Prvá práca
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Prvá práca
Takych ludi mas vsade, len ich nerozoznas.
Zober si uroven dlhu na kreditkach v Amerike. Pride ti, ze neminaju zbytocne? Rozdiel je v tom, ze nie si zvyknuty na to rozoznavat indikatory. Vidis pickup, pride ti to ako pickup, pritom je to zbytocnost do ktorej niekto nalial 50 tisic. priklad.
A ludi, ktory maju statisice az miliony je na Slovensku tiez dost - akurat ked nemas k nim nejaky iny pristup (ako napr. v cudzine cez tvoje studium a vyskum) tak ani nezistis.
Poznam napriklad chlapika, co na prvy pohlad zije pomerne normalnym zivotom, jazdi na superbe, co sice nie je vyslovene lacne auto, ale ani nejake zvlast drahe. Ked ho blizsie nepoznas, nezistis ze ma podiel vo firme ktora zaraba velke peniaze, vlastni 2 rodinne domy v dobrej lokalite plus byt v meste, a keby si sa mu pozrel do pivnice a zacal pocitat ceny vina, zistis ze keby sme si tam sadli traja, nie je problem prepit za vecer par tisic a ani ti nebude zajtra rano zle.
Akurat teda mu superb staci, drahsie auto ani nechce aj kvoli imageu, atd.
podobne poznam dalsieho co jazdi na 10 rocnom land cruiseri.
Zober si uroven dlhu na kreditkach v Amerike. Pride ti, ze neminaju zbytocne? Rozdiel je v tom, ze nie si zvyknuty na to rozoznavat indikatory. Vidis pickup, pride ti to ako pickup, pritom je to zbytocnost do ktorej niekto nalial 50 tisic. priklad.
A ludi, ktory maju statisice az miliony je na Slovensku tiez dost - akurat ked nemas k nim nejaky iny pristup (ako napr. v cudzine cez tvoje studium a vyskum) tak ani nezistis.
Poznam napriklad chlapika, co na prvy pohlad zije pomerne normalnym zivotom, jazdi na superbe, co sice nie je vyslovene lacne auto, ale ani nejake zvlast drahe. Ked ho blizsie nepoznas, nezistis ze ma podiel vo firme ktora zaraba velke peniaze, vlastni 2 rodinne domy v dobrej lokalite plus byt v meste, a keby si sa mu pozrel do pivnice a zacal pocitat ceny vina, zistis ze keby sme si tam sadli traja, nie je problem prepit za vecer par tisic a ani ti nebude zajtra rano zle.
Akurat teda mu superb staci, drahsie auto ani nechce aj kvoli imageu, atd.
podobne poznam dalsieho co jazdi na 10 rocnom land cruiseri.
Drahe vina v pivnici znacia nieco? Mohol ich dostat, vyhodne kupit a je proste milovnik, takze miesto kosele Gant za 120 eur si kupi flasu vina. A vedia to o nom aj jeho blizky, takze na oslavach dostane urcite kopu vina, od obchodnych partnerov taktiez.
Mozno nema drahy Mercedes, ale kopa podnikatelov si ten Mercedes kupila preto, ze maju pohodlnne a bezpecne auto, zakladny servis je v cene auta, znizili si tym dostatocne dan. Mam znameho, ktoreho firma ma cisty zisk 800 000 eur po zdaneni. Kupil si X5, jeho brat (spolocnik tiez), kupil auto dcere, zamestnancom. Kupil ich preto, aby znizil dan vo firme, chodi bezkovat do Svajciarska, lyzovat do Rakuska, takze chce pohodlie, velke auto a hlavne ma peniaze na to, aby si take auta kupil hned aj tri, ak chce. Ale pritom je to clovek, ktory chodi obleceny v obycajnych koseliach, vo volnom case v trekingovom obleceni Mamut, s kazdym komunikuje rovnocenne, uprimne a da sa na neho spolahnut.
A vlastne ani neviem co som tym chcel napisat. Asi to, ze auto sa kupuje pre pohodlie na dlhych cestach, pre bezpecnost a znizenie dane. Vino sa kupuje ako hobby a sluzi pre milovnikov. Tak ako ide niekto vecer hrat tenis a potom si da 3 piva, tak si niekto miesto toho kupi drahe vino a vecer ho vypije.
