Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
To robíš naschvál alebo z trucu alebo len pre zábavu? Furt tu používaš slovo "cirkev" v desiatich významoch a rozprávaš o tom ako treba jeho význam chápať v kontexte ale ty sám ten kontext nevieš vyčítať. To nie je diskusia ale výsmech z tvojej strany. Daj si za to tri krát Otčenáš.
-
AllGoneDead
Medium Star
Tak na zaklade coho tvrdis, ze som materialista a najdem nieco co mi naplni zivot? Pretoze presne to si napisal v predchadzajucom prispevku.strapaty napísal:nemyslim si....materia sama o sebe len velmi malo uspokojuje vsetky aspekty cloveka .... uz tu boli materialisitcke ideologie(socializmus komunizmus marxismus kapitalizmus feudalizmus atd) a vsetky mali krestansky pohreb....
Taktiez by ma zaujimalo ako su definovane materialisticke ideologie, a ake ideologie nie su materialisticke?
Posledna vec, aky krestansky pohreb? Krestanstvo nebolo dovodom padu rezimu + krestanstvo samo velmi utrpelo upadkom feudalizmu.
Napisal si 4 mena na zaklade ktorych sudis studovanych ludi + naznacujes ze ich bolo viac. Ano, to je pravda. Avsak percentualne vyjadrenie, kolko vedcov praktizovalo nieco taketo je minimalne.strapaty napísal:Josef Mengele - doktor, Aribert Heim - doktor, Adolf Eichmann - inzinier, Gerhard Domagk - vedec mediciny, ich dielami boli eugenika , nutena sterilizacia nevyhovujucich jedincov .. milosrdna smrt 70 000 muzov atd atd atd ... vzdelanie ci titul nic nehovori o pravde cloveka ci jeho poralnosti alebo spravnosti ...
Nezarucuje, ale doposial to su najlepsie informacie ktore mame. Mozno ani gravitacny zakon, nie je korektny, nieco nam tam unikolo a o 2 roky sa cely rozpadne. Akosi som vsak nepostrehol, ze by si ho spochynboval, alebo cokolvek ine, co je vedecky dokazane. Tieto veci beries ako fakty, ale to co vnimas ako moralne zle spochybnujes.strapaty napísal:.posledny argument bol ze to ci je clovekom nastavili vedci - odbornici ... ja len oponujem ze to ze je niekto vedec nezarucuje ze ma pravdu .
No presne aj toto... Kristus prišiel na svet pre hriešnikov, prišiel náš spasiť a pod... to určite
. Prišiel, lebo spermia sa spojila s vajíčkom a narodil sa človek
. Toto je typický brainwash cirkvi... čo ona môže vedieť o Ježišovi?! Čo ona môže vedieť o jeho úmysloch? Iba to, čo sa dochovalo v rôznych príbehoch a kopec z nich je tak dokreslených a zidealizovaných, že strach...
Ježiš bol nepochybne veľký človek, nepochybne žil pokorný život a pomáhal ľuďom. Bol vizionár, bol priateľ, pomáhal nezištne druhým... zlých sa snažil dať na cestu dobra a inteligentným rozširoval obzory. Za svoje názory a za boj proti vtedajšej spoločnosti bol nakoniec zabitý, priniesol najvyššiu obeť. Ale ty si vážne myslíš, že by schvaľoval to, ako dnes vyzerá cirkev? Veď sa presne podobá na to, proti čomu on celý život bojoval.
Kopec príbehov z Biblie a celkovo príbehov cirkevných je metaforických... Napríklad známy príbeh ako nasýtil davy ľudí pár rybami a zopár chlebmi. Je to metafora, ktorá skrýva hlbšiu podstatu. Tam nejde o to, že "zázračne rozmnožil" jedlo... Tam ide skôr o poukázanie na skromnosť, na to rozdeliť sa, aj keď situácia je zlá. Na to, že aj napriek nedostatku sa môže veľa ľudí "nasýtiť" už len na základe svojho prístupu. A takto je to s mnohými príbehmi a podobenstvami. Slepo veriť všetkému od A do Z je kravina, treba v tom hľadať hlbší význam.
