Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa heker »

K tomu disku ti odporucam precitat recenzie, napriklad PC Tuning mal zaujimavu recenziu - http://pctuning.tyden.cz/hardware/disky ... sk-na-trhu alebo http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... &Itemid=67 Co som prebehol recenzie, tak teplota dosahuje okolo 80 stupnov, nie 100 stupnov ako pise mr.joda. Ale ak cital ine recenzie a hodnotenia, tak nech sem hodi odkaz, pozriem sa na to.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ako viem, ze nikto nema vestecku gulu a nevie, aka bude situacia na trhu za rok dva a podobne, ale tie M.2 disky su strasne predrazene podla mna. Skor by som pockal a isiel do SSD, uz to je vykonnostne uplny iny level ako klasicke disky...
heker
Redeemer
Redeemer

M.2 disk chce kvoli praci s velkymi subormi. Pri praci s obrazkami moze mat ten PSD subor s ktorym pracuje v pohode aj 1GB, to je uz problem, ak sa to nacitava, uklada, to trva aj na SSD par sekund. Preto zvolil M.2 disk doplneny o 32GB RAM.
mr.joda
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mr.joda »

heker :

toto hovori za vsetko, ocividne to nieje problem iba samsungov
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

heker napísal:Ak da niekto nastrel za 1000 eur, ty prides a das nastrel za 1300, krasa. Sice si nedal grafiku, ale ako si cital, chce ist do 10bit W4100. Ci by si mu odporucil radsej integrovanu grafiku? Hlavne, ze mu tam chces dat skrinku za 130 eur, omg. Ak by som priratal tie dalsie disky co boli v tvojom nastrele, tak kam sa dostaneme, na 1500 eur? Rovno si mohol dat do nastrelu Xeon za 1300 eur, 64GB RAM, 4x SSD v raide a sme na 3 tisicoch. Ale co, ide len o nastrel.
- a čo je na tom ? ak nedal rozpočet, tak je to len prvotná predstava
- 130€ skrinka ? 84+16+16+13 - takže aj s ventilátormi to nie je 130€
- zopakujem to poslednýkrát, môj nástrel je nástrel návrhu, ktorý by bol pre mňa ako ideálny pre dané použitie...už sa nebudem opakovať

späť k tebe, offense, nech sa na teba nezabudne :)
OFFENSE napísal:Takto, hádate sa tu a stále na tu otázku čo som písal hlavne o grafike neodpovedáte.
Rozhodnutie bolo, stále ponukate chladičke. Skúsim to napísať kratšie a zrozumiteľnejšie. Skriňu a chladič použijem zo starého PC (je to veľký coolermaster)

Určite chápem už len kvôli cashe že i7 je lepšia, ale teraz si myslím že je dosť veľka položka na to čo môžem kupovať. Proste vyše 400 e dať za procak ked mam budget 1000 je blbosť. To budem môcť dokupiť o pol roka ak to nebude šľapať.

Takže v tej tisicke musí byť mb, cpu, qpu, ram, ssd
Zatiaľ som sa rozhodoll pre toto.
- 6700k stojí 375€
- je to tvoj rozpočet, tvoje PC ale znovu sa zopakujem - produktivita ? ok...i5 ? prosííím ?...na produktivitu (hocjakú) začíname na k-čkovej i7, kde je možné už aj pretočiť procesor a dostať fantastický hlavný výkonový komponent
- GPU - spomínal som, že počkal by som na lacnejšie Maxwell quadro karty (najlacnejšia je za okolo 300€), prípadne dokonca na Tesla karty, ktoré prinesú fantastické vylepšenia...a ver, že preceňuješ boost tej GPU, jej integrácia je stále len v procese a ak, tak je nápomocná hlavne (a takmer jedine) pri reencodovaní videa - proste moja 4690k by reencodovala 30-40 minút a ak si dám cuda enkoder (NVENC), tak vďaka mojej 980Ti to je za 4 minúty

ešte k tomu CPU, kúpiť 6600k, aby o pol roka si v prípade potreby kúpil 6700k ? je to kvôli tomu, že si v tom, že bez tej GPU neprežiješ pri editácii ? ak áno, tak sa mýliš...alebo edituješ fotky z Nikonu D810 s 36MPix ? ...ja som dosť editoval svoje 24mpix zábery z D7100 a bolo to smooth ako detská prdelka - žiadna gpu akcelerácia

