Toto pekne dokumentuju cargo kultySolo_Kamen napísal:Ja z teba porodím už. Ten hypotetický rituál privolávania dažďa vznikol tak, že šaman robil všelijaké možné šialenosti aby dážd od bohov privolal. Jedného dňa si trikrát buchol kokosom o hlavu, zacapkal nohami a potom začalo pršat. No a odvtedy ten dážď stále privolával týmto spôsobom.
Experimenty na zvieratách (tušim na holuboch) potvrdili rovnaký vzorec správania. Ide o to, že človek a iné živočíchy majú potrebu hľadať vo všetkom nejaké súvislosti a niekedy môžu ich pozorovania byť nepresné a viesť tak k mylným záverom.
Samotné privolávanie dažďa má taký zmysel, že to niekomu dá falošný pocit bezpečia a šaman zrejme dostane peniaze/suroviny/iné výhody. Skrátka šaman je emocionálny parazit.
pikoška: niekolko rokov dozadu som sa cestou domov rozprával s kamarátom za silného dažda. Nejakým spôsobom došla reč na boha, na čom som zareagoval tak, že som ukázal na oblohu a zahlásil niečo v zmysle "to som ja, ten čo na teba neverí". V momente ako som to dopovedal začalo pršať tak nechutne, že doma som si z trička vyžmýkal velmi slušný objem vody. Ako vedecky založený človek som tento experiment samozrejme zopakoval ale nedostal som sa k reprezentatívnym výsledkom. To znamená, že to bola buď náhoda alebo boh nereaguje na trollov. Avšak absencia dôkazov o existencii niečoho má väčšiu váhu ako absencia dôkazov o neexistencii, takže som aj nadalej militantný ateista
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
harrison314
snazim sa len povedat ze v tejto oblasti neexistuju relevantne ukazovatele ... to co je pre teba zaklad a zivotna filozofia je pre ineho blaznosvtvo a nepodstatny zalezitost
AllGoneDead
"Ano. Ak niekto veri v boha bleku......... " tak pre teba je zakladnou zivotnou mantrou filozofiou nieco co je rozhodujuce -racio ,logika a zmyslove vnimanie ... ale nie kazdy musi tomu pridavat taku vahu pre niekoho moze byt zivot postaveny na filii - cize na pocitoch ... alebo na spiritualite .. cize na nejakom duchovne.... alebo na dosiahnuti absolutnej nezavislosti od okoliteho sveta ... ludia su ochotny svoj zivot presediet v jednej polohe aby dosiahli duchovne osvietenie ... urcite tvoje argumenty je je to plytvanie zivotom by boli logicke ... racionalne ... ale pre tych ludi nepodstatne ... lebo tvoje racio ich neuroby stastnymi ani im nenaplni zivot ... ludia maju pravo sa slobodne rozhodnut .. aj ked je to podla niekoho zle .. a mozno aj ty raz zistis ze materializmus nenaplna cloveka a budes hladat nieco ine .. co ta uroby stastnym a naplni ti zivot...
aj hitler aby mohol bez problemov vrazdit ine rasi tiez ich musel degradovat ... musel z nich urobit neclovekov ... lepsie povedane z nemcov nadcloveka... nitche napisal : ako je hanba cloveku opica tak je clovek hanbou nadcloveku ..alebo tak nejak uz som to cital davno .. rozdiel medzi nietche a hitlerom bol taky ze nietche hovoril o samozdokonalovani ... a hitler tvrdil ze sa niektory ludia taky rodia ... mas pravdu popisalo sa tu o tom co je clovek a co nie je dost... len historia ukazuje ze ludia si aj toto bez problemov sklonuju ako im vyhovuje
Solo_Kamen
"Ten hypotetický rituál privolávania dažďa vznikol tak, že šaman robil všelijaké možné šialenosti aby dážd od bohov privolal. " to vies alebo si to myslis ako vznikol ???
" dá falošný pocit bezpečia a šaman zrejme dostane peniaze/suroviny/iné výhody." vies to alebo si to myslis?
snazim sa len povedat ze v tejto oblasti neexistuju relevantne ukazovatele ... to co je pre teba zaklad a zivotna filozofia je pre ineho blaznosvtvo a nepodstatny zalezitost
AllGoneDead
"Ano. Ak niekto veri v boha bleku......... " tak pre teba je zakladnou zivotnou mantrou filozofiou nieco co je rozhodujuce -racio ,logika a zmyslove vnimanie ... ale nie kazdy musi tomu pridavat taku vahu pre niekoho moze byt zivot postaveny na filii - cize na pocitoch ... alebo na spiritualite .. cize na nejakom duchovne.... alebo na dosiahnuti absolutnej nezavislosti od okoliteho sveta ... ludia su ochotny svoj zivot presediet v jednej polohe aby dosiahli duchovne osvietenie ... urcite tvoje argumenty je je to plytvanie zivotom by boli logicke ... racionalne ... ale pre tych ludi nepodstatne ... lebo tvoje racio ich neuroby stastnymi ani im nenaplni zivot ... ludia maju pravo sa slobodne rozhodnut .. aj ked je to podla niekoho zle .. a mozno aj ty raz zistis ze materializmus nenaplna cloveka a budes hladat nieco ine .. co ta uroby stastnym a naplni ti zivot...
aj hitler aby mohol bez problemov vrazdit ine rasi tiez ich musel degradovat ... musel z nich urobit neclovekov ... lepsie povedane z nemcov nadcloveka... nitche napisal : ako je hanba cloveku opica tak je clovek hanbou nadcloveku ..alebo tak nejak uz som to cital davno .. rozdiel medzi nietche a hitlerom bol taky ze nietche hovoril o samozdokonalovani ... a hitler tvrdil ze sa niektory ludia taky rodia ... mas pravdu popisalo sa tu o tom co je clovek a co nie je dost... len historia ukazuje ze ludia si aj toto bez problemov sklonuju ako im vyhovuje
Solo_Kamen
"Ten hypotetický rituál privolávania dažďa vznikol tak, že šaman robil všelijaké možné šialenosti aby dážd od bohov privolal. " to vies alebo si to myslis ako vznikol ???
