Behanie
Re: Behanie
vdaka pozriem na nich. Nepotrebujem ich presne na ten jeden šport. Budem robiť skúšky na VŠ kde sa behá člnkový beh a bohužiaľ v hale takže hľadám nejakú vhodnú obuv,kedže tam sa potrebujem rozbehnúť na max a zabrzdiť otočka a tak ďalej proste clnkovy...
hocijake futbalove halovky za 20 eur budu stacit
aj tebe vdaka za radu
praveze mam 5 rocne myslim ze kvalitne halovky kedze uz 5 roky drzia pokope /znacka nike/ ale v hale sa smykaju,a nebude to vekom
praveze mam 5 rocne myslim ze kvalitne halovky kedze uz 5 roky drzia pokope /znacka nike/ ale v hale sa smykaju,a nebude to vekom
Viete mi poradiť nejaký náramok, ktorý mi bude merať tep počas behu a oznámi mi, keď prekročím určitú tepovú frekvenciu? Viac funkcií nepotrebujem.
Naramok ci tzv. sportove hodinky alias sporttester? Tie zacinaju na cene okolo 20 eur, tie lepsie pocitaj 50, 80, aj cez 100 eur. S GPS a inymi funkciami aj 200 eur. Od tych lacnych moc necakaj, tep ukazu, ale v zatazi mozu ukazovat chybne cisla. Pozri si modely znacky Sigma, precitaj si k nim recenzie a hodnotenia od ludi. Za 35 napriklad Intersport predava Sigmy, ktore sa daju pouzit, ak to ide o tep.
-
t0m4s3
Admin
- Kontaktovať používateľa:
Ak hladas cisto iba naramok na ruku, tak tie su nepresne aj keby si za nem dal vacsiu sumu. Potrebujes pas + hodinky. Pozri v lidli ich znacku Crivit, stoji to 20E a funguju spolahlivo, funkcii habadej.Paťko napísal:Viete mi poradiť nejaký náramok, ktorý mi bude merať tep počas behu a oznámi mi, keď prekročím určitú tepovú frekvenciu? Viac funkcií nepotrebujem.
Ešte dodám, že tie hodinky merajú tep v určitých intervaloch, nie stále čiže je to viacmenej orientačné. Takže radšej spomínaný hrudný pás.
ja mam aj hrudny pas, ale nakoniec lezi v supliku. nastavila som si ho podla instrukcii na pulzovu frekvenciu ako vsade pisu, cize 220-vek, cize na 180, ale uz pri 150 mi to pipa. to by som musela chodit, nie behat. takze si to kontrolujem tak, ze pri behu pocuvam hudbu a ked mozem si pri tom pospevovat, som v poho.
-
t0m4s3
Admin
220-vek je vzorec pre maximalnu tepovu frekvenciu. Moze a nemusi odpovedat realite a urcite neodpoveda frekvencii pri ktorej mas behat ...
-
hojko
Site Admin
Ak by si sa aj dostala teoreticky podla tohto vzorca k maximalnej tepovej frekvencii, cize pri 30 rocnom muzovi by to bolo okolo 190 tepov, u zeny trosku menej, tak na tejto frekvencii nebehas. To je len maximalna tepova frekvencia, mozno pri intervaloch sa ti oplati poznat cislo, resp. ist na 87-92 percent z maxima, ale to je cela. Realne behas niekto okolo 150 tepov, pri natrenovani a rychlejsom tempe sa dostanes niekde ku 165 tepov, casom aj malo viac. Zo zaciatku je lepsie asi behat na pocit, nesledovat kazdu chvilu tepy, ale bezat tak, aby sa ti bezalo dobre, aby si vladala dychat, tempom to prilis neprehanala.
