Parlamentné voľby 2016

Diskusie na politické témy...

Koho by ste volili vo voľbách do parlamentu 2016?

Smer-SD
8
4%
SDKÚ
1
0%
KDH
2
1%
Most
3
1%
SaS
126
61%
OĽaNO-NOVA
14
7%
SMK
0
Žiadne hlasovania
SNS
3
1%
Sieť
5
2%
Iná strana
29
14%
Nezúčastním sa
16
8%

Celkom hlasov: 207

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Parlamentné voľby 2016

Príspevok od používateľa hughito »

Mirrorion: A kde som písal, že je objektívne dobre? Napísal, som že pre mňa osobne, ale určite by toto isté napísalo tisíce iných ľudí, ktorým sa značne uľahčila mobilita, napr. aj za prácou, ako v mojom prípade.

mLuks:
Nemáš to zadarmo. Akurát neplatíš priamo železniciam, ale platíš iným obchodníkom, tzn. využívaš tie peniaze inak (predpokladám, že ušetrené peniaze za vlaky si nedávaš do pokladničky), no v každej službe je dnes započítaná daň, ktorá ide do štátneho rozpočtu. Fico len zoberie peniaze zo štátneho rozpočtu a dá ich železniciam za ušlý zisk na vlakoch zadarmo. Laicky povedané, v každej dani ktorú platíš, si platíš lístok na vlak.
To isté sa dialo aj keď vlaky bezplatné neboli, takže toto je dosť chabý argument. Proste vlaky mám zadarmo.
Neviem v akom meste majú bezplatnú MHD, na slovensku určite nikde.
Na SK nie, ale v zahraničí. Aj to je populistický a neefektívny bulšit? Ľudia platia dane do spoločného rozpočtu a majú právo z toho aj niečo mať. Bezplatné vlaky sú takouto možnosťou.

jacb:
hughito, ani ked skoncis skolu, tak ti vadit nebudu? lebo nie kazdemu je sympaticke platit dane na hole populisticke nezmysly.
To by som pokrytec. Ono už dlho si tejto služby neužijem. A som za to aby zostala.

Toto je dobrý "point" tom4sa.
Tie dane by im z vyplaty strhli tak ci tak, akurat su pouzite na zaplatenie vlakov zadarmo. Cize pre rodinu ako taku su to jednozancne usetrene peniaze.
Plus tá okamžitá "hmatateľnosť" tohto opatrenia. Čo je doslova nevídaný jav v rámci slovenskej politiky.
t0m4s3
Admin
Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

mLuks napísal:Za sifony za 200€ môže presne tá istá vláda, ktorej vlaky zadarmo schvaľuješ. Dopad na jednotlivca je priamy, okamžitý, hmatatelný ale len naoko. Peniaze, ktoré by dal študák za vlak, dá napríklad do jedla a v DPHčke si spláca lístok na vlak.

//1000. post :smt009
Ja nic neschvalujem aj ked by mi to mohlo byt uplne u riti, pretoze dane na Slovensku neplatim. Neviem ci to iba nechces vidiet, alebo argumentujes len preto aby si argumentoval, budiz, ja uz som sa vyjadril.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Procházka s.r.o.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

hughito napísal:To isté sa dialo aj keď vlaky bezplatné neboli, takže toto je dosť chabý argument. Proste vlaky mám zadarmo.
No áno, lebo železnice boli v strate aj pred vlakmi zadarmo, nimi sa tá strata ešte zväčšila. Čiže miesto toho aby sa štát, ako vlastník železníc, snažil ich stratu znižovať tak ju ešte prehlbuje a to všetko kvôli obyčajnému populizmu, na ktorý si evidentne skočil aj ty.
Ja to mám zadarmo a po mne aj potopa.
hughito napísal:Na SK nie, ale v zahraničí. Aj to je populistický a neefektívny bulšit? Ľudia platia dane do spoločného rozpočtu a majú právo z toho aj niečo mať. Bezplatné vlaky sú takouto možnosťou.
Vieš čo všetko majú v zahraničí? To je fakt vynikajúca argumentácia. Napíš v ktorom meste je MHD zadarmo a či ju majú zadarmo len študenti a dôchodcovia ale skladajú sa na to všetci obyvatelia mesta. Alebo ju majú zadarmo všetci a bez rozdielu.
Ale áno, máš pravdu, "Ľudia platia dane do spoločného rozpočtu a majú právo z toho aj niečo mať.", ale všetci!!! Ale nie, že tí čo do toho rozpočtu platia najviac majú veľké kulové a tí čo z neho viac berú ako dávajú majú najviac.
hughito
Redeemer
Redeemer

Na čo mám skákať? Aký osoh by som mal z toho, keby vlaky bezplatné neboli? No ten, že by som platil za každú cestu. Teraz neplatím, čiže osoh mám jasný. A že tam je nejaká zadĺženosť a pod. To je len premiestňovanie cifier z účtu na účet. Ak mám pravdu povedať, tak ma to vôbec netrápi, ako tu bolo spomenuté, kradne sa tu tak, že nejaká záťaž v podobe bezplatných vlakov je malicherná. A, ako tu opakujem x-tý krát, je to opatrenie, ktoré priamo a reálne pozitívne pociťujem.