" dá falošný pocit bezpečia a šaman zrejme dostane peniaze/suroviny/iné výhody." vies to alebo si to myslis?
-
harrison314
Hardcore addict
Pouzivaj citacie, netusim k comu to patri.strapaty napísal:snazim sa len povedat ze v tejto oblasti neexistuju relevantne ukazovatele ... to co je pre teba zaklad a zivotna filozofia je pre ineho blaznosvtvo a nepodstatny zalezitost
//autoeditácia príspevku (15 Jún 2016, 9:04)
Vieme to na zakalde vyskumou tohto pana https://sk.wikipedia.org/wiki/Burrhus_Frederic_Skinnerstrapaty napísal:"Ten hypotetický rituál privolávania dažďa vznikol tak, že šaman robil všelijaké možné šialenosti aby dážd od bohov privolal. " to vies alebo si to myslis ako vznikol ???
harrison314
mal si na mna len jednu reakciu preto som nepuzil citaciu "Ja ju dokonca uvitam, radcej budem za blbca 5 minut ako cely zivot."
//autoeditácia príspevku (15 Jún 2016, 9:35)
"Vieme to na zakald..." nepoznam toho pana ani jeho vyskum ... otazka je ako vieme ze ten vyskum je fakt ? ze to nie je len jeho hypoteza ... skutocne by ma zaujimalo ako sa skuma napriklad take privolavanie burok ... kedze nie je mozne porovnat stav bez privolavania konkretnej burky a s privolavanim konkretnej burky... lebo neviem ci sa bavime o nejakom vyskume (pozorovani ) alebo o nejakych predpokladocha uzaveroch ..
mal si na mna len jednu reakciu preto som nepuzil citaciu "Ja ju dokonca uvitam, radcej budem za blbca 5 minut ako cely zivot."
//autoeditácia príspevku (15 Jún 2016, 9:35)
"Vieme to na zakald..." nepoznam toho pana ani jeho vyskum ... otazka je ako vieme ze ten vyskum je fakt ? ze to nie je len jeho hypoteza ... skutocne by ma zaujimalo ako sa skuma napriklad take privolavanie burok ... kedze nie je mozne porovnat stav bez privolavania konkretnej burky a s privolavanim konkretnej burky... lebo neviem ci sa bavime o nejakom vyskume (pozorovani ) alebo o nejakych predpokladocha uzaveroch ..
Páni, mám pomerne zaujímavú otázku, ktorá mi napadla v posledných dňoch a zaujímal by ma aj váš názor na ňu. Dúfam, že sa tu nájdu aj nejakí veriaci a ľudia, ktorí chodia pravidelne do kostola, aby bola debata naozaj konštruktívna
.
Ide o to: Prežije podľa vás náboženstvo, kostol a cirkev s príchodom našej generácie?
Vysvetlím...
Nie je to tak dávno, kedy bolo chodenie do kostola a uctievanie Boha v chrámoch jedna z najväčších cností a tieto prejavy viery boli masovo rozšírené. Drvivá väčšina ľudí do kostola chodila, bolo menej tých, ktorý nechodili a naopak chodenie do kostola bolo považované takmer za samozrejmosť. V posledných 10 rokoch sa ale situácia (podľa mňa) dramaticky zmenila. Ľudí do kostola chodí čoraz menej, stará generácia pomaly odchádza a prichádza na rad generácia našich rodičov, ktorý už ku kostolu nemajú taký vzťah, ako ich rodičia. Otázka je čo sa stane, keď príde na rad naša generácia... Kostol zanikne? Myslíte, že zmiznú omše v takej podobe, ako ich poznáme dnes? Myslíte, že bude mať vôbec kto chodiť do kostola?
Ja tvrdím, že s mojou generáciou kostol a náboženstvo v takej forme, ako je dnes zanikne. Takmer nikto z okruhu mojej rodiny, priateľov a známych do kostola nechodí, aj keď paradoxne väčšina z nich je veriaca. Čo podľa vás bude musieť cirkev zmeniť, aby si opäť získala pozornosť mladého moderného človeka?
Ide o to: Prežije podľa vás náboženstvo, kostol a cirkev s príchodom našej generácie?
Vysvetlím...
Nie je to tak dávno, kedy bolo chodenie do kostola a uctievanie Boha v chrámoch jedna z najväčších cností a tieto prejavy viery boli masovo rozšírené. Drvivá väčšina ľudí do kostola chodila, bolo menej tých, ktorý nechodili a naopak chodenie do kostola bolo považované takmer za samozrejmosť. V posledných 10 rokoch sa ale situácia (podľa mňa) dramaticky zmenila. Ľudí do kostola chodí čoraz menej, stará generácia pomaly odchádza a prichádza na rad generácia našich rodičov, ktorý už ku kostolu nemajú taký vzťah, ako ich rodičia. Otázka je čo sa stane, keď príde na rad naša generácia... Kostol zanikne? Myslíte, že zmiznú omše v takej podobe, ako ich poznáme dnes? Myslíte, že bude mať vôbec kto chodiť do kostola?