Takže 6600k je chyba, rovnako dúfam, že nemieniš robiť ako ti hovoril heker, ak hej, tak si nvme disk by som potom bral ako to temp uložisko a OS a SW na klasický sata SSD, alebo sa na to vykašľať a zobrať 2 sata SSD - jedno s MLC pamäťami, dobrým výkonom na OS a SW a druhý to TLC (napríklad ten 960GB kingston) ako to temp uložisko

OT: W7 a Skylake dosky - je možné, že ak chcete inštalovať z USB a používať myš aj klávesnicu, tak budete potrebovať injectnúť USB3 drivre - ak, tak asrock spravil taký usb patcher (intel tiež)
OFFENSE
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa OFFENSE »

Ano bojím sa o tu grafiku a nechcem to nechavat na procaku. Preto som ti prišiel o radu. Môj ntb mi rok dozadu sa odpalil tak som kúpil sirface pri 3. Ten ma i7 ale žiadnu grafiku ale mesiac dozadusom rozbil dotykovu plochu a na SVK sa to nedá opraviť.. Keďže nielen upravkujem fotky ale hram sa riadne s vrtvami, tak niektoré psd majú aj po 7GB. Preto hladan rýchly dik (na ntb som mal EVO od samsugu už neviem presne. Bolo to riadne zrýchlenie ale keď som našiel niečo rýchlejšie tak som si myslel že tobude lepšie.

Takto zober si že keď robím fotku chcem aby to slapalo. Keď budem syncovat nejaké nastavenia v pohode si pockam. Len budem rad že mi nebude vytvárať smartpreview 40min ale možno 10. Ak by som mal skladať tak že produktivita lvl 1000 už en na monitor by som pptreboval vyše litra. Preto sa snažil poskadat v mojej cenovej relacii niečo čo keď zapnem môžem kresliť na tablete bez lagovania na layere a masky

Teda este raz a znova ta otázka. Bude na ten doske co som vyhral slapat v plnej možnej rýchlosti ten disk?
Prosím vás skronky nechajte. Tu co mam.doma sú tam dve veľké magmy v kominovom efekte na regulatore takže spoko

//

Editujem z Canonu 6D. Budem chcieť trocha sa povrtat v panoramach takže ti megapixle budú ohodne vacdie ako si napisal
DropDead
Addict
Addict

ja by som šiel do dosiek, ktoré som ti linkoval

a čo sa týka toho nvme, pozrel som na to a hneď som si povedal, že by som okamžite bral 950 pro, doplatil tých 30€ a mal pokoj
http://www.anandtech.com/show/8979/sams ... -gb-review ...nie je to plnohodnotný NVME disk

nie je ti lepšie mať m.2 ssd len ako uložisko na súbory ? chce sa ti hádzať os, sw a ešte data ? bude ti stačiť tých 256gb ?

rovnako nerozumiem, čo to má spoločné s doskou
OFFENSE
Medium Expert
Medium Expert

256 gb bude na W10 LR PS predsety Operu office a tam koncim. Docasne fotky na projekte na ktorom sa bude robiť. Po ukončení pôjdu na externý HDD. Nerozumies pretože si asi preskocil alebo neúplne precital príspevok na predposlednej strane na bottom odomna. Ale už som cital recenziu takže na Z710 to bude ficat.
DropDead
Addict
Addict

čítal, z neho to čerpám ale tie spomínané skratky sa viažu na SSD a to, čo píše nedáva zmysel, ak mám byť úprimný
heker
Redeemer
Redeemer

