naklady na vykurovaciu sezonu

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

naklady na vykurovaciu sezonu

Príspevok od používateľa gogo956 »

ahojte, mohli by sme tu otvorit vlakno kde by sme pisali realne naklady na vykurovanie pocas poslednej zimy.
Zakladne udaje napr: metráž vykurovaneho priestoru, typ domu/bytu, zeteplenie-ake,typ vykurovania.

2izb v zateplenom panelaku, 50m/2,prizemie nie,posledne nie, 220€
heker
Redeemer
Redeemer

Re: naklady na vykurovaciu sezonu

Príspevok od používateľa heker »

To je sice pekne, ale su tam aj ine faktory. A to take, ze ked niekto zije v byte alebo v dome, ze kolko osob je tam, ze ci kuri len obyvacku a zvysok ma vypnute, ze ci prekuruje cely dom z 5 izbami, ze ci je teplota 19 alebo 22 stupnov, ze ci v noci kuri alebo temperuje napriklad na 17 stupnov a kopa dalsich faktorov. Okrem toho je tazke odhadnut vykurovanie v rodinnom dome, hlavne, ak sa plyn pouziva aj na ohrev teplej vody a aj na varenie.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

a v byte je ťažké odhadnúť vykurovanie za zimnú sezónu, keďže vyúčtovanie asi väčšine bude chodiť za kalendárny rok a nie zimnú sezónu. :)

Mne prišlo akurát včera, za kalendárny rok 2015 ma to vyšlo na 228,76€.

3i, zateplený panelák, všade som len temperoval, kúril som len v jednej izbe, ak som bol večer doma.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa peterkozel »

skor by bolo zaujmave ak niekto ma udaje, porovnat naklady na vykurovanie pred a po zatepleni, zateplovat este len budeme tak neviem povedat, vplyv na usetrenie malo u nas napr ine nastavenie kotla, vykurovacia voda sa ubrala z 70 na 60 stupnov a uzitkova z 60 na 40, pri vyuctovani to usetrilo 600 kubikov plynu, mesacna cena sa zmenila z 180 na 160, skusil som cez zimu termohlav a snazim sa to regulovat ako sa len da tak pri novom vyuctovani som zvedavy, vacsie usetrenie podla mna bude az po zatep, inak kurite este?, minuly rok sa prekurovalo do prveho jun tyzdna, teraz to bude rovnake, vykuruju sa dve podlazia,rod.dom,stary, zasobnik tuv 100l, kotol nekondenz, dokedy sa inak prekuruje v bytovkach?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Zateplie spravi tak 30-40% dole. To stiahnutie vykurovacej vody je cudne, resp ze pises presnu hodnotu. Ta sa predsa meni podla vonkajsej teploty. Teda ak je spravena ekvitermicka regulacia ktora znacne setri naklady.

Ja uz mam pozatvarane termostaty asi 3 tyzdne. Staci mi ked mi cez den troska slnko nahreje byt.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

ekvitermiku nemam, preco je to pohoda aj bez nej, urcite to ma vplyv to znizenie, bal som sa ze chalupu nevykuri pri vyk,v na 60 hlavne ked bolo minus 12 a opak bol pravdou, v protherme mi poradili ze ak ide o nezatep dom kde su velke uniky tepla je lepsie pe teplotnu pohodu a setrenie kurit na nizsie teploty vyk vody a v dlhsich cykloch ako viac teploty v radiatoroch v kratkych cykloch, neviem to vysvetlit ale usetril som tak
wladas
Redeemer
Redeemer

To povedali spravne a prave to docieli ekvitermika. Podla vonkajsej teploty nastavi pozadovanu teplotu v okruhu na co najsizsiu aby este stihalo temperovat.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Naklady na vykurovanie pred zateplenim a po zatepleni je tiez tazko povedat. Tuto zimu sa mohlo kurit od 5. novembra do 14. aprila, dva mesiace mohlo byt pod -10 stupnov a dva tyzdne az -20 stupnov, ale pred rokom sa mohlo kurit o 3 tyzdne menej, teploty mohli byt vyssie a tak rozdiel pred zateplenim a po zatepleni bude tazko porovnatelny. Idealne by bolo, ak by sa to pozeralo z dlhodobeho hladiska - priemerne teploty pocas zimy, pocet dni vykurovacej sezony, no a najlepsie to spravit z niekolkych bytov v ramci jedneho panelaku, idealne aj niekolko desiatok bytov. Tam by sa realne dalo nieco vypocitat.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