Ja tvrdím, že s mojou generáciou kostol a náboženstvo v takej forme, ako je dnes zanikne. Takmer nikto z okruhu mojej rodiny, priateľov a známych do kostola nechodí, aj keď paradoxne väčšina z nich je veriaca. Čo podľa vás bude musieť cirkev zmeniť, aby si opäť získala pozornosť mladého moderného človeka?
-
AllGoneDead
Medium Star
Ja som hovoril o kritike, vyjadreni nazoru. Co znamena, ze na zaklade slobodnej vole mozu zmenit svoje rozhodnutie. Na rozhodovanie za ostatnych tu je do ludi, napriklad takych, ktori organizuju rozne pochody. Tam je vsak rozdiel ten, ze clovek moze zmenit nazor na nejaku problematiku, ale nemoze zmenit svoju prrodzenost.strapaty napísal: urcite tvoje argumenty je je to plytvanie zivotom by boli logicke ... racionalne ... ale pre tych ludi nepodstatne ... lebo tvoje racio ich neuroby stastnymi ani im nenaplni zivot ... ludia maju pravo sa slobodne rozhodnut
Racionalne uvazujuci clovek musi byt materialista?strapaty napísal:a mozno aj ty raz zistis ze materializmus nenaplna cloveka a budes hladat nieco ine .. co ta uroby stastnym a naplni ti zivot...
Zas miesas jablka s hruskami.strapaty napísal:aj hitler aby mohol bez problemov vrazdit ine rasi tiez ich musel degradovat ... musel z nich urobit neclovekov ... lepsie povedane z nemcov nadcloveka... nitche napisal : ako je hanba cloveku opica tak je clovek hanbou nadcloveku ..alebo tak nejak uz som to cital davno .. rozdiel medzi nietche a hitlerom bol taky ze nietche hovoril o samozdokonalovani ... a hitler tvrdil ze sa niektory ludia taky rodia ... mas pravdu popisalo sa tu o tom co je clovek a co nie je dost... len historia ukazuje ze ludia si aj toto bez problemov sklonuju ako im vyhovuje
Znovu zopakujem, ze podmienky pre potrat som nevymyslel ja, ale odbornici v danej oblasti. Preto ma zaujima, preco nespochybnujes vhodnost operacii, liecebnych postupov, alebo taku predpoved pocasia?
Jedna generacia je vlemi kratky casovy usek, aby nabozenstvo zaniklo. Aj z tejto generacie(20-25rokov) poznam niekolko ludi co chodia do kostola. Este si vsak treba uvedomit, ze vacsina ludi sa aj nadalej bude papierovo hlasit k cirkvi a cast z nich sa na dochodku(ak sa ho vobec dozije) da na vieru. V inych pripadoch bude prevladat vychova.bindo011 napísal:Otázka je čo sa stane, keď príde na rad naša generácia... Kostol zanikne? Myslíte, že zmiznú omše v takej podobe, ako ich poznáme dnes? Myslíte, že bude mať vôbec kto chodiť do kostola?
Ja tvrdím, že s mojou generáciou kostol a náboženstvo v takej forme, ako je dnes zanikne. Takmer nikto z okruhu mojej rodiny, priateľov a známych do kostola nechodí, aj keď paradoxne väčšina z nich je veriaca.
To iste co vzdy, strasenie a vymyvanie mozgov. Ziaden rozumny dovod neexistuje. Okrem toho je zalozena na perstarnutych principoch a rozhodnutiach, co znamena ze mnozstvo veci nemoze zmenit preto, lebo by to bolo v rozpore s tym co prezentovala v minulosti.bindo011 napísal:Čo podľa vás bude musieť cirkev zmeniť, aby si opäť získala pozornosť mladého moderného človeka?
Nebude to trvať 1 generáciu, ale minimálne 3. Už len z dôvodu, že ľudia ako strapaty indoktrinuju svoje deti
-
harrison314
Hardcore addict
Stele mam pocit, ze odpovedas na nieco ine ako ja. Preco tam pleties filozofiu? A relevantne ukazovatele, co je blbost a co nie vo vetcine pripadov jestvuju. Pozri si napriklad teraz situaciu s homeopatmi.strapaty napísal:snazim sa len povedat ze v tejto oblasti neexistuju relevantne ukazovatele ... to co je pre teba zaklad a zivotna filozofia je pre ineho blaznosvtvo a nepodstatny zalezitost
Preto tam mas link, kde je jeho cele meno a publikacie, mozes ich spoznat, keby chces...strapaty napísal:"Vieme to na zakald..." nepoznam toho pana ani jeho vyskum ... otazka je ako vieme ze ten vyskum je fakt ? ze to nie je len jeho hypoteza ... skutocne by ma zaujimalo ako sa skuma napriklad take privolavanie burok ... kedze nie je mozne porovnat stav bez privolavania konkretnej burky a s privolavanim konkretnej burky... lebo neviem ci sa bavime o nejakom vyskume (pozorovani ) alebo o nejakych predpokladocha uzaveroch ..
