Vratenie mensich sum pozicanych penazi

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Vratenie mensich sum pozicanych penazi

Príspevok od používateľa kompi »

Zdravim,

Opat zakladam v tejto rubrike temu a zauijima ma vas nazor ako sa staviate k poziciavaniu mensich sum povedzme do 50e a ich naslednemu vracaniu od kamaratov znamych popripade rodiny. Casto sa mi totiz stava a nielen mne ale aj par luxom v okoli ludia sa vobec neunuvaju vracat sumy ako napr w
10-20€. Beru to proste tak ze to neni velky peniaz. Vas nazor stane sa to aj Vam? Popripade nastojite aj na vrateni tych nizsich sum alebo cakate ci to dotycny sam od seba vrati?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Vratenie mensich sum pozicanych penazi

Príspevok od používateľa Pilifo »

Prachy zásadne nepožičiavam a keď už aj áno, tak maximálne na obed. Ak by mi to dotyčný nevrátil ani po niekoľkonásobnom pripomenutí, už by som mu ani tie 4€ nikdy nedal.

A ak sa tu bavíme o nejakých väčších pôžičkách členom rodiny/kamarátom, tak bez riadnej zmluvy by som to neurobil nikdy.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

ja som uz par krat pozical
kolegom sumy do 100€, zatial stale vratili aj ked som ich z nich tahal po termine v akom bolo vratenie slubene.. ale vratili stale
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Rodine kedykoľvek... tam vôbec ani neváham :) .

Kamarátom taktiež, no iba kamarátom, ktorých dobre poznám a viem, že mi tie prachy vrátia.

Známym nepožičiavam vôbec, vlastne komukoľvek, koho poznám málo, prípadne viem, že má problémy s vrátením € , tak tým nepožičiavam zo zásady.

BTW prachy vedia aj medzi dobrými kamošmi narobiť bordel. Spomínam si, ako som pred rokom požičal smiešnych 30 € kamošovi s tým, že mi ich vráti do 2 týždňov. Trvalo mu to iba 3 mesiace :D ale samozrejme vrátil a ospravedlnil sa, že mal zložité obdobie a nedalo sa skôr. V pohode, nerobili sme už potom z toho drámu. Ak je to ozajstný kamoš, tak vždy ti prachy vráti, aj keby šlo o mizerné euro.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

rodine a dobrym kamaratom nemam problem pozicat akukolvek sumu.

inym poziciam len to co mi nebude chybat. proste 20 eur poziciam a pokial mi to nevrati, nebude ma to trapit. samozrejme pokial nevrati tak mu uz viac nepoziciam.

mam skor skusenost ze sa ludia stresuju z opacnej strany. raz kamarat potreboval poziciat trochu viac penazi (par sto eur), ja som vedel ze mi ich vrati (lebo sa pozname od malicka) a ze mi v najblizsej dobe chybat urcite nebudu. tak som pozicial. o sa cely ten cas len stresoval ze uz mi ich musi vratit, furt nieco riesil, mal pocit ze som nasraty lebo mi ich nevracia a celkovo robil z toho dramu. pritom ja by som na aj bol zabudol keby mi to nepripominal furt :D
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

no ja uz nepoziciavam nikomu, len velmi blizkej rodine keby na to prislo. minuly rok som pozical par krat kamosovi do 100e a vratil mi ich vzdy v dohodnutom termine. potom mi vola, ze by potreboval 400 na najom. tak som mu ich pozical s tym, ze mi do dvoch tyzdnov vrati...nakoniec to trvalo viac ako tri mesiace. dozvedel som sa,ze ma problem s drogami a ma niekolko rovnakych podlznosti.

tam nase kamaratstvo skoncilo. potom o dva tyzdne neskor mal este tu drzost mi zavolat a pytat dalsich 200e, tak som sa ho rovno do telefonu spytal, ci mu neje.e
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

nikdy nikomu, zvlášť nie rodine a kamarátom.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Horsie je to, ked idete dakam na akciu a jeden plati vsetko. Pripadne na daky vylet. Vtedy som uz raz aj 3 mesiace od kamosa tahal peniaze. Kadejake vyhovorky boli, preco a naco sa caka a pod :P Pouci sa hned clovek
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Na toto používam aplikáciu dlžníček, settle up.
Nie je problém, keď jeden tankuje do auta, druhý platí ubytovanie, tretí večeru či nákup v potravinách. Na konci výletu, pobytu viem presne koľko kto komu dlhuje :).
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Najlepšie rozrátať sa hneď ako je to možné. Ak to možné nie je, tak aspoň čo najviac znížiť dlžnú sumu a zbytok doplatiť hneď ako je to možné. Maximálne si tak s kolegami preplácame obedy.