Ahojte, potreboval by som poradiť s kúpou obuvi na širšie použitie: beh (prašné, nerovnomerné, kamienkové cesty za záhradami), túry do lesa, cvičenie (workouty v záhrade, klasická posilka, crosfitová hala) -> neviem, či sa bude dať niečo také skĺbiť. Chcel by som na tento účel už niečo kvalitnejšie, ale moc sa nevyznám. Dajme tomu, že viac ako 100€ za to nechcem dať. Celkom sa mi pozdáva niečo na štýl Inov-8 Roclite alebo Inov-8 Terraclaw, ale nechám si poradiť
-
hojko
Site Admin
M4RoS3K: Neviem, ze ci ti tu niekto dokaze poradit. Ale skus napisat do shopu behanie.sk, tam sa do toho budu urcite lepsie vybrat a nieco ti odporucia. Pripadne pozri este sem, ze ci netestovali niektore z tych topanok: http://www.behej.com/rubrika/66-boty
asi je to silne subjektívne, lebo keď som si kúpil hrudný pás + hodinky tak som zistil, že väčšinu času behám na frekvencii 180-185. preto som úmyselne začal spomaľovať, aby som si nejak neublížil. teraz behám na cca 170-175, ale podľa tabuliek by to malo byť aj tak menej (ako spomína vyššie Mirus).hojko napísal:Ak by si sa aj dostala teoreticky podla tohto vzorca k maximalnej tepovej frekvencii, cize pri 30 rocnom muzovi by to bolo okolo 190 tepov, u zeny trosku menej, tak na tejto frekvencii nebehas. To je len maximalna tepova frekvencia, mozno pri intervaloch sa ti oplati poznat cislo, resp. ist na 87-92 percent z maxima, ale to je cela. Realne behas niekto okolo 150 tepov, pri natrenovani a rychlejsom tempe sa dostanes niekde ku 165 tepov, casom aj malo viac. Zo zaciatku je lepsie asi behat na pocit, nesledovat kazdu chvilu tepy, ale bezat tak, aby sa ti bezalo dobre, aby si vladala dychat, tempom to prilis neprehanala.
Zaujimavy rozhovor so sportovym lekarom a dopingovym komisarom - http://zivot.cas.sk/clanok/33983/sporto ... t-to-co-on
-
Jancuk
Professional
Ahojte, oživujem trocha tuto tému. Začal nový rok a povedal som si, že sa idem dokopať k behaniu. Kedže o behaní toho veľa neviem, teda asi nič. Rád by som sa informoval od skúsenejších ohľadom topánok a nejakého bežeckého plánu. Topánky mam vybrane tieto: Adizero Boston Boost 5 M alebo supernova-glide-8. Nie som si istý, ktoré budú vhodnejšie. Otázka ešte k veľkosti, niekde som čítal, že bežecké topánky sa máju kupovať cca o pol čísla väčšie. Ja bežne nosím cca 43,44. Myslíte, že mam isť teda aj do o pol čísla väčších, alebo ostať na presnej veľkosti aby to sedelo. Nepozná niekto z vás nejaký dobrý bežecký plán pre začiatočnícka ? Vopred ďakujem za pomoc 
-
hojko
Site Admin
Na topanky mas recenziu tu: https://www.sport.cz/behani/radime/clan ... ykony.html
Co sa tyka samotneho behania, tak najlepsie bude, ak zacnes pomaly. Kupit sa da kopa knih, ktora je venovana behaniu, mam doma dve knihy a tom a v oboch sa pise zhodne, ze na zaciatok treba zacat pomaly a mensie porcie. Neviem aku mas kondiciu, ale bezne clovek odbehne dajme tomu pol hodinu bez toho, aby mal problemy, aby mal na dalsi den svalovicu. Ak by si tu svalovicu aj mal, tak si daj kludne oddych den alebo dva. Velmi dolezity najma teraz v zime je strecing, skus tomu venovat doma par minut, pripadne este pred behom vonku sa roztiahni, dole prikladam kratke video so strecingom, tu je este popis z ineho clanku: http://rungo.hnonline.sk/clanky/rady-pr ... ed-behanim Ked zacnes behat, tak sa nikde neponahlaj, bez pomaly, ked odbehnes 4km za pol hodinu, tak to postaci. Snaz sa dychat nosom, pri pomalsom tempe by to nemal byt problem. Ak budes mat pocit, ze sa ti bezi v pohode, ze vladzes s dychom, tak si trosku pridaj. Trebars 5x odbehnes tie 4km za pol hodinu, tak si potom pridaj, zacni bezat o 10 ci 15 minut dlhsie, pripadne malicko zvys tempo.