Dalej, vysie som daval link na cargo kulty, ktore funguju na rovnakom principe. takze kludne mozes studovat, je to dokonca v slovencine.
Ano, poznam dost mladych ludi co su veriaci a zcuastnuju sa na onsiach a inych cirkevnych "vecierkoch", je ich prekvapivo dost aj medzi vysokoskolakmi.bindo011 napísal:Prežije podľa vás náboženstvo, kostol a cirkev s príchodom našej generácie?
Ak bude chciet Cirkev zastavit odliv veriacih bude sa musiet zmenit sama, co pokladam za takmer nemozne, plus zbavit sa kavz, ktorych je slovenska odnoz cirkvi plna (Bezak, Sokola, pochody za zivot, proti kulture smrti,....).bindo011 napísal:Otázka je čo sa stane, keď príde na rad naša generácia... Kostol zanikne? Myslíte, že zmiznú omše v takej podobe, ako ich poznáme dnes? Myslíte, že bude mať vôbec kto chodiť do kostola?
AK dam bokom zastraujuce praktiky, tak netusim. Ina otazka by bola co by musela spravit, aby ziskala mladeho veriaceho cloveka.bindo011 napísal: Čo podľa vás bude musieť cirkev zmeniť, aby si opäť získala pozornosť mladého moderného človeka?
Na odľahčenie od strapateho nezmyslov.
-
Solo_Kamen
King
Zaniknúť.bindo011 napísal:
Čo podľa vás bude musieť cirkev zmeniť, aby si opäť získala pozornosť mladého moderného človeka?
Podľa mňa by mal byť racionálne uvažujúci človek materialista.
určite prežije, možno klasický katolicizmus utrpí nejaké straty, ale rôzni novo-kresťania získajú na členoch.bindo011 napísal:
modernizovať sa, získať mladých a presvedčivých leaderov, možno nejaké celebrity alebo známe osobnostibindo011 napísal:Čo podľa vás bude musieť cirkev zmeniť, aby si opäť získala pozornosť mladého moderného človeka?
Jej už nepomôže nic...
bindo011
"Prežije podľa vás náboženstvo, kostol a cirkev s príchodom našej generácie?"
nabozenstvo - nauka o bohu (ak boh existuje tak ho ludia budu stale objavovat a budu stale o nom ucit takze bude vecne ... ak neexistuje tak zanikne )
kostol- neviem presne co si mal na mysli ... kostol je miesto kde sa veriaci schadzaju aby tvorili cirkev (spolocenstvo veriacich ) a osobitne stretnutie s bohom
cirkev - spolocenstvo veriacich (pokial budu aspon dvaja veriaci co budu verit to iste bude cirkev existovat )
"Nie je to tak dávno" ono je to historicky v urcitej sinusiode .... 60 rokov dozadu bolo vsetko cirkevne a tykajuce sa boha odsudzovane a potlacane 20 rokov dozadu velky boom slobody vierovyznania a popularita len sa nejak pozabudlo na hlbku a to vedie k logickemu 10 rocnemu poklesu atraktivity nabozenstva a prislusenstvo k cirkvi ...
Čo podľa vás bude musieť cirkev zmeniť, aby si opäť získala pozornosť mladého moderného človeka? kedze cirkev je spolocenstvo ludi (veriacich ) jej ulohou nie je ziskavat nieciju pozornost ... ale umoznit prehlbit vstah s bohom ked ho clovek objavy .. ked clovek pride do spolocenstva ludi a zisti ze hovoria rovnakym "jazykom" tak sa stava logicky sucastou spolocenstva lebo sa tam citi dobre ... ale ak ti ludia ine robia a ine hovoria a vyznavaju tak ten clovek odchadza lebo nenasiel u nich vieru .... len nauku (nabozenstvo )...
//autoeditácia príspevku (16 Jún 2016, 11:14)
AllGoneDead
"Racionalne uvazujuci clovek musi byt materialista?" nemyslim si....materia sama o sebe len velmi malo uspokojuje vsetky aspekty cloveka .... uz tu boli materialisitcke ideologie(socializmus komunizmus marxismus kapitalizmus feudalizmus atd) a vsetky mali krestansky pohreb....
"podmienky pre potrat som nevymyslel ja, ale odbornici" Josef Mengele - doktor, Aribert Heim - doktor, Adolf Eichmann - inzinier, Gerhard Domagk - vedec mediciny, ich dielami boli eugenika , nutena sterilizacia nevyhovujucich jedincov .. milosrdna smrt 70 000 muzov atd atd atd ... vzdelanie ci titul nic nehovori o pravde cloveka ci jeho poralnosti alebo spravnosti ...
"Prežije podľa vás náboženstvo, kostol a cirkev s príchodom našej generácie?"
nabozenstvo - nauka o bohu (ak boh existuje tak ho ludia budu stale objavovat a budu stale o nom ucit takze bude vecne ... ak neexistuje tak zanikne )
kostol- neviem presne co si mal na mysli ... kostol je miesto kde sa veriaci schadzaju aby tvorili cirkev (spolocenstvo veriacich ) a osobitne stretnutie s bohom
cirkev - spolocenstvo veriacich (pokial budu aspon dvaja veriaci co budu verit to iste bude cirkev existovat )
"Nie je to tak dávno" ono je to historicky v urcitej sinusiode .... 60 rokov dozadu bolo vsetko cirkevne a tykajuce sa boha odsudzovane a potlacane 20 rokov dozadu velky boom slobody vierovyznania a popularita len sa nejak pozabudlo na hlbku a to vedie k logickemu 10 rocnemu poklesu atraktivity nabozenstva a prislusenstvo k cirkvi ...
