Učitelia
Včera som si prečítal zopár článkov o tom, čo vlastne učitelia požadujú. Zaujímavé je, že podľa všetkého sa situácia ťahá výraznejšie už od roku 2012, kedy sa začali nespokojní učitelia dožadovať zvýšenia platov. K nejakému (malému, myslím že 4 %) zvýšeniu vtedy došlo a chvíľku "bolo ticho". Pomaličky situácia gradovala a dostala sa na úroveň, akú sme zažili začiatkom roka, kedy bolo organizovaných viacero protestov zo strany učiteľov. Na celej situácií je zaujímavé najmä to, že samotní učitelia sa delia na 2 tábory - tí, ktorí zarábajú dobre a tí, ktorí zarábajú málo. A tak dokonca aj medzi samotnými učiteľmi neprevláda jednotný názor, či sú takéto protesty správne a či je naozaj na mieste pýtať viac. Dôvodom je spôsob, akým sa učiteľské platy počítajú - a to na základe odpracovaných rokov v školstve a rôznych aktivít, ktoré môže učiteľ vykonávať (krúžky, doučká, to, že je triedny učiteľ a pod. ). Z toho teda vyplýva, že starší učitelia, ktorí majú v školstve už odrobené roky si na plat nemôžu sťažovať, pretože vzhľadom na povahu práce a výšku výplaty sú so svojím ohodnotením spokojní. Problémom sú mladí učitelia a tí, ktorí ešte nemajú odučené roky, v ich prípade je najnižší hrubý tabuľkový plat 650 €, to znamená že v čistom dostane učiteľ cca 550 € (sú tam zarátané aj nejaké príplatky pre začínajúceho učiteľa). Naopak, najvyšší možný plat učiteľa (32 rokov praxe, atestácie, + je triedny učiteľ) je 1250 €, samozrejme tento plat je zaslúžený, 32 rokov praxe v školstve to chce nervy zo železa.
Prakticky chápem tých mladých, pretože študovať 5 rokov vysokú školu kvôli tomu, aby som zarábal 550 € v čistom, to mi nepríde ako zrovna dobrý nápad. Na mieste je teda otázka, malo by zmysel celoplošne zdvihnúť učiteľom platy? Zaslúžiť by si to aj zaslúžili, nejde o zrovna jednoduchú prácu, no ani o moc ťažkú na druhej strane. Ak celoplošne zdvihneme platy, čo sa docieli? Docieli sa to, že prakticky celý problém sa posunie o stupienok vyššie, tá priepasť na základe odrobených rokov tam stále zostane. Možno by riešením bolo viac podporovať mladých učiteľov, myslím si, že fér nástupný plat na takej pozícií by bol 600 € v čistom a každý rok, podľa študijných výsledkov žiakov, by sa pridávalo nejaké 1 %, 2 %... záležalo by od kvality práce konkrétneho učiteľa. Ja si myslím, že takto by sa zabili dve muchy jednou ranou - učiteľ by bol spokojnejší s platom, bol by motivovaný učiť dobre, keďže by mu to prinášalo viac € a školský systém by produkoval inteligentnejších a schopnejších ľudí. No to je len taká moja skromná úvaha

.