Konšpirácie naše každodenné
Re: Konšpirácie naše každodenné
ono dokým sa nedostali k časti kde vysvetľujú čo to podľa nich znamená, tvárilo sa to ako seriózna kniha
fakt boli tam zaujímave vzťahy medzi veľkosťou a vzdialenosťou Mesiaca od Slnka, dobou obehu okolo osi a dosť mnoho ďalších až sa zdá že to náhoda byť nemôže. Preto keď to niekto čítal by som chcel vedieť jeho názor lebo na internete o tom prakticky neje nič.
Je pravda, ze vdaka Mesiacu su prirodne podmienky na Zemi miernejsie. Rovnako sa Zem nachadza v idealnej vzdialenosti od Slnka atd. Ale treba pamatat na to, ze najprv vznikla Zem a Mesiac, az potom sa adaptoval zivot na tieto specificke podmienky a my to z tohto uhla pohladu hodnotime. Keby nebol Mesiac, tak by sa mozno na Zemi vyvinul zivot aj tak, to nikto nevie. Vegetacia a zivocichy by boli adaptovane na silu vetra o rychlosti hurikanu a nepripadalo by im to ako problem.
Tiez je mozne, ze niekde vo vesmire existuju formy zivota, ktore sa adaptovali na podmienky, ktore su pre nas toxicke a ani vdaka modernym technologiam by sme v takom prostredi neboli schopni prezit.
To, ze sa v pripade Zeme stretlo hned niekolko priaznivych faktorov pre vznik zivota automaticky neznamena, ze to niekto dopredu naplanoval a vytvoril. Velkost vesmiru je obrovska. Mozno existuje XY dalsich planet ako Zem, s rovnako idealnymi podmienkami, kde naopak zivot nevznikol.
Ono mas aj velmi nepatrnu sancu, ze vyhras jackpot v loterii a aj napriek tomu niekolkokrat do roka niekto ten jackpot predsa vyhra. To ale automaticky neznamena, ze sa pri zrebovani podvadzalo.
Tiez je mozne, ze niekde vo vesmire existuju formy zivota, ktore sa adaptovali na podmienky, ktore su pre nas toxicke a ani vdaka modernym technologiam by sme v takom prostredi neboli schopni prezit.
To, ze sa v pripade Zeme stretlo hned niekolko priaznivych faktorov pre vznik zivota automaticky neznamena, ze to niekto dopredu naplanoval a vytvoril. Velkost vesmiru je obrovska. Mozno existuje XY dalsich planet ako Zem, s rovnako idealnymi podmienkami, kde naopak zivot nevznikol.
Ono mas aj velmi nepatrnu sancu, ze vyhras jackpot v loterii a aj napriek tomu niekolkokrat do roka niekto ten jackpot predsa vyhra. To ale automaticky neznamena, ze sa pri zrebovani podvadzalo.
Pravda je relativny pojem, ja si tiez myslim ze mesiac existuje, pretoze som sa to ucil v skole, pretoze mi to niekto povedal, pretoze to hovori vacsina, atd. Ale so 100% istotou to moze len povedat ten, kto na nom stal alebo bol "par" km od neho
Preto vznikaju tie extremy, ked si robime srandu z toho, ze nejaky blazon neveri v existencii mesiaca, hoci ma na to pravo, mozno si je toho plne vedomi vyuziva to a zaraba na tom, ale to je tak vo vsetkom. Ludia su rozni, ale nie rovni, preto respektujme to a nehrajme sa za nieco cim nie sme. Zial su ludia, co si myslia, ze maju absolutnu pravdu a tak vznikaju konflikty.
Kvôli takejto nezmyselnej relativizácii vznikajú extrémy. Neviem ako ty, ale ja Mesiac skoro každý večer vidím. Či to len americká vláda premieta na oblohu nejaký hologram? Boli si niekedy na Slnku alebo "pár km" od neho? Videl si elektrinu?
A ľudia sú rôzni a rovní, ale nie rovnakí, tak netrep.
A ľudia sú rôzni a rovní, ale nie rovnakí, tak netrep.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
butthead: pri takomto pohlade na svet, by si nemal verit nicomu, hlavne veciam ako pocitace, internet, vesmir, ....
o prilive si už počul?butthead napísal:Ale so 100% istotou to moze len povedat ten, kto na nom stal alebo bol "par" km od neho
Nepochopili ste hlbsiu myslienku. Verim comu chcem a nikto mi neprikaze comu mam verit, uz chapete ?
To s tym mesiacom je len priklad a to som nenapisal, ze mesiac neexistuje. Alebo sa vas opytam takto, clovek nema pravo mat pochybnosti ?
Hughito, vidis, ja toto mozem pokladat ako agresivnu reakciu z tvojej strany "A ľudia sú rôzni a rovní, ale nie rovnakí, tak netrep.", vobec v tomto prispevku nevidim neinakost aku sa sam snazis prezentovat, takto ides proti sebe, proti svojmu presvedceniu ? Mozno keby si si odpustil posledne 2 slova a skusil rozvinut preco si to myslis, podobne ako som to spravil ja.
Inak aky je rozdiel medzi slovami rovny a rovnaky ? pretoze, ja to pokladam za synonymum. mozno v ponimani kontextu ak to teda je podstatny rozdiel, tak sa opravujem.
//karmistovi: kde prikazujem co si mas mysliet ?
treba citat viac a skusit pochopit
Hughito, vidis, ja toto mozem pokladat ako agresivnu reakciu z tvojej strany "A ľudia sú rôzni a rovní, ale nie rovnakí, tak netrep.", vobec v tomto prispevku nevidim neinakost aku sa sam snazis prezentovat, takto ides proti sebe, proti svojmu presvedceniu ? Mozno keby si si odpustil posledne 2 slova a skusil rozvinut preco si to myslis, podobne ako som to spravil ja.