suhlas ekviter planujem az pri vymene kotla, tento model ju podporuje ale tvrdili ze lepsie je zateplit,fuknut tam kondenz s moznostou ist do nizkych teplot a usetri to, tento kotol sa neodporuca nizsia ako 60 neviem z akeho dovodu, dal som to teda na odporucane minimum a ekvit v mojom pripade by uz nic nevyriesila, teda za sucasneho stavu, dobuducna to urcite chcem, to cidlo sa kde dava?, vydrzi to vplyv pocasia, je casta poruchovost?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Preco 60 stupnov??? Pretoze nad teplotu 55-60 stupnov sa nevytvara vodny kamen.

//Edit: Tak googlim a presne opacne, vodny kamen sa tvori nad 60 stupnov :D
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

ono sa to deje tak ci tak preto pride sem tam technik na udrzbu, je tam volba aj pod 60 chlapik tvrdil ze nemam kotol priamo utceny na nizkoteplotne vykurovanie tak nejdem spekulovat bo ma zaruku este,vraj to ma nejaky zly vplyv na vymenik, preto je naj kupit v pripade kvalit zatep nizkotep kondenz kotol ekviterm a ludia co to tak maju vykuruju pohoda aj 2 podlazie ale cez podlahu za cca 60€, to je moj ciel ale bez podlahovky
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

Nebudem sa dako zapajat do technickej podstaty vykurovania. Vzdy som sa riadil radami od kurenarov.
Mame uz 10 rokov kupeny rodinny dom a v nom presne tolko aj kurenie.
S tym ,ze TUV ma mat teplotu do 50°C suhlasim. Toto mi bolo odporucane hlavne z dovodu usadzania sa kamena v ohrevnom systeme.(rada kurenara)
Teplotu UK uz riesim v zavislosti na vonkajsiu teplotu rucne nakolko moj kotol ekvitermiku nepodporuje.
Ak je teplejsie obdobie tak postacuje system vyhrievat na 60°C a ak su teploty dlhodobo nizsie tak je teplota vody v UK nastavena na 70-75°C.
Izbovy termostat mam pritom umiestneny v najchladnejsej miestnosti domu a v ostatných miestnostiach ju regulujem podla potreby pomocou termoregulacnych hlavic.

Co sa tyka spotreby tak ju nemam dako exaktne odmeranu, ale....
Dom ako taky v dobe ked som ho kupoval nebol zatepleny a ani inak tepelne odizolovany.
Postupne sme zacali od strechy so zateplenim minerálnou izoláciou Isover a nasledne kompletnym zateplenim celej fasady. A rozhodne to bolo citelne a aj spotreba logicky a z toho vyplyvajuce naklady sa radikalne menili.
Vzhladom k tomu ,ze tepelne upravy boli realizovane s odstupom rokov som tak mohol realne porovnat rozdielnost v nakladoch a komforte.
Na zaciatku bola spotreba plynu pri nezateplenom dome priblizne 3200 m3 !!!!
Po zatepleni povaly minerálnou vlnou o hrubke 24cm sa spotreba znizila na 2700 m3, co je spotreba o 500m3 nizsia.
Nasledne sme zateplili fasadu a to uz bola spotreba plynu citelne nizsia o 1200 m3.
Momentalne sa spotreba ustalila na 1500-1600 m3 plynu rocne a to uz dve vykorovacie sezony po sebe.

Viem nie je to vykurovanie triedy A++++++ ale urcite lepsie ako na zaciatku.

Co sa tyka kondenzacnych kotlov tak aspon co sa bavim o tom aj s kurenarmi tak vraj tieto maju prave pri nízkych teplotách UK najvacsiu ucinnost. Cize nie su stavane pre vykurovanie pomocou radiatorov kde sa bezna prevadzkova teplota pohybuje okolo 60°C.
A prave preto ako take su viac vhodne pre podlahove vykurovanie.
Dalej treba u kotlov sledovat aby spodny vykon bol vzhladom k ucinnosti co najnizsi a takisto nepredimenzovavat kotle zbytocne vysokym max. vykonom.
Kotle ktore su predimenzovane vykonovo sa nedostanu na svoj maximalny vykon a nevyuzivaju tak svoju ucinnost plnohodnotne a v dostatocnej miere.
Optimum je 16-18kW pre bezny dom do 100m2 max vsak 20.
Tiez mam kotol na radu "kurenarov" 24kW a pokial budem riesit jeho vymenu tak urcite uz takto predimenzovany kotol nekupim.

