Prvá práca
Re: Prvá práca
Na IT nemám hlavu.
V stavebníctve sa neuchytím.
Takýmto pozitívnym prístupom toho veľa dosiahneš.
Inak len môj rýchly názor - prvá práca nerozhoduje o ničom. Život je dlhý.
V stavebníctve sa neuchytím.
Takýmto pozitívnym prístupom toho veľa dosiahneš.
Inak len môj rýchly názor - prvá práca nerozhoduje o ničom. Život je dlhý.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
súhlasím s BX, vo všetkom čo napísal. Resp. rozhoduje presne v takej miere ako druhá, tretia, štvrtá, n-tá. Rovnako ako v prvej práci kde zistím že to nie je to pravé pre mňa a môžem zmeniť odbor takéto rozhodnutie môžem spraviť aj v druhej, tretej.. až kým sa nenájdem. A práca vôbec nie je záväzok na celý život. Ak raz začnem po škole v nejakom stavebníctve lebo som to ako prvé našiel, kde je napísané že popri tom nemôžem hľadať inú prácu? O čom to preboha rozhoduje? To čo za kravinu?
-
p4ra
Redeemer
Strasne mi pripominas mojho kamarata. On je presne ako ty, ked sa rozpravame. Vieme vsetko, co nechce robit, vieme vsetko, co chce, ale tam to cele stagnuje - nerobi nic preto, aby tie sny naplnil. Len rozprava a rozprava.. Ak si myslis, ze ked skoncis VS (strojarinu, ako pises), a vsetci sa ti budu hadzat pod nohy, tak si na velmi velkom omyle. To, ze je niekedy dobre zacat uplne zdola je podla mna pravda. Ja uz v IT robim cca. 13 rokov. A predstav si, zacal som uplne od nuly - pekne telefon do ruky a helpdesk: Dobry den, s cim mate problem, ako pomozem?. A takto som tahal 12-hodinovky, denne aj nocne, 365/24/7. Nepoznal som Vianoce, Novy Rok. Ked proste vysla smena, tak som isiel a bolo. Ak je toto podla teba praca pre opice, tak potom som rad, ze som v tvojom ponimani opicou, lebo mi to pomohlo do dnesnej kariery. Nebudem tu rozpisovat cim vsetkym som presiel, ale podstatou je, ze dnes robim projektoveho manazera a architekta datovych centier. A cesta sem mi ver nebola lahka. Najviac sa tesim a som vdacny, ze som si presiel vsetkymi urovnami, lebo sa dokazem vcitit a pochopit kazdeho jedneho cloveka, s ktorym v ramci IT pridem do styku a to beriem ako obrovsky prinos.
Stale este mam co robit. Stale byvam len v byte (s hypotekou), stale nejazdim na aute za 30 a viac tisic EUR (mohol by som), ale vsetko zatial investujem do vzdelania a tiez setrim peniaze na rozbeh vlastneho biznisu.
Podla mna zijes v oblakoch a mal by si sa trosku spustit na zem a do reality. Na tvoje posledne otazky odpoviem, ze som v zivote velmi spokojny. Nikdy som si nemyslel, ze sa s IT zivit budem, aj ked som od malicka pocitace miloval, ale bral som ich skor, ako hobby, pri ktorom som stravil nespocetne vela hodin. Az pocas VS (ktoru som umyselne nedokoncil) som prisiel na to, ze chcem sa zivit IT, lebo ma to bavi a vidim sa v tom. Cize ano, robim svoj dreamjob a v sucasnosti robim presne taku pracu, o ktorej som snival asi pred 10 rokmi, ze ju budem robit.
Ukoncim to legendarnou vetou jednej legendarnej skupiny: Ak chces nieco dosiahnut, tak musis proste makat..
Stale este mam co robit. Stale byvam len v byte (s hypotekou), stale nejazdim na aute za 30 a viac tisic EUR (mohol by som), ale vsetko zatial investujem do vzdelania a tiez setrim peniaze na rozbeh vlastneho biznisu.
