Windows 10 prechod - pre a proti

Informácie o software, ankety...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Windows 10 prechod - pre a proti

Príspevok od používateľa Dreamer »

Cesar napísal:Nič extra neponúka W10 oproti W7.
Pozri si plusy v prvom prispevku - a urcite je toho ovela viac.

K reklamam, ja si myslim, ze pretlacia len tolko reklam, kolko im uzivatelia dovolia, bude urcite tlak pri zaplave reklam a dalsia skupin to preskoci a hned si to zablokuje - len je otazkou, nakolko to bude legalne...

Curuj - tiez si neviem predstavit Win bez AERO, zatial som na Win7, ale cital som nieco o navrate AERO do Win10, len si nespomeniem na podrobnosti.

//autoeditácia príspevku (15 Mar 2016, 17:20)
10 nejčastějších problémů s Windows 10. Jak je vyřešit?

Toto sa moze hodit, hlavne pre tych, ktori chcu prejst, alebo prave presli.

Hned prvy bod su tie aktualizacie a objasnuje to rozdielne skusenosti hojko uzivatelov.

Některé verze Windows 10, mají v nastavení i možnost Odložit upgrady. Jenže po jejím aktivování nemá uživatel kontrolu nad tím, na jak dlouhou dobu se upgrade odloží a kdy k jeho provedení dojde.

Toto ja prave nechcem, stratit kontrolu...

Nicméně alespoň pro uživatele edice Pro existuje způsob, jak získat i konfiguraci známou třeba z Windows 7

Lenze ja mam Win 7 HP, takze funkcie PRO asi mat nebudem, takze asi to pojde len neoficialnym sposobom, prip. ako to riesite vy, ak ste presli z Win7 HP a ako sa sprava Win 10 pri samotnej aktualizacii - je tam casovac, je mozne to odlozit?

Dlasie body som este necital, najskor by som ale chcel doriesit toto.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Na predošlej strane som to písal, že zmeníš spustanie služby aktualizácie na manuálny a tak vypneš aktualizácie na hociktorej edicii win10, keď chceš tak zapneš a aktualizuješ. Bez komplikacii a legálne.

Mne sa napr. nepáči, že vymažem tie win10 aplikácie,ktore nepotrebujem ale vždy sa znovu stiahnu ako aktualizacie. Xbox a podobne, treba to ničiť ako burinu, prestava ma to baviť.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Cesar - OK, nevsimol som si ze si tam mal ze to plati pre akukolvek verziu Win. To by bolo dostacujuce, aj ked viem, ze budem zabudat aktualizovat a nasledne bude aktualizacia trvat dlho a este sa pravdepodobne aj nieco pokazi - napr. tvoj pripad, alebo tie asociacie z clanku a ine veci.

Pre mna by bolo najlepsie, ak by to slo nastavit na nocnu hodinu, teda stiahli by sa kedykolvek, ale aplikovali by sa o 3:00 v noci, prakticky teda pri prvom zapnuti na dalsi den, da sa to - a ako to funguje v praxi?

Hlavne by som potreboval aby sa mi nikdy nespustil ten casovac s nasilnym restartom ak mam spustene nieco na celej obrazovke alebo ak som mimo pc.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Na tie aktualizacie by mohol byt daky manager, ktory by to riadil, nieco na sposob GWX Control Panel, pen treba skusit pohladat.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Co sa tyka HotkeyP, tak si ciastocne odpoviem sam, po dlhsej dobe autor vydal novu verziu, kde opravil aj viacero chyb vo Windows 10, takze to je dobra sprava.

V spoileri je cely changelog a dolezite upozornenie pre tych, ktori pouzivaju funkciu Zamknúť počítač.
Spoiler
4.8 (10.4.2016)
- všechny texty jsou v Unicode, což se hodí hlavně pro příkaz "Vložit text"
- klávesové zkratky mají možnost "Spustit jako správce"
- příkazy "Maximalizovat všechna okna", "Ukázat okno HotkeyP", "Obnovit hook"
- příkaz "Skrýt okno" změní ikonu v systémové liště na žlutou
- %HotkeyP% v příkazu je nahrazeno instalační složkou
- během makra je vypnut Caps Lock

opravené chyby:
- kliknutí pravým tlačítkem na ikonku v systémové liště zobrazilo menu hlavního panelu ve Windows 10
- nešlo zjistit název exe souboru u univerzálních aplikací ve Windows 10
- "Informace" neobsahovaly cestu k exe souboru u 64bitových aplikací
- "Vložit text" s parametrem %l byl oříznut na 1024 znaků
- druhý parametr příkazu "Makro aktivnímu oknu" byl omezen na 15 znaků
- "Minimalizovat do tray" nefungovalo pro Průzkumníka
- "Lupa" po rychlém pohybu myši zůstala na místě
- program Spy fungoval jen s 32bitovými procesy

