Občianska vojna v Sýrii

Diskusie na politické témy...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Občianska vojna v Sýrii

Príspevok od používateľa jackb »

jackb napísal:nikomu nazor neberiem, ale vratit sa do krajiny, kde necha po obyvateloch prezident strielat, pouzivat proti nim chemicke zbrane alebo kazetove bomby je rovnaka hlupost ako sa nechat zabit ISIS/Al Nusra
netrep nezmysli, dokázalo sa niečo z toho?
mas tam linky z RT, ktora by nemala byt "zapredana", ktore potvrdzuju notoricky zname informacie zo zapadnych medii, ktorych doveryhodnost je pravidelne napadana.
kedze mas tvrdenia krizovo dokazane z oboch stran, tak je snad mozne povazovat tvrdenia za dokazane a jediny kto trepe "nezmysli" si ty.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Mozes mi z toho RT citovat kde sa pise o tom ze Asad tie chemicke zbrane pouzil? Pokial viem tak doteraz sa nepodarilo preukazat kto ich naozaj pouzil. Dokazalo sa ale napriklad ze mapa s udajnymi miestami odpalu ktoru zverejnil Pentagon bola chybna
https://s3.amazonaws.com/s3.documentclo ... igence.pdf
http://www.mcclatchydc.com/news/nation- ... 61710.html

Taktiez sa ukazalo ze municia pouzita pri tychto utokoch nebola standardna, ale bola to len improvizovana municia:
Theodore Postol, a professor of technology and national security at MIT, reviewed the UN photos with a group of his colleagues and concluded that the large calibre rocket was an improvised munition that was very likely manufactured locally. He told me that it was ‘something you could produce in a modestly capable machine shop’. The rocket in the photos, he added, fails to match the specifications of a similar but smaller rocket known to be in the Syrian arsenal.
http://www.lrb.co.uk/v35/n24/seymour-m- ... hose-sarin

Theodore Postol je pritom profesor na MIT, nie ziadny zaprdeny konspirator. Ja osobne sa neodvazujem povedat ze kto za tymi utokmi stal, urcite to vsak nie je taka jasna zalezitost za aku to vydavas ty.

//autoeditácia príspevku (13 Mar 2016, 12:57)
Este dodam ze Seymour Hershe je investigativny novinar a drziteln Pulitzerovej ceny. Jeho vysetrovanie vzbudilo svojho casu celkom rozruch. Zaujimave je aj ze v tureckom parlamente vystupili clenovia opozicie a tvrdili ze maju informacie z rozviedky o tom, ze Turecko stalo za dodavkou sarinu do Syrie. Este jeden jeho clanok:

http://www.lrb.co.uk/v36/n08/seymour-m- ... e-rat-line

//autoeditácia príspevku (13 Mar 2016, 13:56)
Este z minusovej karmy od jackb "tak ja ti ju najskor odplatim". Asi si prilis paranoidiny, ja som ti ju neposlal :smt006
jackb
Redeemer
Redeemer

takze Asad ZHO vlastnil ale nepouzil
eMPiko
Addict
Addict

jackb napísal:takze Asad ZHO vlastnil ale nepouzil
nevkladaj mi do ust co som nepovedal, pokial chces viest takuto diskusiu povedz mi to rovno nech tu nestracam cas.
jackb
Redeemer
Redeemer

ved som pod vahou dokazov priznal, ze som pisal nepotvrdene bludy. tak co este chces?
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Tie "chyby", "preklepy", ktoré sú na rt by som bral na nejakej amatérskej stránke stredoškoláka, ktorý svoje zdroje prekladá cez Google translator ako obyčajné ctrl-c-v s opravou pravopisu, ale kedyže je na 100% listé, že to tak nerobia znamená, že účelovo dezinformujú. A keď je potvrdené, že v podstatných veciach klamali, ťažko im potom veriť. To potom môžeš citovať aj z prop, topky alebo nejaké kraviny z fb.

A tie relácie čo robia buď tam naverbujú nejakých duševné chorých s fobiou proti USA a keď omylom dajú nie nejakého pro ruského fanatika, tak ho aj rýchlo zrušia v debatách.