Podla mna zijes v oblakoch a mal by si sa trosku spustit na zem a do reality. Na tvoje posledne otazky odpoviem, ze som v zivote velmi spokojny. Nikdy som si nemyslel, ze sa s IT zivit budem, aj ked som od malicka pocitace miloval, ale bral som ich skor, ako hobby, pri ktorom som stravil nespocetne vela hodin. Az pocas VS (ktoru som umyselne nedokoncil) som prisiel na to, ze chcem sa zivit IT, lebo ma to bavi a vidim sa v tom. Cize ano, robim svoj dreamjob a v sucasnosti robim presne taku pracu, o ktorej som snival asi pred 10 rokmi, ze ju budem robit.
Ukoncim to legendarnou vetou jednej legendarnej skupiny: Ak chces nieco dosiahnut, tak musis proste makat..
Toto je podstata toho co ti hovoril ucitel, ak nemas skusenosti, musis zacat "dole". Zacnes ako bezny projektant, spoznas normy, naucis sa ako to vsetko funguje a po 5-10 rokoch si mozes zalozit vlastnu firmu.japaja napísal:Ok uznávam na prvý krát som to inak pochopil ale v podstate máš pravdu, len chyba je v tom že lepší flek v stavebníctve len tak nechytim , teda aspoň si to myslím. Je iné otvoriť stavebnú firmu bez znalostí a ešte k tomu prečo práve moja firma by mala mať zákazky na stavbu. Robím v autocade a v inventore len nejak s tým neviem nájsť pracovné pozície. A je tu x-y ďalších architektov, to nebude len tak sa dostať ako mladý medzi skúsených architektov
A pekne to popisal aj p4ra, vzdy je lepsie zacat odspodu, tak vsetko sponzas a neskor ak ta nahodou povysia, budes pre podriadenych prirodzenou autoritou, lebo budes poznat vsetky zakladne principy.
Ja som na tom podobne ako p4ra, aj ked v mensom, tiez som zacinal ako najobycajnejsi admin a postupne som sa dostal na miesto kde robime uz len planovane veci s "vyssou pridanou hodnotou".
Nizsich pozicii sa proste nemusis bat, ale treba si vybrat spravny smer. Ak sa ocitnes v time/firme, kde budes zasekany na jednom mieste, tak firmu zmenis. Ale je naivne mysliet si, ze len tak z nicoho ti zrazu niekto bude platit nasobky priemernej mzdy.
Gothar a p4ra, zhrnuli ste to velmi pekne, a hlavne realisticky. Netreba si lamat hlavu nad prvou pracou, ja som prve dve alebo tri roboty robil uplne mimo IT, ako kancelarska krysa. Postupom casu som robil svoj prvy IT job, kde som bol programator, a potom lead developer. A to musim povedat ze som mal neskutocne velku zodpovednost na to kolko malo som zarabal. 5 rokov po tom a zijem vo Svedsku, a mam uplne iny zivot. Nic z toho som si neplanoval, proste som len tvrdo makal a nestazoval som sa.
BX - nemám hlavu , ja tomu proste nerozumiem a ja to neviem pochopiť, niesom gymnazista s 2 na vysvedčení , som priemerný študent s ťahakom v ruke
p4ra - za opicu považujem ľudí ktorí pi**** na to že sku*vená nočná a nik ma nespresvedči o tom že v U-Shine a vo Faurecii , na kraji košic sa da postaviť kariéra (KARIERA ne team leadera o 50€ viac)
Gothar - tak by som rad zrobil v smere strojárstva či uzavrel zmluvu pre automobilku a kupil do haly stroje, lenže: normy, výsledná kontrola, audity, STN normy, medzné odchýlky, import/export polotovaru, recyklácia odpadu a následne odvoz výrobkov do zahraničia (kamion alebo vlak?) - to neni len tak a zdá sa mi že v stavebníctve by to bolo ľahšie
p4ra - za opicu považujem ľudí ktorí pi**** na to že sku*vená nočná a nik ma nespresvedči o tom že v U-Shine a vo Faurecii , na kraji košic sa da postaviť kariéra (KARIERA ne team leadera o 50€ viac)
Gothar - tak by som rad zrobil v smere strojárstva či uzavrel zmluvu pre automobilku a kupil do haly stroje, lenže: normy, výsledná kontrola, audity, STN normy, medzné odchýlky, import/export polotovaru, recyklácia odpadu a následne odvoz výrobkov do zahraničia (kamion alebo vlak?) - to neni len tak a zdá sa mi že v stavebníctve by to bolo ľahšie
novidis, ked si bol doteraz priemerny, preco by si mal byt smahom prutika po VS nadpriemerny?japaja napísal:BX - nemám hlavu , ja tomu proste nerozumiem a ja to neviem pochopiť, niesom gymnazista s 2 na vysvedčení , som priemerný študent s ťahakom v ruke
nie som nadaný študent ešte ako to vysvetliť mam
x - krát som skušal niečo naprogramovať ale po 2 dňoch som zabudol kód, syntax, etc
neviem si zapametať tie veci nemam na programovanie logické myslenie že začnem len tak od brucha písať kod
x - krát som skušal niečo naprogramovať ale po 2 dňoch som zabudol kód, syntax, etc
neviem si zapametať tie veci nemam na programovanie logické myslenie že začnem len tak od brucha písať kod
"Rád by som urobil toto hento aj onento, ale nemám čas, nemám peniaze, nejde mi to, mama by ma zjedla, nie je isté, či to uspeje, nie som dostatočne vysoký, mal som trojku z matematiky, ušiel mi pes..."