Chcem upozornit na chybu funkcie Zamknúť počítač, ak sa pouzije akykolvek text alebo medzera ako parameter, je pouzity vlastny system uzamknutia pc, pri tom, ak ste pouzivali staru verziu 4.7 a prejdete na novu 4.8, nefunguje natukanie hesla, takze si mozete zablokovat pc, nie je mozne ani heslo zmenit cez nastavenia, riesenim je vratit verziu 4.7, spustit program ako spravca, v nastaveniach natukat len stare heslo, nove nevyplnovat, tym sa heslo resetuje, nasledne dat verziu 4.8 a tam nastavit nove heslo, moze byt rovnake ako stare. Inak autor o tejto chybe vie, ale nevie ju opravit, lebo ak by to zmenil spat, tak by to zasa nefungovalo tym, ktori si nastavili heslo uz v novej verzii.
//autoeditácia príspevku (05 Máj 2016, 20:34)
Forza je tu, ale stale ma odradzaju taketo veci...

http://www.zive.sk/clanok/114445/window ... rny-stream
Prílohy
Windows-10-Flom-compressor.gif
(968.05 KiB) 566 stiahnutí
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Inak aj tento článok je zaujímavý:
http://www.zive.sk/clanok/114442/window ... de-zadarmo
Prechod na Win10 zadarmo vraj bude len do 29.7.2016, potom už bude spoplatnený. Ale z toho všetkého najlepšia správa je, že po tomto dátume bude celoplošne deaktivovaná aplikácia gwx.exe a zároveň aj celoplošne dinštalovaná zo všetkých PC... tak snáď to nie je oneskorený 1. apríl!

:)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

To ze prechod je len docasny bolo zname od zaciatku, podla mna to predlzia, alebo po zruseni budu akcie kedy bude mozny prechod, uz len preto ako sa snazia Win10 aj nasilu pretlacat, no ja to riskovat nebudem.

Som uz rozhodnuty prejst (max. do toho 29.7.), ale mam novu otazku ohladom HW:

Je Win10 viazany len na dosku, alebo aj na CPU, prip. GPU? Chcem urcite dokupit 8GB RAM a menit grafiku, mozno aj procesor, ale to az neskor. Bude s niecim problem po prechode na Win10? Bolo by lepsie vymenit GPU pred prechodom, prip. aj CPU?

Na celkom novy PC je skoro, ale ked uz spravim upgrade na Win10, nechcem o rok len kvoli HW kupovat aj novy OS, ked uz ho mam/budem mat.
Pstros
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Pstros »

Je viazaný na dosku.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Práve nad týmto uvažujem aj ja, či prejsť, alebo nie. Vo firme máme starý notebook Sony Vaio s 6GB Ram, nejaké staré i7 CPU, 500GB HDD a GeForce330m. Čo si myslíte, utiahlo by to tú desiatku?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Stolker
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Stolker »

Leslie10 napísal:Práve nad týmto uvažujem aj ja, či prejsť, alebo nie. Vo firme máme starý notebook Sony Vaio s 6GB Ram, nejaké staré i7 CPU, 500GB HDD a GeForce330m. Čo si myslíte, utiahlo by to tú desiatku?
Samozrejme, Windows 10 ide celkom pouzitelne na tabletoch s Intel Atomom, 2GB RAM a Intel HD takze so starou i7kou a Geforce nebudes mat najmensi problem.. :wink:

Jediny problem moze byt s absenciou niektorych ovladacov (citacka kariet, fingerprint senzor, webkamera)..

Za mna ale urcite prechod odporucam, hlavne, ak je tam teraz Windows 7.. Prechodom na Windows 10 dostanes ovela bezpecnejsi system, co je vo firmach dolezite, nie?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Stolker: Cize Windows 7 je nebezpecny??? V com je z hladiska bezpecnosti lepsi Windows 10???
Stolker
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Stolker »

Dreamer napísal:Co sa tyka HotkeyP, tak si ciastocne odpoviem sam, po dlhsej dobe autor vydal novu verziu, kde opravil aj viacero chyb vo Windows 10, takze to je dobra sprava.