Čo podľa vás bude musieť cirkev zmeniť, aby si opäť získala pozornosť mladého moderného človeka? kedze cirkev je spolocenstvo ludi (veriacich ) jej ulohou nie je ziskavat nieciju pozornost ... ale umoznit prehlbit vstah s bohom ked ho clovek objavy .. ked clovek pride do spolocenstva ludi a zisti ze hovoria rovnakym "jazykom" tak sa stava logicky sucastou spolocenstva lebo sa tam citi dobre ... ale ak ti ludia ine robia a ine hovoria a vyznavaju tak ten clovek odchadza lebo nenasiel u nich vieru .... len nauku (nabozenstvo )...
//autoeditácia príspevku (16 Jún 2016, 11:14)
AllGoneDead
"Racionalne uvazujuci clovek musi byt materialista?" nemyslim si....materia sama o sebe len velmi malo uspokojuje vsetky aspekty cloveka .... uz tu boli materialisitcke ideologie(socializmus komunizmus marxismus kapitalizmus feudalizmus atd) a vsetky mali krestansky pohreb....
"podmienky pre potrat som nevymyslel ja, ale odbornici" Josef Mengele - doktor, Aribert Heim - doktor, Adolf Eichmann - inzinier, Gerhard Domagk - vedec mediciny, ich dielami boli eugenika , nutena sterilizacia nevyhovujucich jedincov .. milosrdna smrt 70 000 muzov atd atd atd ... vzdelanie ci titul nic nehovori o pravde cloveka ci jeho poralnosti alebo spravnosti ...
No, pokiaľ cirkev bude k tomu pristupovať tak egoisticky, ako je tomu doteraz, tak neviem, neviem... skôr či neskôr tých ľudí, ktorý budú patriť do "spoločenstva" bude menej a menej...
Ja sám som veriaci, verím v Boha a často dostávam otázky od ateistov, že Kto ten Boh je? Pre mňa je Boh Matka príroda... nejaká vyššia sila, ktorá je tu nad nami a napriek tomu, že si myslíme, že sme všemocní, tak táto "sila" nás dokáže neustále pokoriť a ukázať nám, kde je naše miesto. Či chceme, alebo nie... Je to neuveriteľný fenomén, niečo nám dáva možnosť žiť, vytvára podmienky, dovoľuje žiť si život podľa svojho a naopak, keď sa to "Niečo" naserie, vie ti zničiť sny, vie zničiť krajiny, vie zabíjať... Takže toto je pre mňa Boh, je to niečo, čo nedokážeme vysvetliť... všemocná sila Zeme, ktorú musia uznať ako veriaci, tak aj ateisti.
Napriek tomu, že som veriaci človek, však formálnu stránku veci neuznávam. Nejaké doktríny a pravidlá? Tsssss, nech s nimi idú doprdele... Život musí byť slobodný, človeku musí byť daná sloboda, nemôžem ho obmedzovať nejakými pravidlami a vymedzovať mu, čo smie a čo nesmie. A to je podľa mňa najväčší problém... Súčasné kresťanstvo je príliš zaťažené ideálmi, pravidlami, je príliš zaťažené diktovaním toho, čo by som mal a čo by som nemal, inak budem za to potrestaný. To je choré, to nejde... slobodný človek si nikdy nenechá nič diktovať. Viera mi musí dať slodobu, musím mať pocit, že keď prídem do kostola tak sa "vrátim domov". Niekam, kde budem mať pokoj, kde ma nikto nebude súdiť, kde ma prijmú. Ono je to ale veľmi ťažké, iste, nejaké morálne pravidlá musia byť, nejaký hrubý základ musí byť... no súčasný stav mi nepríde v pohode.
Ideme súdiť mladých ľudí kvôli tomu, že smilnia? Že majú nemanželský sex? Že nadávam? No a čo, je to len slovo... Že nemám úctu k starším, keď ju oni neprejavujú mne? Takto jednostranne sa na to nedá pozerať... Často mám pocit, že tí najhorší sú "kresťania" čo sa bijú do pŕs, že akí sú zbožní... riť paľovu. Súdia, ohovárajú a neurobia pre blaho druhých nič. Pokiaľ takáto chronta bude nedeľu čo nedeľu stáť v kostole a prijímať telo kristovo... tak normálny inteligentný človek tam nemá čo robiť.
Ďalšia vec sú kňazi. Kňaz má jedinečnú možnosť ovplyvňovať desiatky, stovky, niektorý dokonca tisíce ľudí. Pre Boha, má tú moc prehovoriť do duše tisícom ľudí, veď to je jedinečná príležitosť niečo na tomto svete zmeniť. Avšak to by nemohli mať tí kňazi nasraté v hlave. Nehovorím, že všetci... to vôbec. No za celý svoj život som stretol asi len 3 kňazov, ktorý boli aj inteligentnými ľuďmi... chlapmi na mieste. Mali správne názory, vedeli podporiť človeka, prehovoriť do duše. Je nepopierateľné, že kňaz musí byť dobrý rečník, musí byť inteligentný, musí byť pružný, musí byť kamoš... Akože je to fakt výzva, byť dobrým kňazom a klobúk dole pred každým, ktorý je dobrý človek. Možnože keby sa zruší celibát a tým pádom by sa dostali do cirkvi aj bežní chlapi ako sme my, chlapi, ktorí majú bohaté skúsenosti v živote a čo je dnes extrémne dôležité, mali by aj skúsenosti so vzťahmi, vedeli by párom lepšie poradiť. Bolo by to iné skrátka...