Mozno nema drahy Mercedes, ale kopa podnikatelov si ten Mercedes kupila preto, ze maju pohodlnne a bezpecne auto, zakladny servis je v cene auta, znizili si tym dostatocne dan. Mam znameho, ktoreho firma ma cisty zisk 800 000 eur po zdaneni. Kupil si X5, jeho brat (spolocnik tiez), kupil auto dcere, zamestnancom. Kupil ich preto, aby znizil dan vo firme, chodi bezkovat do Svajciarska, lyzovat do Rakuska, takze chce pohodlie, velke auto a hlavne ma peniaze na to, aby si take auta kupil hned aj tri, ak chce. Ale pritom je to clovek, ktory chodi obleceny v obycajnych koseliach, vo volnom case v trekingovom obleceni Mamut, s kazdym komunikuje rovnocenne, uprimne a da sa na neho spolahnut.
A vlastne ani neviem co som tym chcel napisat. Asi to, ze auto sa kupuje pre pohodlie na dlhych cestach, pre bezpecnost a znizenie dane. Vino sa kupuje ako hobby a sluzi pre milovnikov. Tak ako ide niekto vecer hrat tenis a potom si da 3 piva, tak si niekto miesto toho kupi drahe vino a vecer ho vypije.
-
Fabo
Hardcore addict
heker: znacia to, ze tie peniaze ma (a dava ich trebars do vina, pricom iny by to dal trebars to tej kosele, alebo povedzme Ralph Lauren veci), len to nezistis podla toho, ze akym autom prisiel pripadne co ma oblecene.
cize presne to, ze ho moze aj Retne poznat, ale netusi ze ide presne o cloveka co ma penazi viac nez dost.
cize presne to, ze ho moze aj Retne poznat, ale netusi ze ide presne o cloveka co ma penazi viac nez dost.
no a teraz mi nevravte že dotyčný sa vypracoval od 0 sám hore s tým že nikto nestál za ním alebo mu nevyhrial stoličku , ak je to tak tak klobúk dole a beriem späť čo vravím
samozrejme, ze to je mozne
nie je to caste, ale stava sa to
nie je to caste, ale stava sa to
Pribeh, ktory som ti opisal vyssie - ano, ten clovek sa vypracoval sam, nestal nad nim nikto. Po rozdeleni CS a vzniku samostatneho Slovenska si s bratom zalozil firmu. Zacali dovazat tovar zo Svajciarska, ktory vozia aj dnes. Absolvovali mnozstvo skoleni, ciest do Svajciarska a Prahy na vlastne naklady, zacali potom skolit svojich zamestnancov. Firma fungune do dnesneho dna, posledne roky zisk nad pol miliona eur. Popri penazi, ktore zaraba svojou sikovnostou a pracov, dava peniaze na charitu, daval do sportu, plati rozne jazykove kurzy svojim zamestnancom, dava im pravidelne motivacne odmeny v obalke, prispieva im na dovolenku, sprava sa ku nim ako sef a kamarat v jednej osobe. Na Vianoce im dokze pridat jeden plat v obalke, dokaze ocenit snahu, najsikovnejsich ludi pozve na lyzovacku. Peniaze ho neskazili a vdaka tvrdej praci pocas dlhych rokov sa snazi motivovat svojich zamestnancov, pretoze vie, ze spokojny zamestnanec poda lepsi vykon.
Takychto pribehov by som ti vedel opisat nejeden. Napriklad kamarat naprogramoval na strednej skole jeden webovy portal, neskor ho predal za 2 miliony korun velkej firme. Dalsi clovek podnikal v stavebnictve, mal tazkosti s danovym uradom, exekuciami, chcel proste stavat tam kde uz mali uradnici svoj biznis. Preskakal to, prezil to, dnes ma precestovany cely svet, ma uspesny hotel, velku firmu, krasne auta. Priklad dvoch bratov - zacali podnikat pred par rokmi ako pozicovna nakladneho auta, bagra, vozika, motorovej pily, kompresora. Dnes maju bratia niekolko nakldnych aut, ktore su neustale v behu a zarabaju im peniaze, okrem toho vybudovali slusnu stavebnu firmu. Dalsi priklad je kamaratov otec automechanik - zacal v garazi rodinneho domu, opravoval auta po buracke, bol dosledny, daval kvalitne diely, nedaval cinske a polske diely, dal si zalezat na lakovani a celkovo kvalite. Dnes ma velky servis s asi siestimi zdvihakmi, pred garazami stoji pravidelne 20 aut cakajucich na servis, na opravu. Zo servisu neodide auto spinave, neopravene, tip top. Aj on sa svojou doslednostou a dokonalou pracou prepracoval tam kde je. Na zimnej dovolenke bol v dzungli v Brazilii, to len aby si mal predstavu o tom, ze ci sa mu dari.
