Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa beardie »

co urobis ked nemas desiatu a si hladny? 'pozicias' si ju od spoluziaka
a uz je to hned 'zly cigan', 'cierny zlodej', atd, co samozrejme na inkluzii nepomaha
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Dnes je pamätný deň rómskeho holokaustu. Na STV 2 šiel zaujímavý dokument o pracovnom tábore na východnom Slovensku, kde Rómovia stavali trať Prešov - Strážske a výborná bola aj debata Večera s Havranom na túto tému.
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

Bulharsko,zaujimave ze ceny klesaju ,klasika dopyt a ponuka
http://navratdoreality.com/?p=view&id=23669
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

http://www.cas.sk/clanok/463747/neplati ... li-na-zem/

Dlhuju 200 000€? Ako to ze dotycni nesedia v base?!
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

pretože bieli sú diskriminovaní a musia dodržiavať zákony :lol:
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Krása, krása... tak nájom platiť to nie, ale nadávať, že bieli by dostali náhradné bývanie to áno! Niektorí cigáni sú tak sprostí, že okrem toho, že si nedokážu plniť ani len svoje občianske povinnosti, tak okrem toho budú neustále "hrýzť" ruku, ktorá ich kŕmi.

Čo k tomu dodať... snáď len toľko, že nezabudnime im zabezpečiť nové bývanie, za ktoré si samozrejme nebudú platiť a celé to tam rozbijú :) .

Čo také by sa stalo, keby sa na nich štát už konečne vyserie a prestane podporovať takéto socky?
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Vcera som po dlhsej dobe som isiel autobusom asi 9km (zo Svidnika :roll: ), pochopitelne tam boli aj nasi poloobcania, samozrejme smrad a hluk nesmie chybat, neustale kontrolovanie veci, ci mi nahodou nieco nechyba, v pripade nastupovania do autobusu, pozor na "vreckarov", ktory sa na vas zozadu tlacia atd. Nejaky bratislavcan vobec nema ani predstavu, ake to je :smt006 :cry:

Niekedy sa mi tak pekne v noci sniva, ze ziadny cigani neexistuju :oops:

PS: "Rasista" som len voci ciganom, s inymi "rasami" nemám problém
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

IMO ti nevadi ani to, ze su cigani ciganmi a ze su hnedi ale fakt, ze slusneho clovek stretava velmi sporadicky kdezto na tych asocialnych clovek naraza na kazdom kroku. A to pochadzam z Bratislavy.
Samozrejme tu ich je menej ale ten pomer social/asocial je zhruba rovnaky (takto to vnimam ja).
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Ja obcas na nejakych natrafim v MHD (ba), ale to je mozno tak jedna "rodinka" (len 5 clenov :lol: ) a samozrejme *vrieskot deti na cely autobus... A ja rozdiel, ked ide autobus na vychode, tak je tam tak 5 "bielych", kedze kazdy radsej vozi decka autami a 30 ciganov

Tiez na druhej strane, ked som bol mensi, asi tak 7-9 rokov, tak som chodil k babke na dedinu, tak samozrejme, ze som cakal na autobus v budove stanice (vo vnutri), boli tam povacsinou "biely", poloobcanov tam bolo pomenej(fakt len vynimocne)), prevadzky tam fungovali, ako zmrzlina, potraviny, nejaka ta restika, fungovalo tam aj normalne wc atd. Momentalne je situacia taka, ze do vnutra chodia len poloobcania, vo vnutri sama zalozna, herna, ciganske second-handy, wc urcene na cigansku je*acku atd. :lol: Starsi ludia, radsej mrznu hodinku vonku, ako keby mali ist dovnutra k tymto poloobcanom...

Da sa povedat, ze ja som si s ciganmi pocas detstva zazil svoje, pocnuc vyhrazania, vydierania nasledujuc davanie penazi pod hrozbou bitky a koncuc samotnou bitkou... :(
hughito
Redeemer
Redeemer

V BA zažívam cigánov takmer 100% len v tom zmysle, že ich vidím ako robia. Najčastiejšie stavbarina, pomocné práce atď. Koľko ľudí na tomto fóre je z BA? Celkom dosť. Koľko ľudí tu napísalo takúto skúsenosť, ktorá je takmer každodenná? Nula.