Pri 7GB PSD subore, vrstvach, upravach a inych veciach s tym spojenych sa velmi obavam, ze ci ti vobec 32GB RAM bude na to stacit, pretoze tam ten limit zrejme presiahnes a nemusi ti pomoct ani ten M.2 disk. Pracujes, ak sa da povedat, s 2D grafikou, teda Photoshop a Lightroom, tam je to viacmenej vsetko o procesore, nie o grafike. Takze cakat na Quadro alebo neviem co nema ani vyznam. Pri starsich verziach Photoshopu mali Quadra horsie vysledky ako dokonca integrovane graficke karty, pretoze to bolo vsetko o procesore. Takze W4100 je akurat tak volba kvoli 10bit a viacerym monitorom, ktore by si mohol v buducnosti vyuzit. Postupne vsak v Adobe zacali implementovat aj vyuzite grafickej karty, ale opat to skor vidim pri videu a tak CUDA jadra spravia svoje v Premiere Pro a Affter Effects, nie v Photoshope a Lightroome. Na Photoshop ti staci aj integrovana grafika alebo daka karta za par eur, ale v mojej predchadzajucej vete pisem o 10bit a viacerych vystupoch.

Photoshop CS6 a jeho vyuzitie Quadro karty, horsie ako integrovana karta, clanok si mozes precitat tu - https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... ation-161/ Co sa tyka rychlejsich pamati, tam je rozdiel minimalny, je to 1-4 percenta, takze pri minutovej robote ti ramky skratia cas o 2 a pol sekundy, to je podla mna dost zanedbatelne. Pokial je rozdiel v cene ramiek 10 eur, preco nie, tych 10 eur ta nezabije. Ale ak je rozdiel v cene 50 eur, tak je to uplne zbytocne.

A teraz sa dostavam k Photoshop CC a Lightroom CC, najma co sa tyka procesora. Mnohe veci su stale nastavene len na 1-2 jadra, pripadne 4 jadra, viac nie, program ako taky nedokaze takmer vyuzivat viac ako 4 jadra procesora a preto investovat do nejakeho 6/8 jadra s 12/16 threadmi je zbytocne. Tu je test, ktory ukazuje vsetko potrebne - https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... mance-625/ Tu je test Lightroomu - https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... mance-649/ Lightroom ma podla toho ako vidis optimalizaciu na 4 jadra, viac jadier prakticky nema ziadny prison a ten rozdiel je radovo v par percentach. Vzhladom na dlhodoby trend u Adobe sa neda ocakavat ani to, ze by to v blizkej buducnosti zmenili. Oblubeny C2D-Q6600 je na trhu od zaciatku roku 2007, bol to v tom case velmi popularny stvorjadrovy procesoroch, dobre sa predaval, neskor ho nasledovala verzia Q9xxx. Ubehlo 10 rokov, optimalizacia Adobe a vyuzitie jadier sa nikde neposunulo. Cakas, ze sa to zmeni na jesen alebo v zime? Nezmeni a to z dovodu toho ako je to program stavany, museli by zrejme prekopat komplet zdrojove kody, zniznice, renderovacie funkcie, uplne vsetko.

Dokonca katastrofalne vyznievaju testy v pripade After Effects a Premiere Pro, pri AAE je najlesia volba dvojjadro, na viac jadrach dokonca nastava spomalenie renderovania! Pri Premiere Pro je to 5-6 jadier. Vysledky su tu - https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... mance-714/ a tu - https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... mance-698/

