Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostlivosť

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostliv

Príspevok od používateľa gogo956 »

Oko musi zaostrovat na blizku vzdialenost co pren nie je prirodzene, tu pomozu aj to iba ciastocne specialne okuliare ako napr tie z alzy ale najlepsie je si ichdat na mieru u optika ale to je uz celkom palka
Element
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Element »

ten flex je dosť dobrý, obzvlášť večer. Chalani ten monitor šetrný k očiam mi neviete nejaký odporučiť? Aspoň značku
Sarger
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sarger »

Ahojte,
vedeli by ste poradiť dobrú optiku v Ba? Prišiel čas na obstaranie nového rámu, tak či sa tu nájde niečo kvalitné za rozumnú cenu.

Veľkým bonusom by bolo akceptovanie Relax Cadhoc kuponov. Momentálne viem, že ich berú len v Fokus optike (ich sortiment a ceny nie sú bohvieaké).
Vďaka za prípadné odpovede.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Zdravím,

nechcem ísť v slede "opýtam sa radšej na hojku, ako ísť doktorovi," ale malá otázka neuškodí.

Už dlhšie mám tik v spodnom viečku na ľavom oku. Čo to môže značiť? Čo sa týka kvality zraku, tak do diaľky už moc slávne nevidím, do blízka zatiaľ nejakú slabosť nepociťujem. Okuliare ani šošovky nenosím, naposledy som bol u očnej cca 5-6 rokov dopredu, keď som prvýkrát začal pociťovať, že sa mi zhoršuje zrak do diaľky. Viem, že mi namerala buď polky alebo štvrtky, ale už vtedy som tuším citeľne videl, že ľavé oko mám jednoducho horšie. Okuliare som si nikdy neobstaral, lebo ich nosiť nebudem a to, že do diaľky nevidím úplne ideálne, až tak nevnímam. Najhoršie je to pri jazde autom v noci, ale to je situácia, ktorá sa nevyskytuje moc často.

Čo sa týka PC, tak denne niekoľko hodím doňho čumím, 4-5 cca.

Späť k tomu tiku. Je to nejaká únava oka, možno z toho, že ten zrak je fakt horší? Každopádne viem, že tak či tak si musím nájsť čas a zájsť lekárovi.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

hughito: Tik byva vacsinou neurologicky problem - nedostatok vitaminu B1. Kup si Thiamin, je volnopredajny. To mi odporucili u ocneho, ked som mal tik ja, po par dnoch to preslo.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Niektore lieky na predpis mozu mat take vedlajsie ucinky. Caste je to u skupin liekov, ktore laici volaju ako "psychiatricke" lieky. Stretol som sa dokonca s trvalym poskodenim a chronickym tikom v oku alebo tikom mimickych svalov u ludi, ktori boli zavisli na liekoch na spanie a dlhodobo brali extremne davky. Caste je to aj u ludi, ktori cuchali riedidlo alebo rozne drogy, najma stimulanty a podobne.

Pripadne to moze indikovat aj zavaznejsie neurologicke problemy, najma aj ten tik mas uz dlhsie obdobie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

tik moze byt sposobeny aj napr nedostatkom horcika, niektorym z komplexu b vitaminov atd.
Cim je clovek starsi tym sa oko unavuje rychlejsie, tik je sice neprijemny ale horsie su uplne vypadky od niekolkych sekund az minuty-zazil som a to je fakt des..
hughito
Redeemer
Redeemer

Drogy neberiem (:D) a zrovna ten nedostatok vitamínov a minerálov u mňa tiež nejak nehrozí.. :?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Podla coho sudis vitaminy? Co myslis, ze si das rano paradajku, na olovrant papriku, vecer jablko ci mrku, s jedlom uzijed tabletu miltivitaminu, ze budes mat dostatok vsetkych vitaminov? Alebo si bol na krvom rozbore na ktorom ti to potvrdili? Skus mi to prosim vysvetlit, toto ma dost zaujima.
hughito
Redeemer
Redeemer

Samozrejme, rozborom to potvrdené nemám, ale keďže mám fyzicky náročnú prácu a takisto chodím často do fitka, tak sa stravujem pomerne kvalitne (teda nežijem na rožkoch so šunkou) + suplementujem navyše celé spektrum vitamínov a minerálov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ked clovek vela sportuje, posilnuje, ma vysoky prijem bielkovin, tak potreba horcika rapidne stupa. Jeho nedostatok sa prejavuje napr nocnymi krcami noh, tikmi na ociach a pod. Stravou sa to v podstate neda eliminovat, vtedy treba suplementaciu. Ale aj to nie je vzdy jednoduche, pretoze mnoho druhov je iba slabo vstrebatelnych vseobecne resp. individualne. Najlepsi pomer cena/vstrebatelnost dava magnesium lactate, kupit sa da v kazdej lekarni. /potom prijimat spolu s B6/
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Cize je to tvoj odhad, ktory moze byt uplne odlisny ako si myslis. Mozes mat neviem kolko vitaminu C, B, D v tele, ale krvny obraz moze byt biedny v tom, ze budes mat zle hodnoty leukocytov, erytrocytov, hematokritu, hemoglobinu, trombocytov, RDW, MPV, MCH, MCV a dalsich.
hughito
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal:ked clovek vela sportuje, posilnuje, ma vysoky prijem bielkovin, tak potreba horcika rapidne stupa. Jeho nedostatok sa prejavuje napr nocnymi krcami noh, tikmi na ociach a pod. Stravou sa to v podstate neda eliminovat, vtedy treba suplementaciu. Ale aj to nie je vzdy jednoduche, pretoze mnoho druhov je iba slabo vstrebatelnych vseobecne resp. individualne. Najlepsi pomer cena/vstrebatelnost dava magnesium lactate, kupit sa da v kazdej lekarni. /potom prijimat spolu s B6/
Horčík citrate samozrejme suplementujem, takisto ako D (obe formy) a rôzne iné. Narážal som tým na to, že nepredstavujem typický príklad jedinca, u ktorého možno očakávať nedostatok vitamínov, aj keď negarantujem, že naozaj niečo z nejakého dôvodu nemusí byť v poriadku.