Takychto pribehov by som ti vedel opisat nejeden. Napriklad kamarat naprogramoval na strednej skole jeden webovy portal, neskor ho predal za 2 miliony korun velkej firme. Dalsi clovek podnikal v stavebnictve, mal tazkosti s danovym uradom, exekuciami, chcel proste stavat tam kde uz mali uradnici svoj biznis. Preskakal to, prezil to, dnes ma precestovany cely svet, ma uspesny hotel, velku firmu, krasne auta. Priklad dvoch bratov - zacali podnikat pred par rokmi ako pozicovna nakladneho auta, bagra, vozika, motorovej pily, kompresora. Dnes maju bratia niekolko nakldnych aut, ktore su neustale v behu a zarabaju im peniaze, okrem toho vybudovali slusnu stavebnu firmu. Dalsi priklad je kamaratov otec automechanik - zacal v garazi rodinneho domu, opravoval auta po buracke, bol dosledny, daval kvalitne diely, nedaval cinske a polske diely, dal si zalezat na lakovani a celkovo kvalite. Dnes ma velky servis s asi siestimi zdvihakmi, pred garazami stoji pravidelne 20 aut cakajucich na servis, na opravu. Zo servisu neodide auto spinave, neopravene, tip top. Aj on sa svojou doslednostou a dokonalou pracou prepracoval tam kde je. Na zimnej dovolenke bol v dzungli v Brazilii, to len aby si mal predstavu o tom, ze ci sa mu dari.
na zaciatku 90. tych sa darilo preto, lebo takmer vsetko co prislo na trh bolo nove, konkurencia takmer ziadna, alebo vydrzala chvilu. a tak sa aj ludia, ktori prave vtedy nechali prvu pracu a skusili podniaknia a ide im to do dnes. okrem toho z 90tych su aj uspesni podnikatelia bez vzdelania, ktori sa ku uspechu dostali cez kamaratov a toho sa stale vladzu drzat.
ale dnes najst dieru na trhu a zaplatat ju svojim napadom je velmi tazke. no da sa to. osobne poznam cloveka, ktory pred par rokmi prisiesol zahranicny napad na nas trh, predstavil ho investorom a dnes predava tento napad co celej strednej Europy. tiez kvoli tomu nechal pracu a prekvalifikoval sa na nieco ine. ale co zarobi nevyhadzuje nikomu na oci. tiez by ako majitel mohol prist do kancliku na 4 hodiny, ale on robi aj sam, lebo ho to bavi.
ale dnes najst dieru na trhu a zaplatat ju svojim napadom je velmi tazke. no da sa to. osobne poznam cloveka, ktory pred par rokmi prisiesol zahranicny napad na nas trh, predstavil ho investorom a dnes predava tento napad co celej strednej Europy. tiez kvoli tomu nechal pracu a prekvalifikoval sa na nieco ine. ale co zarobi nevyhadzuje nikomu na oci. tiez by ako majitel mohol prist do kancliku na 4 hodiny, ale on robi aj sam, lebo ho to bavi.
Aj so strojarinou sa dá dobre vyžiť.. poznám jedného, ktorý po škole najskôr pracoval na Slovensku v nejakej strojárskej firme, ale po nejakej dobe ho strašne lákalo odísť do Kanady, kde sa po 2-3 mesiacoch umývania riadu zamestnal priamo vo svojom fachu v strojárskej firme. Momentálne je už späť na Slovensku kvôli chorej mame, avšak aj naďalej pracuje pre tú kanadskú spoločnosť z domu. Na Slovensku vlastní dva byty, ktoré ďalej prenajíma, niekoľkokrát do roka služobne vycestuje do Kanady, čo vždy spojí minimálne s týždňovým výletom po Amerike. Inak, chlapec má nejakých 31-32 rokov.. a od rodičov nejakú veľkú pomoc nedostal, bo rodičia toho ani nikdy veľa nemali.
Prečítaj si knihu "Nikdy nejez sám". Aspoň začiatok.japaja napísal:no a teraz mi nevravte že dotyčný sa vypracoval od 0 sám hore s tým že nikto nestál za ním alebo mu nevyhrial stoličku , ak je to tak tak klobúk dole a beriem späť čo vravím
nemam prehľad čo bolo počas rozpadu ČS ale zdá sa mi že vtedy nebol problém sa dostať k majetkom , teda myslim pozemky a od toho sa rozvíjať dalej a dostať sa hore
len doba je dosť iná by som povedal o proti tomu čo bolo predtým
len doba je dosť iná by som povedal o proti tomu čo bolo predtým
To je pravda, vďaka internetom a sociálnym sieťam sú dnes tie možnosti ďaleko väčšie aj pre ľudí bez kontaktov 
-
javatar
Hardcore addict
doba je ina, preto treba makat inak - ale stale treba makat... kedze uz pozname "recepty na uspech" ktore fungovali vtedy tak sa nam to zda byt lahke
obdobne sa podnikanie v tejto dobe bude zdat lahke ludom o 10-15 rokov
ked sa ale pozriem na to kolko mladych ludi vybudovalo uspesne firmy tak sa mi zda, ze je to praveze o dost lahsie ako cerstvo po pade komancov
obdobne sa podnikanie v tejto dobe bude zdat lahke ludom o 10-15 rokov
ked sa ale pozriem na to kolko mladych ludi vybudovalo uspesne firmy tak sa mi zda, ze je to praveze o dost lahsie ako cerstvo po pade komancov
Presne tak, dnes máš voľný pohyb tovaru po celej EÚ, môžeš cestovať, získavať v zahraničí kontakty, skúsenosti, atď.