Inak aky je rozdiel medzi slovami rovny a rovnaky ? pretoze, ja to pokladam za synonymum. mozno v ponimani kontextu ak to teda je podstatny rozdiel, tak sa opravujem.
//karmistovi: kde prikazujem co si mas mysliet ?
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
rovny = rovnopravnybutthead napísal:nak aky je rozdiel medzi slovami rovny a rovnaky ? pretoze, ja to pokladam za synonymum. mozno v ponimani kontextu ak to teda je podstatny rozdiel, tak sa opravujem.
rovnaky = ma rovnake atributy
Su to dost rozdielne veci. napriklad muzi a zeni by si mali byt rovni, no nie su rovnaki (povahovo, telesne, ...).
-
javatar
Hardcore addict
butthead:
S istotou nemozes povedat nic. Ani keby si po tom mesiaci chodil. Z nejakeho dovodu si sice myslime, ze svojim ociam a celkovo mozgu verit mozme ale staci si pozriet par optickych iluzii a uz vidime, ze to nie je tak celkom pravda.
Ja napriklad verim tomu, ze som v praci a tukam do PC, pisem na hojko ale pokojne mozem byt niekde v ustave vo zvieracej kazajke na silnych sedativach a buchat si hlavu o matracovu stenu...
S istotou nemozes povedat nic. Ani keby si po tom mesiaci chodil. Z nejakeho dovodu si sice myslime, ze svojim ociam a celkovo mozgu verit mozme ale staci si pozriet par optickych iluzii a uz vidime, ze to nie je tak celkom pravda.
Ja napriklad verim tomu, ze som v praci a tukam do PC, pisem na hojko ale pokojne mozem byt niekde v ustave vo zvieracej kazajke na silnych sedativach a buchat si hlavu o matracovu stenu...
Presne o tom hovorim.
v tvojej citacii v mojom poslednom poste to tak nevyzera
-
javatar
Hardcore addict
Spochybnovat mozem vsetko a vzdy, seba obzvlast ale nejakym smerom kracat musim. Ak budem len pochybovat, overovat, hrat na istotu a podobne tak budem stat na mieste a to nie je prospesne ani pre mna ani pre spolocnost kde zijem ani pre ludstvo.
beardie, kde som pisal ze mesiac neexistuje ?
No lenze aj spochybnovanie ma svoje priciny, cize nie je to len tak z nicoho nic. Pre priklad aj migracna kriza, ked clovek ide do hlbky narazi na to, ze je to len dietatom geopolitickeho diania -> rozvracanie vztahov, nahle necitlive zmeny rezimov a pod. A to je o tom, ze nie sme vsetci rovnaky (povahovo, telesne, ...), ako som spominal vyssie.
No lenze aj spochybnovanie ma svoje priciny, cize nie je to len tak z nicoho nic. Pre priklad aj migracna kriza, ked clovek ide do hlbky narazi na to, ze je to len dietatom geopolitickeho diania -> rozvracanie vztahov, nahle necitlive zmeny rezimov a pod. A to je o tom, ze nie sme vsetci rovnaky (povahovo, telesne, ...), ako som spominal vyssie.
pises predsa, ze na 100 % budes vediet, ze existuje iba vtedy, ked budes na nom alebo kusok od nehobutthead napísal:beardie, kde som pisal ze mesiac neexistuje ?
javatar pisal o tom, ze existuju stavy, ktore ti brania vnimat realitu spravne aj ked ju priamo vnimas
tak si uz vyber
Ako sa hovorí, každý má právo na vlastný názor, ale nie na vlastné fakty. Kam by sme sa ako civilizácia dostali, keby sa zaoberáme každou blbosťou, ktorú nejaký blázon povie? Poprosím tých, ktorí by chceli vyťahovať prácu niektorých velikánov minulosti, aby sa neunúvali... Žijeme inú dobu a chápeme ako fungujú vedecké metódy.
Skratka, byt presvedceny a vediet na 100% je rozdiel si myslim.beardie napísal:pises predsa, ze na 100 % budes vediet, ze existuje iba vtedy, ked budes na nom alebo kusok od neho
javatar pisal o tom, ze existuju stavy, ktore ti brania vnimat realitu aj ked ju priamo vnimas
tak si uz vyber
"hovorit so 100 % istotou" a "(ne-)existovat" mi pride to iste
"ja si tiez myslim ze mesiac existuje", je inak povedane "som presvedceny ze existuje"
slovo presvedceny sem netahaj, to si vytiahol az teraz
takze este raz, naskor si napisal toto:
takze este raz, naskor si napisal toto:
nato javatar napisal:butthead napísal:Ale so 100% istotou to moze len povedat ten, kto na nom stal alebo bol "par" km od neho
a ty na to:javatar napísal:S istotou nemozes povedat nic. Ani keby si po tom mesiaci chodil. Z nejakeho dovodu si sice myslime, ze svojim ociam a celkovo mozgu verit mozme ale staci si pozriet par optickych iluzii a uz vidime, ze to nie je tak celkom pravda.
nie, nie je to to iste, je to presny opakbutthead napísal:Presne o tom hovorim.
Tak či tak proste opisujeme svoju realitu, prírodné zákony atď. tak ako je pre našu existenciu užitočné a praktické, bez ohľadu na filozofickú rovinu, či je to alebo hento skutočné alebo či nežijeme v matrixe.