Toto je najúspešnejší recept na to, nedosiahnuť nič. Ako sa hovorí, úspešní ľudia hľadajú cesty, tí neúspešní výhovorky.
A aby som pôsobil ešte poetickejšie, pridám výrok Kena Robinsona, ktorý mám veľmi rád:
“If you're not prepared to be wrong,
you'll never come up with anything original.”
A v rámci kandidatúry na najpoetickejší post fóra pridávam ďalšie rčenie
“Ak si myslíš, že na to máš, máš pravdu. Ak si myslíš, že na to nemáš, tiež máš pravdu.”
btw. veru za pár dní sa nikto programovať nenaučil, v tom nie si jediný
ale zase na 19 ročného človeka /predpokladám z prvého prísp./ je to zmýšľanie normálne, v tom tiež nie si jediný
Toto je najúspešnejší recept na to, nedosiahnuť nič. Ako sa hovorí, úspešní ľudia hľadajú cesty, tí neúspešní výhovorky.
A aby som pôsobil ešte poetickejšie, pridám výrok Kena Robinsona, ktorý mám veľmi rád:
“If you're not prepared to be wrong,
you'll never come up with anything original.”
A v rámci kandidatúry na najpoetickejší post fóra pridávam ďalšie rčenie
“Ak si myslíš, že na to máš, máš pravdu. Ak si myslíš, že na to nemáš, tiež máš pravdu.”
btw. veru za pár dní sa nikto programovať nenaučil, v tom nie si jediný
ale zase na 19 ročného človeka /predpokladám z prvého prísp./ je to zmýšľanie normálne, v tom tiež nie si jediný
-
p4ra
Redeemer
Pri vsetkej ucte, tebe toho chyba viac. Este si ani nic nezacal robit, a uz odsudzujes, ako sa nieco neda. Taky clovek NIKDY nebude uspesny, lebo nie je pre ten uspech ochotny obetovat nic. A z toho co pises hladas len tu najlahsiu cestu, pri ktorej veris, ze budes uspesny. Nehovoriac o tom, ze si nic nespravil a uz basnis o zariadovani hal, o exporte. Mas to v hlave riadne pomiesane.
Súhlas s p4rom.
Ak si myslíš, že ti tu dá niekto presný návod, čo máš robiť na to, aby si bol úspešný, tak také jednoduché to nie je. Musíš toho veľa preskákať a prejsť si veľa ťažkými situáciami, rozhodnutiami a obetami, aby si vybudoval niečo, čo ti zabezpečí pohodlný zvyšok života.
Pridám ešte jedno moje obľúbené video od chalanka, ktorý si v 26 rokoch zarobil na Lambo. A pritom je to také "jednoduché"! Mukluje vo firme 9 hodín denne, ale má prácu, ktorá ho baví a má pre ňu nadšenie, a popritom má vlastný biznis s predajom áut
Ak si myslíš, že ti tu dá niekto presný návod, čo máš robiť na to, aby si bol úspešný, tak také jednoduché to nie je. Musíš toho veľa preskákať a prejsť si veľa ťažkými situáciami, rozhodnutiami a obetami, aby si vybudoval niečo, čo ti zabezpečí pohodlný zvyšok života.
