Áno, tie ťažké zbrane tam absentovali, to sa často udáva ako jedna z príčin neúspechu - hoci, početne na tom boli povstalci lepšie.
Národné - išlo tam o prihlásenie sa k nejakému štátnemu usporiadaniu, každopádne toto u mňa osobne nie je nejaká alfa omega, ja som v pohode s názvom Povstanie, každopádne SNP je zaužívané označenie v historiografii.
Historici sa určite ničomu nevyhýbajú, každopádne tá podpora tam byť musela - už len preto, že také čosi vôbec vzniklo a vydržalo dva mesiace a následne až do konca vojny vo forme partizánskeho boja.
Pre mna je Snp iba vypocitavou snahou vyhnut sa zodpovednosti za kolaboranciu s hitelrovskym Nemeckom v case ked uz tento zvazok nemal co SŠ poskytnut a staval sa hrozbou do buducna.
Toto je úplný nezmysel, ktorý nemá žiadne historické opodstatnenie. Opakujem - odboj tu bol od začiatku (komunistický či občiansky, resp. zahraničný) a tisovci práveže držali z Hitlerom až do konca! Dokonca aj po smrti Hitlera.
A žiadne tiché tajomstvá - o atrocitách voči nemeckému obyvateľstvu alebo aj iných zločinoch sa bežne píše. Sám som takúto štúdiu v spoluautorstve napísal. O pseudopartizánskej bande, ktorá sa zameriavala na okrádanie židov, ktorých ľudia ukrývali.