Na druhej strane sa snažím aj ja si nepožičiavať, kým to nie je naozaj nutné. A tým myslím, že by som si požičal až v situácii, kedy by som už nemal ani na suchý rožok.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nepozicat rodine alebo kamaratom 10 alebo 20 eur, to mi pride chore. Rovnako chore mi pride prerusit rodinne vztahy a kamaratstvo len preto, ze niekto mi nevratil tych 10 alebo 20 eur.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

haha, toto presne riesime teraz, piati sme boli v amsterdame na predlzeni vikend. celkovo tam bol problem platit kartou, kazdy platil nieco ine, kedze sme boli v amsterdame, tak vacsinu vikendu si nikto poriadne nepamata...
a teraz uz 2 tyzdne riesime ako sa vyrovnat :D ale samozrejme kamaratske vztahy to nijak nenarusi, nikto z nas by neklesol tak ze by uprednostnil peniaze pred kamaratstvom.
Boccaccio
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Boccaccio »

aacid napísal:samozrejme kamaratske vztahy to nijak nenarusi
ale narusi, mna si nepozval!!! :?
heker
Redeemer
Redeemer

Nenarusi, lebo nie si jeho kamarat :D
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

aacid napísal:haha, toto presne riesime teraz, piati sme boli v amsterdame na predlzeni vikend. celkovo tam bol problem platit kartou, kazdy platil nieco ine, kedze sme boli v amsterdame, tak vacsinu vikendu si nikto poriadne nepamata...
a teraz uz 2 tyzdne riesime ako sa vyrovnat :D ale samozrejme kamaratske vztahy to nijak nenarusi, nikto z nas by neklesol tak ze by uprednostnil peniaze pred kamaratstvom.
hmmm prave sa mi 5 kamosov z Amstu vratilo z predlzeneho vikendu, ktory ze si ty z nich :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Boccaccio: ked ani nepovies kto si ako ta mam pozvat? :D

Hegy: hmm, to bude asi len nahoda, nemyslim ze sa pozname.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Nikdy nevies ;) svet je maly ale tiez si myslim ze nahoda.. a v skutocnosti ich slo 6, len som to trosku dofarbil :D
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Ja som už neraz požičal kamarátovi, vždy mi vrátil. Nejednalo sa o väčšie sumy. Ale fungovalo to aj naopak, keď som nemal, tak ma vedel založiť. Nikdy sme si však ani nedávali nejaké termíny, stále to fungovalo na princípe "vrátim, keď budem mať". A príde mi veru blbé, keď sa kamaráti či rodina dokážu povadiť pre 10 € alebo o to, kto platil benzín a kto pozýval na pivo a také kraviny. Hoci je fakt, že ak niekto dlhodobo požičiava a nevracia, je to príživník, nie kamarát. S tým som našťastie skúsenosti ešte nemal.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja mám bohužiaľ "kamoša", ktorý je takýto príživník.

Ešte na gympli sa nechal vždy rád pozývať, ale on rundu neplatil nikdy. Doteraz to tak funguje, takže viem, že keď je s partiou vonku, tak mu nikdy pitie kupovať nebudem.

Incident, ktorý ma však maximálne vytočil, sa stal pred 2 rokmi, keď sme išli navštíviť kamoša, ktorý bol v Stuttgarte na Erasme. Išli sme tam s príživníkom a Erasmákovým bratom s tým, že budeme prespávať zadarmo u kamoša na intráku. Ja som bral auto a každý deň sme navyše vyrážali na výlety 150-300 km. Za 9 dní sme najazdili skoro 4000 km a keď som príživníka vykladal doma na Slovensku, tak sme sa chystali vyrovnať. Povedal som mu, že za naftu po rozpočítaní chcem len 90€, čo mi neprišlo veľa vzhľadom na to, koľko sme toho prešli. Pri sebe mal len 70€, ktoré mi dal s tým, že zvyšok mi pošle na účet, s čím som nemal problém. Číslo účtu som mu poslal až po cca. týždni, ale potom začali z jeho strany vyhováračky typu "myslel som si, že sme sa už vyrovnali" a "nechápem, prečo odo mňa chceš ešte peniaze". Nasralo ma to už len z toho princípu, že sa ma snaží oje***, aj keď ide o smiešnych 20€, ktoré mi ešte dlžil. Samozrejme tie prachy nikdy nedoplatil a odvtedy mám zásadu, že ho už nikam neberiem, lebo viem, aký je.

Keď som zmienil tento incident kamošovi, u ktorého sme prespali, tak sa zmienil, že aj jemu príživník dlží prachy za zatiahnuté pivo, obed, vstupenku, atď., ale je zmierený s tým, že od toho držgroša to už naspäť nedostane.

Keby to bol ešte nejaký sociálny prípad, ale najhoršie na tom je, že ten týpek je mladý pracujúci chalan, ktorý nežije z ruky do huby :? Takýchto ľudí osobne nemôžem vystáť...
heker
Redeemer
Redeemer

Pilifo, ale to je uplne ina situacia. Ako sam pises, ved tento to robi vedomo a sofistikovane, ma jasny ciel minut co najmenej a oklamat aj kamaratov.
Napísať odpoveď