Pridám ešte jedno moje obľúbené video od chalanka, ktorý si v 26 rokoch zarobil na Lambo. A pritom je to také "jednoduché"! Mukluje vo firme 9 hodín denne, ale má prácu, ktorá ho baví a má pre ňu nadšenie, a popritom má vlastný biznis s predajom áut
p4ra to ty si nepochopil že som to zrovnával so stavebníctvom, pomiešané? asi potom nevieš ako funguje klasická výroba, či?
ja nemám problém pracovať , ale nemienim robiť monotónnu robotu - veď predsa koho by bavila taka práca?
ja nemám problém pracovať , ale nemienim robiť monotónnu robotu - veď predsa koho by bavila taka práca?
-
Fabo
Hardcore addict
japaja: mam teda taku otazku.
Ked si teda sam podla seba priemerny... preco si myslis ze si zasluzis nadpriemerny zivot? Co nadpriemerne si ochotny do toho vlozit, ked vedomosti to nie su? A ani cas?
Ked si teda sam podla seba priemerny... preco si myslis ze si zasluzis nadpriemerny zivot? Co nadpriemerne si ochotny do toho vlozit, ked vedomosti to nie su? A ani cas?
nadpriemerne sa venovať danej nadpriemernej práci ktorá by bola nadpriemerne zaujímavá a ktorá by mohla byť nadpriemerne ocenená
alebo je to nereálne?
alebo je to nereálne?
-
p4ra
Redeemer
Vrat sa naspat na zem.
Podľa mňa to reálne je. Máš zvyšok života na to, aby si takúto prácu alebo aktivitu našiel. Pre každého je to totiž niečo iné...japaja napísal:nadpriemerne sa venovať danej nadpriemernej práci ktorá by bola nadpriemerne zaujímavá a ktorá by mohla byť nadpriemerne ocenená
alebo je to nereálne?
Spoločným znakom úspešných ľudí je totiž aj to, že veľmi veľakrát zlyhali. Avšak tým, že ďalej pokračovali v hľadaní toho, v čom sú dobrí a venovali tomu strašnú kopu času, postupne uspeli.
Tvoj mindset je ale momentálne taký, že odsudzuješ všetky nápady, ktoré ti tu ľudia dali bez toho, aby si si ich reálne vyskúšal. Takýmto spôsobom úspešný určite nebudeš.
a ako chces ziskat tu nadpriemernu pracu ked nechces vynalozit nadpriemerne usilie?
No momentálna japajova filozofia má trhliny. Vynaložené vstupy nezodpovedajú predpokladaným výstupom 
Preto sa pytam ci osobne niekoho takeho poznate...brm napísal:Retne.. podľa mňa existuje, len sa to o ňom nedozvieš, pretože chodí na starom aute a nie na novučičkej limuzíne.
V zahranici som natrafil na ludi, co maju krasne kariery za sebou a nepotrebuju sa obklopovat neviem akym bohatstvom...
Naopak na Slovensku, v desiatkach vidim mladych ludi co zarabaju 600 v cistom, ziju u mamky a ocka, no pozicku na nove auto si beru hned ako je to mozne... Tie slovenske priority, vyzerat na urovni, mi idu fakt hore krkom...
Retne, na Slovensku to ešte nie je také zlé, ale v US je to ohľadom tohto katastrofa, to asi vieš aj sám.
Tam si nikto nekupuje dom alebo auto z nasporených peňazí, ale vždy len na úver. Pri nehnuteľnosti by som to ešte pochopil, ale pri pomerne lacných autách príliš nie.
Je dosť choré, ako ťa tam systém doslova núti si brať tie veci na pôžičku. Kolega (mimochodom Slovák, ale pracujúci na US pobočke) mi spomínal, že pri kúpe auta mal celú hotovosť k dispozícii, ale vzhľadom k budovaniu kreditu pre prípadnú kúpu nehnuteľnosti v budúcnosti bolo nutné, aby si ho zobral na splátky
Tam si nikto nekupuje dom alebo auto z nasporených peňazí, ale vždy len na úver. Pri nehnuteľnosti by som to ešte pochopil, ale pri pomerne lacných autách príliš nie.
Je dosť choré, ako ťa tam systém doslova núti si brať tie veci na pôžičku. Kolega (mimochodom Slovák, ale pracujúci na US pobočke) mi spomínal, že pri kúpe auta mal celú hotovosť k dispozícii, ale vzhľadom k budovaniu kreditu pre prípadnú kúpu nehnuteľnosti v budúcnosti bolo nutné, aby si ho zobral na splátky