Ja sám som veriaci, verím v Boha a často dostávam otázky od ateistov, že Kto ten Boh je? Pre mňa je Boh Matka príroda... nejaká vyššia sila, ktorá je tu nad nami a napriek tomu, že si myslíme, že sme všemocní, tak táto "sila" nás dokáže neustále pokoriť a ukázať nám, kde je naše miesto. Či chceme, alebo nie... Je to neuveriteľný fenomén, niečo nám dáva možnosť žiť, vytvára podmienky, dovoľuje žiť si život podľa svojho a naopak, keď sa to "Niečo" naserie, vie ti zničiť sny, vie zničiť krajiny, vie zabíjať... Takže toto je pre mňa Boh, je to niečo, čo nedokážeme vysvetliť... všemocná sila Zeme, ktorú musia uznať ako veriaci, tak aj ateisti.
Napriek tomu, že som veriaci človek, však formálnu stránku veci neuznávam. Nejaké doktríny a pravidlá? Tsssss, nech s nimi idú doprdele... Život musí byť slobodný, človeku musí byť daná sloboda, nemôžem ho obmedzovať nejakými pravidlami a vymedzovať mu, čo smie a čo nesmie. A to je podľa mňa najväčší problém... Súčasné kresťanstvo je príliš zaťažené ideálmi, pravidlami, je príliš zaťažené diktovaním toho, čo by som mal a čo by som nemal, inak budem za to potrestaný. To je choré, to nejde... slobodný človek si nikdy nenechá nič diktovať. Viera mi musí dať slodobu, musím mať pocit, že keď prídem do kostola tak sa "vrátim domov". Niekam, kde budem mať pokoj, kde ma nikto nebude súdiť, kde ma prijmú. Ono je to ale veľmi ťažké, iste, nejaké morálne pravidlá musia byť, nejaký hrubý základ musí byť... no súčasný stav mi nepríde v pohode.
Ideme súdiť mladých ľudí kvôli tomu, že smilnia? Že majú nemanželský sex? Že nadávam? No a čo, je to len slovo... Že nemám úctu k starším, keď ju oni neprejavujú mne? Takto jednostranne sa na to nedá pozerať... Často mám pocit, že tí najhorší sú "kresťania" čo sa bijú do pŕs, že akí sú zbožní... riť paľovu. Súdia, ohovárajú a neurobia pre blaho druhých nič. Pokiaľ takáto chronta bude nedeľu čo nedeľu stáť v kostole a prijímať telo kristovo... tak normálny inteligentný človek tam nemá čo robiť.
Ďalšia vec sú kňazi. Kňaz má jedinečnú možnosť ovplyvňovať desiatky, stovky, niektorý dokonca tisíce ľudí. Pre Boha, má tú moc prehovoriť do duše tisícom ľudí, veď to je jedinečná príležitosť niečo na tomto svete zmeniť. Avšak to by nemohli mať tí kňazi nasraté v hlave. Nehovorím, že všetci... to vôbec. No za celý svoj život som stretol asi len 3 kňazov, ktorý boli aj inteligentnými ľuďmi... chlapmi na mieste. Mali správne názory, vedeli podporiť človeka, prehovoriť do duše. Je nepopierateľné, že kňaz musí byť dobrý rečník, musí byť inteligentný, musí byť pružný, musí byť kamoš... Akože je to fakt výzva, byť dobrým kňazom a klobúk dole pred každým, ktorý je dobrý človek. Možnože keby sa zruší celibát a tým pádom by sa dostali do cirkvi aj bežní chlapi ako sme my, chlapi, ktorí majú bohaté skúsenosti v živote a čo je dnes extrémne dôležité, mali by aj skúsenosti so vzťahmi, vedeli by párom lepšie poradiť. Bolo by to iné skrátka...
-
harrison314
Hardcore addict
strapaty mal by si prestat pouzivat argumentacne faily a zacat sa vyjadrovat argumentami a vecne.strapaty napísal:"Racionalne uvazujuci clovek musi byt materialista?" nemyslim si....materia sama o sebe len velmi malo uspokojuje vsetky aspekty cloveka .... uz tu boli materialisitcke ideologie(socializmus komunizmus marxismus kapitalizmus feudalizmus atd) a vsetky mali krestansky pohreb....
Co maju tvoje argumenty spolcne o tom co sa bavime? Co mas spolocne to, ze niekto s vysokoslskym titulom pachal zverstva, s vedeckym konsenzom?
harrison314
neviem ci si sledoval celu nasu debatu ... bavime sa tu o potretoch a o tom ci dieta do urciteho veku je clovekom alebo nie ... ...posledny argument bol ze to ci je clovekom nastavili vedci - odbornici ... ja len oponujem ze to ze je niekto vedec nezarucuje ze ma pravdu ...a poukazujem na nacistickych vedcov ... cize opieram moje tvrdenie o historicky fakt...
neviem ci si sledoval celu nasu debatu ... bavime sa tu o potretoch a o tom ci dieta do urciteho veku je clovekom alebo nie ... ...posledny argument bol ze to ci je clovekom nastavili vedci - odbornici ... ja len oponujem ze to ze je niekto vedec nezarucuje ze ma pravdu ...a poukazujem na nacistickych vedcov ... cize opieram moje tvrdenie o historicky fakt...