Ježiš bol nepochybne veľký človek, nepochybne žil pokorný život a pomáhal ľuďom. Bol vizionár, bol priateľ, pomáhal nezištne druhým... zlých sa snažil dať na cestu dobra a inteligentným rozširoval obzory. Za svoje názory a za boj proti vtedajšej spoločnosti bol nakoniec zabitý, priniesol najvyššiu obeť. Ale ty si vážne myslíš, že by schvaľoval to, ako dnes vyzerá cirkev? Veď sa presne podobá na to, proti čomu on celý život bojoval.
Kopec príbehov z Biblie a celkovo príbehov cirkevných je metaforických... Napríklad známy príbeh ako nasýtil davy ľudí pár rybami a zopár chlebmi. Je to metafora, ktorá skrýva hlbšiu podstatu. Tam nejde o to, že "zázračne rozmnožil" jedlo... Tam ide skôr o poukázanie na skromnosť, na to rozdeliť sa, aj keď situácia je zlá. Na to, že aj napriek nedostatku sa môže veľa ľudí "nasýtiť" už len na základe svojho prístupu. A takto je to s mnohými príbehmi a podobenstvami. Slepo veriť všetkému od A do Z je kravina, treba v tom hľadať hlbší význam.
AllGoneDead
ja netvrdim ze si materialista ... ty si povedal ze racionalny clovek musi byt materialista.. myslim ze sam seba povazujes za racionalneho ...
"Napisal si 4 mena" ... neposudzujem studovanych ludi .. sam mam titul .. aj moja zena ... ale titul este nezarucuje ze ma clovek pravdu ... cize odvolavat sa na vedcou este neznamena ze ti vedci maju pravdu
bindo011
"Prišiel, lebo spermia sa spojila s vajíčkom a narodil sa človek"
vies to alebo si to myslis ...
"Ježiš bol nepochybne veľký človek" ja verim ze jezis nebol len clvoek ale bol aj boh ..
"Napríklad známy príbeh ako nasýtil davy ľudí pár rybami a zopár chlebmi." na toto si prosim ta ako prisiel ?? o co opieras svoje tvrdenie ?
"slepo veriť všetkému od A do Z je kravina, treba v tom hľadať hlbší význam." treba si v prvom rade uvedomit ze pismo nie je historicka kniha ani vedeck publikacia ani filozoficka ci poeticka ... pismo alebo biblia je nabozenska literatura .... a jej jedinym a hlavnym cielom je pomoct cloveku aby spoznal boha... je to bozsko-ludske dielo ... zjavene bohom interpretovane clovekom ...
ja netvrdim ze si materialista ... ty si povedal ze racionalny clovek musi byt materialista.. myslim ze sam seba povazujes za racionalneho ...
"Napisal si 4 mena" ... neposudzujem studovanych ludi .. sam mam titul .. aj moja zena ... ale titul este nezarucuje ze ma clovek pravdu ... cize odvolavat sa na vedcou este neznamena ze ti vedci maju pravdu
bindo011
"Prišiel, lebo spermia sa spojila s vajíčkom a narodil sa človek"
"Ježiš bol nepochybne veľký človek" ja verim ze jezis nebol len clvoek ale bol aj boh ..
"Napríklad známy príbeh ako nasýtil davy ľudí pár rybami a zopár chlebmi." na toto si prosim ta ako prisiel ?? o co opieras svoje tvrdenie ?
"slepo veriť všetkému od A do Z je kravina, treba v tom hľadať hlbší význam." treba si v prvom rade uvedomit ze pismo nie je historicka kniha ani vedeck publikacia ani filozoficka ci poeticka ... pismo alebo biblia je nabozenska literatura .... a jej jedinym a hlavnym cielom je pomoct cloveku aby spoznal boha... je to bozsko-ludske dielo ... zjavene bohom interpretovane clovekom ...
-
harrison314
Hardcore addict
Tu nejde o to, kto to tvrdi, ale to, ze maju svoje tvrdenia podlozene, davam ti znova do pozornosti slovne spojenie vedecky konsenzus.strapaty napísal:Napisal si 4 mena" ... neposudzujem studovanych ludi .. sam mam titul .. aj moja zena ... ale titul este nezarucuje ze ma clovek pravdu ... cize odvolavat sa na vedcou este neznamena ze ti vedci maju pravdu
-
AllGoneDead
Medium Star
Ok, tak mi povedz kto napisal toto: a mozno aj ty raz zistis ze materializmus nenaplna cloveka a budes hladat nieco ine .. co ta uroby stastnym a naplni ti zivot... ?strapaty napísal:ja netvrdim ze si materialista ... ty si povedal ze racionalny clovek musi byt materialista.. myslim ze sam seba povazujes za racionalneho ...