To s tou MHD bol príklad poukazujúci na to, že je to normálna prax, že sa nejaká služba urobí bezplatnou. Čiže nie je to nejaký ultrapopulistickoboľševický výmysel súdruha Fica, ktorý nemá obdobu nikde na svete. Lebo takto to rozhorčení pravičiari radi prezentujú.
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

V Talinne majú MHD zdarma
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Je to trocha OT, ale aspon strucne by som sa vyjadril k tym vlakom "zadarmo", porovnam to aj s MHD zadarmo, kedze myslim ze je to nieco ine...

Vlaky zadarmo:
- su nespravodlive, 1 student usetri, 1 stutent neusetri, 1 pracujuci neusetri
- deformuju konkurencne prostredie
- nepriamo zvysuju ceny pre ostatnych
- nemaju ziadny iny prinos okrem vybranej skupiny ludi

MHD zadarmo:
- je spravodlivejsia (nie 100%ne spravodliva)
- nepriamy prinos ma aj pre vodicov aut, menej aut, plynulejsia premavka, viac parkovacich miest...
- prinos pre zivotne prostredie, menej aut, hlavne starsich, kedze MHD zadarmo by vyuzivala hlavne nizsia trieda so starsimi autami
- menej aut by znamenalo aj menej nutnej udrzby ciest a teda setrenie
- usetrilo by sa aj na revizoroch, celej sieti s predajom listkov, kariet a pod.
- plus mnoho inych nepriamych prinosov pre vsetkych

Samozrejme netvrdim ze MHD zadarmo by sa malo hned zaviest namiesto vlakov zadarmo, ale rozhodne by to malo vacsi zmysel a prinos ako pre cestujucich MHD, tak aj pre soferov osobnych aut - a hlavne sa to neda porovnavat s vlakmi "zadarmo" pre vyvolenych.

K tej okamzitej hmatatelnosti, tak okrem vysvetlenia vyssie ma napada viacero lepsich rieseni, napr. take koncesionarske poplatky, platit musi kazdy, ci TV sleduje alebo nie, je to zataz pre kazdeho obcana, studenta, pracujuceho, dochodcu.. tak preco nezrusit napr. konces. poplatky?

Musim sa vyjadrit aj k zdravotnictvu, mozno si to kazdy neuvedomuje, ale kazdy mesiac kazdy z nas plati asi 60€ zdravotnej poistovni, vacsinou nepriamo, "neviditelne", ale ked si to prepocitate, 60x12x50, to je priblizna suma ktoru kazdy zaplati, vyse 50 000€, len musite mat stastie aby ste nedostali "nespravne" ochorenie, ktore poistovna nepreplaca, potom ani desiatky tisic Eur, ktore ste zaplatili zo svojej vyplaty, vam nie je nic platne a STAT VAS NECHA ZOMRIET! Budete odkazani na charitu a nejake vrchnaky od PET flias! Ked sa ti toto stane, alebo tvojmu blizkemu, tak si urcite povies, "ale mal som niekolko rokov vlaky zadarmo, super".
hughito
Redeemer
Redeemer

Prečo namiesto? MHD zdarma popri vlakoch. Prečo nepridať aj autobusy? Koľko žlče tu podvihne niektorým z vás, že Fico presadil nejaké bezplatné vlaky.. čo by malo byť v ideálnom prípade samozrejmosťou, ako vec verejná, ktorá slúži všetkým. Samozrejme, pokiaľ by sa nekradlo a obrovské zdroje by nemalo v rukách pár desiatok jednotlivcov. Tam už taký spravodlivý hnev nevládne. Ale kapitalizmus tu ľudí naučil, že všetko má svoju cenu, všetko je komodita, ktorú možno predať, tak preto tu s tým majú podaktorí problém.