V spoileri je cely changelog a dolezite upozornenie pre tych, ktori pouzivaju funkciu Zamknúť počítač.
Spoiler
4.8 (10.4.2016)
- všechny texty jsou v Unicode, což se hodí hlavně pro příkaz "Vložit text"
- klávesové zkratky mají možnost "Spustit jako správce"
- příkazy "Maximalizovat všechna okna", "Ukázat okno HotkeyP", "Obnovit hook"
- příkaz "Skrýt okno" změní ikonu v systémové liště na žlutou
- %HotkeyP% v příkazu je nahrazeno instalační složkou
- během makra je vypnut Caps Lock

opravené chyby:
- kliknutí pravým tlačítkem na ikonku v systémové liště zobrazilo menu hlavního panelu ve Windows 10
- nešlo zjistit název exe souboru u univerzálních aplikací ve Windows 10
- "Informace" neobsahovaly cestu k exe souboru u 64bitových aplikací
- "Vložit text" s parametrem %l byl oříznut na 1024 znaků
- druhý parametr příkazu "Makro aktivnímu oknu" byl omezen na 15 znaků
- "Minimalizovat do tray" nefungovalo pro Průzkumníka
- "Lupa" po rychlém pohybu myši zůstala na místě
- program Spy fungoval jen s 32bitovými procesy

Chcem upozornit na chybu funkcie Zamknúť počítač, ak sa pouzije akykolvek text alebo medzera ako parameter, je pouzity vlastny system uzamknutia pc, pri tom, ak ste pouzivali staru verziu 4.7 a prejdete na novu 4.8, nefunguje natukanie hesla, takze si mozete zablokovat pc, nie je mozne ani heslo zmenit cez nastavenia, riesenim je vratit verziu 4.7, spustit program ako spravca, v nastaveniach natukat len stare heslo, nove nevyplnovat, tym sa heslo resetuje, nasledne dat verziu 4.8 a tam nastavit nove heslo, moze byt rovnake ako stare. Inak autor o tejto chybe vie, ale nevie ju opravit, lebo ak by to zmenil spat, tak by to zasa nefungovalo tym, ktori si nastavili heslo uz v novej verzii.
//autoeditácia príspevku (05 Máj 2016, 20:34)
Forza je tu, ale stale ma odradzaju taketo veci...

http://www.zive.sk/clanok/114445/window ... rny-stream
V nastaveniach Windowsu 10 je defaultne nastavene, nech sa restartuje automaticky ked pocitac nepouzivas.. Nie vzdy to ale funguje spolahlivo.. Preto sa to da prepnut, nech nerestartuje automaticky.. Tento streamer urobil chybu v tom, ze to neprenastavil.. :wink:

//autoeditácia príspevku (08 Máj 2016, 11:31)
hojko napísal:Stolker: Cize Windows 7 je nebezpecny??? V com je z hladiska bezpecnosti lepsi Windows 10???
Windows 7 rozhodne nie je nebezpecny, zvlast, ak je spravne nakonfigurovany.. Windows 10 ale prinasa velke mnozstvo technologii, ktore zabranuju exploitom. Napriklad Chrome ich vsetky vyuziva, takze spustit vzdialene nejaky kod cez Chrome by bolo podstatne jednoduchsie na Windowse 7 ako na Windowse 10.

Taktiez Windows 10 disponuje secure bootom (co by notebook podporovat mohol, ak je tam aspon sandy bridge). Modifikacia bootloadera na Windowse 7 je velmi bezna, stretaval som sa s tym u klientov pomerne casto.. Secure boot takymto utokom skvelo zabranuje.. Navyse robi system viac "worry free", nakolko na Windowse 7 sa stavalo, ze sa bootloader poskodil a bolo ho nutne opravit.. Na Windowse 10 sa bootloader opravi sam bez interakcie s pouzivatelom..

Potom je tam ELAM, co znamena early launch anti malware. Zakladne ovladace anti malware softwaru sa spustaju uz pri prvych fazach bootovacieho procesu, preto ma vacsie sance zachytit malware, ktory sa maskuje za driver.

Vdaka Trusted Boot, dokaze Windows bez interakcie pouzivatela opravit modifikovane systemove subory pri boote, co je tiez pomerne bezny jav na Windowse 7 pri pokrocilych infekciach..

Windows Defender vo Windowse 10 je ovela pokrocilejsi ako ten vo Windowse 7 takze to znamena, ze ak sa nepouziva 3rd antivirus (co je vo firmach bezne, z bezpecnostnych dovodov), tak je Windows stale dostatocne chraneny..

Vo Windowse 10 prepisali drvivu vacsinu zakladnych aplikacii z Win32 architektury do WinRT, cim znacne znizili moznost utoku nakolko WinRT aplikacie su podstatne bezpecnejsie a bezia v podstatne pokrocilejsom sandboxe..

A nakoniec Microsoft Edge, ktory je podstatne bezpecnejsi ako IE11. Povedal by som, ze spolu s Google Chrome je to najbezpecnejsi prehliadac sucasnosti. Z najvyznamnejsich bezpecnostnych featuriek by som spomenul, ze presli na multi process design..