To tvrdenie je zalozene na doposial ziskanych informaciach, ktore mozu byt zle, netvrdim opak. Ale ty svoje tvrdenia zakladas len na vlastnych moralnych hodnotach, bez toho aby si sa do toho rozumel.strapaty napísal:... neposudzujem studovanych ludi .. sam mam titul .. aj moja zena ... ale titul este nezarucuje ze ma clovek pravdu ... cize odvolavat sa na vedcou este neznamena ze ti vedci maju pravdu
Ak sa mylim, tak mi vysvetli preco nespochybnujes gravitacny zakon?
Dohladaj si bibliu v hebrejcine a pozri sa ake slovo je pouzite pri "neposkvrnenom" pocati, potom si ho preloz, alebo zisti jeho vyznam.strapaty napísal: "Prišiel, lebo spermia sa spojila s vajíčkom a narodil sa človek"vies to alebo si to myslis ...
-
Solo_Kamen
King
strapaty napísal: "Prišiel, lebo spermia sa spojila s vajíčkom a narodil sa človek"vies to alebo si to myslis ...
Teraz už trolluješ. On to vie, ja to viem, celé osadenstvo hojka okrem teba to vie, vie to náš prezident, danoví poplatníci, vedia to dokonca aj kňazi, vie to každé malé decko, ktoré si prešlo šiesty alebo kolký ročník základnej školy. všetci to vedia. Všetci. 99% tých, čo to nevedia žijú v krajinách štvrtého sveta, kde naháňajú africké srnky alebo čo im tam vlastne behá po vonku.
P.S. k tejto téme si niekedy robím popcorn, toto proste nevymyslíš
Solo_Kamen
zaujimave ze hovoris o 99% a pritom je viac ako 1 miliarda krestanov ... ktory v to neveria co je zhruba 1/7 populacie... urcite nikolko nasobne viac ako ateistov
cize zavadzas ako zvycajne svojimi fabulatmi a predstavami ...
AllGoneDead
"To tvrdenie je zalozene na doposial ziskanych informaciach" neviem ci ma este zmysel sa o tomto s tebou bavit ...
vedci ktory podporuju potrat tak na zaklade toho ze dieta do 12 tyzdna nema vyvinutu celu nervovu sustavu ... (nechapem preco prave nervovu sustavu urcili za urcujucu clovecenstva ale dobre ) no zaujimave je ze zakon dovoluje zabit cloveka s nervonou sustavou len preto ze ma matka psychicke problemi (16 tyzden) ale bpreto ze je tam predpoklad mentalneho postihnutia 24 tyzden ... no v niektorych statoch sa s tym neparaju ... clovek je az po narodeni (potrat mozny este aj pocas pôrodu) a niektory vedci a odbornici tvrdia ze sa bytost stava clovekom az od 2 rokov zivota ... lebo dovtedy si neuvedomuje samoseba cize by bolo mozen vykonat potrat
preco nespochybnujem gravitacny zakon? lebo to je vedcky disciplina .. ktora je jasne preukazana
potraty su vecou moralky a to vedecke pozlatko je tam natiahnute len preto aby matky vedeli zit s tym ze zavrazdili vlasne deti a aby spolocnst vrahov akceptovala
zaujimave ze hovoris o 99% a pritom je viac ako 1 miliarda krestanov ... ktory v to neveria co je zhruba 1/7 populacie... urcite nikolko nasobne viac ako ateistov
cize zavadzas ako zvycajne svojimi fabulatmi a predstavami ...