DropDead tu rozprava reci a pise tu o efektivite prace, taktovani, ako potrebujes i7 a procesor aspon 6700K, ale idealne jeho nastrel je 5920K. A este pripomeniem moj spomenuty 4790K, co je starsia architektura. Dovolim si do prilohy dat tri obrazky, dva z Lightroomu a jeden z Photoshopu. Ako vidiet, rozdiel medzi 4790K a 6700K velky nie je, ani cenovo, ani vykonnovo, takze 6700K neprinasa extra zlepsenie, efektivitu, vlastne sa to rovna asi tak rozdielu v cene procesora, ak vobec. Zaujimavejsie je ale porovnanie 6600K vs 6700K, pretoze v testoch v Photoshope a Lightroome vychadza lepsie 6600K - http://www.tomshardware.com/reviews/sky ... 1462650773 Takze DropDead, kde je ta efektivita 6700K, no kde prosim? Ked uz ide o renderovanie, tak tam ma 6700K naskok, ale zial, pri Photoshope a Lightroome je to v prospech 6600K, mozes sa aj pokrajat.
Prílohy
ps1.jpg
light1.jpg
light2.jpg
OFFENSE
Medium Expert
Medium Expert

No skvelé, takže som sa dočkal rady expertov k tomu, čo hľadám. Teda ešte raz a pomalšie. Disk sme teda ostali pritom (aj ked na alze ho už nemaju v ponuke a žiadne podobne rýchle tam nie sú, skôr pomalšie a drahšie) MDB taktiež zdroj taktiež. CPU sme teda týmito vysledkami prišli nato, že nato čo to hľadám mi bude bohate stačiť 6600K a teraz k tej grafike a ramkach. Myslíš si, žeby bolo lepšie skočiť až na 64GB ram a grafiku tam dať nejakú uplne že šit? Ak áno odporučiš mi niečo do tej skladačky nech by som to už mohol čim skôr uzatvoriť a objednať? :) V podste prídem domov až o mesiac ale ak by na niečo trebalo čakať tak by som to rad objednal čo najskôr.
DropDead
Addict
Addict

heker:

1. mne nehovoríš žiadnu novinku
2. pokiaľ sa ideme hrať na čísla, tak
http://www.pcgameshardware.de/Core-i7-6 ... K-1166741/
a hlavne
http://nl.hardware.info/reviews/6223/16 ... toshop-cs6
ak zapojíme opencl, tak väčšie rozdiely, ak nie, tak potom môžeme pokračovať touto logikou a LEN kvôli PS môžeme ísť do nekáčkovej i5 pod 200€ alebo nejaký 160€ kúsok od ruky :)

- áno, stál a stojím za 6700k ako základ pre akúkoľvek produkciu...preboha, už aj pre hernú zostavu (kde je už aj nejaký budget) by som ju kľudne odporučil
- chceš silou mocou stáť za zostavou pre jediný soft ? Adobe je ako hurikán, 8 rokov nemusia robiť nič a zrazu môžu ísť dopredu ako šialení - budeme sa spoliehať na to, že určite sa nič nezmení ? nech sa páči :wink:
- čokoľvek sa môže stať, o rok môže prejsť offense na iný soft alebo robiť niečo špeciálne s iným softom, kde by mohol mať už poriadny skok v časoch a výkone
- tvoje firepro pre PS (CCčko, ktoré je latest)
http://www.dpreview.com/forums/post/52474703
ak sa rozhodneš neriešiť 10bit, tak môžeš ísť napríklad do GTX 1070 - 1920 CUDA jadier, 256-bitová zbernica a 8GB VRAM

a SSD ? 950 Pro, NVMe plnokrvník, prvotriedne prevedenie, 5 ročná záruka a podobne
OFFENSE
Medium Expert
Medium Expert

Ach chaloši, čakal som doteraz na odpísanie od hekera, ale si ho tiež omrzelo tie hry na čísla. Proste pri procaku ostanem, grafiku teda zoberiem tu čo si mi odporučil dropdead predsalen možno sa niekde inde zíde, pretože na 10 bit nepremýšľam skočiť o dva mesiace neskôr. No len ten disk, sice som ho hodil do košíka kvôli tomu že ten predtým nemajú v ponuke, ale nie je trocha nevýhodné zaplatiť ešte viac za cca 1/3 pomalší zápis na disk.... alebo to nie je až taký rozdiel?
heker
Redeemer
Redeemer

Offense, na mna cakat nemusis, nazor si musis utvorit sam sa pokial mas pocit, ze 6700K je lepsia volba, tak si ho kup. Ja ti vnucovat 6600K nebudem, je to predsa tvoj pocitac.