Nicmenej za tu dobu co ho mam som sa s nim ako tak naucil robit a snazim sa tak o co najvacsi komfort a najnizsiu spotrebu. Aj ked priznam sa, ze nie vzdy to je s tymto kotlom a v mojich podmienkach lahka uloha.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

kondenz kotlov je vela druhov a urcite su aj take co sa hodia na radiatorove kurenie, mas pravdu prevazne su ale vhodnejsie na podlahovku, mnohy ludia maju strach zo zateplenia pritom fakt ako roky sledujem diskusie ludia usetria fest, ked sa clovek trosku zaujma o tech veci okolo kotla, ma ho dobre nastaveny, kvalitne zateplenie tak sa daju spravit velke veci aj v starych velkych chalupach kde sa pred zap platilo aj 200€ za plyn a po zatep pod stovku, mnohy mi zas tvrdili ze chalupa potrebuje vzduch a zateplili tak ze jednu stranu vlastne nezateplili a doplatili na to pretoze prave na tu chladnu stranu sa sustredila vodna para a zacalo vlhnutie a plesne, aale u takychto ludi sa mi aj potvrdili ze nevetraju, poznam ludi ktory zateplili a okna stale zavrete aj ked sa vari, rano proste stale a potom chodia plasia inych ze tezatepluj bo ti zacne vlhnut chalupa, treba mat zvyk vetrat a vsetko bude ok?
farnell
Star
Star

Este stale ja na trhu dostatok konvencnych kotlov. Takze pokial ma dakto kurenie zalozene na liatinových alebo plechových radiatoroch ma na vyber....
Ja nevravim ,ze ten kondenzacny kotol nebude kurit no uspora nebude taka ako pri podlahovke.
A v neposlednom rade je rozdiel v cene nezanedbatelny. Pokial je system dobre nastaveny, dom zatepleny tak aj na konvecnom kotli sa daju dosiahnut uspokojive vysledky.
wladas
Redeemer
Redeemer

farnell - aku rozlohu ma tvoj dom? jedno/dvojpodlazny? Len pre predstavu tej spotreby plynu.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

podla info na protherm vdaka zakazu z Bruselu budu za par rokov vyrabane uz iba kondenzacne, ked sa zacnu masovejsie predavat cena pojde urcite dolu, na porovnanie nas liatinovy stal 1000 a znameho kondenz 2000€
farnell
Star
Star

@wladas
Nemozes brat ako etalon moj dom pretoze je postaveny z plnej tehly a stoji viac ako 60 rokov. Cize technologicky dost zastaraly.
Stropy su klasicke zamurovane tramy s natlkanymi latami od spodu a z vrchu.
Zateplena fasada je iba do hrubky 8 cm co je na dom z tehly trestuhodne malo. idelne by bolo minimum 12-15 cm a viac.
A vykurujem iba jedno podlazie o rozloze priblizne 100m2 navyse dom je stavany "sedliackym stylom" cize podorys je 5x26 m merane z vonku.
A toto si myslim ,ze je na vykurovanie dost neststny sposob.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

panelak bol zatepleny pred 6timi rokmi a ked zratam usporu tak priemerne je to viac ako 30percent co sa uz oplati.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

farnell: Aj to by bolo malo, idealne by bolo 17-20cm polystyren na zateplenie, tiez spravit izolaciu strechy a bez poriadnych okien to nepojde.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

suhlas,cim viac tym lepsie, v90tych sa davalo 5cm, teraz sa strava a rovno davaju minimalne 20, x ludi mi potvrdilo ze dali 10cm a po dokonceni a zisteni vyhod si buchali hlavu o mur ze co som ja vol nedal viac, na druhej strane nie vzdy to fasada dovoli, napr v nasom pripade teda neviem ako sa to vyriesi, takato hrobka by nebola mozna z jednej zo stran, neviete co nahradi 20cm polystyren s tym ze to ma podobne vlastnosti ale hrubka je menej?
Napísať odpoveď