Automotive education

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
tomas147
Star
Star

Re: Automotive education

Príspevok od používateľa tomas147 »

zdravím, ako je možné že trebars nejaký škoda superb 1 má objem 1.9 no výkon 74, 77, 85, 93? čo robí jeden motor silnejší od toho druhého? ďakujem
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

v podstate vsetko.

objem udava iba to kolko chodia valce hore-dole, co bolo +/- relevatne v dobe ked sa pouzivali mechanicke riesenia, a dalo sa cakat ze vacsi motor v porovnatelnej dobe bude proste viac vykonny. Aj ked samozrejme sa dal vykon zvysit uz vtedy za cenu inych veci (hlavne spotreba paliva a zivotnost motora).

Dnes uz to je uplne jedno, vplyv na vykon ma aj pracovny objem, ale aj elektronika, riadenie vstrekovania, turbo... Hlavne ta elektronika znamena, ze mozes mat uplne ten isty motor, nemusis nic zmenit, a vies hybat v urcitom rozsahu s vykonom (tzv. "cip" - jak to poznas z "cipnutej" oktavky tdi) - to uz moze menit casovanie/dlzku/objem vstreku paliva, ovladanie turba, v niektorych pripadoch aj dalsich sucasti ako variabilne casovanie ventilov...

Ked boli motory cisto mechanicke, tak by si musel zmenit nejaku suciastku aby si dosiahol podobny efekt, takze sa to nerobilo az tak vo velkom. Ale napriek tomu napr. motor Skoda 718K (modely 110LS, 110R) mal vyssi vykon ako rovnako velky motor z modelu 110L, lebo mal dvojkomorovy karburator a ostrejsiu vacku.
renault
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa renault »

Spixy napísal:mozes blizsie popisat, ake pohyblive casti ma diesel navyse?
Takto to bolo vysvetlene mne,ked som sa pytal tuto otazku.
Prijal som to ako fakt a dalej som sa o to nezaujimal.

//A ano, obcas mi rajbe, a poriadne.
tomas147
Star
Star

zdravím, čo som sa dočítal tak stlačený vzduch vychádzajúci z turba dosahuje teplotu aj 180°C, na akú teplotu asi ten vzduch ochladí medzichladič a akej teploty sú výfukové plyny ktoré poháňajú samotnú turbínu turba?prečo s vlastne ten vzduch ochlaďuje keď sa v konečnom dôsledku stlačením piestu teplota toho vzduchu dostane do vyššej teploty? ak je niekomu známe akej? tak do akej? :Dďakujem
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ochladi ju na cca 40-50°C, podla typu motora. Teplota exhalatov vstupujucich do turba maju tiez rozdielnu teplotu od typu motora ale napr pri plynovych to je 600°C (u benzinu to bude podobne, diesel trocha menej)
Ak by sa vzduch neochladzoval v intercoolery tak by mohlo dojst k samozapalom ktore sposobuje klepanie motora (znizenie vykonu popr.aj poskodenie motora). Niesom si ale isty ako to je u naftovych motoroch. Ale logicky by to bolo podobne. Palivova zmes kvoli vysokej teplote by sa zapalila pri nizsom tlaku nez je pozadovane a zas by to viedlo ku klepaniu.
tomas147
Star
Star

moc dík za reakcie no mám ešte jednú otázku na ktorú nemôžem nájsť polopatistickú odpoveď :D atmosferický motor funguje na princípe nasatia tohto vzduchu do valca, pri turbo je len tento rozdiel že sa tam ten vzduch nenasáva ale doslova tlačí, rozumiem tomu dobre?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ano
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

cim studensi vzduch, tym vyssi vykon a mensie problemy so spalovanim. Preto sa chladi.

Drobne zlepsenie vykonu sa inak da dosiahnut aj bez turba, napr. teplotnou izolaciou nasavania, najma ak saje z priestoru kde je vzduch ohriaty od motora.
tomas147
Star
Star

lenže pri stlačení piestu sa ten istý vduch zohreje tak či tak čiže čo mi uniká?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

hej, zohreje sa.

ale sprav si test. Napust horucu vodu do hrnceka, daj na minutu na plyn, zmeraj teplotu.
Potom napusti studenu vodu do hrnceka, daj na minutu na plyn... asi nebude rovnako tepla, ze.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Fabo: Ale ked das do mrazu rovnaky objem vriacej vody a rovnaky objem studenej vody, prva ti zmrzne ta vriaca. :D Sice to s tymto nema nic spolocne, ale je to tiez zaujimave :lol:

