Laptop s dvoma HDD (alebo DVD ktoru vymenim) za cca 900€

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Laptop s dvoma HDD (alebo DVD ktoru vymenim) za cca 900€

Príspevok od používateľa Michaelo »

Zdravím,

z určitého dôvodu ktorý nechcem rozoberať si musím kúpiť laptop. Keďže mám desktop, ten laptop používať takmer nebudem, takže s ním mám trochu iné plány:
Aby mi tu naň nepadal prach, chcem ho využívať ako Linux server na rôzne veci (php, node, konečne sa naučiť pracovať s Linuxom atď.). Takže potrebujem, aby mal možnosť doň dať 2 samostatné disky. A to hlavne preto, že nechcem kupovať 500 GB+ SSD, aby som tam mohol mať 2 OS a ešte k tomu dáta a programy a taktiež na ňom nechcem mať Linux ako VM (nie s výkonom laptopu)...

Cenový limit je tak cca 900€, absolútne maximum je 1000€, no to mi príde docela dosť na to že ani nebude používaný (keby som z neho nechcel spraviť server, tak by mi tu vážne ležal bez použitia aj rok).

Požiadavky mám jednoduché, ale nie veľa laptopov im vyhovuje a osobne sa zameriavam na desktopy:
Hrať na ňom nechcem, ale bolo by fajn keby aspoň dokázal zapnúť nejakú tu blbosť ako Smite nech dostanem login bonusy :P
Minimálna RAM je 8 GB, bohužiaľ 16 GB majú väčšinou laptopy cez môj limit.
Samozrejme ma GPU netrápi ale CPU áno, potreboval by som niečo výkonnejšie (ideálne i7)...
Podsvietená klávesnica s numerickou časťou je must.
Veľkosť ma až tak netrápi, ale minimum 15.4", ale zasa čím ľahší, tým lepšie.
A ako som už povedal, možnosť doň dať dva disky.

Osobne som pozeral napr. na https://www.alza.sk/lenovo-ideapad-700- ... 399609.htm ale tam zrazu alza zmenila popis a zmazala info že má HDD aj SSD (cca pred 2 hodinami tam ešte bolo napísané 128 GB SSD + 1 TB HDD).

Vďaka.

Ps.: Viem že teraz budú vychádzať laptopy s GTX 1060, ktorá bude výkonovo o cca 10% pomalšia ako desktop verzia, ale nemôžem čakať dlhšie ako cca mesiac.
PPs.: Nechcem tu posty o tom, že mám používať VM na desktope. Laptop budem musieť kúpiť či chcem alebo nie a na desktope mi už beží viacero serverov a nie je veľmi príjemné keď hrám hru a nejaký server (napr. MediaBrowser) mi zrazu začne vyžierať cez 50% CPU...
melonSVK
King
King

Re: Laptop s dvoma HDD do cca 900€

Príspevok od používateľa melonSVK »

Kup si hocijaky co ti padne do oka s DVD mechanikou, tu vymenis za druhy disk v ramceku. Vybavene.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Problem je, ze nie u vsetkych to funguje... Uz som videl laptopy kde po vymene mechaniky za disk ten disk nefungoval alebo siel extremne pomaly... Ale tiez nie zly napad. Rozhodne je viac laptopov s mechanikou ako 2ma HDD.

Takze napr. niektory z tychto dvoch?

https://www.alza.sk/dell-inspiron-15-50 ... 064757.htm
https://www.alza.sk/lenovo-ideapad-510- ... 399600.htm

Oba maju svoje vyhody a nevyhody. Napr Dell ma NBD zaruku (co je super), 16GB RAM, no to Lenovo ma 256GB SSD, co by mi na windows uplne stacilo, a potom len kupit dalsie SSD alebo HDD na linux a nejake data.

Z lacnejsich napr:
https://www.alza.sk/hp-envy-15-w101nc-x ... 029754.htm

Je o dost lacnejsi hlavne v daka horsej GPU, no bohuzial ma len 8GB RAM, ale zit by sa s tym IMO dalo... Teraz len z nich vybrat ten najlepsi, alebo najst iny, lepsi co vyhovuje poziadavkam.

Taktiez pozeram ze sa casto stava ze disk sice v ramceku funguje, ale nejde nan nainstalovat OS:
Jo a na disk v rámečku se mně nepodařilo dostat systém, systémový disk musí být v slotu pro primární úložiště.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

System musi ist na port 0, ro je oznacenie primarneho sata port pre disk, ktory je v notebooku ako hlavny disk. Takze ako sa pise, system na disk miesto mechaniky castokrat nefunguje.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Aha... No to si ma velmi nepotesil :D

Co teraz? Zobrat ten dell s 2TB diskom, kupit nejaky vacsi SSD a rozdelit ho na dve particie a HDD dat namiesto mechaniky? Asi jedina normalna volba.
heker
Redeemer
Redeemer

2TB moze ist miesto mechaniky a na povodne miesto SSD. Aky vyznam mala tato tema, ktoru si zalozil po polnoci z piatku na sobotu a v sobotu vecer pises, ze si uz objednal? Nemohol si pockat do nedele alebo pondelka?
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Kde pisem ze som nieco objednal? Nic som neobjednaval, cakam na dostatok odpovedi a nejake ine navrhy od ludi. AKo som pisal, mam cas cca mesiac.
heker
Redeemer
Redeemer

Pardon, beriem spat. Precital som, ze si ho uz zobral.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nic sa nedeje ;) Len rozmyslam ktory z tych dvoch co som poslal by bol lepsi (alebo ak ma niekto iny laptop, nech da link).

Dell ma 2TB disk a viac RAM, takze by som len kupil ramcek a SSD.
Lenovo je zasa o 80€ lacnejsi, ma antireflexny displej, DDR4 RAM a 256GB SSD, takze by som len kupil ramcek a HDD... 256GB by malo byt dost na WIN 10 a Linux (win cca 150-175GB a zbytok linux server) s nejakym 1TB diskom.

Takze neviem velmi ktory z nich. Vzhladovo sa mi viac paci ten Dell.

Ps.: Osobne sa fakt snazim najst nejaky laptop ktory by vyhovoval poziadavkam a mal i7 6700HQ, ale najst nejaky je docela problematicke...
Jediny vyhovujuci s tymto CPU je: https://www.alza.sk/msi-gl62-6qc-083cz-d4013585.htm Bohuzial tento ma len 8GB RAM a nema NBD zaruku...
Sice by som ten laptop asi nevytazoval tak extremne ako moj dekstop, no chcel by som tych 12+ GB RAM... Ale zasa ten rozdiel vo vykone CPU je docela vyrazny, tak neviem ci nebude lepsou moznostou prave tento laptop (je aj drahsia verzia, ale tam je jedinym rozdielom lepsia GPU a killer lan a ani jedna z tych veci ma netrapi).
Napísať odpoveď