Určite sú aj tam veci, ktoré nie sú klamstvom ale západné media to nepovedia len ťažko zistiť v záplave propaganndy čo je pravda.
jackb
Redeemer
Redeemer

preto je fajn, ked napr. eMPiko porovna spravy z RT s pracami renomovanych zurnalistov a vedcov.
ako sa uvadza, na tej sprave o munici pracoval prof. Postol s youtuberkou SyrianGirl, ktora je pozyvana do InfoWars alebo relacii RT. ked ale aj taka kapacita ako on uzna, ze ta informacia nie je jednoznacna, tak sa to akceptuje lahsie ako ked jedno z mnohych informacii, ktore neguju predosle.
Grond
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grond »

dragon883
Expert
Expert

Príspevok od používateľa dragon883 »

No oni rusi uz na zaciatku povedali, ze to bude obmedzena operacia trvajuca niekolko mesiacov. Islo tam nielen o to, aby zastabilizovali situaciu v oblasti svojej namornej zakladne, ale treba brat aj geopoliticky rozmer a vymanenie sa z izolacie ci vyskusanie a bojova premiera zbrani. Navyse tam ten kontingent bol len velmi minimalny, kedze tam mali len 50 lietadiel, takze sa aj podla toho dalo cakat, ze to nebude mat dlheho trvania. A v ramci moznosti ho vyuzivali naplno, takze aj tie lietadla treba poslat na generalne opravy.

//autoeditácia príspevku (27 Mar 2016, 13:05)
Syrska armada obsadila Palmiru...http://svet.sme.sk/c/20126097/syrski-vo ... lmyra.html
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

To sme-penta je uplne na smiech.Zrazu su to syrska armada a vojaci, ale este pred nedavnom ich oznacovali ako assadovi vojaci a teroristi.
dragon883
Expert
Expert

Korag napísal:To sme-penta je uplne na smiech.Zrazu su to syrska armada a vojaci, ale este pred nedavnom ich oznacovali ako assadovi vojaci a teroristi.
No, tiez som si vsimol, ako sa postupne meni slovnik. Teraz o bojovnikoch IS pisu ako o extremistoch, takmer presne pred 3 rokmi, ked obsadzovali Rakka(v sucasnosti hlavne mesto IS) to boli este povstalci a opozicne sily http://svet.sme.sk/c/6722434/syrski-pov ... rakka.html ...

//autoeditácia príspevku (27 Mar 2016, 23:17)
skoda, ze IS vznikol z rebelov az polroka po napisani toho clanku. ale kopol si si do zidopresstitutok takto vo sviatok, tak mas pokoj na dusicke
Vacsinou sa nemam potrebu vyjadrovat ku karmistom, ale teraz mi nedalo. Ano IS sice vznikol oficialne sice az po dobiti Rakky. Ale jeho formovanie prebiehalo uz omnoho skor,(aha napr. kedy bol datovaný tento clanok, to nebolo pol roka od dobia Rakky) http://www.info.sk/sprava/5321/alkajda- ... o-v-syrii/. Hadam nemyslis, ze takyto projekt ako IS, vznikol len tak zo dna na den, ze sa niekto rano zobudil a povedal, ze si ide len tak zalozit stat, toto bolo predchodcom organizacie IS planovane niekolko rokov a boli aj verejne zname ciele tejto organizacie. Navyse boli v tom období tyto tzv. povstalci, ked dobijali toto mesto, o to menej teroristami, ze IS vznikol o pol roka neskor? Tyto ludia boli a su stale ti isti, ci to bolo pol roka pred vznikom alebo az po vzniku IS. Navyse uz v tom období bolo zname, ze v syrskej vojne posobia na strane opozicie velmi nebezpecne skupiny, ale vtedy bola navodena taka atmosfera, ze kazdy kto bojoval proti Asadovi bol dobry, bol spojenec. A aj sa to tak bohuzial medialne prezentovalo. Je hadam z mojej strany zle, ze to spatne kritizujem, ked sa ukazala pravda? Ale ani netvrdim, ze to bolo nejake medialne sprisahanie. Cital som aj neskor niekolko clankov od novinarov, ktorí sami uznavaju, ze sa az tak podrobne nesnazili zistovat pozadie jednotlivych opozicnych skupin, za co skutocne bojuju, a sami to beru ako svoje osobne zlyhanie, ked zistili koho skutocne vykreslovali ako bojovnikov proti asadovskemu rezimu a utlaku. Vazne, mal by si radsej setrit svojim sarkazmom. :)
eMPiko
Addict
Addict