Za to o nejakom "vriskote" sa dočítame.. a to zrovna v MHD BA, kde človek zažije hocičo, hlavne cez víkend v noci. Fascinujúce.

//autoeditácia príspevku (27 Okt 2016, 8:35)

Zaujímavé video z osady.

Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Hughito: ty nerozumieš, že to, že cigáni v Ba robia na stavbách nie je dôvod nejako zvlášť oslavovať, zvýrazňovať? Alebo prečo sem rovno nenapíšeš, že aj tvoji (bieli) rodičia robia? Pretože by to malo byť samozrejmé - kto chce uživiť rodinu, tak robí.

Pracujúci slušní cigáni nie sú pre nikoho normálneho (nerátam duté vyholené lebky) problém. Problém sú neprispôsobiví (rozumej - nepracujúci, bordel robiaci...) cigáni a iné živly. Toto by mohli ľudskoprávni aktivisti konečne pochopiť. Som z Ba a ako si všímam ľudí okolo seba, tak s pracujúcimi cigáňmi, z ktorých neskáču vši a nesmrdia ako bezdomovci, naozaj problém nemajú.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Uz som to tu pisal: za bieleho dna niekedy o cca 16:00 rom vytiahol noz a vyhrazal sa cestujucim v elektricke ze ich podreze, pluval po nich. Chyba bola ze nikto nezavolal policiu ale vsetcia sa asi bali.
Solo_Kamen
King
King

chcel som napísať nejaké argumenty, prečo je to video hlúpe a kontraproduktívne ale v komentároch autora tak zničili, že sa k tomu netreba vyjadrovať, nič nové by som nepovedal. Hlavne, ked to má podpis open society foundation.
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko napísal:Hughito: ty nerozumieš, že to, že cigáni v Ba robia na stavbách nie je dôvod nejako zvlášť oslavovať, zvýrazňovať? Alebo prečo sem rovno nenapíšeš, že aj tvoji (bieli) rodičia robia? Pretože by to malo byť samozrejmé - kto chce uživiť rodinu, tak robí.

Pracujúci slušní cigáni nie sú pre nikoho normálneho (nerátam duté vyholené lebky) problém. Problém sú neprispôsobiví (rozumej - nepracujúci, bordel robiaci...) cigáni a iné živly. Toto by mohli ľudskoprávni aktivisti konečne pochopiť. Som z Ba a ako si všímam ľudí okolo seba, tak s pracujúcimi cigáňmi, z ktorých neskáču vši a nesmrdia ako bezdomovci, naozaj problém nemajú.
Samozrejme, že to netreba nijak zvlášť oslavovať, ja to ani nerobím. Píšem to ako skúsenosť. Či niekto tu určil, že tá skúsenosť musí byť negatívna? Alebo ako to je? Mne len prišlo smiešne, že tuto na hojku ľudia píšu čosi o cigánoch v BA, a ešte aj tu ich vykreslia pomaly ako problém č. 1 v BA, čo je úplný nonsens.

Solo_Kamen: Zbežne som prešiel komenty, žiadne zničenie nevidím. Práveže sa celkom čudujem, koľko pozitívnych tam je plus to, aké kladné hodnotenie video má.

To video je dôležité pre mňa z toho hľadiska, že často sa robí niečo také, ako naznačil Stoporko vyššie, taký light rasizmus - ok, som progresívny a nemám problém so slušnými, ale samozrejme, treba zamiesť so všetkými asociálmi a parazitmi a pod. A títo paraziti a asociáli sa úplne bežne stotožňujú s pojmom "osadníci." Ako je vidieť, vôbec to nie je také jednoduché. Aj v tých osadách je pestré sociálne členenie. Mňa vždy prekvapuje, že ako otrasne to vyzerá zvonku, tak vnútri to v rámci možností vyzerá často úplne civilizovane a v pohode.
jojo1996
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jojo1996 »

Hegy napísal:http://www.cas.sk/clanok/463747/neplati ... li-na-zem/

Dlhuju 200 000€? Ako to ze dotycni nesedia v base?!

Solo_Kamen
King
King

hughito napísal:s.