AllGoneDead
"To tvrdenie je zalozene na doposial ziskanych informaciach" neviem ci ma este zmysel sa o tomto s tebou bavit ...
vedci ktory podporuju potrat tak na zaklade toho ze dieta do 12 tyzdna nema vyvinutu celu nervovu sustavu ... (nechapem preco prave nervovu sustavu urcili za urcujucu clovecenstva ale dobre ) no zaujimave je ze zakon dovoluje zabit cloveka s nervonou sustavou len preto ze ma matka psychicke problemi (16 tyzden) ale bpreto ze je tam predpoklad mentalneho postihnutia 24 tyzden ... no v niektorych statoch sa s tym neparaju ... clovek je az po narodeni (potrat mozny este aj pocas pôrodu) a niektory vedci a odbornici tvrdia ze sa bytost stava clovekom az od 2 rokov zivota ... lebo dovtedy si neuvedomuje samoseba cize by bolo mozen vykonat potrat
preco nespochybnujem gravitacny zakon? lebo to je vedcky disciplina .. ktora je jasne preukazana
potraty su vecou moralky a to vedecke pozlatko je tam natiahnute len preto aby matky vedeli zit s tym ze zavrazdili vlasne deti a aby spolocnst vrahov akceptovala
to, ze sa niekto povazuje za krestana este neznamena, ze si to nevysvetluje ako metaforu
ako aj zbytok Biblie
ako aj zbytok Biblie
lebo mozog a schopnost cititnechapem preco prave nervovu sustavu urcili za urcujucu clovecenstva
-
audiotrack
VIP
áno, súhlasím. Rovnako však funguje náboženstvo. Tiež je to všetko len vec morálky (nekradne, nezabíja, neklame, neznásilňuje... ani ateista) len je to všetko potiahnuté pozlátkom aby mali veriaci pocit, že sú lepší ako neveriaci aj keď sa v ničom nelíšia (čo sa správania týka, líšia sa v názoroch)strapaty napísal:...
A keď Abraham počul vo svojej hlave hlasy, že má obetovať na hore svojho syna, nie je to to isté? To čo si teraz nazval psychickými problémami voláte vy kresťania skúška viery, alebo osvietenie duchom svätým, alebo hocijako inak. To je práve to vaše pozlátko, aby vás spoločnosť akceptovalastrapaty napísal:zabit cloveka s nervonou sustavou len preto ze ma matka psychicke problemi
beardie
cize clovek ked neciti nie je clovek ... ked ma poskodeny mozog nie je clovek ...
audiotrack
"Rovnako však funguje náboženstvo" nesuhlasim ... nabozenstvo je nauka o bohu ... tato nauka ma pomosct cloveku s jeho vierou - cize vstahom s bohom ... boh je vo svojej podstate absolutne dobro ... preto clovek ktory s nim zije chape vsetko zlo v kradnuti zabijani znasilnovani atd... a preto tie veci nerobi.... pokial nema vstah s bohom (vieru) tak sa drzi prikazov sice nechape podstatu zla v skutkoch ale dodrziavanim pravidiel nikomu neublizuje...
nemyslim si ze by to bolo o porovnavani a pocite toho ze sa clovek citi byt lepsi ako neveriaci ... uz samotny koncept takehoto zmyslania vychadza z pychy ... matky vsetkeho zla ...
"líšia sa v názoroch" spravanie je velakrat alebo by malo byt zalozene na nazore ... (ak mam nazor ze potrat je vrazda a napriek tomu pojdem na potrat ci ho budem podporovat budem len moralna hyiena co si robi z huby rit ... )
"A keď Abraham počul vo svojej hlave hlasy"......... 1. ako vies ze to boli hlasy 2. bola to skuska viery ak si dobre pamatas nakoniec ho nezabil . 3. bavime sa o krestanstve a kristus jasne povedal ze si nezela krvave obety...
cize clovek ked neciti nie je clovek ... ked ma poskodeny mozog nie je clovek ...
audiotrack
"Rovnako však funguje náboženstvo" nesuhlasim ... nabozenstvo je nauka o bohu ... tato nauka ma pomosct cloveku s jeho vierou - cize vstahom s bohom ... boh je vo svojej podstate absolutne dobro ... preto clovek ktory s nim zije chape vsetko zlo v kradnuti zabijani znasilnovani atd... a preto tie veci nerobi.... pokial nema vstah s bohom (vieru) tak sa drzi prikazov sice nechape podstatu zla v skutkoch ale dodrziavanim pravidiel nikomu neublizuje...
nemyslim si ze by to bolo o porovnavani a pocite toho ze sa clovek citi byt lepsi ako neveriaci ... uz samotny koncept takehoto zmyslania vychadza z pychy ... matky vsetkeho zla ...