Planov na internete je vela, su aj take, ze ako sa za 2 ci 3 mesiace pripravit na polmaraton. Mal som aj o tom stavku s kamaratom, ktory sa na ten polmaraton chystal. Ja som tvrdil, ze je to kratka doba na pripravu, pokial nie je kondicne pripraveny na nieco take. Nakoniec som mal pravdu a sam uznal, ze za 2-3 mesiace sa na polmaraton nepripravis, ak nie si vyslovene aspon hobby sportovec, ktory sa venuje dakej sportovej aktivite 2-3x tyzdenne. Pri tomto plane ti to komplikuje praca, unava a hlavne pocasie.
Co sa tyka samotneho behania, tak najlepsie bude, ak zacnes pomaly. Kupit sa da kopa knih, ktora je venovana behaniu, mam doma dve knihy a tom a v oboch sa pise zhodne, ze na zaciatok treba zacat pomaly a mensie porcie. Neviem aku mas kondiciu, ale bezne clovek odbehne dajme tomu pol hodinu bez toho, aby mal problemy, aby mal na dalsi den svalovicu. Ak by si tu svalovicu aj mal, tak si daj kludne oddych den alebo dva. Velmi dolezity najma teraz v zime je strecing, skus tomu venovat doma par minut, pripadne este pred behom vonku sa roztiahni, dole prikladam kratke video so strecingom, tu je este popis z ineho clanku: http://rungo.hnonline.sk/clanky/rady-pr ... ed-behanim Ked zacnes behat, tak sa nikde neponahlaj, bez pomaly, ked odbehnes 4km za pol hodinu, tak to postaci. Snaz sa dychat nosom, pri pomalsom tempe by to nemal byt problem. Ak budes mat pocit, ze sa ti bezi v pohode, ze vladzes s dychom, tak si trosku pridaj. Trebars 5x odbehnes tie 4km za pol hodinu, tak si potom pridaj, zacni bezat o 10 ci 15 minut dlhsie, pripadne malicko zvys tempo.
Planov na internete je vela, su aj take, ze ako sa za 2 ci 3 mesiace pripravit na polmaraton. Mal som aj o tom stavku s kamaratom, ktory sa na ten polmaraton chystal. Ja som tvrdil, ze je to kratka doba na pripravu, pokial nie je kondicne pripraveny na nieco take. Nakoniec som mal pravdu a sam uznal, ze za 2-3 mesiace sa na polmaraton nepripravis, ak nie si vyslovene aspon hobby sportovec, ktory sa venuje dakej sportovej aktivite 2-3x tyzdenne. Pri tomto plane ti to komplikuje praca, unava a hlavne pocasie.
-
Jancuk
Professional
Dakujem za rady hojko
Topanky uz mam, nakoniec som isiel do Adidas supernova sequence 7 chill. Sedia mi na nohách v pohode. Kupil som o pol cisla vacsie. Teraz už len zacat citat clanky o behu a snazit sa to aplikovat. Inač, myslite si že na začiatku budem potrebovať aj krokomer a pod. veci ? Alebo mi budu uplne stacit tie topanky a chut behat.
-
galbavymartin
Light Professional
Pre mna najlepsie boty na behanie sú Hoka
-
hojko
Site Admin
Jancuk: Z mojho pohladu je krokomer kravina. Dnes ma 90 percent telefonov uz GPS, takze si mozes stiahnut rozne aplikacie, ktore su urcene na taketo aktivity - tie najznamejsie su Strava, Endomondo, Sports Tracker, Runkeeper a dnes ich je daleko viac. Tie mozes pouzit na monitoronovanie svojho behu, pripadne neskorsie statistiky ci porovnavanie sa s ostatnymi. Na zaciatok ale nic take este nepotrebujes, na zaciatok by si mal behat pre radost, dolezite je donutit sa ist si zabehnut, ci to bude trvat 20 minut alebo 60 minut, stale lepsie ako nic. K topankam odporucam este kupit bezecke ponozky, nejake Nike kupis za 6 eur hadam, su take hrubsie, neposti sa v nich az tak noha, su prijemne a hlavne makke. Alebo potom mas rozne vyssie rady bezeckych ponoziek s aktivnym striebrom, kompresnou funkciou atd..., ale to pozri az casom.
-
Jancuk
Professional
Dakujem za pomoc, Tak teda zatial skusim behat len pre radost, bez telefonu a bez ostatnych blbosti
Ponozky som kupil hned s topankami. Casom mozno skusim tie lepsie.