-
harrison314
Hardcore addict
Ano cital.strapaty napísal:neviem ci si sledoval celu nasu debatu ... bavime sa tu o potretoch a o tom ci dieta do urciteho veku je clovekom alebo nie ...
Odpoviem ti protiotazkou: Stelesnuje krestanstvo zlo, ked poukazem na nacistickych krestnov?strapaty napísal:...posledny argument bol ze to ci je clovekom nastavili vedci - odbornici ... ja len oponujem ze to ze je niekto vedec nezarucuje ze ma pravdu ...a poukazujem na nacistickych vedcov
A k tomu, je toto sliepka?
-
94jakub
Guru wannabe
Za mňa si myslím, že prežije aj keď nie v takej miere ako tomu bolo povedzme v posledných 20 rokoch. Jedna generácia ale určite nestačí. Ono ľudí schopných uveriť niečomu je stále na svete dosť a nemusí sa jednať len o náboženstvo. Stačí zabrúsiť so iných tém tu na fóre, aktuálne na vrchu také homeopatiká alebo Kairos. Náboženstvo má ale ešte aj ten ďalší rozmer "barličky," a môže niektorým pomôcť v živote. Niekto sa hold potrebuje v piatok ožrať a niekto sa v nedeľu pomodliť, pritom to dokonca nemusia byť nutne vzájomne exkluzívne skupiny. 
Po páde zasa mnoho ľudí sa prihlásilo ku náboženstvu a len preto, že teraz už oficiálne mohli, nie preto, že by tu reálne bolo toľko veriacich. Teda aspoň takých, ktorí k tomu prišli vlastnou hlavou a nie len aká spoločnosť, taký ja.
Tak ako UFO, Loch Ness, jednorožci, Vesmírní lidé a mohli by sme pokračovať. Koľko z tých si myslíš, že naozaj existuje a aj tak sa o nich hovorí?strapaty napísal:ak boh existuje tak ho ludia budu stale objavovat a budu stale o nom ucit takze bude vecne ... ak neexistuje tak zanikne
Aj keď sa môže zdať, že komunistický režim bol silný a represívny, keby naozaj začali potláčať kresťanstvo u nás, vyvolalo by to dosť silný odpor, ktorý by asi znova potreboval pozvánku pre Rusov. Miesto toho kresťanstvo radšej v určitej miere tolerovali a aspoň mali prehľad o ľuďoch chodiacich do kostola, čo boli potenciálny nepriatelia. Keby toto zakázali, tak by sa ľudia schádzali tajne, čo by len podporilo myšlienku nejakého vzdoru a odboja.strapaty napísal:"Nie je to tak dávno" ono je to historicky v urcitej sinusiode .... 60 rokov dozadu bolo vsetko cirkevne a tykajuce sa boha odsudzovane a potlacane 20 rokov dozadu velky boom slobody vierovyznania a popularita len sa nejak pozabudlo na hlbku a to vedie k logickemu 10 rocnemu poklesu atraktivity nabozenstva a prislusenstvo k cirkvi ...
Po páde zasa mnoho ľudí sa prihlásilo ku náboženstvu a len preto, že teraz už oficiálne mohli, nie preto, že by tu reálne bolo toľko veriacich. Teda aspoň takých, ktorí k tomu prišli vlastnou hlavou a nie len aká spoločnosť, taký ja.
Lenže tvoje tvrdenie a historický fakt, o ktorý sa opieraš nie je žiadnym argumentom. Alebo máme začať všetkých kňazov odsudzovať (morálne, nie súdom) za pedofíliu? Veď predsa majú takých ľudí vo svojom spoločenstve a najvyššie miesta sa dokonca snažia takých ľudí chrániť a kryť.strapaty napísal:... ja len oponujem ze to ze je niekto vedec nezarucuje ze ma pravdu ...a poukazujem na nacistickych vedcov ... cize opieram moje tvrdenie o historicky fakt...
bindo011
"No, pokiaľ cirkev bude k tomu pristupovať tak egoisticky" cirkev je kazdy veriaci aj ty ...
co znamena ze si veriaci ? verit v boha neznamena verit v jeho existenciu (aj ked viera v existenciu je nevyhnutny predpoklad viery v boha)... viera v boha je vstah s nim ... osobitne plilnutie k nemu ... je to viac ako racionalny pochod
uvazoval si niekedy nad zmyslom pravidiel? clovek ktory chape zmysel pravidla ci obmedzenia nepotrebuje pravidlo lebo ho bude dodrziavat aj bez prikazu ... prikazy su len pre ludi ktory esta nechapu ich opodstatnenie... napriklad obmedzenie rychlosti v obci ... vychadza s fyzikalnych vlastnosti objektov v cestnej premavke + zohladnuje fyziologicke vlastnosti cloveka ... a to vseko aby chranila ludi v max miere ...... kezdy dopravny predpis je blbost, kym ti niekto nezabije milovanu osobu tym ze ho nedodrziava... to ze clovek bude potrestany nie je vymysel cirkvi ale hole konstatovanie veci ... anpriklad nevaizanym sexom si znicis cit pre manzelsky zivot ... pre sexualitu ako dar jedneho druhemu .... ako nico co chces spravit pre milovanu osobu na egocentricke uspokojenie biologickej potreby... v podstave medzi ranou stolicou a neviazanym sexom nie je velky rozdiel... fyzicky sa ti ulavi mas z toho dobry pocit a ked to nesprvis stale citis nejaky tlak ... vstah medzi muzom a zenou je podobny ako medzi bohom a cirkvou ... cez obohajuci ucinok po zivotodarnu silu a vznik dalsieho zivota... (vyborn kniha : teologia tela .. )
niekedy je dobre oslobodit sa od slobody... alebo nuteneho pocitu slobody... lebo sloboda je uzko spata zo zodpovednostou ... sloboda bez zodpovednosti nie je sloboda ale anarchia... sloboda cloveka povznasa a rozvyja ... anarchia povznasa a rozvija len jeho ego a ublizuje vsetkym naokolo ..