A to že dávaš do spojitosti problémy, ktoré tu reálne sú s bezplatnými vlakmi je absurdné. Lebo ak si si nestačil všimnúť, tak tu presne boli aj pred týmto opatrením.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

hughito napísal:To s tou MHD bol príklad poukazujúci na to, že je to normálna prax, že sa nejaká služba urobí bezplatnou.
Pýtal som sa ťa to a pýtam sa ťa to ešte raz, tá MHD je zadarmo pre všetkých alebo len pre dôchodcov a študentov?
hughito napísal:Čiže nie je to nejaký ultrapopulistickoboľševický výmysel súdruha Fica, ktorý nemá obdobu nikde na svete.
Pretože to čo urobil súdruh je ultrapopulistickoboľševický výmysel, vybral si len určitú skupinu obyvateľstva (navyše tú v ktorej má najväčšiu časť voličov), urobil to úplne neadresne, celoplošne pre všetkých aj takých, ktorý to nepotrebujú.
hughito napísal:Prečo namiesto? MHD zdarma popri vlakoch. Prečo nepridať aj autobusy? Koľko žlče tu podvihne niektorým z vás, že Fico presadil nejaké bezplatné vlaky.. čo by malo byť v ideálnom prípade samozrejmosťou, ako vec verejná, ktorá slúži všetkým.
Aj toto som ti už napísal v príspevku vyššie. Absolútne mi nebude vadiť k Fico zavedie vlaky, autobusy aj MHD zadarmo, vtedy ak to bude pre VŠETKÝCH občanov tohto bananistanu. Nie len pre študentov a dôchodcov, ale pre všetkých. Pretože ako si písal vyššie, ľudia platia dane a majú právo z toho niečo mať. A z týchto troch skupín sú pracujúci tí, ktorí platia najviac na daniach a nemjaú z toho nič. Je mnoho ľudí, ktorí cestujú každý deň z prácou tzv. SADkou (medzimestské busy). Tí by sa tiež potešili, keby mohli do práce cestovať zadarmo, rovnako ako sa ty vytešuješ, že si do školy cestoval zadarmo a koľko si na tom "ušetril".
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Problem vlakov "zadarmo" je aj to, ze su to len VLAKY zadarmo, teda, aj keby to bolo pre vsetkych, tak to stale nebude pre uplne vsetkych, kedze velka cast obcanov nemoze alebo nepotrebuje vyuzivat vlaky. Aj keby pridali aj SADky zadarmo, stale budu "diskriminovani" cestujuci MHD, ci uz studenti, pracujuci a pod.

Navyse, ako som pisal vyssie, MHD zadarmo by malo vyhody pre vsetkych, aj tych, ktori necestuju MHD.

Este pripomeniem svoj priklad s hrncom, ktory sa aj tu hodi:
Mas deravy hrniec (patriaci podnikatelom), v nej sa vari voda (patriaca pracujucim), hrniec tecie, diery sa zvacsuju, co spravis, dolejes vodu (Ficove balicky), o chvilu voda opat vytecie, dolejes znova, ale stale tecie a je jej malo, ale ked zalepis diery na hrnci, voda prestane pretekat, je jej dostatok a netreba dolievat.
hughito
Redeemer
Redeemer

mLuks, to sme sa potom nepochopili, ja som tiež za to, aby boli vlaky bezplatné pre všetkých. ;) Ak len toto je ten problém, tak to nebude neprekonateľná priepasť medzi nami. Ja samozrejme nie som za to, aby boli bezplatné len pre študentov a dôchodcov. ;)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ale to si napisal az teraz.
no ale majme vlaky zadarmo a pre vsetkych. kde na ne ako stat najdest peniaze, ked ti chybaju na dolezitejsie veci? okrem toho si zrusil konkurenciu, co je ciel kapitalizmu, ale zaroven si si znicil motivaciu zlepsovat ponukanu sluzbu. lebo ked klienti (obcania) nevidia nic lepsie, rychlejsie, presnejsie, cistejsie, tak to nepytaju. a ked to nepytaju, tak sa potreba vylepsit presuva na dolny koniec rebricka priorit.
kubaj
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa kubaj »

Osobne vlaky zadarmo nepodporujem, jedna vec je ze nemam moznost ich vyuzit a preco ostatni studenti by sa mohli dopravovat zadarmo a ja nie? Dalsia vec je, ze su poskodeni sukromni prepravcovia, vyberiete si vlak/autobus ktory je zadarmo alebo vlak/autobus kde si treba kupit listok? A dalsia vec je ze kolko ludi to zneuziva a tym nemyslim vysokoskolakov ale hlavne stredoskolakov, ktori ked nemaju co robit, tak za zadarmo vozia kade tade, co by nerobili keby si tie cesty mali platit. Od kamarata ktory denne cestuje do roboty mam info, ze odkedy vlaky zadarmo tak su aj riadne preplnene a to tiez nepridava na pohodliu riadne platiacim cestujucim.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Zoberte si ako tie vlaky zadarmo strasne zacali deformovat trh a pre statne zeleznice su v podstate este vacsou zatazou, aj napriek dotaciam, zacali totiz vykazovat mensie zisky. Preco? Pretoze zadarmo alebo so zlavou mohli cestovat vsetci, okrem pracujuceho zamestnaneho cloveka. Kvoli cene, spolahlivosti, presnosti a komfortu potom takyto ludia - jedini platiaci zakaznici, zacali odchadzat ku konkurencii, ci uz vo forme regiojetu, autobusov, dopravy s kolegami alebo individualnej dopravy. Nasledne zeleznica spolocnost Slovensko musela zase rusit XY spojeni a aj IC vlaky, kedze v nich uz nesedelo ani tych par platiacich zakaznikov, ktori dany spoj udrzovali aspon niekde okolo nuly.