O tom sa ti mohlo za komančov alebo aj po vzniku samostatnej SR len zdať
O tom sa ti mohlo za komančov alebo aj po vzniku samostatnej SR len zdať
-
Fabo
Hardcore addict
japaja, tusis kolko ludi sa pokusalo o podnikanie v 90tych rokoch? Teraz ti to mozno pride lahke, pozeras sa na tych ktori prezili odvtedy.
a tie statisice, ba mozno miliony, co to skusali a skoncili s holou ritou? Velmi jednoducho ich odignorujes aby si mohol povedat ze v 90tych rokoch bolo podnikat jednoduchsie.
Chces mat pokkt penazi a chodit do roboty na 4 hodiny denne, ale akurat sa stazujes co vsetko sa neda.
S tym pristupom budes akurat tak zavidiet tomu robosovi co sa o siestej rano trmaca domov a nadava na nocnu, lebo ty sa budes trmacat akurat na pracak.
a tie statisice, ba mozno miliony, co to skusali a skoncili s holou ritou? Velmi jednoducho ich odignorujes aby si mohol povedat ze v 90tych rokoch bolo podnikat jednoduchsie.
Chces mat pokkt penazi a chodit do roboty na 4 hodiny denne, ale akurat sa stazujes co vsetko sa neda.
S tym pristupom budes akurat tak zavidiet tomu robosovi co sa o siestej rano trmaca domov a nadava na nocnu, lebo ty sa budes trmacat akurat na pracak.
predovsetkym by som doporucil vediet anglicky + dalsi jazyk na decentnej urovni (povedzme 4 roky studia v jazykovke, akurat pocas vysokej skoly)
zacat podnikat niekedy v zaciatkoch 90tych rokov malo skutocne tu vyhodu ze konkurencia bola relativne mala. Na druhej strane ale bolo vtedy ovela menej informacii a naviac existovala vyrazna kriminalna scena ktorej musej platit v podstate kazdy "desiatok".
Ale vsetko sa vyvija, su ludia ktori v podnikani sa dostali k velkym peniazom a stale sa im dari a su aj taki co prisli o vsetko..
Ale vsetko sa vyvija, su ludia ktori v podnikani sa dostali k velkym peniazom a stale sa im dari a su aj taki co prisli o vsetko..
japaja: tak ako spomenul p4ra, pusti si
dalej... chcem ti len povedat, ze ja som ten typ s tahakom v rukave, lebo ucit sa veci, ktore ma nebavili a boli mi nepotrebne som sa proste neucil a vyplatilo sa mi to. Ten cas, co by som vtedy investoval do ucenia tych hluposti som vyuzil na to, aby som sa ucil nieco, co budem potrebovat v buducnosti...a dnes ti mozem povedat, ze sa oplatilo
Citim, ze to je prvy a spravny krok, ktory ma posunie v buducnosti. Kazdy z nas sa chcem mat dobre, ale musis nieco pre to robit. To, ze sa niekto narodil v lepsie zabezpecenej rodine by ta malo posunut este viac dopredu, lebo mozes byt na seba narozdiel od neho hrdy, ze si nieco sam dokazal a pre okolie budes v ociach o to lepsie vyzerat. Skus si to v hlave zrovnat a porozmyslat nad tym, ci auta, domy a ostatne majetky su ozajstne hodnoty, ktore potrebujes.
dalej... chcem ti len povedat, ze ja som ten typ s tahakom v rukave, lebo ucit sa veci, ktore ma nebavili a boli mi nepotrebne som sa proste neucil a vyplatilo sa mi to. Ten cas, co by som vtedy investoval do ucenia tych hluposti som vyuzil na to, aby som sa ucil nieco, co budem potrebovat v buducnosti...a dnes ti mozem povedat, ze sa oplatilo
tak ako majetkovo som to myslel aby som sa mal dobre. Nejdem zrovnávať či majetok uprednostním pred sociálnym životom, ale keď už nenájdem tu správnu ženu na rodinu a tak lebo nie vždy sa to musí podariť, tak vtedy jasne že budem mať priority v majetku a tak