"Ideme súdiť mladých ľudí kvôli tomu, že smilnia?" nik ich nemusi sudit sami sa odsudia znicenym zivotom ... sami si budu obzalovanimi sudcami aj katmi ..
kanzi su rozny lebo aj ludia su rozny .. tebe vyhovuje taky ..inemu zas onaky... mozes si vybrat ..
a to ze do kostola codia ludia hriesny a nedokonaly... kristus prisiel na svet prave pre hriesnikov .... nie pre spravodlivych ... lekara potrebuje chory nie zdravy... a ty ked sa povysujes nad inych ze hresia inym sposobom ako ty o co si lepsi ... o co je lepsie tvoje smylstvo, tvoj hriech lepsi , od ich ohovarania oni su tiez slobodny bez predpisov a ohovaraju slobodne ...sudia slobodne .. naco su im pravidla predpisy , dogmi a obmedzenia ... ... kristus prisiel na svet uzdravit vsetkych ...aj ohovaracov aj smilnikov ..on im ukaze bozi plan .. otazka je ci su schopny povedat FIAT .... lebo povolany su vsetci .. ale vyvoleny len niektory...
"No, pokiaľ cirkev bude k tomu pristupovať tak egoisticky" cirkev je kazdy veriaci aj ty ...
co znamena ze si veriaci ? verit v boha neznamena verit v jeho existenciu (aj ked viera v existenciu je nevyhnutny predpoklad viery v boha)... viera v boha je vstah s nim ... osobitne plilnutie k nemu ... je to viac ako racionalny pochod
uvazoval si niekedy nad zmyslom pravidiel? clovek ktory chape zmysel pravidla ci obmedzenia nepotrebuje pravidlo lebo ho bude dodrziavat aj bez prikazu ... prikazy su len pre ludi ktory esta nechapu ich opodstatnenie... napriklad obmedzenie rychlosti v obci ... vychadza s fyzikalnych vlastnosti objektov v cestnej premavke + zohladnuje fyziologicke vlastnosti cloveka ... a to vseko aby chranila ludi v max miere ...... kezdy dopravny predpis je blbost, kym ti niekto nezabije milovanu osobu tym ze ho nedodrziava... to ze clovek bude potrestany nie je vymysel cirkvi ale hole konstatovanie veci ... anpriklad nevaizanym sexom si znicis cit pre manzelsky zivot ... pre sexualitu ako dar jedneho druhemu .... ako nico co chces spravit pre milovanu osobu na egocentricke uspokojenie biologickej potreby... v podstave medzi ranou stolicou a neviazanym sexom nie je velky rozdiel... fyzicky sa ti ulavi mas z toho dobry pocit a ked to nesprvis stale citis nejaky tlak ... vstah medzi muzom a zenou je podobny ako medzi bohom a cirkvou ... cez obohajuci ucinok po zivotodarnu silu a vznik dalsieho zivota... (vyborn kniha : teologia tela .. )
niekedy je dobre oslobodit sa od slobody... alebo nuteneho pocitu slobody... lebo sloboda je uzko spata zo zodpovednostou ... sloboda bez zodpovednosti nie je sloboda ale anarchia... sloboda cloveka povznasa a rozvyja ... anarchia povznasa a rozvija len jeho ego a ublizuje vsetkym naokolo ..
"Ideme súdiť mladých ľudí kvôli tomu, že smilnia?" nik ich nemusi sudit sami sa odsudia znicenym zivotom ... sami si budu obzalovanimi sudcami aj katmi ..
kanzi su rozny lebo aj ludia su rozny .. tebe vyhovuje taky ..inemu zas onaky... mozes si vybrat ..
a to ze do kostola codia ludia hriesny a nedokonaly... kristus prisiel na svet prave pre hriesnikov .... nie pre spravodlivych ... lekara potrebuje chory nie zdravy... a ty ked sa povysujes nad inych ze hresia inym sposobom ako ty o co si lepsi ... o co je lepsie tvoje smylstvo, tvoj hriech lepsi , od ich ohovarania oni su tiez slobodny bez predpisov a ohovaraju slobodne ...sudia slobodne .. naco su im pravidla predpisy , dogmi a obmedzenia ... ... kristus prisiel na svet uzdravit vsetkych ...aj ohovaracov aj smilnikov ..on im ukaze bozi plan .. otazka je ci su schopny povedat FIAT .... lebo povolany su vsetci .. ale vyvoleny len niektory...