Problém s predajom štvorkolky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
uNfEiL
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Problém s predajom štvorkolky

Príspevok od používateľa uNfEiL »

Zdravím, predal som štvorkolku jednému mladému týpkovi, ktorý si ju bol 2x vyskúšať. Raz so svojím kamošom mechanikom a druhý krát s priateľkou. Podpísali sme kúpnu zmluvu. A potom keď na nej došiel domov mi volal, že mu odišla spojka a či som ochotný mu ju zaplatiť, v opačnom prípade to bude riešiť inak. Obraňuje sa tým, že je to skrytá vada, že všetko bolo hrdzavé a štvorkolka je momentálne v nepojazdnom stave. Pýtal sa ma prečo som spojku nevymenil a ja mu na to, že nebolo treba, lebo som nepociťoval žeby s ňou čokoľvek mohlo byť. Hovorím mu, že je to klasická vec, ktorá sa časom opotrebuje (od roku 2009 nebola menená) a pri predaji bola ešte v prevádzkovo schopnom stave, čo sa aj sám presvedčil skúšobnými jazdami. Aj jeho kamoša mechanika som sa pýtal, či je všetko fajn a potvrdil že áno. A ešte som mu prizvukoval aby ju nepálil, lebo som videl že je nováčik. Podľa zmluvy som zodpovedný za skryté vady. A považuje sa toto za skrytú vadu? Lebo podľa mňa to je bežné opotrebenie, ktorému dopomohol aj on sám zlou manipuláciou. Povedal, že sa to bude riešiť inak, čiže môže mi skutočne niečo?
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Problém s predajom štvorkolky

Príspevok od používateľa heker »

Spojka sa da oznacit za akusi spotrebnu vec, ktoru casom treba menit. To, ze mu to odislo v den ked je kupil alebo den na to je uz dost problematickejsie, lebo sa to da povazovat za dovod, ze prave preto si mu ju predaval. Zase dokazat, ze bola chybna alebo si o niecom vedel, to ne nemozne. Kolko si dostal za tu stvorkolku a aka je cena opravy priblizne? Mozno by stalo za zvazenie hladat akysi kompromis.
uNfEiL
Light Professional
Light Professional

Je to Bashan 200BS, cena 980 € a on mi vravel že náklady ho vyšli na 120 € (ale on tam spomínal aj niečo s baterkou a čápami). Do telefónu predtým tvrdil, že cena spojky je cca 35 €. Ja som so spojkou problém nikdy nemal a preto som ju ani nemenil. Nemôže mi tvrdiť, že sa to považuje za skytú vadu, pretože bol si vedomý, že kupuje používanú vec. Ja tiež nemôžem za to, že mal také šťastie, že spojka odišla jemu, nie mne. Podotýkam, že som mu X-krát opakoval aby ju nepálil, lebo videl som ako s ňou zaobchádza. Tvrdil mi, že v zmluve nie je uvedená chyba spojky (opotrebenie), čiže som za to zodpovedný. Ale zase na druhej strane, čo mám písať do zmluvy? Všetko? Opotrebené plasty, opotrebená spojka, opotrebené čápy, tlmiče, opotrebené sedadlo atď? Veď to nie je nové, čiže on musí rátať s tým, že sa to opotrebuje.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

35€?
Vykaslal by som sa na to, zaplatil mu to a mal by som pokoj. Nie je to nejaka suma, ktora ta zruinuje a natahovat sa s niekym, mne by to za 35€ teda urcite nestalo
uNfEiL
Light Professional
Light Professional

A čo mi skutočne môže ak odmietnem zaplatiť za niečo, za čo ja naozaj nemôžem?
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Môže ťa dať na súd - čo asi nerobí.

Môže ti prísť rozbiť okno na dome alebo niečo iné...

Skrytá vada je niečo iné ako opotrebovaná spojka, ktorej on aktívne pomohol...
heker
Redeemer
Redeemer

Ak ide o takuto sumu, tak by som to neriesil. Ja ze sa tu babime o sume 400 eur ako v pripade auta. Ja by som mu dal 50 eur a dost, aspon by som mal pokoj a ciste svedomie. Pokial islo len o 35 eur, tak ani by som nerozmyslal nad tym.
uNfEiL
Light Professional
Light Professional

Dobre, pre vás to je len 35 €, lenže pre mňa to je tiež nejaká tá čiastka. A už tak som mu strhol z 1050 € na 980 € a k tomu mu dal ešte aj lekárničku zdarma (v hodnote 10€). A ja skutočne nemám v pláne zaplatiť niekomu niečo "len tak". Podľa mňa za to môže aj on, lebo kamoš mi povedal že taká spojka sa dá aj za 5 min spáliť len tak. Prečo by som potom ja mal za jeho chybu platiť? A čo sa týka čistého svedomia, tak to mám, pretože s tou spojkou som ja nikdy problém nemal. Mňa až prekvapilo keď mi o tom povedal. Ja len chcem vedieť čo mi hrozí z jeho strany ak odmietnem zaplatiť. Povedal "budeme to riešiť inak".
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Tak kazdy si to moze vysvetlit inac. Niekto ta moze hnat pred sud (co mi pride smiesne pre taku sumu), ak to bol nejaky bulo (comu verim viac, ked sa natahuje) tak ty mohol mysliet, ze ti pride dat 2-3 po hube a podobne.
Akoze uplne ta chapem, ze platit niekomu za nic je blbost, ale presne pre to, ze je dost mozne, ze to je bulo, by som mu tych 35e dal a mal svaty pokoj.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