"líšia sa v názoroch" spravanie je velakrat alebo by malo byt zalozene na nazore ... (ak mam nazor ze potrat je vrazda a napriek tomu pojdem na potrat ci ho budem podporovat budem len moralna hyiena co si robi z huby rit ... )
"A keď Abraham počul vo svojej hlave hlasy"......... 1. ako vies ze to boli hlasy 2. bola to skuska viery ak si dobre pamatas nakoniec ho nezabil . 3. bavime sa o krestanstve a kristus jasne povedal ze si nezela krvave obety...
ak sa narodi, tak je, ak sa nenarodi, tak nie je
preco oslavujes narodeniny a nie pocatiny?
preco oslavujes narodeniny a nie pocatiny?
beardie
co ma oslava narodenin spolocne ci niekto je clovek alebo nie ?
ja beriem za cloveka bytost s telom cloveka(ludska DNA) a dusou cloveka ... myslim ze na pochopenie neni potrebne specialny titul
co ma oslava narodenin spolocne ci niekto je clovek alebo nie ?
ja beriem za cloveka bytost s telom cloveka(ludska DNA) a dusou cloveka ... myslim ze na pochopenie neni potrebne specialny titul
-
audiotrack
VIP
strapaty napísal:1. ako vies ze to boli hlasy
Neviem, ale vy to tvrdíte v bibliiPo týchto udalostiach Boh skúšal Abraháma a povedal mu: "Abrahám!" On odpovedal: "Tu som."
A on hovoril: "Vezmi svojho syna, svojho jediného syna Izáka, ktorého miluješ, a choď do krajiny "Morja"! Tam ho obetuj ako zápalnú obetu na jednom z vrchov, ktorý ti ukážem."
tu len jeden obrázok za všetky: V žiadnej inej knihe, ani v hororoch od hitchcocka nemáš toľko násilia ako v bibliistrapaty napísal:3. bavime sa o krestanstve a kristus jasne povedal ze si nezela krvave obety...
audiotrack On-line
pocut hlas boha a mat v hlave hlasy je rozdiel ... ten hlas nemusi mat ani zvukovu podobu boh vstupuje priamo do vedomia cloveka ...
pocut hlas boha a mat v hlave hlasy je rozdiel ... ten hlas nemusi mat ani zvukovu podobu boh vstupuje priamo do vedomia cloveka ...
Halucinacie nemusia mat iba zvukovu podobu, mozu byt aj v inych zmyslovych modalitach (vizualne, hmatove, cuchove, chutove) alebo clovek moze trpiet iracionalnymi presvedceniami (bludami) bez toho, aby mal halucinacie v nejakej zmyslovej modalite. V tom prvom pripade ludia na otazku "Ako to viete?" povedia, ze to videli alebo ze im to vravi hlas, ale v tom druhom pripade na tuto otazku vacsinou ludia odpovedat nevedia, proste povedia, ze "to tak je" alebo ze "to tak citia" alebo si to zdovodnuju nejakym motivom odvijajucim sa od specifickeho kulturneho prostredia (u nas "Ježiš mi tie myslienky vnukol"). Bludy mozu byt od pomerne bizardnych, ale neskodnych az po neprijemne obsedantne a s paranoidnym charakterom ("ludia s cervenymi ciapkami su agenti, ktori ma sleduju, musim sa branit" alebo "musim zabit svojho syna, aby som si udobril Boha").strapaty napísal:pocut hlas boha a mat v hlave hlasy je rozdiel ... ten hlas nemusi mat ani zvukovu podobu boh vstupuje priamo do vedomia cloveka ...
Je teda irelevantne rozoberat, ci Abraham pocul priamo hlas Boha alebo ci "citil", ze mu Boh prikazuje zabit svojho syna, kedze sa jedna o halucinacie a bludy, ktore su velmi podobne svojim prejavom. A u psychicky zdravych ludi sa za normalnych podmienok nevyskytuju.
Myslim, ze audiotrack to velmi trefne popisal o tom "krestanskom pozlatku", kedy ta ista skutocnost je niekedy interpretovana ako "vnuknutie od Boha" a inokedy je naopak krestanmi hromadne odsudena, len aby krestania mali opat pocit, ze su nieco viac ako nekrestania.