Každopádne, odvtedy čo som písal, to viac-menej ústupilo. Každopádne si skôr myslím, že to bude samotným slabnutím zraku, čiže si budem musieť fakt nájsť čas na návštevu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

mne na unavu oci, ako som uz davnejsie pisal, pomohol Lutein z Nechtika leakrskeho. Nie je to ziadne sarlatanstvo, ucinok dokonca aj akoprevencia proti degeneracii makuly bola lekarsky dokazana.
https://examine.com/supplements/lutein/
DENNY
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa DENNY »

Ahojte,

mam malu otazocku. Nosim okuliare uz od cca 7 rokov no toto sa mi este pri ziadnych nestalo. Momentalne mam dioptricke Ray-Bany so sklickami (vraj) najvyssej rady, ktore maju mat uz ani sam neviem ake antireflexne, uv a este aspon dve vrstvy. Nechcem byt vulgarny, ale tie sklicka sa nedaju vycistit snad nicim. Ci mi verite ci nie, kym vycistim jedno sklicko aby sa cez neho dalo aspon ako tak cisto pozerat, trva mi to aj 5 minut. Pred tymito okuliarmi som mal Prada, tie stacilo pretriet navlhcenym obruskom W5 z Lidlu a boli krasne ciste. Ale tieto co mam teraz to je hroza. Kupil som si uz v optike aj nejaky cistiaci sprej s obsahom alkoholu, no aj tak to nepomaha. Nastriekam ho na sklicko, necham chvilku posobit, a zotriem handrickou ako mi hovorili v optike. No vysledok su otrasne mastne smuhy po celom sklicku, cez ktore nevidim nic. Ako keby som to neutieral ani handrickou, ale holou rukou.

Pred 2 mesiacmi som si spolu s novym mobilom kupoval aj tvrdene sklicko a k nemu som dostal taku malicku handricku z velmi jemneho materialu, tato ako jedina dokaze tie okuliare aspon ako tak vycistit aj na sucho. Ale tak stve ma to a preto sem pisem, ci ma aj niekto z vas takyto problem a ako ho riesite.

Naozaj nechapem. Ani tie obrusky W5 nepomahaju, aj po nich ostavaju na sklickach len smuhy.

Bol som ich uz dat vycistit aj v GrandOptical (tam som ich kupoval), tak pani ich zobrala, trosku posuchala s nejakou navlhcenou handrickou a s usmevom mi ich dala naspat, ze nech sa paci. Dal som si ich na oci a som si myslel, ze si zo mna robi srandu alebo co. Boli uplne zamazane. No proste neviem co s nimi, ci ich mam ist skusit reklamovat alebo ci to je "ok". Model okuliarov pridavam pre predstavu dole do prilohy. Za kazdu radu budem vdacny.
Prílohy
ray-ban.jpeg
gogo956
Redeemer
Redeemer

ja to mam podobne. Osvedcilo sa mi najprv na sklicka nakvapkat trochu cistej vody a az potom pouzit W5. Podla potreby opakovat aj viackrat.
DENNY
Medium Star
Medium Star

Ved to, ze "opakovat aj viackrat". A to ma nebavi, pretoze mi to v porovnani s predoslymi okuliarmi nepride normalne, aby som teraz potreboval na vycistenie aj 3-4 obrusky zatial co predtym mi stacil jeden obrusok na vycistenie oboch sklicok z oboch stran...
gogo956
Redeemer
Redeemer

do WP5 napustaju menej toho cistiaceho roztoku, nielen ja som si to vsimol.. alebo pouzi prostriedok na riad, ale ten uz mozno je prilis silny.
DENNY
Medium Star
Medium Star

To je uz prilis silne, nechcem nicit tie vrstvy v sklach. Niekedy cez tyzden zbehnem do optiky a opytam sa, ze co oni na to.

Lebo fakt mam pocit, ako keby mi tam dali tie najlacnejsie plastove dioptrie a nie skla udajne najvyssej triedy za nemaly peniaz :|
gogo956
Redeemer
Redeemer

inac na unavu oci z monitora castokrat pomoze aj taka banalita ako je stiahnutie kontrastu a zmena RGB na minimalizaciu modrej /samozrejme grafik si to dovolit nemoze, kto robi s excelom ano/. Obraz sice potom vyzera ako na monitore zo 80tych rokov ale pre oci je to balzam.
Napísať odpoveď