Kupa bytu + prenajom izieb v nom

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
kutya
Medium Star
Medium Star

Re: Kupa bytu + prenajom izieb v nom

Príspevok od používateľa kutya »

No len tak cca som chcel mat prehlad aby som vedel na co sa pripravit, aby som si to mohol zratat ci to budem vediet vykryt v pohode z mojho platu alebo nie.
sundevil
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa sundevil »

Grim napísal::smt081 Mne bolo povedané, že náklady na novostavbu s vlastným kotlom (1i byt) budú cca 60€ (voda, el. plyn, fond opráv)...je to reálne? Vy to operujete s úplne inými sumami.
u novostavby je to realne
kutya
Medium Star
Medium Star

A nemate niekto nahodou momentalne prehlad, ze kde sa teraz najviac oplati brat hypoteku ? Alebo je to v dnesnej dobe jedno ?
sundevil
VIP
VIP

Tam kde ti daju najlepsie podmienky. Kazdy klient a hypoteka je ina, takze sa neda vseobecne povedat, kde sa najviac oplati.
kutya
Medium Star
Medium Star

Bol som dnes v Tatra banke, a najviac ma prekvapilo to, ze sa neda vziat hypoteka na plnu sumu nehnutelnosti, ktoru chcem kupit. Potreboval by som cca 85 000, ak nie viac. Vraj su teraz byty vo vacsine pripadov nadhodnotene a znalec da urcite nizsiu sumu ako pozaduju predavajuci. A to celkom vyrazne.

Navrhla mi take riesenie , ze zobrat 50 000 hypoteku pre mladych, 18 000 riadnu hypoteku a zvysnych 17 000 bud z vlastnych zdrojov alebo zobrat bezucelovy uver, ktory sa vsak da pre mna max 9 000.
V tomto pripade by bola ale splatka hypoteky kvoli spotrebnemu uveru dost vysoka, cez 360 EUR. A stale by mi chybalo 8 000 do tych 17k. Nie ze by som nemal nejake vlastne zdroje, ale az 17 0000 nemam. A aj keby som mal, chcel som si vlastne, nasetrene zdroje nechat na pripadnu rezervu, opravy, nejaky nabytok, spotrebice a podobne.

Dalsiu moznost mi dala, ze by sa dala hypo aj na celu sumu nehnutelnosti, ale len ak by sa zalozila aj nejaka ina nehnutelnost. Napriklad dom rodicov, ale do tejto moznosti by som velmi nechcel ist aj ked hovorila, ze po nejakych 2-3 rokoch by sa dala potom tato druha nehnutelnost vypustit. No nepaci sa mi to, clovek nikdy nevie co sa stane.

Je to takto v kazdej banke, ze sa neda vziat hypo na celu sumu ale len nejakych 80% max ?
sundevil
VIP
VIP

Je to plus minus tak. Vo vacsine pripadov banky daju max 90% hodnoty zakladanej nehnutelnosti. Takze bud mas 1/ vlastne zdroje alebo 2/ dalsiu nehnutelnost na zalozenie. 100% hypo nie je nerealna, ale jej poskytovanie je obmedzene. Pretu ju dostanu zvycajne len najlepsi klienti, resp hypoteky ktore su pre banku zaujimave z hladiska ich vysky, lokality a inych detailov. Dobry hypo poradca v tomto smere poradi najlepsie a dokaze zhodnotit ci je v danom pripade realne 100% financovanie (to zvycajne ide cez vynimky v banke).
kutya
Medium Star
Medium Star

Aha, dobre dakujem, skusim financneho poradcu, to bude asi najlepsie riesenie, kedze sa v tom nevyznam.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Pred skoro 3r som bral hypo so 100% a nebola to veru sranda. Sikovny poradca ale nasiel tie spravne klucky.
kutya
Medium Star
Medium Star

Bol som s finančným poradcom, vraj jedine SLSP dáva 100% ceny bytu. Tak vyplnil nejaké papiere a uvidíme čo sa bude dat.
Bol som ale v ČSOB, čítal som totiž na nete, ze aj oni dávajú 100%, ale ponúkli mi max 90% lebo som sám, krátko zamestnaný, viac sa neda. Keď sa tak ale nad tým zamyslím, 90% je celkom znesitelne. Z 85 000 by som potreboval vlastne zdroje 8500, čo by sa pomaly aj dalo. Pripadne by som zobral spotrebný úver na nejakých 5000 eur aby som mal nejaku rezervu, alebo si požičiam od rodičov.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

no slsp ti da 100% ale maju dost vysoke uroky v porovnani s inymi bankami. my sme brali o 10k viac ako bola cena bytu na zariadenie a pod. z tatrabanky.
da sa to doriesit tak, ze vlastne zvysis cenu bytu tym, ze pouzijes zabudovane kuchynske zariadenie (tak nejak mi to vysvetlovali)

cize realne sa da zobrat aj 110%
sundevil
VIP
VIP

Nie je pravda, ze len SLSP dava 100%. Vsetci davaju, ale 100% daju len na hypokety, ktore sa im oplatia. V tvojom pripade by som bral aj tych 90%, alebo pockaj kym si nenasetris aspon 10-15% bytu + rezerva na zariadenie (ak chces novy/nezariadeny byt). Spotrebak moze byt len na 8 rokov a banky v kombinacii s hypo vtedy ponuknu zaujimave sadzby (do 5%). To je tiez celkom dobra ponuka.
Dastat 110% LTV financovanie je v sucasnosti uz nerealne. Ale par rokov dozadu sa dalo ziskat aj 120%.
kutya
Medium Star
Medium Star

Pojdem pravdepodobne tou cestou, ze vezmem 90% a nejakych 5k na spotrebak. Vidim to ako najlepsie riesenie. Pripadne si poziam od rodicov tych 5k.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

radsej sa pre istotu spytaj rodicov, ci by ta vedeli zalozit lebo nie je iste, ze ti banka schvali oba
kutya
Medium Star
Medium Star

Dnes som sa presvedčil o tom, že dobre byty sa predavaju ako teple rožky. Včera večer pridali inzerat, o dve hodiny bol byt už rezervovaný.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Preto je lepsie byt v kontakte priamo s realitkou. Skutocne dobry byt sa casto na inzertny portal ani nedostane.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

hlavne pri dnesnom hypo boome
kutya
Medium Star
Medium Star

Koľko môže byť potom provízia pre realitku ak mi nájdu byt?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

cca 1200-1500€
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

niekolko percent z ceny bytu pokial viem.
tri az pat.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ano, je to 3-5 %, ale zvyknu mat aj urcite minimum. "Moja" realitka mala oficialne minimum 1000, ale dali sme to na 700. Zda sa to vela, ale bral som to ako platbu za cca 2 mesiace kvalitneho servisu - posielali mi ponuky, vybavili obhliadky, spolocne sme doladili vyber, atd. Jednoducho som videl, za co platim a bol som s tym spokojny. Vdaka realitke som si usetril niekolko obhliadok a ak som na nejaku obhliadku isiel, tak som vedel, ze to je blizko tomu co potrebujem - bez zaludnosti typu zablokovany vyhlad, zla lokalita, atd., ktore clovek neznaly pomerov nepozna.
PS: Atomia Kosice
Napísať odpoveď