Spoiler
Ja napriklad mam klientku, ktora ma aj zvukove aj vizualne halucinacie a aj bludy. Vacsinou je to o tom istom, ze jej nejake imaginarne postavy (v jej pripade su to postavy z filmov) chcu ukradnut veci alebo ju zbit alebo jej nieco zakazuju. A niekedy priamo pocuje hlas, co jej to hovori, niekedy ich aj vidi, niekedy si uvedomuje ze ich vidi ale nie je to realne ("predstavujem si ich") a niekedy ich ani nepocuje, ani nevidi, napriek tomu nejako vie, ze sa ta postava dostala k nej do izby cez zamknute dvere, ked tam nie je a berie jej veci (bludy). Ale kto vie...mozno to je nejake Bozie vnuknutie 
ephramko
a co s hromadnimi halucinaciami ...
alebo s halucinaciami kde rovnake osoby ktore v nich vystupovali aj ronvako boli popisane bez toho aby tie osoby mali moznost predtym sa dostat k ich popisu ..
zaujimave ze svaty sa zjavuju v rovnakej podobe vsetkym ludom... aj bez toho aby mali moznost ich popis pred tym vidiet alebo pocut
odsudit nieco co clovek nepozna je ta najjednosuchsia zalezitost...
alebo s halucinaciami kde rovnake osoby ktore v nich vystupovali aj ronvako boli popisane bez toho aby tie osoby mali moznost predtym sa dostat k ich popisu ..
zaujimave ze svaty sa zjavuju v rovnakej podobe vsetkym ludom... aj bez toho aby mali moznost ich popis pred tym vidiet alebo pocut
odsudit nieco co clovek nepozna je ta najjednosuchsia zalezitost...
-
harrison314
Hardcore addict
Vies dat zdroje na tvoje tvrdenia?strapaty napísal:lebo s halucinaciami kde rovnake osoby ktore v nich vystupovali aj ronvako boli popisane bez toho aby tie osoby mali moznost predtym sa dostat k ich popisu ..
Hromadne halucinacie, resp. ty si pod tym predstavujes asi zhodu motivov halucinacii je v skutocnosti pomerne bezny jav. Ludia, ktori si zmeneny stav vedomia navodzuju umyselne popisuju celkom bezne, ze mali rovnake halucinacie ako ich priatelia pod vplyvom tej istej latky v tej istej dobe. Ludia si radi myslia, ze imaginacia nema hranice, ale v skutocnosti su tie mantinely pevne dane kulturou, socialnym prostredim a prostredim v ktorom ten clovek zil a prekrocit tie mantinely dokaze len velmi male percento ludi.strapaty napísal:ephramko
Urcite poznate Rorschachov test (karticky, kde su atramentove skvrny) (jeho objektivitu a psychologicky prinos nebudem rozoberat), ide o projektivnu techniku a ked uz nic ine, tak aspon tento test pekne ukazuje, ze aj nasa imaginacia pracuje podla urcitych vzorcov a v podstate sa na velku castost rovnakych odpovedi test spolieha. Napriklad taka karta č.5, co na nej vidite? (s kartickou je mozne lubovolne otacat)
Preukazat, ze niekto, komu sa akoze mala zjavit Panenka Maria nikdy o nej za cely zivot nic nepocul, je uplne nemozne. Cim dlhsie experiment trva, tym je vyssia sanca, ze ti do experimentu vstupili premenne, ktore ovplyvnili vysledok. V tomto pripade trva experiment od narodenia daneho cloveka a navyse experimentator nema vobec experiment pod kontrolou (kedze sa s tym clovekom stretne az po skonceni). Okrem toho aj samotny experimentator a jeho povod a znalosti krestanskeho prostredia mozu ovplyvnit interpretaciu a vysledok. Ak si to zhrnieme, tak sa v takomto pripade v podstate spoliehas iba na tvrdenie nejakeho cloveka, co nie je dokaz nicoho...
Okrem toho ma vzdy udivuje s akym uzasom niektori ludia dokazu tvrdit, ze sa im zjavil prave Ježiš, pritom pochadzaju z krestanskej rodiny a cely zivot zili v krajine, kde krestanstvo je dominantnym nabozenstvom. Tak si potom tukam na celo, ze vsak jasne, ze sa ti zjavil Ježiš a nie nejaky Višnú
netopier alebo motyl/mora
co to o mne hovori?
co to o mne hovori?
preco kazdorocne neoslavujes pocatie ale narodenie?strapaty napísal:co ma oslava narodenin spolocne ci niekto je clovek alebo nie ?