Tak napisem skusenost s EU Direct (
http://eud.dx.com).
Slubuju expresne dodanie a garantuju, ze nebude problem na colnici. Poslane holandskou postou (RCxxxNL).
10. 05. objednane
11. 05. odoslane
19. 05. vystup z krajiny podavatela
24. 05. vstup na Slovensko
25. 05. zadrzane na colnici (!!!)
30. 05. dorucene
Takze ziadny expres sa nekonal! Islo to 20 dni, uplne bezne mi male balicky cez "Small ordinary packet plus" pridu za cca tyzden a pol - dva tyzdne. Takze shipping pomaly. Tak isto som bol sklamany, ze zasielku zadrzali na colnici. Priplatil som si vsak 1,74€ (2$) za to ich tzv. poistenie proti colnici. S colnicou som to vyriesil standardnym postupom, nasledne som zasielku zaplatil na dobierku. Oskenoval som balicek (aby bolo vidiet, ze bol otvoreny - prelepeny zelenou paskou s logom posty) + to rozhodnutie o colnom konani. Toto potvrdenie si treba od postarky (posty) pytat, lebo pri preberani ho postarka zobrala od zasielky a odniesla naspat na postu. Co je uplna hovadina, je to akoby sprievodny list pre adresata, takze si to treba vzdy pytat. Isiel som po to na postu, tam mi to dali. Tak oskenoval som aj toto, otvoril ticket. Riesilo sa to pomaly, lebo som ziadal drobnu kompenzaciu za pomaly shipping + nefungoval USB kabel. Tak aby som neotvaral kvoli takym hovadinam dalsi RMA ticket, navrhol som riesenie, nech zaokruhlime sumu o 3€ na 20€, colnici som platil presne 17€. Nakoniec to schvalili, refund mi dnes prisiel.
Takze ak by som to mal zhrnut, na zaklade mojej skusenosti sa DX EU Direct neoplati. Mozno ostatne zasielky posielaju inac, alebo tato isla pomaly z nejakeho nestandardneho dovodu. Kazdopadne som cakal rychlejsi shipping a to, ze nebude problem na colnici. Jedine, a dost vyrazne, pozitivum je to, ze mi skutocne preplatili colne konanie. Pokial viem, tato moznost existuje aj na standardnom DX, kde je tovar oproti EUD lacnejsi + aj to poistenie je lacnejsie (tusim len 1,50$). Takze do buducna by som to riesil klasickym DX, nie cez EUD. Len pripomeniem, ze to ich poistenie je max. do vysky 40$, co je asi 35€. Cize najdrahsia vec, pri ktorej preplatia colne konanie v plnej vyske, je cca 160€. Treba ale pamatat, ze nad 150€ sa plati aj CLO.
BTW: rekord u mna stale drzi paradoxne cinska posta, dany balicek prisiel za 8 dni (27. 04. objednane, den na to odoslane a 05. 05. dorucene).
BTW2: zase sa potvrdil ten fakt, ze vsetky zasielky k nam chodia cez to medzinarodne vymenne stredisko Bratislava. Vid pripojeny screen, 布拉迪斯拉发 = Bratislava.