá tam byť prečo problém.

Jediný známy problém win8/10 je memory leak zapríčinený chybnými ovládačmi sieťovky. Ja som s tým problém nemal, nemám ten typ sieťovky, tuším, že je na to aj fix, ale treba googliť.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Podpora Win7 konci az v roku 2020, takze je to este dostatok casu. Na DX12 treba najskor poriadny hardware a potom aj hry, ktore DX12 vyuziju. Aktualizacie je mozne vypnut, navod tu: http://www.redmondpie.com/disable-turn- ... heres-how/ alebo http://www.howtogeek.com/224471/how-to- ... g-updates/
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Este odporucam, ak si niekto chce povypinat rozne veci (wifi sense, updaty cez p2p, a rozne ine) jednoducho... staci si stiahnut script, zakomentovat co nechcete zmenit a je to. Osobne som to aplikoval asi na 3 notebookoch kde som instaloval Windows 10 :)
http://www.dasm.cz/clanek/jak-z-windows ... ovy-system
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dakujem za odpovede, momentalne som skor za prechod, ale nie hned.

Nasiel som nejake zoznamy kompatibilnych hier.

http://wccftech.com/windows-10-compatible-games/

Toto sa opakuje v zoznamoch, ma niekto konkretne skusenosti, prip. ste to nejak vyriesili?

GTA V - Some screen tearing, vsync, and start up issues

Pre programy su moznosti spatnej kompatibility ako v starsich Windows, ak mate konkretne dobre ci zle skusenosti, mozete ich tu napisat.

Este mozete napisat ci ste uz presli alebo to neplanujete a hlavny dovod preco ste presli, resp. nechcete prejst na Win10, moze to byt uzitocne pre ostatnych.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Na notebooku prechod preto, lebo si to Windows sam spravil :D
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

prešiel som z w7 na w10. Pri update som zakázal samovoľné pripájanie na rôzne wifi, sledovanie písania a podobne. Edge, Cortanu... k šťastiu nepotrebujem.

Prešiel som kvôli zvedavosti na vizuál. Kvitujem možnosť odkazov a "widgetov" v start-menu. W8 bol čistý fail, W10 je prakticky totožný s W7, no s možnosťou widgetov/odkazov v štarte. Inak nejaký zásadný rozdiel oproti w7 nepociťujem (thinkpad e545). Hry sa prakticky nehrám, tak toto neviem porovnať, no napr. Stronghold 2 ide v pohode :)

Kompatibilita programov:
Adobe - bez problémov
Filezilla - bez problémov
Office 2013 - bez problémov
Notepad++ - bez problémov
uTorrent - bez problémov
Blacberry blend - tvári sa, že v pohode (používam málo)
Ekahau heatmapper - bez problémov
Oberon - bez problémov

iné používam tak málo, že ani nestoja za zmienku

hrban - dík za tip s pravým myšítkom na štart!
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

dreamer, ten článok je ale pekne starý, hry sú už krásne funkčné na win10. Z aaa hier mi ide krasne: F4, witcher3, TR, GTA5, XCOM2, AC všetky série bez problémov (teda až na hroznú optimalizáciu od ubi), a BatmanAK.(batman je už tiež opravený a ide parádne), Shadow of mordor a plno ďalších hier ide bez problémov.
Dalej z programov je photoshop, MBAM, KIS tiež funkčný.

Jediné čo nefunguje je CoreTemp Widget. :cry:
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja som to info o GTA V nasiel na viacerych strankach, ak to uz funguje, tak to je fajn, ak by ste mali aj nejake aktualne zoznamy, sem s nimi...
heker
Redeemer
Redeemer

Ake zoznamy ty chces? Ak nieco nepojde, tak to treba v prvom rade aktualizovat. Na hru pouzit novy update ci patch, u programov nove verzie. Ak nieco nepojde, tak je to jednoducho stare. Ja v tom ziadny problem nevidim a keby aj ano, je tam stale moznost nastavit spatne kompatibilitu zo starej verzie Win.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Dreamer - z hier na w10 beží aj Stronghold 1, ktorý mi na w7 robil problémy.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja mam win 10 uz od leta 2015 a vsetky hry zatial isli. aj gta5 mam kupene a nemal som s nim ziadne problemy.
jedine co sa objavilo v par hrach (konkretne napriklad heroes of the storm), ak som mal v nastaveniach klavesnice repeat rate moc vysoko nastaveny, tak ta hra sekala ked som drzal zmacknutu klavesu, predtym to nerobilo. lahko som to ale vyriesil znizenim tej hodnoty.

preco realny vypinat aktualizacie? predsa je v mojom zaujme aby bol system vzdy co najaktualnejsi. a tiez uz sa nestane to co vo win7 alebo 8 ze ti vyskoci okno ze restart za 15 minut a mozes sa aj posrat a nic s tym nespravis. vo win10 si vies nastavit kedy sa maju windowsy restartovat pri update.
vzhlad nema s win8 nic spolocne, viac sa to podoba win7.
stabilita... ziadne problemy som nepostrehol.
bezpecnost... to zalezi kto je aky velky konspirator, nemyslim si ze by windows 10 nejak spehoval a ked aj hej, urcite nie viac nez windows 7 alebo google... pokial nechces byt spehovany, nepripajaj sa na internet, nikdy a s nicim.