Z tohto co som vypisal nevyplyva, ze Windows 7 je nebezpecny ale ze Windows 10 je podstatne bezpecnejsi.. Ak chces, tak sa mozme stretnut a odprezentujem ti rozne utoky realizovatelne na Windowse 7 a zaroven nerealizovatelne na Windowse 10 kvoli jeho vylepsenej bezpecnosti.. :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Stolker: Nepouzivam Chrome, pouzivam Firefox, takze sa ma to viacmenej netyka. Okrem toho co vidim, tak tie prehliadace sa neustale aktualizuju, hlavne, ak sa objavi bezpecnostna chyba. Popravde neviem, ze kedy mal Firefox problem s exploitom, co si spominam, tak niekedy pred rokom bola nejaka chyba pri PDF a bolo mozne pouzit exploit touto cestou v spojitosti s PDF, ale to bolo ihned zaplatane. Bootloader je pekna vec, ale kopa ludi to pri preinstalovani vypne. Ludia, ktori si kupia notebook so systemom a pouzivaju ho, tak o secure boote nemaju ani ponatia, takze tych sa to netyka. Zaroven by som ti rad oznamil, ze aj Windows 7 podporuje secure boot. ELAM a Trusted boot, to su vsetko pekne veci, dokonca aj ten Defender, ale kde boli, ked sa siril Ransomware, napriklad Ransomware Locky a ludom kodoval disky??? Azda tieto ochranne funkcie nefungovali??? A prepac, Defender je a bola kravina od sameho zaciatku. Mal som pod rukou nejeden pocitac s legalnym Windowsom, aktualizovanym, bezal tam Defender a nic z toho. Ked som tam nahodil Nod32, Malwarebytes Antimalware, tak som sa sam cudoval, ze co to vsetko dokazalo najst. Ten Defender tam bol len na ochranu.

Ked hovoris o Edge ako o bezpecnom prehliadaci, tak mam pocit, ze si opat robis srandu. Ked si pozries Security Vulnerabilities, ktore postihli Edge, tak v roku 2015 je ich tam viac ako dost kritickych: https://www.cvedetails.com/vulnerabilit ... -Edge.html Zhodou okolnosti su totozne s tym, ktore sa vyskytli aj u IE. Cize sa da povedat, ze Edge je prekopany IE s rovnakymi dierami, totoznych ich bolo az 14 v roku 2015. Rok 2016 nie je o nic horsi, ale je pravda, ze tych kritickych uz tam tak vela nebolo: https://www.cvedetails.com/vulnerabilit ... -Edge.html Dokonca aj samotny Chrome mal problemy na sutazi teraz na jar, ked sa podarilo sutaziacim spustit vzdialeny kod pomocou Chrome. Edge trpel podobnym problemom ako Firefox pred rokom o ktorom som pisal vyssie, teraz na jar platali dieru v Edge ohladom PDF.

Tie utoky mozes odprezentovat aj tu na fore, ako na Win7, tak aj Win10. Mozes to popisat, pripadne natoc video a hod to na YouTube. Ale verim, ze budes porovnavat aktualizovany Win7 a Win10, aby to bolo fer.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Tiež by ma zaujímalo odprezentovanie tých útokov na 7 a 10. Druhá vec je, že sa trochu bojím ohľadne zmeny prostredia. Sedmička je pekná, čistá, desiatka je zbytočne komplikovaná (hlavne štart), a pôsobí na mňa ako nedokončený OS, ako beta verzia...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Leslie10: Od Win8 a vyssie sa start riesi uplne jednoducho cez bezplatny program ClassicShell, ani nerozoznas rozdiel, ze si na novsom Windows a nie na XP/Vista/7.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Minuly tyzden som aktualizoval dva kompy v robote na Win10. Prekvapilo ma, ako super rychlo startuje, to je fakt prijemna vec. Horsie to bolo s tym Start-om (neprehladny a plny kravin), chvilu som hladal, kde je Control panel, a tak. Ale nic strasne. Este sa mi nepacil windows update, dokopy ziadne nastavenia to nema - ja by som rad take, ako som mal nastavene vo win7 - ze ponuknut aktualizacie, ale nic nestahovat a nainstalujem si ich sam, ked budem chciet. Verim, ze su 3rd party utilitky, ktorymi sa to bude dat nastavit. A vypnut rozne spehovace... ale toto vsetko budem riesit, az prejdem na svojom vlastnom kompe na 10, momentalne som spokojny so 7.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Prečo ste dali ban Stolkerovi?

//sorry za OT
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Leslie10: Ban ma od moderatora za dvojity ucet. Ale ked som sa na to dival, nie som si tym isty. Ale pockam na vyjadrenie a ak tak, zrusim ten ban.

Edit: Ban zruseny.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Však práve som sa čudoval, že nič také nenapísal, ani neurobil. Som si myslel že on sám žiadal o BAN, sú aj také prípady. No nič.

Späť k téme. Rozhodol som sa nainštalovať tú desiatku kvôli podpore, ak je už aj tak zadarmo, nebudeme neskôr platiť stovky eur. Pravda, bude mi chýbať tá sedmička :cry:
Napísať odpoveď