Inak teply vs. studeny vzduch: studeny vzduch ma vacsiu hustotu, cize pri rovnakom objeme nasavaneho vzduchu je tam viac kyslika, ktory podporuje horenie zmesi. Rozdiel 20 vs 40 stupnov moze byt zanedbatelny, ale 20 vs 200 uz nie.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

tomas147 napísal:lenže pri stlačení piestu sa ten istý vduch zohreje tak či tak čiže čo mi uniká?
Pri stlacani je to chceny jav, zmes vzduchu a paliva ma stlacenim piestu v dieslovom motore explodovat - cize nahle zvysenie teploty a nasledna explozia pod tlakom piestu v hornej uvrati, resp., pri dnesnych priamovstrekovych diesloch pride vstrek paliva priamo do valca v spravny moment, neprichadza zmes paliva a vzduchu cez nasavanie.

Teplota vzduchu a jej vplyv na motor. Celkovo plati ze cim teplejsi je nasavany vzduch, tym horsie z hladiska vykonu motora. Hustota kyslika (ktory je dolezity pre efektivne horenie) je zavisla od teploty vzduchu.
Ak ma vzduch 100°C, jeho hustota bude cca 0,9 kg/m3
Ak ma vzduch 0°C, jeho hustota bude cca 1,3 kg/m3
Z toho vyplýva, že vzduch s teplotou 0°C obsahuje o cca 45% viac kyslíku, ako vzduch pri 100°C.
Vo výfuku sú lambda sondy, tie zistuju z vyfukovych plynov ci bola zmes v spravnom pomere vzduch/palivo a ked zisti, ze vzduchu je malo (vrely nasavany vzduch) tak prisposobi aj mnozstvo paliva (znizi) aby bol zachovany spravny pomer paliva a vzduchu (a nedochadzalo k neziaducim ucinkom). Tudiz sa znizi vykon vozidla.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Prakticky na popis mozno pouzit Adiabaticky dej - zmena teploty, objemu a tlaku. To je hlavny princip popisu pri praci turba a naslednom spalovani.
Kukumberg
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Kukumberg »

Aky je rozdiel medzi klasickou automatickou prevodovkou (s menicom) a dvojspojkovou automatickou prevodovkou? Nemyslim princip funcie. Zaujima ma to z pohladu vodica. Ako rychlo a plynule radi, pripadne aky ma vplyv na spotebu a pod..
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Podla mna si to ani nevsimnes a vplyv na spotrebu nebude ziadny, no nech 1 percento.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

Kukumberg: rozdiel v spotrebe, ako pise heker, je zanedbatelny, ale co je nezanedbatelne, je rychlost a plynulost dvojspojky... inak je tych prevodoviek trochu viac druhov, pri dvojspojkovych, ak mas na mysli napr. DSG, nejde o automaticku, ale o robotizovanu manualnu prevodovku... ak by si hladel cisto iba na spotrebu a emisie, lepsou volbou su napr. bezstupnove variatorove prevodovky, napr. CVT...
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Prosim vas o rychlu radu.
Mam v aute motorovy olej Castrol SLX Professional Powerflow 5W-30 a po 10 000 km od vymeny oleja mi vyskocila hlasaka, skontrolovat hladinu oleja. Oleja je podla mierky na spodnej hranici, takze chcem tam par deci doliat, ale momentalne rovnaky motorovy olej nemam a na benzinke som zohnal len Castrol Edge 5W-30. Mozem ich skombinovat, alebo radsej skusit zajtra zohnat ten, ktory tam bol povodne.
Vdaka
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Je to vlastne Edge Professional, resp. LongLife. Splnaju oba normy VW 507.00. Neviem ake mas auto, ale podla noriem v tom nevidim ziadny problem.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Akurat ten Edge nie je na longlife vymenny interval (aj ked je pravda, ze olej aj tak menim po cca 15-18k km, miesto 30k) Mam VW Golf 2009 benzin
tomas147
Star
Star

zdravím, vie mi niekto povedať prečo opotrebovaná spojka zaberá pri zošľapovaní až úplne vysoko? ktorá časť opotrebenej spojky zodpovedá zato kedy ta spojka "zaberie"? dakujem
Napísať odpoveď