pre mna osobne bol prechod uplne jasny, od windows 98 vzdy instalujem najnovsiu verziu. tak mi to proste vyhovuje, niekedy je to nevyhodne (hlavne ak skusam este nejake RC verzie), ale bavi ma to. windows 10 bol asi najmenej bolestivy prechod pre mna. upgrade uplne bez problemov, nebol potrebny clean install a po ugprade fungovalo vsetko tak ako predtym. system sa zrychlil a prostredie sa zlepsilo (samozrejme predtym som mal win8, takze to bol slusny rozdiel, medzi win7 a 10 to az taky rozdiel nie je).

netreba zabudat na hromadu drobnosti, ktore clovek nezisti kym ten system nezacne pouzivat.
  • otvaranie iso suborov bez nutnosti 3rd party aplikacie
  • vylepseny command line (resizovanie, copy paste)
  • snapovanie okien
  • viacere plochy
  • kontextove menu nejakeho odkazu na ploche ti rovno dovoli skocit na miesto odkazu (blbost ale dost ma to potesilo)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid napísal:preco realny vypinat aktualizacie? predsa je v mojom zaujme aby bol system vzdy co najaktualnejsi. a tiez uz sa nestane to co vo win7 alebo 8 ze ti vyskoci okno ze restart za 15 minut a mozes sa aj posrat a nic s tym nespravis. vo win10 si vies nastavit kedy sa maju windowsy restartovat pri update.
Prave ten vynuteny restart ktory mi nasilne vypinal vsetky programy ked som nebol pri PC, alebo tusim aj ked som mal zapnutu hru na celej obrazovke, zrazu sa vypol PC, bez varovania. Preto som vypol auto-aktualizacie.

Okrem toho niektore aktualizacie casto pokazili funkcne veci a pod.

Takze pri Win 10 sa da nastavit kedy ma byt restart - co to znamena? Ak pri Win7 je mozne nastavit den a cas aktualizacii, no je tu ten nasilny restart bez potvrdenia, ale ako to funguje pri Win 10, ked nastavim napr. pondelok 18:00, tak stiahne aktualizacie, nainstaluje a potom? Zobrazi sa nejake okno a kym to nepotvrdim tak sa nerestartuje?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

normalne po stiahnuti updatu si mozes nastavit presne den a hodinu kedy restartovat.

mne uz par dni vzdy ukazuje pri uspavani ze sa chce restartovat (take to "shut down and install updates") ale vobec ma do toho nenuti.

http://lifehacker.com/prevent-windows-1 ... 1723647582
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dakujem za odpoved, je to mozne nastavit aj tak, aby sa restart vykonal az ked vypnem pocitac - teda napr. by som si tam nastavil cas 3:00 v noci, ja PC vypnem o 23:00 vecer predtym, takze update sa dokonci ked budem vypinat pocitac a ked ho nasledne na druhy den zapnem, bude uz vsetko dokoncene? Ak PC vypnem, uz prebehne len vypnutie alebo sa este bude nieco stahovat/instalovat pred vypnutim - ako to bolo v starsich Win a niekolko minut nebolo mozne vypnut PC?

//autoeditácia príspevku (04 Mar 2016, 17:18)
http://www.sector.sk/novinka/113472/ake ... ows-10.htm

Toto znamena ze tie hry vyjdu vyhradne na Win 10? Ked uz presuvaju konzolove hry na PC, napadla ma hra ktora mi tam chyba asi najviac, NHL, to by bol uz jednoznacny dovod na prechod, aj ked prejdem asi aj bez toho.
heker
Redeemer
Redeemer

Su tam prevazne hry od Microsoftu a ci budu vyhradne na W10, to sa musis opytat v Microsofte. Forza bude urcite konzolovka, vedlajsi efekt bude verzia na pc. NHL vydava EA a ti sa vyjadrili, ze NHL na PC nebude.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Aktualizácie sa vypnúť dajú bez nutnosti inštalovať rôzne fw alebo blokovania ip čísiel cez hosts súbor pri hociktorej verzii win10:
Stačí zmeniť nastavenie služby aktualizácie, aby sa služba nespúšťala automaticky ale manuálne.

Neviem prečo tvrdia, že sa nedá vypnúť, keďže sa to dá. A samozrejme sa dá aj zapnúť. :roll:
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

ja som ešte neprechádzal, ale časom asi budem musieť. najviac sa mi nepáči flat design, ktorý je teraz strašne moderný. mne sa nepáči a chcem aero. A zvykol som si na startmenu z win7. neviem či je na desine možnosť, že pri najčastejšie používaných programoch mám šipočku, kde sú posledné otvárané súbory alebo dalšie akcie daného programu.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Nič extra neponúka W10 oproti W7.
A ohľadom toho, že je "zdarma", nič nie je zdarma a hlavne nie nový Windows os Microsoftu, len neplatíš peniazmi ale osobnými údajmi a reklamou. Vraj aj prihlasovacia obrazovka bude zobrazovať reklamy, a budú ľudí čim ďalej tým viac otravovať reklamami ako v prípade smartfonov cez aplikacie.

Väčšina uzivatelov nemá o ničom ani šajnu len všetko odklikávajú ok-ok-ano a to je ja ich cieľom - zbierat osobne údaje, mail, telefónne číslo, polohu, co sa len da.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Napísať odpoveď