Ako som uz pisal, pred zavedenim vlakov zadarmo bola ŽSSK vo velmi zlej ekonomickej kondicii, napriek vysokym odmenam, ktore management (politicki nominanti zo SMERu) sam sebe udeloval za odvedenu pracu. Realne hrozilo to, ze by stat svoj podiel alebo jeho velku cast mohol predat. Co samozrejme Fico nemohol dopustit, kedze on nic neprivatizuje a tiez ŽSSK zamestnava dost ludi aj v regionoch, kde je vysoka nezamestnanost. Po prechode spolocnosti do sukromnych ruk by novy management nastartoval ozdravne zmeny urcite aj v oblasti zamestnancov a urovne poskytovanych sluzieb (inymi slovami by XY ludi prislo o pracu). Tak si Fico povedal, ze toto vsetko vyriesi vlakmi zadarmo, nebude sa prepustat v reagionoch s vysokou nezamestnanostou ale aj vysokou podporou Fica, politicki nominanti mozu dalej kradnut (z coho urcite maju ludia zo SMERu proviziu) a este z toho vytrieska preferencie, kedze to cieli hlavne na tie babky a dedkov, ktori ho volia.

Ja som bol vzdy za to, ze ked stat nevie spravovat podnik a ten je permanentne v strate v oblasti, kde je mozne vytvarat slusne zisky (dokazuje to konkurencia), tak by sa stat toho podniku mal zbavit cim skor. Po zavedeni vlakov "zadarmo" sudruhom Ficom sa zo Zeleznicnej spolocnosti Slovensko stala este vacsia cierna diera na statne peniaze. A som zvedavy co budu teraz robit, pretoze ZSSK aj napriek dotaciam, vykazuje este vacsie straty ako predtym. Pravdepodobne tam natlacia este viac milionov ako do tej spolocnosti tlacia teraz.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Celkom zaujimava debata na rtvs :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Co bolo?
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Matovic, Sulik, Danko, Madaric ..Akurat to konci. Ale Matovic&Sulik celkom pekne davaju do tvare smeru.. Madaric furt vravi moderatorovi nieco v zmysle, ze to co je za otazku.
hughito
Redeemer
Redeemer

Matovič ukázal len to, čo robí posledných šesť rokov. Nič. Len vykrikuje, konštruktívny potenciál nula bodovo. Sa čudujem, že má stále takú podporu. Ale takisto ako voličom SMERu imponujú isté prejavy, tak inej skupine imponuje takéto hrdinské politické krikľúnstvo.

To Sulík a SaS sa dosť posunuli a je to iná úroveň. Ako "nefanda" SaS toto musím objektívne konštatovať, že majú dobrú koncepciu a aj tie prejavy smerom k voličom, hlavne v osobe Sulíka. K mínusom patria niektoré aspekty komunikácie ohľadom utečeneckej krízy a prejavov v nemeckej televízii, čo tiež moc nepridáva na serióznosti, hoci ako v prípade Matoviča, má to svojich fanúšikov.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Čo čakať od úbohého populistu? Teatrálne gestá špinavého kaviárového komunistu ako vlaky zadarmo. Totálna sprostosť, no od hranola čakať rozumné veci je ako čakať na zázrak, to sa nestane.

Keby chceli fakt pomôcť reálne odkázaným treba sa len pozrieť ako to robia inde, tí úspešní, netreba znovu vynájsť koleso. Zoberme napr. Die Tafeln, čo je organizácia, ktorá má v Nemecku 900 pobočiek a cieľom je aby odkázaní ľudia dostavali potraviny zdarma, caa. 1,5 milióna ľudí v DE. Funguje to viac ako 20 rokov a to je skutočná pomoc nie vlaky zdarma a podobné kraviny.

http://www.tafel.de/

Tento náš kaviárový komunista radšej bude dotovať dobre, že nie šampanské. Čím skôr sa zbaviť červenej špiny, tým lepšie.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Mna by zaujimalo, co ti tak vadi na tom Sulikovi a jeho nazoroch o nelegalnej migracii, ved len 3/4 roka hovori uz to, co konecne teraz uz aj Nemci zacinaju chapat.
Napísať odpoveď