Ako hovori dragon Raqqah bola dobita prevazne islamistickymi skupinami, ktore nepochadzali priamo z tohto mesta. Samotne mesto zazilo len naozaj male protesty obyvatelov, ktore rychlo vysumeli. Utok na Raqqu viedli v tej dobe jednotky verne Al Kajde a dalsej islamistickej organizacii Ahrar al Sham. S rozmachom IS sa tieto jednotky pripojili k Islamskemu statu, ten samotny Raqqu nijako nedobijal, ale jej vtedajsi okupanti (podla SME teda povstalci) sa k IS prihlasili bez boja. Po dobiti tohto mesta bolo popravenych viacero (udajne niekolko desiatok) zajatych syrskych vojakov a boli zdemolovane viacere nabozenske objekty (krestanske, armenske, etc).

//autoeditácia príspevku (29 Mar 2016, 1:31)
Z karmy k tomuto prispevku:
a teraz ukaz nezapredany clanok, ktory vestil, ze budu teroristi
Ak dobre rozumiem, tak ty neveris ze uz vtedy sa vedelo ze ti ludia bojujuci v Raqqe su teroristi? Pritomnost Al Kajdy potvrdila v case utoku napr. aj BBC [1]. Hlavnym velitelom bol pritom Abu Saad Hadrami, neskor vymenovany za princa Al Kajdy v provincii. Este neskor ho popravili pri mocenskych bojoch vramci IS. Pri videach so zajatymi vladnymi vojakmi sa potom povstalci sami predstavili ako clenovia Shura Council Frontu, ktory tiez patri pod Al Kajdu. Na NYTimes vysiel blog [2], kde sa jedno taketo video rozobera a povstalci tam svoje vitazstvo oslavuju ako vitazstvo islamizmu, nie FSA.

Cize aj v mainstreamovych mediach sa objavili zmienky o tom, ze su tam vlastne islamisti. Ak by si sledoval konflikt podrobnejsie, tak je ti to uplne jasne, aj ked nikto asi nemohol naisto povedat do akych rozmerov IS prerastie. Naproti tymto spravam o teroristoch si mozeme precitat aj Fox News [3]. Tam pisu o syrskych aktivistoch (fiha!) ktory oslobodili prve provincne mesto v Syrii. Ako krasne to dopadlo vidime na vlastne oci.

[1] http://www.bbc.com/news/world-middle-east-21666913
[2] http://thelede.blogs.nytimes.com/2013/0 ... timesworld
[3] http://www.foxnews.com/world/2013/03/06 ... t-1st.html
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

Mimochodom Ihsan Al Khouri, ktorí pomáha pri týchto ľuďoch ako tlmočník, hovorí, že možno 20-30% sú skutoční utečenci.
butthead
Darca
Darca

Príspevok od používateľa butthead »

Teraz nazivo o syrii

jackb
Redeemer
Redeemer

Prílohy
gla_syria.png
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

"Image used for ilustrational purposes only", skoro som ti to nevšimol.
A to som si myslel, že ilustračné obrázky SMEčka nič neprekoná :D
eMPiko
Addict
Addict

Mne sa najviac paci ze v mediach sa riesi zle zvoleny ilustracny obrazok. To ze na kurdskych civilistoch boli naozaj pouzite chemicke zbrane uz nikoho ale nezaujima :)

//autoeditácia príspevku (27 Máj 2016, 0:57)

Americki vojaci v Syrii s cervenou hviezdou na ramene.
dragon883
Expert
Expert

jackb
Redeemer
Redeemer

eMPiko
Addict
Addict

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-36912718

Vladne sily dokoncili obklucenie Aleppa a vytvorenie koridorov pre civilov. Assad vyhlasil trojmesacnu amnestiu pre militantov, ktori kapituluju. V zakulisi Turecko a USA prestavaju podporovat militantov a zblizuju sa s Ruskom. Pre rebelov to vyzera velmi zle a zda sa ze vzbura na severe Syrie bude coskoro porazena. Co sa stane s desiatkami tisic dzihadistov, ktori v tejto oblasti operuju mozeme len hadat. Jedina unikova cesta vedie pre nich cez Turecko a z tade dalej do Europy (ak Turecko prestane dodrziavat dohody o utecencoch, ktore teraz ma s EU uzatvorene).
Napísať odpoveď