No DropDead, preco sem tahas OpenCL? Ved OpenCL je prevazne vecou grafickej karty, ktora vyuziva API rozhranie frameworku OpenCL, podobne ako v pripade nVidie su to CUDA jadra grafickej karty. Aj AMD ATI podporuje na kartach OpenCL, ale zdaleka sa to nechyta na CUDA jadra nVidie. Druhy test, ktory si tam dal z tej holandskej stranky, tak maly rozdiel je v prospech 6700K, ale zase sa testovalo na 4 roky starej verzii Photoshopu CS6, kto vie, ako by to bolo v pripade verzie CC 2015. Snazis sa mu natlacit procesor 6700K, cize procesor, ktory je o 120 eur drahsi ako 6600K, rozdiel vo vykone je minimalny, v niektorych testoch je dokonca 6600K na tom lepsie. Kym vsak Photoshop a Lightroom pri praci s obrazkami nebudu lepsie optimalizovane na vyuzivanie viacerych jadier, tak investovat 120 eur do procesora na to, aby dostal 5 percent lepsi vykon, to je podla mna absolutne zbytocne a nerentabilne. Ci bude robit efekt na obrazku 15 sekund alebo 15,75 sekundy, to je zanedbatelne. Ak bude robit s videom, bude robit v Maxku, Blenderi, Premiere Pro, mozno Vegas, bude sa tam kodovat h264 alebo h265, potom ano, treba ist jednoznacne do 6700K.

Myslim si, ze odkazy, ktore som uviedol vyssie ukazuju dost z testov, zaroven aj DropDead uviedol odkazy na ine testy, ktore ukazovali opak. Ja si stojim za svojim a tvrdim, ze 6600K je lepsia kupa pre Photoshop a Lightroom, pretoze tie aplikacie nie su dobre optimalizovane a nedokazu vyuzit potencial procesoru. Dokonca v niektorych testoch bolo AMD s procesorom za 130 len len kusok pozadu. Moje odporucanie je preto 6600K za 257 eur a neodporucam kupovat pre Photoshop a Lightroom 6700K za 376 eur.

Grafika GTX 1070 by mohla byt velmi dobra volba kvoli poctu CUDA, aj Photoshop ma uz cez 30 efektov prisposobenych na CUDA a tak sa dokaze vyuzit ten potencial karty, otazna je len jej blizka dostupnost a cena na Slovensku.
DropDead
Addict
Addict

a ja s tebou súhlasím, ja som smutne na to už asi pred rokom pozeral, že človek si i7čkou v tomto nepomôže a ak, tak len o kúštičok, no pri tom, ako a kam smeruje celý HW a SW biznis, môže kedykoľvek prísť niečo nové, môže dokonca osvietiť aj samotný Adobe a kým 6700k má pri PS tú svoju rezervu - HT, ktorý kedykoľvek, ak príde niečo, čo to využije naplno ukáže, tak 6600k sa už nikam nepohne, to je jediný dôvod, prečo som tak za i7...ak ideme do budgetu, tak aj i3/FX-8XXX je dobrá voľba, vyššie (a špeciálne by to bolo len práve pre toto využitie) by som tam capol nekáčkovú i5

čo sa týka 1070, do dvoch-troch týždňov už bude aj na pultoch, cenovo to bude skôr ku 400€ za nereferenčné ale je možné, že sa nejeden shop umúdri (vidno to aj u 1080), resp. dodávateľ umúdri a vyskytne sa tam aj nižšia cena za dobrý kúsok
heker
Redeemer
Redeemer

Neda sa predpovedat optimalizacia Adobu, ja tomu moc neverim, pretoze nove verzie vychadzaju, ale vyuzivanie procesorov nenapreduje. A to su tu stvorjadra uz 10 rokov. Ked za 10 rokov nedokazali prekopat vyuzitie architektury procesorov, neocakavam, ze taka razantna zmena pride o rok. Pravdepodobne bude problem v tom, ze by muselo prist ku komplet zmene programu a to je z casoveho a financneho hladiska neefektivne, ba dokonca aj nemozne. Kto vie, mozno Adobe prekvapi uz zajtra, aj to sa moze stat, pride nova verzia a vsetko bude o inom. Lenze ak im to trva 10 rokov, tak to kludne moze dalsich 10 este potrvat.