Solo_Kamen: Zbežne som prešiel komenty, žiadne zničenie nevidím. Práveže sa celkom čudujem, koľko pozitívnych tam je plus to, aké kladné hodnotenie video má.
Ono, už len to, že majú v osade ohromné hromady odpadkov hovorí za seba. Taktiež, to, že si niekto narobí 6 detí a žije s nimi v malej chatrči. To nie je na toleranciu ale na sociálku(z rasou to nemá nič spoločné). a dosť ludí to tam spomínalo, okrem iného. A samozrejme je to strašne slniečkové a dojemné aby to zahralo na city. Nadácia otvorenej spoločnosti v akcii.
hughito
Redeemer
Redeemer

Keď žiješ na sociálnom dne, riešiš iné veci ako odpadky. Inak, vlastne ani neviem, ale systém nejakých smetiarov v takýchto osadách asi ťažko vôbec funguje, alebo?

Čím väčšia chudoba, tým viac detí. Čím väčšie bohatstvo, tým menej detí. To je tisíckrát dokázaný sociologický jav, platný po celom svete. Nechápem, že to vôbec ľudia majú chuť dookola omielať, ako nejaký ultimatívny argument, ktorý všetko rieši - "však, načo si narobili toľko detí.."
butthead
Darca
Darca

Príspevok od používateľa butthead »

hughito napísal:Čím väčšia chudoba, tým viac detí. Čím väčšie bohatstvo, tým menej detí. To je tisíckrát dokázaný sociologický jav, platný po celom svete. Nechápem, že to vôbec ľudia majú chuť dookola omielať, ako nejaký ultimatívny argument, ktorý všetko rieši - "však, načo si narobili toľko detí.."
Ano ked si to vezmes z toho globalneho hladiska. Osobne poznam "bielych bohatych s vysokym prijmom" so 6 detmi, takze tento argument ide uplne mimo a tych rodin nie je malo, aj existuje vela "bohatych s vysokym prijmom" ciganskych rodin, navyse svet sa sklada z viacero svetadielov, ktore obsahuje viacero statov s roznymi soc-politickymi podmienkami. Ale zas to zahras do stratena, ze predsa svet je globalizovany. Nehovoriac o tom, ze kazdy si pod pojmom "bohata rodina" moze definovat cokolvek, len u nas to akosi musi byt vyjadrene v peniazoch.

Ale teraz je rec o zivote neprisposobivych vo vacsine prisposobivych na urcitom uzemi, cize u nas. Bez ohladu na farbu pleti, bavme sa o nich, preco vzdy ta hlavna ilustracia v mediach sa nasmeruje prave na ciganov ? Vsak aj medzi nimi je vela prisposobivych, slusnych, vzdelanych, aj mozno vacsina z nich(?). Alebo je treba zakazdym liat olej do ohna a podnecovat tym nenavist voci urcitej skupine? Ono aj toto je jedna z pricin vzostupu kotlebu.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ale ty chceš o niečom baviť, tak si nevystačíš s "ja poznám." To je úplne irelevantné. Treba sa baviť vo veľkých meradlách, mať štatistiky a dáta, ktoré potvrdzujú isté fenomény. Tieto záležitosti skúma napr. sociológia či demografia. Nie je žiadne tajomstvo, že je to tak, ako píšem. Má to aj viaceré racionálne opodstatnenia, hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že je to nelogické počínanie.

Tieto slabé sociálne vrstvy sledujú veľa deťmi napr. to, že deti aj pracujú, pomáhajú. Z istého hľadiska ide aj o istú zábezpeku do budúcna pre rodičov (deti sa o nás postarajú). Potom tu máme aj možné finančné faktory (do istého počtu detí - 4 - sa hodnotí výška mesačného prídavku a pod.). Ďalej tu fungujú aj ďalšie faktory - nízke vzdelanie, osveta (antikoncepcia), syndróm "nie je čo robiť, tak sa súloží" a pod.

Tým chcem len naznačiť, že tak ako všetko, aj táto problematika je zložitá a vôbec nie je jednostranná. A tým, že bežného príslušníka bielej majoritnej spoločnosti, ktorý patrí do strednej triedy, napadne spásonosné riešenie "šak nech majú menej detí," sa nič nevyrieši, lebo je to úplne kĺzanie sa po povrchu.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:Keď žiješ na sociálnom dne, riešiš iné veci ako odpadky. Inak, vlastne ani neviem, ale systém nejakých smetiarov v takýchto osadách asi ťažko vôbec funguje, alebo?
vacsinou je to uplne jednoduche
ak za smeti platis, tak k tebe chodia smetari
Napísať odpoveď