ja by som mu nedal nič. ani len neodpisoval na SMS, e-mail, nedvíhal telefonáty.
S prepáčením ale dostane defekt a bude chcieť peniaze za nové koleso, alebo pratničky/brzdy ? Spojka sa opotrebováva a nie je to skrytá závada. A kvôli 35€ nebude zháňať právnika, znalca atď.
A ak mu dáš peniaze môžeš čakať, že o týždeň ti bude volať zas a bude chceť niečo iné a možno bude ešte tvrdiť, že si mu nič nedal.
uNfEiL
Light Professional
Light Professional

hrban napísal:A ak mu dáš peniaze môžeš čakať, že o týždeň ti bude volať zas a bude chceť niečo iné a možno bude ešte tvrdiť, že si mu nič nedal.
Presne tak hrban. Toto mi tiež napadlo, práve preto mu nechcem dať ani len cent. Už po prvej prehliadke mi povedal, nech zmažem inzerát a rezervujem mu ju. Potom som mu volal kedy po ňu príde a povedal, či mu neviem cenu strhnúť na 900 eur lebo nemá toľko peňazí pri sebe. Držal som mu ju asi týždeň keď nakoniec prišiel s peniazmi a ešte chcel viac spustiť. Teraz do telefónu mi povedal nech mu zaplatím spojku, lebo on kúpil baterku a na spojku už nemá peniaze, pritom faktúru mal nakoniec vraj až na 120 €. Takže potom o čom to je? Hlavne že prišiel na päťkovom čiernom BMW.

Ešte doplním, že raz ju prišiel vyskúšať v pondelok a druhý krát vo štvrtok, a potom po kúpe na nej cestoval vyše 70km do Košíc. Takže tu podľa mňa nie je možné žeby som tú spojku naňho "narafičil".

Neviem, či by mi prišiel dať na papuľu, možno hej. Ale on sa skôr oháňal právnym hľadiskom, takže preto sa pýtam či mi môže niečo hroziť.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

no a čo, že kupoval baterku, mladý ešte nedostal od života po pauli, tak je borec a oháňa sa všetkým možným....ani spojka, ani baterka, ani čapy nemajú nič spoločné so skrytou vadou.

A keď sme pri tom, dal si mu žľavu bez toho aby našiel nejakú závadu, čiže si mu tú spojku už zaplatil.
heker
Redeemer
Redeemer

Koho zaujima daka zlava? Podla mna zlava je sikovnost kupujuceho a hlupost predavajuceho. Mohol trvat na pevnej cene, ale dal zlavu. Nic to nemeni na tom, ze ta spojka hned po predaji odisla. Pre 35 eur by som ani ja nezhanal pravnika, ani s tym nesiel na sud, ale by som ti rovno rozbil okna alebo prepichol pneu na aute, ako to tu uz niekto naznacil a spomenul. Je to vsak na tebe ako sa zachovas, ak trvas na svojom, tak mu nedavaj nic a obranuj sa zlavou, v opacnom pripade bude ale pripraveny na mozne nasledky.
uNfEiL
Light Professional
Light Professional

A aj si myslíte, že by to mohlo nejak obstáť na súde ako skrytá vada alebo ani nie?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

nemohlo.

Skrytá chyba pri predaji je chybou, ktorá nemohla byť odhalená, nakoľko na jej odhalenie pri prevzatí vozidla chýbali odborné znalosti, zručnosti alebo odborné pomôcky. Často sa ale stáva, že za skrytú chybu považujú laici aj chybu z opotrebovania.
uNfEiL
Light Professional
Light Professional

Ale aj keby obstál, tak ako mi dokáže že je to skrytá vada? Ako mi dokáže že to nepokazil on na ceste domov? Ako dokáže, že to napríklad doma on sám nevymenil za starú spojku a teraz sa ma snaží obrať? Atď... Slovo proti slovu či ako v tomto prípade?

//autoeditácia príspevku (26 Aug 2016, 23:26)
Cital som teraz nejake prispevky este a docital som sa, ze takato situacia sa riesi tak, ze ak chce tovar reklamovat, musi mi ho odovzdat na posudenie a pripadnu opravu a ja sa musim do 30 dni vyjadrit. Cize ak nieco chce, tak by mi mal stvorkolku odovzdat a nie ze si opravi sam a ziada nahradu. To by potom mohol kazdy jeden spekulant po kupe auta vymahat peniaze od predajcu. Nemyslite?
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

to vazne sa budes s niekym natahovat kvoli 35€? bude ti to stat za dva defekty alebo rozbite okno? na sude ani nijak pravne to riesit samozrejme nebude
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Ze sa s nim vobec bavis a nechas si takto skakat po hlave. Trocha bud na neho raznejsi a ukonci to s nim. Mlady skusa a hlada mantinely. Ze bude to riesit inak. Chudak ani nevie ako. Pre 35eur pojde na sud? Asi tazko.
uNfEiL
Light Professional
Light Professional

Vďaka za tieto reakcie. Pre istotu som sa poradil s rodinným právnikom, ktorý mi len potvrdil všetko čo tu už odznelo.

Čo ak mi bude volať? Dvihnúť mu alebo igonorovať a odpísať SMS, alebo ignorovať úplne, či ako sa zachovať? Ale asi mu klasicky dvihnem a poviem že to sú už jeho starosti. Keď som vozidlo odhlásil a poslal mu poštou veľký TP, tak ja som si splnil všetko čo som musel a on ak neprihlási, tak to je už jeho problém, nie?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Je to 70km diaľka. Keby to chcel riešiť tak, že ti spraví škodu, musel by sa previezť 140km. To sa mu ani neoplatí.
Napísať odpoveď