400 eur je vysoka cena za grafiku, kto vie, ze ci to ma vyznam. Mozno by na zaciatok mohol kludne ostan na integrovanej grafike alebo kupit bazarovku do 50 eur. Ten PS a LR je o procesore. A potom, mozno na jesen, ak by padla cena GTX 1070 niekde nizsie, tak by ju mohol kupit. Momentalne sa mi zda 400 eur v jeho pripade za grafiku zbytocnych, pretoze LS vyuziva okolo 30 efektov na CUDA, pri AAE a Premiere Pro je situacia ina, tam CUDA dokazu vyuzivat aj pluginy od Red Giant ci oblubeny Twixtor. Element 3D a ine pluginy od Video Copilot podporu tiez nemali, ale myslis, ze uz ju zacali aplikovat, ved dopyt po renderovani a vyuzivani grafiky je obrovsky.
OFFENSE
Medium Expert
Medium Expert

Chápem chalani, 6600K je už rozhodnutá dva topicky dozadu. No hold keď to zmenia akurát ako to kúpim tak to vymením čo to pôjde za nejakú i7, ale časom... Takže teda ak hovoríte, že netreba GPU na tie dve softy, tak to proste vyhodím z košíka (nejdem hrať hry ani relaxačne ani nič...) a keď bude smooth beh Win a PS"LR na 2K budem šťastný... možno fakt potom uvidíme nejaku hrkačku z bazosu.

Teda sme sa dostali k tomuto, spravne?
Prílohy
Snímka.PNG
heker
Redeemer
Redeemer

Myslim, ze tie integrovane grafiky zvladnu aj 2K, na to co to potrebujes by to malo stacit. V najhorsom kupis daku bazarovku alebo lacnu grafiku. Otazka nastava pri tom disku, kusok je to velmi dobry, ale cena az taka dobra nie je. Ten M.2 disk sa mi pacil viac, ale zase tu padli protiagrumenty preco ten M.2 disk nie. Mozno by trebalo pohladat, ze ci je mozno chladit M.2 disk a znizit tak teplotu na cipe, pripadne sa pozriet aj po inej moznosti. Ked to teoreticky vezmem, mirror raid pri 2x ssd EVO 850 (standardna verzia, nie Pro) by mohla byt zaujimava, ale kto vie, ze ci by tam uz netrebalo schopnejsi radic ako ponuka napr. Adaptec, na to by ale trebalo pozriet benchmarky na nete. Zase nevyhoda mirror raidu je ten mirror, mozno poruchy a ine.
OFFENSE
Medium Expert
Medium Expert

To boli ťažké slová :D ale spokojne, znova maju na sklade ten disk tak pôjde tam on.... Teraz ma napadlo, našiel som v maily, pred rokom som môj starý pc hodil na bazoš ale nikto sa nechytil, a je tam ATI Readon HD 3800 512MB DDR4.... To potiahne 2K alebo to tam radšej ani nedávať? :D
mr.joda
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mr.joda »

dnes som čítal o nových Radeon RX480, ak dodržia čo predstavili, mohla by to byť veľmi dobra kúpa. Takisto predstavili AMD Zen, celkom som zvedavý na reálne testy a cenovú politiku. Tak či tak si myslím že stálica v podobe I7 bude lepšia voľba ako ďalší z AMD experimentov.

Tá RX480 OC v nereferenčnej verzii s windforce chladičom do 200€ by bola fakt krásna kúpa

http://www.anandtech.com/show/10389/amd ... th-for-199
Napísať odpoveď